Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
píšu sem možná pro někoho s banalitou, ale potřeboval abych poradit. Mám přítele se kterým máme půlroční miminko, po všech stránkách jsme spokojeni, máme se rádi, o malou se stará ukázkově a funguje opravdu jako rodič na 100% úvazek. Bohužel jedna z věcí kvůli které se pravidelně hádáme a já už opravdu přestávám ztrácet trpělivost je jeho jízda autem.
To, že je to ten typ řidiče, který se na každého lepí a je 5 cm za ním je jedna věc. Ale to, že jezdí ZÁSADNĚ bez bezpečnostních pásů a pravidelně jezdí 130 na osmdesátce je věc druhá. Celkově má potřebu v autě tak nějak víc riskovat. Například naposledy jsme jeli k mým rodičům a v zatáče předjížděl traktor a naproti nám se vyřítilo auto a já měla málem srdeční zástavu, hlavně proto, že jelo s náma v zadu mimčo. Chápu, že pro někoho, kdo má rád rychlou jízdu je tohle asi OK. ALe mě to zaprvé nedělá dobře, jsem spíš úzkostný typ a každou cestu s ním jsem ke konci úplně vytočená, vystresovaná a většinou se pohádme.
Pořád akorát opakuje, že on je dobrý řidič, zkušený, a že by nám nikdy nezpůsobil žádnou nehodu. A ![]()
Vadilo by vám to, nebo už mi na té mateřské totálně hráblo a řeším opravdu nesmysly, jak tvrdí on? Co byste případně dělaly? Strašně mě to vytáčí a vypadá, že ani přemlouvání ani hádka, ani cokoliv jiného ho v tomhle prostě nezmění.
@amidala22 Tak to by mi teda vadilo a hodně. Budˇby jel normálně, nebo bych s ním nejezdila. Je to jen otázka času kdy se něco stane.
Příspěvek upraven 17.02.18 v 16:59
Vadilo by mi to. Pokud bude jezdit s tebou a miminem, tak musí dodržovat pravidla, která stanovíš ty (nebude jezdit jako prase). Pokud toho není schopen, sežeňte druhé auto. Jestli řídíš, tak řiď místo něj.
To je sprominutim nezodpovedny hovado! Stotisickrat mu to muze vyjit, ale staci aby jedinkrat nevyslo a nasledky nemusim ani popisovat. Neni dobry ridic, i kdyz si to o sobe mozna sam mysli. Akorat prispiva k vyssi nebezpecnosti provozu.
@amidala22 píše:
Ahoj,píšu sem možná pro někoho s banalitou, ale potřeboval abych poradit. Mám přítele se kterým máme půlroční miminko, po všech stránkách jsme spokojeni, máme se rádi, o malou se stará ukázkově a funguje opravdu jako rodič na 100% úvazek. Bohužel jedna z věcí kvůli které se pravidelně hádáme a já už opravdu přestávám ztrácet trpělivost je jeho jízda autem.
To, že je to ten typ řidiče, který se na každého lepí a je 5 cm za ním je jedna věc. Ale to, že jezdí ZÁSADNĚ bez bezpečnostních pásů a pravidelně jezdí 130 na osmdesátce je věc druhá. Celkově má potřebu v autě tak nějak víc riskovat. Například naposledy jsme jeli k mým rodičům a v zatáče předjížděl traktor a naproti nám se vyřítilo auto a já měla málem srdeční zástavu, hlavně proto, že jelo s náma v zadu mimčo. Chápu, že pro někoho, kdo má rád rychlou jízdu je tohle asi OK. ALe mě to zaprvé nedělá dobře, jsem spíš úzkostný typ a každou cestu s ním jsem ke konci úplně vytočená, vystresovaná a většinou se pohádme.
Pořád akorát opakuje, že on je dobrý řidič, zkušený, a že by nám nikdy nezpůsobil žádnou nehodu. A
Vadilo by vám to, nebo už mi na té mateřské totálně hráblo a řeším opravdu nesmysly, jak tvrdí on? Co byste případně dělaly? Strašně mě to vytáčí a vypadá, že ani přemlouvání ani hádka, ani cokoliv jiného ho v tomhle prostě nezmění.
Ano vadilo by mi to- resp. vadí mi to- můj manžel taky jezdí rychle- tolik šíleně neriskuje, ale jezdí zbytečně rychle a občas riskuje zbytečně, podle mě- předjíždění a tak. Taky se s ním o tom hádám. Teď poslední dobou dostal asi 3 nebo 4 pokuty za rychlost, což mě štve taky a velmi, už jen kvůli těm zbytečně vyhozeným penězům..Taky říká, že je dobrý řidič, já mu to i věřím, ale stejně mě to štve a mám strach.
Jeho um si hodnotit netroufnu, ale obecne - pokud jedu s nekym na kom mi zalezi (s detma) nebo s nekym kdo nema rad rychlou jizdu (s babickou) jedu opatrne a pomaleji.
Bez pásů? On ještě někdo jezdí bez pásů? Je blázen? Potřebuje si něco dokazovat? Já bych mu snad zabavila klíčky od auta, nebo fakt nevím.
Zejména riskantní předjíždění mi vadí a hodně. Řekla bych mu, že budu řídit já, pokud nehodlá změnit styl jízdy. Nebo rovnou sedla za volant, až někam pojedete.
Já se mu tohle snažím vysvětlit. Ano, může mít naježděné tisíce kilometrů- což on má, ale přeci ve 130 km/h člověk na nějakou nečekanou prostě nezareaguje i kdyby byl největší král silnic. Nebo jak jsme předjížděli ten traktor, nepochybuji že on nějaký pitomý traktor nedokážě předjet, ale proč proboha v zatáčce a navíc když tím může ohrozit mě a malou.
Dnes zrovna jel s malou k rodičům- jeho tatínek slavil narozeniny, mě bohužel skolila chřipka, tak tam s dcerkou jen na otočku jeli. Dvě hodiny předtím než vyjeli jsem na něj apelovala, aby jel hlavně opatrně, pomalu, že nemá zodpovědnost jen za sebe, ale i za malou a aby si zapnul pásy. Vše mi odkýval- pak se dívám z okna jak odjíždějí a samozřejmě se nezapnul a vyjel. Teď to ve mě vře takovým způsobem a snažím se utřídit myšlenky co mu řekne až přijedou. Proto jsem taky založila tuhle diskuzi, protože už sama nevím, jestli nejsem zbytečně hysterická. Zakladatelka
Příspěvek upraven 17.02.18 v 17:09
@amidala22 sorry, ale dobrý řidič se takto za volantem fakt nechová
Já bych s ním do auta nesedla, natož aby v tom autě bylo miminko.
Bohužel takovej blb (promiň) ohrožuje i ostatní řidiče a taky chodce, když se takto chová
![]()
Tak osobně bych pana přítele asi zaškrtila. Četla jsem to tady manželovi a říká, že být tebou by příteli zaplatil Kurz bezpečné jízdy, kde mu ukážou, že řídit opravdu neumí. Třeba se mu rozsvítí. ![]()
Ahoj, tak predevsim bych s takovym clovekem nikdy nesedla do auta a v zadnem pripade s miminkem nebo ditetem.Je to nezodpovedny clovek, ktery precenuje sve ridicske schopnosti a zatim to nemelo nasledky. Nevyjadruji se k tomu jaky je to otec.Ano muze si s ditetem hrat, muze byt dobry otec, ale jeho zasluhy v tomto smeru se mazou, kdyz si sedne za volant.Auto je zbran a muze zabit sebe, svou rodinu nebo nekoho uplne jineho, kdo pak bude trpet. Tohle dela clovek, ktery miluje sve dite? Muze se citit jako ridic silny v kranflecich, ale predvidat reakce ostatnich ridicu, kteri se treba leknou jeho rychle jizdy, asi muze tezko. A nesnasim, kdyz se mi nekdo lepi na kufr auta. Pokud nemas ridicak, tak si ho udelej nebo vyuzivej hromadnou dopravu. Podstatne tim snizis riziko, ze se tobe a diteti neco stane. Nerikam, ze vsichni musi s mym nazorem souhlasit, ale ono staci videt, znat a vedet, co prozivaji pozustali po obetech dopravnich nehod, ci lide, kteri byli sami zraneni. Bohuzel dnes daji ridicsky prukaz takrka kazdemu. Pokud neucinkuje rozumna domluva s tvym partnerem a otcem ditete, prevezmi zodpovednost ty a chran sebe, sve dite i ostatni lidi.
@amidala22 píše:
Já se mu tohle snažím vysvětlit. Ano, může mít naježděné tisíce kilometrů- což on má, ale přeci ve 130 km/h člověk na nějakou nečekanou prostě nezareaguje i kdyby byl největší král silnic. Nebo jak jsme předjížděli ten traktor, nepochybuji že on nějaký pitomý traktor nedokážě předjet, ale proč proboha v zatáčce a navíc když tím může ohrozit mě a malou.Dnes zrovna jel s malou k rodičům- jeho tatínek slavil narozeniny, mě bohužel skolila chřipka, tak tam s dcerkou jen na otočku jeli. Dvě hodiny předtím než vyjeli jsem na něj apelovala, aby jel hlavně opatrně, pomalu, že nemá zodpovědnost jen za sebe, ale i za malou a aby si zapnul pásy. Vše mi odkýval- pak se dívám z okna jak odjíždějí a samozřejmě se nezapnul a vyjel. Teď to ve mě vře takovým způsobem a snažím se utřídit myšlenky co mu řekne až přijedou. Proto jsem taky založila tuhle diskuzi, protože už sama nevím, jestli nejsem zbytečně hysterická. Zakladatelka
ty jo to je vůl
No hysterická nejsi, já bych tedy šílela, ale každopádně tohle by udělal jednou. Já bych mu dítě do auta teda neposadila. ![]()
Příspěvek upraven 17.02.18 v 17:11