Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Makca87 píše:
A když mi nevyhovují peníze, tak se začnu ohánět, ne? … v dnešní době, si i tu práci může každý vybrat jakou chce.
To je dost naivni predstava. Tezko se jako molekularni biolog stanu pres noc IT vyvojarem nebo pujdu makat do CERNu, coz by oboji urcite vic vynaselo.
At si ma kazdy deti kolik chce a zvladne.
@Makca87 píše:
A když mi nevyhovují peníze, tak se začnu ohánět, ne? … v dnešní době, si i tu práci může každý vybrat jakou chce.
Tak jednak to není pravdu a za druhé, nulová nezaměstnanost rozhodně nepotrvá věčně.
@Lena.025
Jak se tu porad tak resi ty penize, tak osobne si nemyslim, ze by to byl ten jediny a hlavni duvod, proc se nekdo rozhodne mit jedinacka.
Rekla bych, ze kdo utahne 1 dite, zvladne i 2. A kdo ty deti chce, tak prekousne i to, ze si chvili nebude vyskakovat a nebude moci detem doprat uplne vsechno. Nedovedu si predstavit, ze nekdo touzi po diteti, biologicke hodiny biji na poplach a dotycna si rekne, ze 1 staci, ze by nebylo na kroužky… Roli hraji spis dalsi duvody, rodinne vztahy, ne kazdy si muze dovolit byt cca 6 let doma (to se tyka nejen penez, ale i udrzeni se profesne v obraze) atd.
U me to treba bylo tak, ze jsem prvni 2 roky byla uplne vyrizena a mela jsem pocit, ze sotva obstaram 1 dite
, s manzelem jsme po sobe akorat vysilene stekali. Pak jsem se asi tak dvakrat nerusene vyspala, nabrala sily, nastoupila do prace, dite je uzasny, sikovny, pohodicka, krize prekonana. Ted me to obcas i napadne, ze 1 dite je malo, ale co ted s tim, ze jo.
@Flinka píše:
@Lena.025
Jak se tu porad tak resi ty penize, tak osobne si nemyslim, ze by to byl ten jediny a hlavni duvod, proc se nekdo rozhodne mit jedinacka.Rekla bych, ze kdo utahne 1 dite, zvladne i 2. A kdo ty deti chce, tak prekousne i to, ze si chvili nebude vyskakovat a nebude moci detem doprat uplne vsechno. Nedovedu si predstavit, ze nekdo touzi po diteti, biologicke hodiny biji na poplach a dotycna si rekne, ze 1 staci, ze by nebylo na kroužky… Roli hraji spis dalsi duvody, rodinne vztahy, ne kazdy si muze dovolit byt cca 6 let doma (to se tyka nejen penez, ale i udrzeni se profesne v obraze) atd.
U me to treba bylo tak, ze jsem prvni 2 roky byla uplne vyrizena a mela jsem pocit, ze sotva obstaram 1 dite, s manzelem jsme po sobe akorat vysilene stekali. Pak jsem se asi tak dvakrat nerusene vyspala, nabrala sily, nastoupila do prace, dite je uzasny, sikovny, pohodicka, krize prekonana. Ted me to obcas i napadne, ze 1 dite je malo, ale co ted s tim, ze jo.
Pořídit si druhé.
Kolik ti je? ![]()
@mrav píše:
Pořídit si druhé.Kolik ti je?
Skoro 35. Pripadala jsem si jako stara matka uz ve 30. Ale nevim, cervik hloda ![]()
@belladonna @lucenka a jako vy chcete být milionáři? je rozdíl bohatý a bohatý. Někdo má normální plat a může si dovolit, co chce. Když nemůžete zaplatit dvěma, třeba dětem tábor, změňte práci, kde budete mít víc peněz, ať ji změní manžel a nesedí doma na gauči
… všechno se dá, jen to nechce mít výmluvy. To je to stejné, jako, když někdo řekne, že je tlustý, ale zhubnout mu nejde.
A nevím jak vy, ale já se rozhodla pro děti úplně z jiného důvodu, než abych počítala, kolik mě budou v budoucnosti stát
.
@Makca87 ne nechci být milionář. Ale chci mít určitý standard na který jsme zvyklý. A taky chceme mít dostatek volného času a ne sedět v práci a vydělávat tak víc peněz. Nebo dělat práci, co by nás nebavila.
@lucenka píše:
@Makca87 ne nechci být milionář. Ale chci mít určitý standard na který jsme zvyklý. A taky chceme mít dostatek volného času a ne sedět v práci a vydělávat tak víc peněz. Nebo dělat práci, co by nás nebavila.
Jenže takový standart jak píšeš , bys měla i s více dětmi. Taky bys byla na takový život zvyklá… není to o penězích.
@Makca87 píše:
Jenže takový standart jak píšeš , bys měla i s více dětmi. Taky bys byla na takový život zvyklá… není to o penězích.
Kdybychom si chtěli udržet současný standard, tak ty náklady při více dětech by byly o hodně vyšší. A ano není to jen o penězích. Ale s miminem bych musela omezit dost aktivit,co teď podnikáme s klukem.
@lucenka píše:
Kdybychom si chtěli udržet současný standard, tak ty náklady při více dětech by byly o hodně vyšší. A ano není to jen o penězích. Ale s miminem bych musela omezit dost aktivit,co teď podnikáme s klukem.
Tak to už je další výmluva, proč nemít druhé dítě
… Já za sebe můžu říct, že s partnerem, jsem měli za svobodna o dost míň peněz, než teď se 2 dětmi
. Koníčků máme také o hodně více. Takže jak říkám, všechno jde, když se chce
. … dokonce i s miminkem!
@Makca87 píše:
Tak to už je další výmluva, proč nemít druhé dítě… Já za sebe můžu říct, že s partnerem, jsem měli za svobodna o dost míň peněz, než teď se 2 dětmi
. Koníčků máme také o hodně více. Takže jak říkám, všechno jde, když se chce
. … dokonce i s miminkem!
Ne není to výmluva. Nedovedu si představit, že bych třeba s miminkem jela na cyklo dovolenou. Popravdě ani některé jiné typy našich dovolených si s miminem nedovedu představit (třeba takových 30 hodin ve vlaku). přitom to jsou aktivity, co nás baví a hlavně baví kluka. Kvůli druhému dítěti bych ho o to musela připravit.
No, já chtěla jen jedno dítě. teda ze začátu dvě,ale pak jak byla první dcera,viděla jsem kolik je to starostí a jak rostou náklady, tak se mi do druhého ani nechtělo, později to už byla také pohodlnost a představa, že někoho zase obskakuju se mi příčila. No, přišla neplánovaně druhá dcera a já se nechala od manžela přesvědčit, že dvě tedy zvládnem. Takže máme dvě,třetí mohlo též být,ale tam už jsem řekla NE. Nevím, ten kdo říká, že jedno nebo dvě že je to jedno -kecá. Co se týče peněz (kroužky,vánoce,našetření něco do začátku samostatného života) tak teda i potřeby místa v domě nebo bytě .o tom, že je to pro ženu více práce a omezení tak to je asi jasný.
Jinak já jsem jedináček a nelituji,možná jsem i ráda.Vím, že hádky o to, kdo se o mamku bude starat až nebude moct, případně kdo dostal víc, mě minou(a že tekových lidí co řeší tyhle věci mám kolem víc než dost). Místo bráchy nebo ségry jsem měla kamarády a kamarádky. Teď v dospělosti mě to taky nijak nevadí.
@lucenka píše:
Ne není to výmluva. Nedovedu si představit, že bych třeba s miminkem jela na cyklo dovolenou. Popravdě ani některé jiné typy našich dovolených si s miminem nedovedu představit (třeba takových 30 hodin ve vlaku). přitom to jsou aktivity, co nás baví a hlavně baví kluka. Kvůli druhému dítěti bych ho o to musela připravit.
no, ale jde to. Jen prostě nechceš ![]()
@Makca87 píše:
no, ale jde to. Jen prostě nechceš
Nejde to bez toho, aniž bychom museli snižovat standard na který jsme zvyklý.