Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Netopirek ne nemohla, hotovo. Nemíním tady rozebírat svou práci. Prostě to tak je a jinak to nebude.
@ivik21 s tímhle myslím problém nemá, navíc je doma pouze ráno a to je ráda, že může koukat na pohádky a odpoledne max hodinu.
Zakladatelko, kde bydlíte?
Vyzvedávání sourozence mi přijde naprosto v pohdoě. Nemám pocit, že má dcera přemíru povinností. Vždyť žádné nemá!
Spíš bych zapřemýšlela o nějakém systému. Některé děti jsou prostě takové, že nad nimi musíš klečet a neustále kontrolovat, ptát se. Jestli je taková zapoměntlivá, musíš provádět nějakou kontrolu, pořád se ptát, zavést systém, být důsledná… Zapomínání na sourozence je potřeba nějak ošéfovat, ať se to nestává.
To, že se samo myje osmileté dítě, mi teda přijde naprosto v pohodě. Nedělejte z těch školáků nesvéprávné chudáky.
Já myslím, že je to normální, tu zodpovědnost se v tomhle věku děti teprve učí, takže to chce trpělivost. První třída a ještě rozvod je myslím pro dítě samo o sobě dost změn, takže bych to nehrotila. I můj kluk, kterému je 10,mi přijde, že kolikrát nepřemýšlí. Muusím mu všechno říkat 5× a něco stejně neudělá..
@Netopirek píše:
@LenkaN26 ale jako účetní by jsi mohla dělat, alespoň občas z domu. Účetnictví není nic u čeho by jsi musela být ve firmě celou dobu
Podle mě to jsou úplně zcestné rady… Dítě je zapomětlivé a rodič tomu má hned uzpůsobit práci, chodit tam na méně, vydělávat méně? A z jakého důvodu, jako?
To fakt při prvním problému musíme stát dítěti za zadkem?
@LenkaN26 píše:
@enny3 jak to můžeš posoudit? Mladší ta to měla od začátku na háku neb byla v době rozvodu hodně malá. Navíc můj ex byl víkendový tatínek neb přes týden nebyl doma a o víkendech trávil dost času taky mimo domov. Teď se jim konečně 2 dny během 14 dnů věnuje a navíc mají doma chlapa, který se o ně skvěle stará…
To je dobře
Protooe v tom pracuju a protoe chtě nechtě zasáhne rozvod všechny děti- i když jsou malinký- jasně, ty to většinou nezasáhne tolik, protože tolik nevnímají ještě, ale ty větší to zasáhne rozhodně citelně, i když to třeba tak nevypadá, tak to prostě je
@Nickyx píše:
Já myslím, že je to normální, tu zodpovědnost se v tomhle věku děti teprve učí, takže to chce trpělivost. První třída a ještě rozvod je myslím pro dítě samo o sobě dost změn, takže bych to nehrotila. I můj kluk, kterému je 10,mi přijde, že kolikrát nepřemýšlí. Muusím mu všechno říkat 5× a něco stejně neudělá..
jo jo, také to tak vidím. Takže důslednost, připomínat, kontrolovat, ale zároveň ne dělat všechno za dítě, učit a vést k zodpovědnosti. Zavést třeba nějaký plán, co MUSÍ udělat po příchodu ze školy - někam to namalovat na velký papír, nalepit na dveře, první, co udělá po příchodu, že zkontroluje seznam (mohou to být obrázky) a podle seznamu udělá, co má: vyndá láhev na pití, dá jí do kuchyně, odevzdá svačinové krabičky, vyndá deníček. Te´d před prázdninama toho už moc nestihnete a za prázdniny „zleniví“, ale hned od září systematicky šup na to, zavést systém a jet podle něj.
@Nickyx píše:
Přesně tak první třída a rozvod k tomu
@sovicka1 díky, konečně se do mě někdo nepouští jako do matky co dítě zanedbává… Bydlíme na vsi cca 1000 obyvatel, ale z toho je cca 200 lidí satelit. Do školy to má 5 minut, školka je na stejné ulici o kousek dál.
Mně přijde, že se teď z dětí dělají blbečci, kteří pořád potřebují vodit za ručičku a všechno se jim má donést na zlatém podnose. Kde se ale naučí samostatnosti a odpovědnosti? Nicméně to je trend, když vidím současnou mládež tak to fakt děs. Jsou tlustí, líní, hulí, rodiče za ně vše vyžehlí… ale co z nich bude?
@LenkaN26 vím, ale to lajdáctví se trošku vysvětlilo, s tím, že na tu zodpovědnost není zralý ![]()
Bylo to jen občas a byl to problém ![]()
Psycholožka též doporučila změnit práci, atd. ![]()
Příspěvek upraven 13.06.16 v 09:41
@sovicka1 to jsme měli, nefungovalo ![]()
@enny3 jsme od sebe z mým ex 3 roky a před tím nebyl skoro doma takže to bych sem netahala.
@LenkaN26 Mám taky prvňáčka, v dubnu mu bylo 7. Zapomíná a ztrácí věci taky celkem často, většinou si musí na ztracení věci dát peníze z kasičky a jdeme s ním koupit nové. To je největší trest. Jinak k zodpovědnosti bych řekla, že ještě nechodí ze školy sám domů, všude jezdí spousta aut, bála bych. se. Tašku kontroluji každý den, píšeme společně úkol (matiku dělá sám, baví ho a umí jí perfektně). Vyndat svačinu musím vždy připomínat. Má také mladšího bráchu a vyzvedávat ze školky bych ho v žádném případě ještě nenechávala. Stejně tak si neumím představit, že je nechám večer doma, aby se sami vykoupali a připravili do postele, na to jsou oba ještě hodně malý, vidím spoustu průšvihů, které by se mohli stát. Občas nechávám děti doma samotné, když musím nakoupit a nechci je tahat sebou. Mají připravené pití, koukají na pohádku a trvá to max. 25 minut. Myslím, že máš na dceru na její věk přílišné nároky, co se týká povinností a zodpovědnosti.
@ivik21 to je hezké doporučení změnit práci
Na zkrácený nic neseženu a pokud tak za almužnu a teď jsem ráda, že mám práci od-do, žádné víkendy, přesčasy, v pohodě kolektiv. Nevím jak bych si pomohla…
@sovicka1 když je nezodpovědné tak ano. Já mám dceru s mírnou poruchou pozornosti a v poradně mi rovnou řekli, že jí budu muset stát za zadkem minimálně první a nejspíš i druhou třídu. Sama od sebe to dělat nebude, nedokáže se na to dostatečně soustředit. A trestat nemá smysl, protože za to nemůže.
Prostě jsou děti zodpovědně a některé méně, když je to moje míň, tak se tomu přizpůsobím, ale zakladatelka ví jaká dcera je, ale to co dělá dceři moc nepomáhá. Když je konec školního roku a dcera se nezlepšila.
Já jsem si třeba kvůli dceři zařídila zkrácený úvazek, právě proto, že jsem věděla, že potřebuje větší dozor. Dojednávala jsem si ho s předstihem, aby se tomu mohli přizpůsobit v práci i mi doma. Nakonec jsem sice otěhotněla, takže jsem stejně doma, ale o zkrácení úvazku jsem si žádala už když jsme šla s dcerou k zápisu. Přišlo mi to normální. A jestli si myslíš, že nemá povinnosti, tak má. Doma pomáhá už dlouho, ale vím, že potřebuje větší dohled než se jí všechno zajede, tak jsem se tomu přizpůsobila. A to by měl udělat dle mě každý rodič.
No ono ve městě je to jiné a diskutující mohou být právě z měst, tam je nepředstavitelné to, co my děláme na vsi
Naše děcka tráví odpoledne od svých pěti let na ulici s ostatními dětmi a jsou tam v podstatě „bez dozoru“, máme otevřená okna, dveře, takže je slyšíme, ale jsou tam sami a starají se sami o sebe. Děti časem začnou samy chodit do školy, my to máme například přes silnici bez přechodu, takže v první třídě budu muset asi s nimi, ale od druhé by mohli sami. Kdyby měli ještě sourozence, budou ho třeba občas vyzvedávat.
Každopádně ale myslím si i to, co píší holky, že rozvod na ně určitě nějaký vliv měl a má, nemusí to být nutně nějaký jó negativní vliv, ale částečně „vílovost“ dcera může být rozvodem způsobená. Opravdu bych si promyslela nějaký systém, dceři se pověnovat, bude to dobré. Já mám děti ještě malé, takže nemůžu radit nic konkrétního, ale od kamarádek vím, že různé „připomínací“ systémy doma mají a asi to nějaké ovoce přináší.