Problémy s osmiletou :-(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
47103
13.6.16 09:46

@Netopirek existují jiné možnosti, třeba družina. Tu bych zřejmě volila. Otázka je, jestli ji v tak malé obci mají, možná ne. Ale to, že holka nemůže najít notýsek (respektive vykašle se na to, aby ho hledala), není důvod k tomu, abych měnila práci, panebože 8o
jestli má tvoje dcera povinnosti nebo nemá je celkem jedno, o tom jsem nepsala, psala jsem, že dcera zakladatelky má povinnosti jen školní a uklízecí, což není nic šíleného. Já bych jí klidně přidala něco „z domácnosti“, vynášet třeba koš, utírat prach. Pokud jí zůstane prostor pro hraní, klidně toho může dělat víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
13.6.16 09:47

@herinkoj Ježíš, nebyly doma samy!!! Byl doma přítel, jeho 29 letý syn a dva psi… Bydlíme na vsi a auta tu skoro nejezdí. Úkoly s ní dělám, udržovat pořádek v tašce si má sama, kontroluji 2-3× týdně. Každý den kontroluju sešity. Opravdu je velký nárok si donést domů co má, udělat úkoly a uklidit si? To vše jí neustále připomínám. S tímhle myšlením by se školní docházka a povinnosti s ní spojené měly tedy o několik let posunout…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
13.6.16 09:48
@radulaur píše:
Já mám téměř sedmiletou budoucí prvňačku, zodpovědnou klidnou holku, ale ctyrletaka brachu bych ji teda taky nesvěřila. Jsou to male děti, myslím, že to co popisuješ je v podstatě odpovídající věku…

Tak nějak.
Taky mi holka končí první třídu a nedovedu si představit, že by měla jít sama ze školy a ještě vyzvedávat ve školce sourozence. Připadá mi přirozené, že v tomhle věku ještě odvede její pozornost cokoliv. Například ji ráno pošlu do pokoje obléct a když přijdu za deset minut, má na sobě maximálně spoďáry a jednu ponožku - viděla v akvárku šneka a musela ho vylovit, pak si vzpomněla, že by mohla dát rybičkám žrádlo, a pak si zase vzpomněla, že kamarádce slíbila ukázat nový přívěšek s mořskou pannou, tak ho chtěla najít, ale místo toho našla jinej, co už dlouho hledala, tak ji napadlo, že by bylo fajn si ho dát na čip na obědy… A to všechno bylo prostě v ten moment zcela zásadnější než nějaká máma nebo škola nebo cokoliv. Kdyby se měla vypravovat do školy sama, dojde tam tak možná pozítří.
Pokud potřebuju, aby ve škole něco vyřídila, musí o tom vědět dopředu, musíme to několikrát prodiskutovat a těsně před odchodem do školy jí to musím připomenout. Ideálně formou zkoušení: Pamatuješ si, co máš dneska vyřídit? Čím intenzivnější příprava, tím je větší šance, že opravdu vyřídí, co má.
A tak je to ale se vším, i s přípravou do školy, s chystáním pomůcek, s úkolama… Ano, jeden by si mohl myslet, že už přece do té školy chodí skoro rok, že už by si mohla pamatovat, co a jak, že? Jenže tak to prostě nefunguje, ne u dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
13.6.16 09:49
@Netopirek píše:
@sovicka1 když je nezodpovědné tak ano. Já mám dceru s mírnou poruchou pozornosti a v poradně mi rovnou řekli, že jí budu muset stát za zadkem minimálně první a nejspíš i druhou třídu. Sama od sebe to dělat nebude, nedokáže se na to dostatečně soustředit. A trestat nemá smysl, protože za to nemůže.
Prostě jsou děti zodpovědně a některé méně, když je to moje míň, tak se tomu přizpůsobím, ale zakladatelka ví jaká dcera je, ale to co dělá dceři moc nepomáhá. Když je konec školního roku a dcera se nezlepšila.
Já jsem si třeba kvůli dceři zařídila zkrácený úvazek, právě proto, že jsem věděla, že potřebuje větší dozor. Dojednávala jsem si ho s předstihem, aby se tomu mohli přizpůsobit v práci i mi doma. Nakonec jsem sice otěhotněla, takže jsem stejně doma, ale o zkrácení úvazku jsem si žádala už když jsme šla s dcerou k zápisu. Přišlo mi to normální. A jestli si myslíš, že nemá povinnosti, tak má. Doma pomáhá už dlouho, ale vím, že potřebuje větší dohled než se jí všechno zajede, tak jsem se tomu přizpůsobila. A to by měl udělat dle mě každý rodič.

My to máme taky tak :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497

@sovicka1 díky, družina je u nás do 4. Dcera chce chodit ve tři, je to její volba a připadá si tím „důležitější“ neb přijde domů první, má čas si ještě zkontrolovat zda má vše a případně se do školy vrátit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elot

@LenkaN26 Já vím, že s tím s časem nejde nic dělat ale prostě pak musíš brát na ní ohledy že všechno nezvládá sama. Není nesvepravná ale taky není ještě úplně velká. Chce to čas až povyroste bude to lepší. Spíš jí chval než kritizuj, myslím že je šikovná že zvládne vyzvednout sourozence.

• Citovat
  • Upravit
Tattiana
13.6.16 09:50

@LenkaN26 mám stejný názor, nedala si to vymluvit 8o :zed:

Možná ji objednej na to vyšetření ohledně lajdáctví… :hug:

• Citovat
  • Upravit
676
13.6.16 09:50

@sovicka1 Souhlasím město a vesnice je jiné, my bydlíme ve městě. Do školky to máme ze školy skoro 1 km.
Ale kontrolování tašky každý den, by asi mělo být v první třídě samozřejmostí. Stejně tak netvrdím, že se moje dítě neumí samo umýt, umí, ale nemůžu ho přeci nechat v tu dobu samotného, co kdyby uklouzl, zapomněl vypnout vodu a navíc ještě musí dát pozor na mladšího, který to ve 4 letech opravdu ještě neumí, to mi přijde fakt náročný. Něco jiného by bylo, kdyby se měli jen obléct do pyžam a uklidit hračky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
13.6.16 09:53
@herinkoj promiň, ale nemáš problém se čtením?
@LenkaN26 píše:
@herinkoj Ježíš, nebyly doma samy!!! Byl doma přítel, jeho 29 letý syn a dva psi… Bydlíme na vsi a auta tu skoro nejezdí. Úkoly s ní dělám, udržovat pořádek v tašce si má sama, kontroluji 2-3× týdně. Každý den kontroluju sešity. Opravdu je velký nárok si donést domů co má, udělat úkoly a uklidit si? To vše jí neustále připomínám. S tímhle myšlením by se školní docházka a povinnosti s ní spojené měly tedy o několik let posunout…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tattiana
13.6.16 09:55

@elot paní ji bude chválit, ale paní učitelka za zapomínání asi ne :think:

Je to těžké, syn byl v 1.tř. samá poznámka, do 2.tř. dostal jinou, poznámky nebyly, až jsem se musela dojít do školy zeptat a paní učitelka měla jiný pohled na psaní poznámek…

• Citovat
  • Upravit
676
13.6.16 09:57

@LenkaN26 Ale to jsi nenapsala, že nebyli sami, napsala jsi musela jsem odběhnout a měli se sami vykoupat… atd. To pak chápu. Stejně tak souhlasím, že vesnice je trochu o něčem jiném. Řekla bych, že dcera má lehkou poruchu pozornosti a bude potřebovat častější kontrolu dodržování povinností. Syn je hodně podobný. Když po něm něco chci, pomůže, postavit si ho přímo proti sobě, aby mi koukal do očí, říct důrazně, co chci, nechat si to zopakovat a také říct, co nastane, když to nesplní a to pak také dodržet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880

Nečetla jsem reakce.. Vyzvedávat ze školky ne, to mě přijde brzo- pokud jsem to dobře pochopila.. Zodpovědnost ne jakože hlídání, ale myslím, si, že dítě končíci první třídu by mohlo pár věcí zvládnout..pokud je doma táta a máma dala ukoly, a šla např. do obchodu..
U nás máme 2,5 letého taky a normálně řeknu klukovi, aby si nalil pití a nalil ta donesl taky mu a nebo mu pomohl s oblékáním..
U nás to neni tak, že co řeknu kluk udělá to určitě ne, ale musí si sám nalít pití i vzít neskáču kolem něho, učím ho už, a když ho požádám, aby třeba klukovi 2,5 let třeba donesl tepláky, tak je schopný mu pomoct obléknout mu je..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47103
@herinkoj píše:
@sovicka1 Souhlasím město a vesnice je jiné, my bydlíme ve městě. Do školky to máme ze školy skoro 1 km.
Ale kontrolování tašky každý den, by asi mělo být v první třídě samozřejmostí. Stejně tak netvrdím, že se moje dítě neumí samo umýt, umí, ale nemůžu ho přeci nechat v tu dobu samotného, co kdyby uklouzl, zapomněl vypnout vodu a navíc ještě musí dát pozor na mladšího, který to ve 4 letech opravdu ještě neumí, to mi přijde fakt náročný. Něco jiného by bylo, kdyby se měli jen obléct do pyžam a uklidit hračky.

jako že nenecháš osmileté dítě v koupelně samotné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47103
13.6.16 09:58
@LenkaN26 píše:
@sovicka1 díky, družina je u nás do 4. Dcera chce chodit ve tři, je to její volba a připadá si tím „důležitější“ neb přijde domů první, má čas si ještě zkontrolovat zda má vše a případně se do školy vrátit…

V tom případě bych zvážila, jestli by neměla zůstávat v družině do doby, než ji vyzvedneš, zároveň můžeš vyzvednout ze školky i dítě, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6605
13.6.16 09:58

@LenkaN26 mám dvě dcery, nyní už 18 a 16, nevidím nic špatného v tom, že starší vyzvedne mladší 1× za 4 dní ze školky, to mě by tu asi museli ukamenovat, musela jsem chodit do práce a bohužel do 16 do školky jsem nestíhala, starší byla v první třídě a mladší ze školky vyzvedla a čekaly na mě doma, učí je to zodpovědnosti, není to o tom, že na ně házíš svoje starosti. Fakt tu některé názory nechápu.
Mladší je bordelář od mala do dnes (vychovávám stejně, starší miluje pořádek), věčně něco hledá, naposledy ztratila dioptrické brýle, které měla týden :cert: v pokojíku bordel (věci poházený, obaly od sušenek..) věčně něco připomínám… jsem z ní na nervy ale prostě to má v povaze, má službu na nádobí ale asi ho tam nevidí když přijde ze školy nebo nevím :mrgreen: :mrgreen: je na gymplu, na školu kašle, učení moc nedá ale naštěstí to zvládá i tak, straší je taky na gymplu a věčně se do školy připravuje, takže nechápu že ta mladší úkoly prostě nemá. Věnuje se sportovní kynologii, je v tom úspěšná a pes je její život… je šťastná jen já jsem minimálně 5× týdně zralá na psychiatra… držím palce ať to zvládneš ;) přesně jak píše @Ali-Ali, jako bych viděla tu svou :D :D podle mě nepomůže žádná poradna, je to bohužel povaha, ne nemoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí