Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Niemeyer píše: Více
Tak ona ta špatná dostupnost není celorepubliková.
U holky jsem ten problém s dětmi bez zájmu, které nám na dni otevřených dveří na férovku vykládaly, jak je škola nebaví, pozorovala mimo Prahu na školách, kam i přes CERMAT brali prakticky každého. V Praze jsem to viděla na učňáku. Na druhou stranu pokud se jedničkáři/dvojkaři mezi sebou pobijou o „lepší“ školy, tak to nezabrání těm s trojkami, čtyřkami dostat se na školy méně žádané a jedičkáři/dvojkaři pak můžou být ti, co utřou. V PRaze se zdá, že místa chybí (i proto, že se sem sjíždí i děti z ostatních krajů) a taky že je tu skladba oborů, která zas až tak neodpovídá požadavkům studentů.
@sysi Ne, má to být naopak, Cermat pošle škole výsledek cermat testů, škola si tam přidá výsledky školní zkoušky. a pošle zpět Cermatu a Cermat systém rozřadí děti do škol podle bodů. a priority.
@Havlova píše: Více
Ale jo, i ti jsou potřeba. Jenže pak si člověk přečte, že podle testování 60% učňů nedosahuje ani takové gramotnosti, aby bylo schopno pochopit výpis z účtu nebo sepsat životopis a zase člověka přejde chuť dítě na učňák dát. Moje děti věděly, že až udělají maturitu a budou toužit po vyučení, nemám problém je živit po dobu učení. Že vysoká škola nebo zaměstnání nejsou jediné dva směry, kterými se lze po maturitě vydat.
@Francis6 píše: Více
To není realizovatelné, každá škola boduje jinak. Třeba škola, kam se mi taky hlásily děti, má bodování ve stylu, že body jsou 0-8000 a nejlepší výsledek je 0. To musí být tak, že škola udělá svůj žebříček a CERMAT jí z něj vyškrtá děti, které se dostaly na školy s vyšší prioritou.
@sysi píše: Více
No, syn to udělal naopak. Napřed 1 učňák, pak ještě zkráceně příbuzný obor a pro jistotu dálkově maturita. Ale živí se rukama.
Ono když chceš, na učňáku se naučíš spoustu věcí. Ale musíš chtít - to ostatně i na jiných školách.
@sysi Ne, já s to dnes u Cermatu zjišťovala. Nejdřív dostane škola výsledky Cermat testů, žebříček. Škola si k tomu dodá své testy, body a upraví podle toho žebříček. A to pošle Cermatu. Ten tím jejich logaritmem konečně rozřadí děti do škol.
@sysi píše: Více
Poslala jsem odkaz na video, jak to funguje str.35 v 18:42
Ano, chápu to stejně. Cermat pošle výsledky testů ředitelům, ti doplní školní část a logaritmus pak sám rozřadí děti do škol. Systém zůstal stejný jako v minulých letech, jen ředitelům odpadne mnoho práce s manuálním rozřazováním pomocí odvolání a zápisových lístků.
@Veveří píše: Více
Tos nepochopila obsah sděleni.
Renap je sama zdrav. sestra, mluvila primo z praxe a ja sama citovala dalsi zdrav. sestru. Takze jen real. Nechce to nikdo delat z tech nove prichozich, mladych. Je to moc narocne, psychicky, fyzicky, zodpovědnost a sem tam se u toho „uspinis“, nic pro zhyckane barbiny. Maloktera to vydrzi. Je to zvlastni, ze dřív, kdo to sel studovat, tak vydrzel. Mala cast se sla venovat necemu jinemu. Dnes je ten poměr obrácený, vetsina skonci nakonec jinde. Sestry maji muj obdiv.
@AvajBr píše: Více
Pokud máš na mysli LDN (ONP), jedna z vás to oddělení zmínila, tak i naše hlavní sestra říká, že tam je obrovská fluktuace a že je to práce vhodná spíš pro řádové sestry. Každopádně práce je to těžká a stejně jako ty, před dobrými sestrami smekám. Moje dcera tam s praxí začínala, naprosto nepřipravená na realitu, a rozebrala tam jednu babičku k životu a přišla odtamtud s pocitem naplnění (i přesto že celý den přebalovala, zvykla si). A nebyla sama. Tak pozor na generalizování, mrzí mě to za všechny mladé holky. Dlouhodobě tam pracovat je ale strašně těžké a vysilující i pro zkušené sestry. A s čím se nemohla moje dcera vyrovnat na LDN? Třeba s tím, jak tam některé (zkušené) sestry křičí na pacienty nebo je krmí tak násilně, že je rozpláčou. Ty mladé holky nemají ve škole ani v nemocnici zajištěnou žádnou supervizi, nikdo s nimi nezpracuje zážitky z praxe, i přes naše upozornění na rodičácích. I toto je realita vzdělávání sester. Něco se učí ve škole a v praxi to vidí jinak. I toto může být příčna toho a podle mě i je, že nevydrží. Ne že to jsou barbíny.
upraví podle toho žebříček. A to pošle Cermatu. - Jo, vždyť to jsem psala. Že škola si sestaví žebříček (čili to, co dělala dosud) a pošle to CERMAtu, který jí ho proškrtá. Že k tomu potřebuje nejdřív body od CERMATu je jasné, jinak by ten žebříček nemohla sestavit, protože ten se sestavuje kombinací bodů za státní i školní část přijímaček. To musí mít každá škola předem určené a uvedné na stránkách, jak bodování pořadí bude probíhat a kolik bodů lze získat za státní část a kolik za školní. CERMATu posílá pořadí, ne body.
@Veveří píše: Více
Nemám na mysli LDN. Nemocniční sestry. Konkrétní obory specifikovat nebudu, nebudu mluvit ani za renap, ani za pribuznou. Tvoje dcera pak bude asi zrovn ta vyjimka potvrzujici pravidlo. Uvidis za par let. Kolik jich z jejich rocniku vydrzi. A dceri preji, at vydrzi a naplnuje ji to. Je to fakt potreba.
Příspěvek upraven 11.04.24 v 21:52
@Blondiena píše: Více
Zrovna tohle není, že mu chyběl jeden bod a kvůli jedné malé chybičce neudělal maturitu. Těch bodů mu chyběla většina ![]()