Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky nevíte, zda po rozvodu si mohu k současnému vyvdanému příjmení přidat zpět i to za svobodna?
Pokud bych neměla dítě, tak bych příjmení toho blba (pardon) nechtěla ani náhodou, ale skrz syna si ho chci nechat, ale ráda bych k němu měla i to za svobodna. Hlavně jako takové poděkování mým úžasným rodičům, kteří se mi z téhle sračky snaží max. pomoci.
Myslím, že to nejde. Můžeš si maximálně vzít zpět svoje příjmení za svobodna, ale tím bys přišla o vyvdané a to jak píšeš nechceš…ale 100% jistotu nemám, spíš 99%. Třeba někdo napíše, že to šlo, já nikoho takového neznám…
Ahojky - pokud se nepletu, tak se do 30ti dnů od nabytí právní moci rozsudku o rozvodu můžeš vrátit k rodnému příjmení. Pokud toho nevyužiješ, tak ti zůstává příjmení „toho blba“ (
). Pokud vím, tak jsou jen tyhle dvě varianty…ale možná budou mít holky i jinou zkušenost.
Taky se obávám, že je to buď a nebo. Pro tuhle variantu vyvdané + původní se můžeš rozhodnout snad jen u rozvodu ![]()
A nebylo by rozumnější si nechat kvůli synovi aktuální příjmení? Spolužačka to tak udělala a po 2. sňatku si připojila příjmení nového „tatínka“
Palina.zl píše:
Ahojky - pokud se nepletu, tak se do 30ti dnů od nabytí právní moci rozsudku o rozvodu můžeš vrátit k rodnému příjmení. Pokud toho nevyužiješ, tak ti zůstává příjmení „toho blba“ (![]()
). Pokud vím, tak jsou jen tyhle dvě varianty…ale možná budou mít holky i jinou zkušenost.
Já to tak kdysi nějak četla, ale to jsem netušila, že někdy v životě budu rozvod řešit. Po x letech manželství jsem byla vyměněna za sotva zletilou milenku a stále manžel začíná dělat celkem peklo a já si nějak nedokážu představit dál nosit jeho přijmení. Ale pokud se vrátím k tomu za svobodna, stejně mě ve škole, školce apod. budou oslovovat tím jeho. Jak jste to řešily vy, co jste byly v podobné situaci?
janine24 píše:
A nebylo by rozumnější si nechat kvůli synovi aktuální příjmení? Spolužačka to tak udělala a po 2. sňatku si připojila příjmení nového „tatínka“
Tak co vím určitě, tak žádný další sňatek nebude. Protože to co mě teď čeká bude peklo a znovu dobrovolně do toho nepůjdu ani náhodou. Ale to mám sakra nosit příjmení někoho, kdo mě odhodil, jako kus hadru. To mě štve.
Tak se vrať k příjmení původnímu a neřeš jak tě kdo bude jmenovat v souvislosti s dítětem.
Tak se vrať k příjmení původnímu a neřeš jak tě kdo bude jmenovat v souvislosti s dítětem.
Janine, ty asi nemáš moc zkušeností s tím jak to chodí, co?
Pro učitele je moc těžké pamatovat si jména rodičů, takže jim říkají jmény dětí (tedy alespoň všude tam co jsem vlezla já, teprve až časem se to občas naučí, ale třeba naše dětská rovnou oznámí že se jí to nechce pamatovat, tak ať se nezlobíme).
Naopak, já má zkušenost že dětská i učitelky rovnou radši jmenují, že jim jde o maminku žáčka nebo pacienta X, než aby řešily shodu nebo neshodu.
taky nemuzu prijmeni byvaleho ani vygrcat,ale kdyz to nosi muj syn to prijmeni tak ho mám kvuli něj taky. Nenecham ho vtom samotneho haha nechci jine prijmeni nez má mé díte
Hanule píše:
Janine, ty asi nemáš moc zkušeností s tím jak to chodí, co?Pro učitele je moc těžké pamatovat si jména rodičů, takže jim říkají jmény dětí (tedy alespoň všude tam co jsem vlezla já, teprve až časem se to občas naučí, ale třeba naše dětská rovnou oznámí že se jí to nechce pamatovat, tak ať se nezlobíme).
No právě, kamarádka vdaná není, syn má jméno po otci a stejně ji všude oslovují příjmením syna. Jdu v týdnu k právníkovi (po kolikáte už), tak se pozeptám, jestli není nějaká skulinka.
ave píše:Hanule píše:No právě, kamarádka vdaná není, syn má jméno po otci a stejně ji všude oslovují příjmením syna. Jdu v týdnu k právníkovi (po kolikáte už), tak se pozeptám, jestli není nějaká skulinka.
Janine, ty asi nemáš moc zkušeností s tím jak to chodí, co?Pro učitele je moc těžké pamatovat si jména rodičů, takže jim říkají jmény dětí (tedy alespoň všude tam co jsem vlezla já, teprve až časem se to občas naučí, ale třeba naše dětská rovnou oznámí že se jí to nechce pamatovat, tak ať se nezlobíme).
No ale nevycházej jen ze zkušenosti jedné kamarádky, fakt znám i mnoho opačných.