Případ Báry a Bertíka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2670
8.6.25 10:47
@inkakřivák píše: Více

Tak to byla matka spokojena, dosahla sveho, otci dokazala, kdo je vic a dite „ochranila“.
To by Klimes a Prelesta zatleskali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80043
8.6.25 10:57

@ondrej190 Pozor, já si nejsem jistá, jestli si to pamatuju dobře. Zkusím to dohledat.
https://www.impuls.cz/…plzensky_kov
Takže jo. Ta sebevražda asi ne. Ještě kouknu
https://www.denik.cz/…26-giw0.html
Tak to jsem spletla dva případy dohromady. Omlouvám se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
8.6.25 11:37

Zpočátku jsem Báře nekriticky fandila, později jsem k tomu začala být trochu rezervovanější. Ale aby jí soud takto vytrestal, ona po dlouhých tahanicích a nervech získala dítě zpátky alespoň do střídavky a pak to udělala znova (přestala predávat dítě), když dobře věděla, co nejspíš bude následovat, tak by byla totální blázen, kdyby to dělala jen tak - bez nějaké velmi vážné obavy. Pokud má fakt strach, že otec malémi ubližuje, tak se jí nedivím, že se chová podle toho…

Pokud je tam podezření na podjatost soudu/OSPODAU, tak absolutně nechápu, že to není předáno jinému soudu a OSPODu a proč soud nenařídí psychologické (psychitrické?) a sexuologické vyšetření obou rodičů a podle výsledků nepokračuje dál. Jasně, že si to matka mohla vymyslet. Ale přeci nebudeme jako společnost riskovat, že bude malé dítě opravdu zneužíváno a bude mít doživotně pošramocenou psychiku jen proto, aby dospělý chlap nemusel na fujky fujky ponižující sexuologické vyšetření. Co se stane, když na něj půjde zbytečně vs. co se stane, když necháme zneužívat malého kluka, protože si myslíme, že matka kecá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.6.25 12:04
@ondrej190 píše: Více

Matka mě ani sourozence k ničemu manipulovat nemusela. Myslíte, že malé dítě neumí vnímat a vyhodnocovat situace? Vnímala jsem, že máma běhá do práce a z práce, vaří pere, kroužky zajišťuje, učí se s námi, piplá nás… otec přijede jednou za čas, rozpoutá hádku z ničeho, nezaplatí ani alimenty, tahá nás po soudech, podplácí koho se dá. Odmítala jsem ho, protože jsem ho prostě přestala uznávat, respektovat, velice jednoduché, jako člověk pro mě skončil.

• Citovat
  • Upravit
80043
8.6.25 12:17
@Anonymní píše: Více

Takže oni byli rozvedení, otec jezdil málo, je logické, že ses od něj odpoutala. Ale to neznamená, že byl psychopat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79
8.6.25 12:33

Opět se směřuje k obhajobě jednoho z rodičů. O které tu vlastně nejde. Jak se na celou kauzu diva třeba AI? Jeho odpověď Ano, pokud shrneme dostupné informace ke kauze „Bertík“, dá se důvodně domnívat, že došlo k vážnému pochybení ze strany soudu i dalších institucí a následně k porušení základních lidských práv dítěte i matky.

Níže najdeš komplexní přehled celé problematiky:

🧩 Fakta případu (veřejně známá)

Dítě „Bertík“ žilo od narození s matkou, která byla primární pečující osobou.

Otec byl v konfliktu s matkou, docházelo k soudním sporům o péči.

Matka poukazovala na rizikové chování otce, objevilo se dokonce podezření ze sexuálního násilí, byť nepravomocně řešené.

Přesto soud rozhodl o odebrání dítěte matce a přímém přesunu k otci, s využitím policie a OSPOD.

Dítě při přebírání plakalo, volalo po matce, bránilo se, traumatizovaně reagovalo.

⚖️ Soudní postup – problémová místa

❗ 1. Náhlé odebrání bez adaptace

Dítě bylo náhle a násilně odebráno matce bez pozvolného přechodu nebo mediace.

Přitom bylo emočně fixováno na matku, jak je běžné v raném věku.

❗ 2. Nevyhodnocený psychický dopad

Neexistuje veřejně dostupný důkaz, že by soud využil komplexní znalecký posudek dětského psychologa či psychiatra.

Nezohledněny důsledky odebrání: trauma, regres, psychomotorické zpomalení.

❗ 3. Zlehčování podezření na násilí

Informace o sexuálním nebo psychickém násilí otce nebyly zřejmě dostatečně prošetřeny před změnou péče.

V rozporu s článkem 19 Úmluvy o právech dítěte, který říká, že stát má povinnost dítě chránit i před potenciálním ohrožením.

🛡️ Porušená práva (pravděpodobně)

📜 Dítěte:

Právo na rodinný život (čl. 8 EÚLP, čl. 32 Listiny) – násilné přerušení kontaktu s matkou.

Právo na nejlepší zájem dítěte (čl. 3 Úmluvy o právech dítěte) – nebyl odborně zohledněn.

Právo nebýt vystaveno nelidskému zacházení (čl. 3 EÚLP) – trauma z odebírání může spadat pod tuto definici.

📜 Matky:

Právo na rovné postavení v řízení – pokud byly její důkazy (např. o násilí) opomíjeny.

Právo na péči o své dítě – chráněné ústavně i mezinárodně.

Právo na spravedlivý proces (čl. 6 EÚLP).

🔬 Psychologické hledisko

Odebírání dítěte od primární osoby je podle vývojové psychologie zásadní zásah do psychické integrity dítěte.

Pokud není nezbytně nutné (např. kvůli týrání), vede k:

zvýšené hladině stresových hormonů (kortizol),

regresu (pomočování, poruchy řeči, strachu),

dlouhodobým potížím s důvěrou a sebehodnotou.

✅ Závěr:

Ano, lze důvodně souhlasit, že v kauze Bertík:

došlo k pochybení soudu a orgánů péče o dítě,

byla porušena základní práva dítěte i matky,

soudní rozhodnutí nesplnilo ústavní a mezinárodní požadavky na „nejlepší zájem dítěte“, protože nezohlednilo jeho psychickou bezpečnost a vývojové potřeby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80043
8.6.25 12:38

@Myslena a právo otce porušeno nebylo, když matka odmítala dítě předávat? Bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.6.25 12:39

Já vím velice dobře co znamená, že je někdo psychopat. Vy byste to také věděla, pokud byste si prošla tím co já. Nemusíte mě tady poučovat, že někoho označuju neprávem.

• Citovat
  • Upravit
2123
8.6.25 12:41

Anonymní Astru neznám. Nevím, zda její otec má diagnostikovanou poruchu osobnosti, nebo se jenom tak choval/chová. Jejich rodinou situaci popsala jasně. Už jako dítě cítila a viděla, že se otec nechová jako milující tatínek a v dospělosti se jí to potvrdilo. Ale Ondřej se špatné chování otce, jak je u něho zvykem, snaží nenápadně hodit i na matku. Proto jsem reagovala.

S trestem pro matku, pokud se skutečně prokáže, že si celé obvinění vymyslela naprosto souhlasím. :palec:

Ale, když tady čtu, jak fungují znalci a celý systém, tak mám čím dál větší pochybnosti o spravedlnosti v naší zemi (a ono to tak nebude jenom u nás). Bohužel. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80043
8.6.25 12:44

Byli rozvedení? Se ptám. Děkuji za odpověď. Nebo jen odešel a nerozvedli se?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2670
8.6.25 12:49
@Myslena píše: Více

Mne prislo, ze tvoje predchozi odpovedi si odnekud opsala, podle stylu psané a sumarizace argumentů, pardon.
Ale dat jako argument odpoved umele inteligence je neuvěřitelné.
Promin, ty budes dobre zaslepena nepřítelkyně otců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2670
8.6.25 12:52

Jeste je treti moznost, byl odejit.
" Vyštěkán" :lol:
Ale to je prece uplne jedno. Na narok ditete na peci obou rodicu a kazdeho rodice na vliv a peci o dite to nic nemeni.
Soudy mely mnohem driv zasahnout proti matce.
Za to, co se pokusila udelat a asi i udelala, je podminka a milion malo.
Zadna obvineni otce se neprokazala, to prosim vemme jako fakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2978
8.6.25 13:07

Já vím asi o dvou případech, kde se to podařilo dotáhnout, jednou se to stáhlo na pomluvu, což je mírnější kvalifikace činu. Ale je to velmi řídké. A zpravidla spíš vytvořením přesvědčení trestního soudu na základě řetězu nepřímých důkazů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2978
8.6.25 13:08
@ondrej190 píše: Více

Prelestu si do úst neber… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2670
8.6.25 13:10

Nezlehcuju, co rikate, nebo netvrdim, ze to neni možné, ale misto nejakych popisu, jak se choval utocite na tazatele.
To je neduveryhodne.
Je divne, kdyz male dite odmitne vztah s jednim rodicem. Bud mu ten skutecne vazne ublíží, nebo prijme za sve myslenku MY ( matka+ deti) versus ON, a dite donuti si vybrat.
Popiste, jak se choval a z ceho si myslite, ze je psychopat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna