Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@KovaJana píše: Více
To je právě to, co mě napadlo. Jakou roli v celé kauze může hrát zaujetí příslušných soudů. Nakolik jsou ty soudy a jejich soudci objektivní…
Protože člověk občas zaslechne nebo čte opravdu hodně zvláštní rozhodnutí soudů, kde rozum zůstává naprosto „stát“. O několika případech jsi taky psala. Proto je těžké, udělat si názor i ze samotného rozsudku.
Ať je tato kauza jak chce (taky ji moc nesleduji), mám z toho pocit, že ve skutečnosti nejde pořádně o dítě ani jednomu rodiči. Protože kariéru pro dítě asi neupozadil ani jeden z nich.
Ovšem pokud je pan dirigent opravdu nevinný, musí to pro něho a jeho rodinu být naprosto šílené. A určité nálepky se už nikdy nezbaví, vždycky tam bude „viset stín“ pochybností… A podílejí se na tom i některé bizarní rozsudky, kdy má člověk opravdu pochybnosti o našem soudním systému…
A pokud by na tom byla jen trocha pravdy… Nechci ani domyslet.
Můj synovec navštěvuje sbor Boni pueri, který vede zde zmiňovaný Marek Štilec a chci k tomu napsat jenom tolik, že co se spustilo v době jejich boji o dítě, to bylo něco nechutnýho, moje sestra dostala od ní email, kde ho označovala za pedofila a ať syna do sboru neposílají, spousta rodičů začalo panikařit, dnes jeden nikdy neví, nakonec pár kluků ve sboru fakt skončilo, ale nikdo se toho tzv. nechytil, že by kohokoliv zneužil, jako to bylo u Cimickýho, Feriho a tak. Kamarád synovce lituje, že ho rodiče odhlásili, bavili ho to tam, ale vzali to obvinění jako fakt, a že dnes se tady všechno kryje, proto tam je pořád. Ten poslední zveřejněný rozsudek se týká tohohle sporu a objektivně ho to opravdu poškodilo.
@Anonymní píše: Více
Můžu se zeptat, pokud máš nějaké informace, kde matka vzala kontakty na rodiče jednotlivých dětí?
@Prelesta píše: Více
Nejsem ta anonymni, ale jiná, ale jsem trochu z oboru.
Adresy, i mailove, sezenes lehce bez problémů. Třeba ze starší hromadné komunikace pro rodiče členů sboru.
Ve výsledku je hlavně dítě chudák a po tomto si ponese celoživotní následky.
@Anonymní píše: Více
A proc si ho odmitala? Jaky byl k tobe?( Kdyz byl psychopat, jak říkáš.)
Je divne, ze dite odmita jednoho rodice. Nemohla te matka manipulovat, sikovne, nenápadně?
Tohle nevím, ale ona ho běžně doprovázela, je taky z prostředí vážné hudby, mohla mít ty kontakty ještě dávno předtím.
@ondrej190 píše: Více
Jasně.
Otec byl psychopat, ale mohla za to matka. Jak jinak. ![]()
Anonymním uživatelkám děkuji za odpovědi. ![]()
a víš, že by mě opravdu zajímal pohled někoho, kdo to sám zažil, pokud ten člověk není zaslepený?
tomu se říká diskuze, dejme tomu. Tomu, co píšeš ty, se říká dehonestace názorového protivníka a útok na možný jiný názor.
Jakobys, Prelesto, neuznávala, že některé matky fakt dětma manipulují a otce očerňují. ¨
To snad nepopírá ani nejzavilejší Bára, Aglája, Uváčiková, Klimeš a spol.
Přemýšleli jste nad tím že soudci, právníci i pracovníci OSPOD jsou lidé jako každý jiný. I oni mohou pocházet z nefunkčních, traumatizujících nebo dokonce zneužívajících rodin. Studium práva nebo sociální práce není žádnou zárukou emocionální vyspělosti ani vnitřního odstupu od vlastních zkušeností z dětství.
V praxi to může vést:
Pokud jste ochotni si toto připustit, musí vám být jasné, že ani soudní rozsudek nemusí být nutně neomylný.
Snažím se objektivně vcítit do role obou rodičů, a to za předpokladu, že bych byla emocionálně vyspělá, inteligentní a vedena skutečným zájmem o blaho dítěte.
Pokud bych jako otec čelil obvinění ze sexuálního zneužívání vlastního dítěte, okamžitě bych podstoupil veškerá dostupná vyšetření, testy a další kroky, které by mohly prokázat mou nevinu. Nejen kvůli sobě, ale především kvůli dítěti – aby mělo šanci vyrůstat s vědomím, že má oba rodiče, byť oddělené, a že oba jsou mu nablízku a bezpeční. Vědom si významu obou rodičů pro zdravý vývoj dítěte, jednal bych s maximální transparentností a ochotou ke spolupráci.
Pokud bych byla matkou, která má obavy ze sexuálního zneužívání dítěte ze strany otce, a současně bych vnímala jeho silný vliv, finanční možnosti a nečinnost příslušných orgánů, snažila bych se využít všechny dostupné prostředky k tomu, abych na situaci upozornila. Pokud bych byla přesvědčena, že je dítě v ohrožení, jednala bych s veškerou rozhodností – ve snaze ochránit své dítě za každou cenu.
V této kauze jsem se snažila zohlednit všechny dostupnými důkazy, které předkládala jak jedna, tak druhá strana. Celý případ mě velmi zajímá především z profesního hlediska. Vnímám ho jako závažné systémové selhání v oblasti ochrany práv dítěte.
Matka se podrobila psychologickému vyšetření, zatímco otec tuto možnost odmítl nebo nebyl k vyšetření vyzván.
K případu existuje řada informačních zdrojů, které podporují jak matku, tak otce. Na obou stranách se objevují dehonestující vyjádření a selektivní mazání příspěvků, které kritizují „tu druhou“ stranu.
Zaznamenala jsem také výrazný sociálně-ekonomický rozdíl mezi rodiči: otec pochází ze zajištěného prostředí, zatímco matka musí shánět prostředky skrze veřejné dárce. V širším kontextu vnímám, že neoliberální politika čím dál více zasahuje do základních demokratických principů – mimo jiné tím, že stále častěji umožňuje „koupit si pravdu“.
Příspěvek upraven 07.06.25 v 22:41
To je prece jasne, ze rozsudek muze byt vadny/ neobjektivni.
Proto jsou, alespon v principu, ruzne instance, odvolacky, senaty a moznosti opravy.
Ona jinak spravedlnost v realu udelat nejde.
Jinak nez nejakym podobnym soudnim systemem, jaky mame.
Kdyby podobny soudni system neexistoval, jak jinak by mohla spolecnost fungovat?
( Samozrejme chyby se deji, i u soudů, to je snad kazdemu jasne. I v tvorbe zakonu se deji chyby. Nejsem naivni. Ale princip v zasade spatny neni. )
Rozumím vám naprosto přesně. Systém jako celek může být nastaven dobře pro běžné situace, ale selhává tam, kde je třeba rychlé, kvalifikované a citlivé jednání — což je u dětí klíčové. Časová prodleva, přehazování odpovědnosti mezi institucemi, nebo nedostatek odborné znalostí v první linii může v takových případech způsobit nenapravitelné škody.
@Myslena Ale prosim te, co by to vysetreni asi zjistilo. Myslis, ze jsou psychotesty na sexualni deviace? To ma resit policie. Ze budou oba narusene osobnosti je videt z jejich projevu, na to neni treba vysetreni.
Bara marila pravidla a to davno pred tim, nez prispechala se sex. zneuzivanim. Varovali ji pravnici, nikoho neposlechla. Soud nemel jinou moznost. O nicem jinem to neni. Pokud by se podvolila rozhodnuti, budou ho mit ve stridacce oba.
Fakt neverim, ze stovky zainteresovanych lidi jsou tak podmaznuti prakticky bezejmenym hudebnikem.
Celou kauzu okrajově sleduji už dlouho. Mám k tomu co říci, jelikož jsem jako dítě byla v podobné situaci, táta psychopat, co šel přes mrtvoly. Měl prachy, takže podmáznout OSPOD, právníky, soudy pro něj nebyl problém a také to dělal, šli mu všichni na ruku. Máma slušná vysokoškolsky vzdělaná žena, celý život makala jako šroub, nikomu nechtěla dělat potíže. Já to celé viděla a otce jsem odmítala (pravděpodobně stejně to dělá Bertík). Takže tomuto příběhu věřím, věřím, že se to stále děje, a že orgány, které mají chránit děti v mnohých případech z nějakého důvodu chrání jednoho z rodičů.