Případ Báry a Bertíka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2687
8.6.25 13:11
@KovaJana píše: Více

Chybi mi tu Aglaja…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2978
8.6.25 13:13
@Yxc28 píše: Více
čistě psychologicky - máš pocit že člověk s minimálním pudem sebezáchovy bude realizovat své pedofilní choutky na dítěti pod dohledem prudce reagující a obviňující matky? Zejména když už si prošel tím, čím si prošel. To by musel být skutečně velmi závažně poškozen. A kombinace pedofilie se ztrátou pudu sebezáchovy je podle mě velmi výjimečná.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2378
8.6.25 13:15

Tohle je opravdu těžké. A jsem rozhodně pro, aby v případě, že se jasně prokáže, že si matka celou věc vymyslela, dostala opravdu adekvátní trest.

Na druhou stranu si ale představ, že bude dítě opravdu sexuálně zneužíváno svým otcem, jenomže jednoznačně to potvrdit bude těžké a dítě bude odebráno matce, která se ho snažila maximálně chránit, dítě jí 100 % důvěřovalo a najednou skončí někde v ústavu nebo kde? samo. To bude pro takové dítě další „rána“. Nenaruší to potom i vztah k té matce, že dítě bude mít pocit, že ho v těžké chvíli zradila i ona? Nebo, že ona neudělala maximum pro to, aby nikam nemuselo?

Ta falešná obvinění, ať už čehokoliv, mě opravdu neskutečně štvou… Protože „díky“ těmto lidem, se nevěří skutečným obětem. A někdy je opravdu těžké, až skoro nemožné, nějaký skutek prokázat jinak, než výpovědí oběti nebo svědků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2978
8.6.25 13:17
@Anonymní píše: Více

A jak je možné, že malé dítě ví, že otec nezaplatil alimenty, že tahá mámu po soudech, že podplácí? Již to, že se takové informace k dítěti dostanou, je manipulace. I pravda jednostranně podaná je manipulace. Příklad:
Matka nepředala dítě otci, otec podal návrh na výkon rozhodnutí a matka to dítěti prezentovala tak, že otec chce matku pokutovat za to, že dítě k němu nešlo. To je brutální manipulace. A těžko taková matka řekne dítěti -„hele, je tu nějaký rozsudek, já jsem ho porušila a soud teď bude rozhodovat, zda mi za to porušení rozsudku dá pokutu. A přitom bude rozhodovat tak, jak to bude v tvém nejlepším zájmu.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2687
8.6.25 13:18
@inkakřivák píše: Více

To je ta prece ten narativ " uprednostnuje se pravo dospelych pred pravem ditete".
A pravo ditete = pravo matky dite zcela ovladnout = stesti ditete, prece, co na tom nechapes 🤣

Nastesti to uz opravdu neni vetsinove presvedceni zen,zaplatpambu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2378
8.6.25 13:27
@ondrej190 píše: Více

Proč zmiňuješ mě? :nevim: Někde píšu, že souhlasím s falešným obviněním? Pokud by byla pravda, což Inka vyvrátila, že otec po falešném nařčení spáchal sebevraždu, bylo by mi toho otce a dítěte neskutečně líto. A z matky by mi bylo opravdu zle. Takže mi nepodsouvej nějaké Tvoje domněnky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79
8.6.25 13:27
@ondrej190 píše: Více

Svoje argumenty jsem stavěla na základě poznatků z oborů psychologii, práva, sociální práce.
Umělá inteligence ve své podstatě vychází ze známých a ověřených faktů. Jelikož neprojevuje emoce ani osobní zaujatost, lze předpokládat, že její závěr bude objektivnější než stanoviska jednotlivých účastníků této diskuse — byť může být vnímán jako tvrdý či nekompromisní.

Můj předchozí příspěvek mohl vyvolat dojem, že se přikláním na jednu stranu. Což ale vás neopravňuje vytvářet závěr o mém postojí k otcům. Pokud byste ve svém závěru opravdu upochopil všechny mé předchozí příspěvky.
Mým cílem je upozornit na nefunkčnost a neefektivitu systému, který by měl primárně chránit právě ty nejzranitelnější. Nikoliv se zastávat rodičů, kteří krom svých práv mají také ve vztahu k dítěti povinnosti.

Příspěvek upraven 08.06.25 v 14:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2978
8.6.25 13:29
@Myslena píše: Více

u AI záleží, jak se dotážeš:

Hodnocení Popis

• Soulad s právem Řízení vedeno podle občanského soudního řádu i § 91, náležitě odůvodněno dle zásady nej‑dítěte.
  • Aktivita soudů Předběžná opatření, pokuty, opakované dokazování – soud nereaguje pasivně, ale omezuje škody na dítěti.
  • Riziko průtahů Dlouhé lhůty na nařízení posudku mohou zpomalit rozhodnutí i právní jistotu dítěte.
  • Racionalita rozhodnutí Na základě důkazů (lékaři, psychologie, svědectví) soud dospěl k opodstatněnému závěru svěření dítěte otci.
  • Naplnění zásady individualizace Posudek psychologa/psychiatra matky není explicitně uveden; možná riziko nevyčerpání komplexity, nicméně není jasná vada, jen rozdílné preference soudů.

🧭 Závěr
Soudy v této kauze postupovaly v souladu s právními standardy péče o dítě. Proces zahrnoval potřebné dokazování, opakované úpravy styku, a nebyl pasivní. I když existují obecné problémy s průtahy (např. se znaleckými posudky), v daném případě byly adekvátně kompenzovány soudní aktivitou. Výsledek – svěření do péče otce – je podložen dokazatelnými skutečnostmi. Obě soudní instance (okresní i krajský) postupovaly pečlivě, odůvodněně a podle zásady nejlepšího zájmu dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.6.25 13:32

Malé dítě a později dospívající dítě to ví tak, že například slyší telefonát s advokátem nebo jiným člověkem, kde mu matka něco sdělí. Takové dítě dostane o situaci povědomí tak, že je také předvoláno k soudu. Nebo máte představu, že dítě žije za zvukotěsným plexisklem?
Dítěti nemusí nikdo žádné informace nijak interpretovat, ono to vnímá. V zájmu mém, jakožto dítěte za celé roky nejednal absolutně nikdo. Sociální pracovnice, které rozhodovaly o mém zájmu před soudem se mnou nikdy nehovořily, nikdy mě ani neviděly, asi tolik k tomu. A že já bych jim k tomu měla co říct.

• Citovat
  • Upravit
2978
8.6.25 13:33
@Myslena píše: Více

Proboha, nevěř tolik AI. Je to jen kompilátor obsahu webu. V budoucnu se bude populace dělit na dvě skupiny lidí: jedna bude AI využívat, ta druhá bude AI učit. A podstatné je, co AI naučí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2978
8.6.25 13:39

Jasně, slyší telefonát s advokátem. To by dítě opravdu slyšet nemělo, protože je tím ovlivňováno, pokud současně neslyší i telefonát druhého rodiče s advokátem a navíc má rozvinuté kritické myšlení, což u malých dětí fakt funguje výjimečně. Takže informace vnímá prostřednictvím emočního nastavení, tedy a priori přikládá větší váhu a pravdivost sdělením člověka, na kterém je více emočně závislé. Tudíž názor dítěte těžko může být objektivní. Neznám tvůj případ, ale nejeví se mi to tak jednostranné, jak z tvého vyjadřování vyplývá. Zkus se nad tím ještě zamyslet a neodsuzovat předem. Kdo totiž druhého odsoudí, už ho zpravidla není schopen pochopit. Někdy to lidem dojde až po desítkách let. Což samozřejmě nemusí být tvůj případ a otce máš skutečného psychopata. To já fakt nevím.
Zkus mi odpovědět na jednoduché otázky: Co pozitivního ve vztahu k tobě udělal otec? Co bys mohla vyčíst matce, že udělala chybně nebo nesprávně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.6.25 13:57

@KovaJana Otec neudělal dobře vůbec nic. Drahé dárky k nějaké příležitosti sem ani zařazovat nebudu, protože ty vůbec podstatné nebyly. Ničím nepomohl ani neodlehčil, ani nic praktického nekoupil, ani příjemnou atmosféru nenastolil.
Matka udělala jedinou chybu, pořídila si s takovým člověkem rodinu.
Vím na co míříte, že pokud u otce nenajdu dobrou vlastnost a u matky špatnou, jsem zaujatá. Ale nejsem zaujatá, jsem schopná posoudit vše. I bydlení pro nás jako rodinu pořizovala matka sama. Kompletně nás živila od základky až po vysoké školy. S pořízením našich bydlení nám zase pomáhala jen ona. Otec měl nesčetně příležitostí k tomu, aby se na něčem podílel- úplně na čemkoli (škola, kroužky, bydlení, auto, výchova, výživné…), ale neudělal to nikdy ani jedinkrát, i když mu klacky pod nohy nikdo neházel. Máma o něm doma nikdy neřekla jediné neslušné slovo.

• Citovat
  • Upravit
80192
8.6.25 14:35

A jak to tedy bylo? Byli rodiče rozvedení, otec vás opustil a nerozvedl se nebo jak? To, že otec neplatí alimenty a nebere si děti neznamená, že je psychopat. Je to bohužel pouze špatný otec, sobec, darebák. A opravdu si myslím, že malé dítě si takový závěr neudělá. Ty sis tohle hodnocení těžko udělala v nějakém útlém věku. Spíš až v dospívání viď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2378
8.6.25 14:37

S AI máš pravdu. Kolikrát jsem ji „přistihla“ při naprosté lži. Je opravdu potřeba si její výstupy ověřovat. Naopak v některých věcech zase pravdu měla a krásně shrnula obsah. A také je podstatné, jak píšeš, jak se dotaz položí.

Ano, velice záleží na tom, kdo do AI vložil vstupní data, kdo ji naprogramoval, kdo ji učí, ovládá…

Tato kauza je hodně složitá. Vůbec nevím, kde je pravda. A souhlasím zde vlastně i s protichůdnými příspěvky, protože v nich zaznívají informace se kterými souhlasím, které se mnou rezonují. A zároveň je pro mne zajímavý i jiný pohled na věc.

Upřímně, nechtěla bych být v této kauze (i v řadě dalších) soudkyně, znalkyně, opatrovnice, advokátka… prostě kdokoliv, kdo se na tom podílí. A ani za plat, který někteří mohou mít. Protože jak bych mohla v noci klidně spát, pokud bych rozhodla špatně nebo hájila toho, kdo špatný je, byť v dobrém úmyslu, když by to tak nakonec nebylo… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.6.25 14:41

@inkakřivák já ho neoznačila za psychopata, kvůli nezájmu a neplacení :D to mi tady podsouváte vy. On nám roky dělal ze života peklo, ale to tady rozebírat odmítám, co všechno dělal.
Co na tom sejde, zda byli rozvedení, nebo nebyli?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna