Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pedro 00 Pro nás se může zdát dost věcí jako motivace-děti, práce, koníčky…ale pro alkoholika ani to většinou není motivace k tomu aby přestal. Závislost je mnohem silnější.
@Tecumseh píše:
Takovýhle spiťani ještě jsou?
Ptali jste se ho co ho na tom baví?
Jinak, jestli mu je jedno, že se za chvíli odrovná, tak s tím nikdo jiný bohužel nic neudělá.
Jedno mu to neni, ze se znici, ale je to silnejsi nez on, silna zavislost.Kdyz se nenapije je mu zle, musi uz rano, kdyz chvili abstinoval, zivot ho nebavil, nevedel co ma delat, proto delal od rana do vecera na baraku jen aby se unavil a v noci spal.Kdyz znovu zacal pit vypadal fakt zase stastny, ale zadny poradny zivot ani s alkoholem nema, bud sedi v hospode nebo je v praci. Zadne konicky, jen prace a piti. Kamaradce v dobe nejvetsi zamilovanosti rekl, ze na prvnim miste je pivo, pak prace a na tretim pak ona. Totalni uprimnost. Jenze on co rekne, casto brzy zapomene
Příspěvek upraven 13.06.16 v 09:10
@anysekk píše:
Je pravda, že prognóza vyléčení je nízká, ale 2% to určitě není - šance na celoživotní abstinenci je větší než 2%. Ano, jsou chlapi, kteří už chodí na léčby bez efektu (spíš aby absolvovali detox, na chvíli opustili léčbu a při další výplatě / důchodu to zase všechno prochlastali), ale to jsou chlapi, kteří se blíží k 60. Z praxe vím, že takovýhle chlapi dopadnou tak, že to manželky psychicky nevydrží, vyhodí chlapa z bytu a chlap pak končí tak, že se uchlastá na ubytovně. Možná by měla kamarádka manželovi dát ultimátum - pokud se nevyléčíš, tak od tebe odejdu. Manžel může po léčbě využívat další pomocné berličky (pravidelná návštěva skupin Anonymních alkoholiků, antabus, návštěva psychiatrické nemocnice, kde absolvuje léčbu - tam se taky často pořádají takové ty udržovací skupiny…). Na léčbu nikdy není pozdě, držím kamarádce palce
Na anonymni alkoholiky taky jezdil jednou tydne, pry tam jede proto, aby se aspon dopoledne nemohl napit, kdyz pak musel ridit. Jenze jakmile se vratil domu uz bezel do baru na par piv. Takze efekt nula, pak toho nechal. Samozrejme ze jezdi pod vlivem autem, boji se, jezdi jen kratkou vzdalenost, vycitame mu to, ale efekt to nema zadny. A to uz mel 2× sebrany ridicak celkem na 5 let a dokonce verejne prospesne prace za rizeni bez RP. Alkoholikum by se ridicak nemel vubec vracet
Jediná možnost je léčba, dlouhodobá, a pak doživotní abstinence. Což nevidím moc jako reálné. Ale bacha, takhle pil můj tchán a byl tu do nějakých 76 let. A to ještě prokládal to pivo k snídani nějakým tím panákem.
Nejlepsi kamaradka mi zemrela na cirhozu jater ve 42 letech. Asi pul roku pred smrti vypadala nadherne. Pak to slo rychle, nafoukle bricho, jinak silene hubena, zlutozelena. Zemrela na krvaceni z varixu. Tri dny v nemocnici a konec.
. Diagnozu znala, ale dietu nedodrzovala, popijela.. Jeji smrt me sokovala, neverila bych, ze to muze dojit tak brzy do fatalniho konce. Byla to super holka ![]()
@Martasan píše:
On rika, ze takhle pije, ale jen to pivo od 18 let porad stejne pravidelne. Casto breci, boji se smrti, protoze mu to doktori na ferovku rekli, budes pit, tvuj konec. Kdyz to nezvlada, tak ma deprese, ze se obesi atd. Rika, jsem alkoholik, ale prestat podle me nechce, rika, ze bez alkoholu pro nej nema zivot smysl
To je psychouš…
.
Co na něm tvoje kamarádka vidí?
@Anonymní píše:
Nejlepsi kamaradka mi zemrela na cirhozu jater ve 42 letech. Asi pul roku pred smrti vypadala nadherne. Pak to slo rychle, nafoukle bricho, jinak silene hubena, zlutozelena. Zemrela na krvaceni z varixu. Tri dny v nemocnici a konec.. Diagnozu znala, ale dietu nedodrzovala, popijela.. Jeji smrt me sokovala, neverila bych, ze to muze dojit tak brzy do fatalniho konce. Byla to super holka
Podobně i má švagrová, zemřela v 32 letech, šlo to rychle.
@Martasan Je znát, že mu chybí ta tolik potřebná motivace, že už prostě rezignoval… To, že se chce oběsit apod. to svědčí o tom, že se prostě už ponořil do sebe, do svých myšlenek a nevnímá, že svými slovy a jednáním ubližuje i svým blízkým a tak jak on si nedokáže svůj život představit bez alkoholu, tak si stejně jeho blízcí nedokáží představit svůj život bez něj, ale to už mu nedochází. Tohle je ta situace, kdy ho prostě buď něco „nakopne“ a v jeho životě nastane změna, nebo to dopadne naopak špatně… Mě často hrozně mrzí, že tihle alkoholici nechávají trpět své blízké, ale zase se musí brát v potaz, že závislost je hrozně hnusná a zrádná věc. Poslední, co mě napadá je, že by možná stálo za to zkusit jinou léčebnu, jiný kolektiv pacientů a lékařů, spolupracovat s terapeuty - domluvit se s nimi a víc intenzivně se věnovat rodinné terapii (tam by mohl nabrat motivaci od svých nejbližších) a pokud ani to nezabere, tak to bude mít nejspíš stejný scénář, jak tu už psali ostatní.
U nemotivovaneho alkoholika ty 2% sedi. U motivovaneho alkoholika ruzne zdroje uvadi 30-40% uspesne lecby, coz spociva v tom, ze alkoholik abstinuje jeste 10 let po ukonceni lecby. Pak uz se to nesleduje.
Mam vlastni zkusenost se sestrou alkoholickou, ktera se propila do 40 let az do konecne faze alkoholismu, se kterou se poji vazne zdravotni komplikace. V pripade me sestry to byla rakovina prsu, voda v brise, alkoholicke onemocneni jater, atrofie frontalniho mozku. Zdravotni stav vubec neresila, vsude jsem ji musela vodit. Do lecebny se mi povedlo ji dostat az kdyz byla mentalne ve stavu zviradka. Jinak lecebnu rezolutne odmita. Nejdrive si mysleli, ze ma demenci. Nechteli verit, ze se do tohoto stavu propila v tak mladem veku. Po 6 mesicich lecby ji propustili s diagnozou chronicky alkoholismus, sla bydlet ke me a po dvou dnech, kdyz jsem ji pustila samotnou ven, tak prisla na plech s 2,5 promile a tvrdila, ze ji po jednom drinku vyhodili z lokalu. Je neuveritelne bolestive sledovat blizskeho cloveka, jak pomalu pacha sebevrazdu. A ten proces trva 10-20 let, kdy vam volaji lide, ze sestra uz zase lezi nekde u silnice spinava a polospici a ze ji objizdeji auta. Sousedi volaji, ze uz to presahuje vsechny hranice, kdyz vykonava potrebu kolem baraku pred vsemi a to mysli 1 i 2. Pres to vsechno si sestra problem s alkoholem nepripousti a sve problemy svadi na vse mozne. Je to hrozny pocit beznadeje.
Po svych zkusenostech bych lidem doporucila blizkou osobu zavislou na alkoholu donutit jit se lecit a doprovodit na AA. Rodinna intervence, kdy alkoholikovi jeho rodina vylici sve obavy a nutnost nastoupit leceni je dobry napad. Kdyz alkoholik stale popira problem a sabotuje veskerou snahu musite se odstrihnou a zit si vlastni zivot nebo vas to znici take. Hlavne se, co nejrychleji odstrihnete financne nebo zauveruje vas a vase deti a ty za jeho demony nemohou a odnesou to nejhure. Alkoholismus je nemoc, ktera vam rika, ze nejste nemocni.
Ahoj, to jsem měla doma před pár lety. Každovečerní pití piva a vína. Vypil každý večer klidně 2litry vína a pár piv. Slíbil to omezit, ale nacházela jsem lahve pak všude. V láhvi od Dobré vody nalité víno, v láhvi od Magnesie nalité víno, láhev na půdě, za skříní…hrůza. Chodil do práce, fungoval normálně i pro rodinu, ale jak přišel večer, tak začal. Tohle vše co píšu výše do sebe dokázal nalít za dvě hodiny a usnul. Nakonec jsem to dokázala utnout, zarazit a jsme spolu dalších pár let. Ale jsem přesvědčena, že kdybych polevila, tak do toho spadne znovu. Ale jako chlap, manžel, táta od dětí…mi stoji za ten dohled a kontrolu.
Tak tohle je za mě bohužel beznadějné. Pokud ho nemotivuje ani strach z blízké smrti a ani tak se nedokáže zmobilizovat, tak není o čem a opravdu nepatří do těch 2%, protože pud sebezáchovy je úplně zašlapán závislostí. On už ví, kam směřuje, bojí se, pláče, ale nedělá nic proti tomu, aby se to nestalo a kráčí vstříc smrti. A hlavně, ty změny v těle nastaly už dávno. Střádaly se a teď se projevují. Podle mě už prošvihl možnost to zvrátit, změnit, uzdravit se. Teď už hraje o každý den života a každý den je tzv. na bonus. Pak to totiž vezme rychlý spád a nikdo neví, kdy to přijde. Může tu být dalších 20 let a otravovat jí život (za mě ale velmi nepravděpodobné, když už měl takové velké komplikace), nebo může klidně zítra zemřít.
Závěr je, že je to zřejmě nezvratné a že se může během pár dnů/týdnů/měsíců upít k smrti. Protože ignorovaná cirhóza jater je zkrátka rozsudek smrti. Jak tu někdo psal (a zní to teda hrozně) - když bude mít štěstí, zabije se někde při nějakém úrazu nebo nehodě, než aby ho dohnalo třeba právě to krvácení z varixu. Kamarádka by se měla přestat opíjet nadějí na vyléčení. Buď okamžitě přestane a třeba si o nějaký čas prodlouží život, nebo nepřestane a svou smrt naopak uspíší. Měla by být připravená na to, že on tu už brzy nemusí být. Nikdo do svého těla nevidíme a nevíme, co bude tím posledním hřebíkem, kdy tělo vypoví službu. A co si budeme povídat, jeho smrt pro ni bude asi též vysvobozením, i když si to sama nepřizná. A to její, že ho nemůže opustit, protože jí potřebuje je úplná blbost. Nemůže ho opustit, protože ona potřebuje jeho. Chce ho zachránit. Ale takovou moc nemá a místo toho mu pomáhá se dál upíjet. Ano, ani její odchod ho nemusí aktivizovat a zřejmě neaktivizuje, ale momentálně je spoluzávislá a je jedním z prvků, které ho v závislosti udržují. Nicméně, asi je skutečně pozdě i na odchod. Tedy pro něj - ve smyslu, že ho to nemůže zachránit. Ale měla by myslet na sebe a zachránit alespoň sama sebe a nesledovat, jak se on každým dnem víc a víc přibližuje smrti a umírá v bolestech.