Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše: Více
Nic ti nepodsouvam, toto jsou tvoje slova. A pokud s vámi nežil, jak vám dělal peklo? Nestaral se, to dělá spousta otcu. Nedával peníze, bohužel dělá spousta otcu. To z nich psychopata nedělá. Řekla bych, že právě ty jsi slušný příklad nenápadně manipulovaného dítěte. Je mi to líto. Ale vidím to tak.
@inkakřivák píše: Více
Tak naposledy. Já jsem otce nenazvala jako psychopata z toho důvodu, že nejevil zájem, neplatil alimenty, nebo podobné věci. To tu stále omíláš jen a pouze ty a snažíš se mi vložit svá slova do mých úst. Nedělej to.
On měl celou řadu vlastností psychopata jmenovitě: lhaní, manipulace, nulová empatie, pocit vlastní nadřazenosti, psychické vydírání…). Věci které nám dělal a jak moc a zásadně nám znepříjemňoval život, jsem tu odmítla rozebírat (bylo by to na knihu). Ano skutečně, život můžeš člověku znepříjemňovat i když s ním nežiješ, uvedu raději příklady, kdyby tě třeba nic nenapadlo (stalking, volání v nevhodnou dobu, zapalování popelnic před domem, GPS nalepená na autě, odposlouchávací zařízení nalepené na okně domu v přízemí,… a mnoho dalšího, kdo toto nezažil, tak ani nemůže tušit, jaké to je). Myslíš, že byl pěkný pohled, když mámě šeptal do ucha, že ji shodí s balkónu?
A ty tu do mě budeš neustále hučet, že já jsem byla manipulované dítě ze strany matky? Já jsem se sem přišla podělit se svým příběhem, který je, tak jak jsem ho napsala a tys ho přišla pouze překrucovat.
Moje máma je pro mě hrdinka a obrovský životní vzor, protože zvládla neskutečné věci a já za ní budu stát zbytek života, ať se děje cokoli, stejně, jako ona stála celý život za námi
. Přeju každé mámě, aby měla dceru, která je na ní právem pyšná.
Lítost od tebe nepotřebuji, jsem vyrovnaná, mám zdravý vztah a hezký život.
@inkakřivák omluvit by ses aspoň mohla. Nebo nemáš jiná slovní spojení v zásobě než, že „matka je manipulátorka“ a „otec psychopat nebyl, označuješ ho tak neprávem“?
@KovaJana píše: Více
To celkem dává smysl. ALE - klidně tam opravdu může být pocit beztrestnosti na straně otce, pokud pochází ze „zámožné“ rodiny na maloměstě… A i kdyby to bylo málo pravděpodobné, tak prostě je na místě nařídit vyšetření otce. Radši narušit jemnocit dospělého chlapa zbytečně, než z obavy z toho riskovat, že ubližuje malému dítěti. Opravdu mě nenapadá jediný rozumný důvod, proč soud otci (a klidně současně i matce) nenařídí sexuologické a psychologické/psychiatrické vyšetření. „Co kdyby si to matka vymyslela“ není relevantní důvod.
Co kdyby v budoucnu dejme tomu Bertík v 18 letech promluvil a řekl, že ho otec celé dětství zneužíval (nebo i kdyby jen jednou, že…)? Kluk by byl pravděpodobně psychicky velmi poškozený už asi nadosmrti. Jak by se na to asi lidi dívali? Říkali by si, že je to ok, protože jeho máma byla trochu bláznivá a mohla si to vymyslet? Nebo by to bylo absolutně nepřijatelné pochybení a všem by bylo na zvracení z toho, že to tenkrát někdo tak podělal a pořádně to neprošetřil?
Vs. otec se vyšetří zbytečně, protože chtěl mít někdo jistotu. Táta se u toho cítil poníženě a vadilo mu to, je nasaný. Bertík by v dospělosti řekl, že se nikdy nic nestalo. Co by si lidi řekli? Káva jedna, hnát ho tam takhle zbytečně. Ale reálně - není to mnohem lepší varianta, než ta předchozí?
@Yxc28 píše: Více
Jenže je tam ve hře i narušení vazby dítěte k rodiči. Pokud do vyšetření izolace, pak od obou rodičů, což je zátěž pro dítě. Pokud izolace jen od otce, matka jásá, protože dosáhla svého, má dítě ve své moci. A bohužel soudy nefungují tak, že když se ukáže obvinění jako neprokázané, že to vykompenzují. Ani náhodou. Ten vztah k obviněnému už je narušen. A ještě jedno riziko tam je, že ani sexuologické vyšetření nic neukáže. Existují metody, jak ho znehodnotit. Ale to tu psát nebudu. Je to velmi komplikované a opravdu jednoduchá řešení moc nefungují, předpojatosti napáchají více škod, než nicnedělání. O tom by mohla povídat spousta zavržených rodičů, u kterých bylo obvinění prvním krokem k zavržení.
@inkakřivák píše: Více
A proč by si jako dospělá nemohla pomyslet svoje o otci který se nestaral a neplatil? Proč je kvůli tomu manipulovatelná? Má si nutně myslet že je to dobrý otec?
Nedával peníze, nestaral se, to nic ale neznamená, hezky shrnuto, děkuji.
@KovaJana píše: Více
Tos napsala perfektně, skoda, ze si to rada lidi nechce pripustit.
Jinak v sledovaném pripade Seznam zase recykluje stara fakta a dojmy, a to ještě na pokracovani a s vybicovanyma emocema.
Ze by snaha Seznamu vytriskat z toho jeste nejake peníze?
@ondrej190 píše: Více
Tak třeba zrovna já Seznam neberu jako důvěryhodný zdroj informací. Ten podcast jsem neslyšela.
Ale jak už jsem psala, nedokážu vůbec pochopit, jak může někdo otce svého dítěte neprávem nařknout z tak hrozných věcí, jako je sexuální zneužívání, domácí násilí a pod. Vždyť to dítě má polovinu genů toho muže.
A ještě to vláčet médii. ![]()
Zase na druhou stranu ale, pokud se něco takového doma opravdu děje/dělo a nikdo té matce nevěří… To musí být naprosto zoufalá situace.
A za to, že jí to nechce nikdo věřit, mohou právě ti, co si to vymýšlejí a zneužívají v „boji“ o dítě/děti.
Kde je pravda v tomto případě nevím. Ale pokud si to matka vymyslela - nemám slov, dostala bych ban až do konce eMimina. ![]()
@Suna0 píše: Více
Ne a ani nevím, jestli si ho pustím. Od tohoto média žádnou objektivitu nečekám, svůj názor na tento případ mam uz dlouho, tak si říkám, jestli to nebude ztráta času.
Já uprimne nevím, co si o tom případu myslet. Před cca rokem na mě na FB vyskočilo nějaké video, jak Bertíka odebírají matce, která hystericky ječí na otce. Přišla mi mírně řečeno labilní. Pak jsem si hledala nějaké info, že otec má známosti, bylo ve hře sexuální obtěžování dítěte z jeho strany… Jako pokud je to pravda, chápu, že matka má nervy v háji, a nechápu, že otec dávno neprošel vyšetřeními ohledně sexuality a brání se tomu. Ale zase je dost žen,.které si prostě dupnou, dítě je moje, otec ať platí, ale nezajímá se. Fakt nevím, na čí stranu se plně předklonit, rozhodnuti soudu mi přijdou takové polovičaté. Jedinou obětí stejně bude jen to dítě, tohle v něm zůstane navždy a bůhví jak to chápe a vidí, co mu kdo vali do hlavy. V tomhle případě si i rikam, že kompetentní není ani jeden rodič, jestli by tomu malému neprospělo pul roku v klidu např. V klokánků a rodiče by mezitím zkusili vše dořešit. Nečetla jsem celou diskuzi, jestli něco z toho není aktuální, to se omlouvám
Ten podtitulek podcastu „stát si s jeho ochranou neví rady“ je trochu zavádějící. Ochránit svého syna by měli primárně jeho vlastní rodiče. V tomhle případě měla matka pocit, že ho musí ochránit před otcem. Jenže… pravidlem je, že když jeden z rodičů opakovaně a dlouhodobě brání druhému rodiči v kontaktu s dítětem, je to důvod pro nové rozhodnutí o svěření do péče a může to vést až ke svěření dítěte do péče druhého rodiče (viz občanský zákoník) a přesně k tomu v tomhle případě došlo.
Jestli je/byl ten chlapeček zneužíván, nebo ne, ví primárně otec.
Nechci nijak hodnotit tenhle případ, ale jen ze zkušenosti - dětská psycholožka v jednom případu z praxe mi vysvětlovala, že malé děti jako houby nasávají pocity a postoje svých rodičů a když jim tito nějakým způsobem vnuknou, že jim někdo ubližuje, dokáží toto internalizovat (vzít za své jako vlastní realitu) a laicky řečeno - když jim někdo dost dlouho a intenzivně opakuje, že se jim něco děje/dělo, začnou to považovat za realitu a vydávat to za vlastní zkušenost, přestože se jim to nikdy nestalo/neděje. Naštěstí se to dá nějakými testy zjistit.
Tady matka bytostně nesnáší otce (viz její reakce a vyjádření k němu). Otci je matka dost jedno (můj subjektivní dojem).
Každopádně toho malého drobečka je mi líto, až vyroste a dostanou se k němu všechny ty medializované výstupy rodičů… Mně by jen zajímalo, co by spousta těch všeználků, kteří se k tomuhle případu tak emočně vyjadřují a kritizují stát, že údajně nekoná nebo koná špatně, vlastně konkrétně navrhovalo. Když si člověk vezme suma sumárum všechna fakta tohoto případu od začátku, co měl opatrovnický soud podle nich dělat? Ta soudkyně vážně nemůže suplovat činnost orgánů činných v trestním řízení - to, jestli došlo ke spáchání trestného činu (zneužití dítěte) nemůže posuzovat opatrovnický soud…
@Sissela píše: Více
Tak určitě soudkyně mohla nařídit znalecke zkoumání. Na druhou stranu Báru ani její advokáty údajně roky nenapadlo dát stížnost na podjatost soudu. Což je tedy dost zvláštní. Odvolací soud navíc rozhodnutí prvoinstančního soudu potvrdil. Kde je pravda nevím, ale Báru za oběť nepovažuji. Bertika ano.
Ne, ona opravdu nepochází z „běžných poměrů“, evidentně nevíš, kdo jsou její rodiče, co ona prezentuje na veřejnosti, není tak úplně „férové“…