Proč raději dítě neadoptujete?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
9.10.12 18:07

Každý to máme jinak. Osobně nechápu ani to snažení, život s dětma nestojí a nepadá. Ano, jsou úžasné a miluju je, ale byli jsme s mužem dohodnutí automaticky předem, že kdyby to nešlo přirozeně, na umělko ani adopci se nedáme. Život se dá prožít plnohodnotně i bez dětí, jen prostě jinak :kytka:

• Citovat
  • Upravit
69023
9.10.12 18:08

Zajímavá diskuze, zkusím se zapojit zas zítra, teď toho mám dost jinde ;) Přesto se mi ale líbí, že na rozdíl od mnoha jiných na tohle dost kontroverzní téma probíhá na jisté úrovni, bez urážek a napadání. Díky za to!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
9.10.12 18:13
@Anonymní píše:
Každý to máme jinak. Osobně nechápu ani to snažení, život s dětma nestojí a nepadá. Ano, jsou úžasné a miluju je, ale byli jsme s mužem dohodnutí automaticky předem, že kdyby to nešlo přirozeně, na umělko ani adopci se nedáme. Život se dá prožít plnohodnotně i bez dětí, jen prostě jinak :kytka:

souhlasim, ovsem pro nekoho, kdo po detech touzi a NEMUZE, to neni takove, jako kdyz se pro bezdetnost rozhodne dobrovolne. Neni to cesta pro kazdeho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69023
9.10.12 18:14

Jinak bych ale do diskuze nadhodila postřeh, že už dnes má s otěhotněním problém 15-20 % párů a víc jak 4 % dětí v ČR se rodí díky IVF (v některých zemích až násobně více). Bohužel kvůli zhoršujícímu se životnímu stylu, znečištěnému prostředí a kdoví čemu dalšímu tato čísla stále stoupají, za normální spermiogram už je dnes počítáno něco, co by před dvaceti lety bylo naprosto katastrofální (pro srovnání koncentrace 80 mil./ml, později snížena na 40 mil./ml, potom 20 a dnes už se za slušný výsledek považuje 15!). Takže kdo ví, jak to bude za 10-20 let, zda nebude „vyvolen“ splodit své dítě každý 2.-3. pár a ostatní se budou muset spolehnout na IVF nebo adopci (a bude těch dětí k adopci tolik?). Teď záměrně nepíšu, zda je to dobře či špatně, jen že stojí za to uvažovat, zda do vývoje reprodukční medicíny dnes investovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1418
9.10.12 19:23

@Pudloslava Ale přesně o tom jsem psala, o vlivu HA na neplodnost. Já jsem měla problém s hladinou oněch hormonů, asi jsem se špatně vyjádřila.
Mimochodem, na neplodnost se tyto hormony používají také - utrogestan a estrogen. Ono těch pohlavních ženských hormonlů už o moc víc není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1418
9.10.12 19:25

@ugluk Pravda, průměrný spermiogram se vypočítává z průměru mužů, kteří na něm byli. To se rapidně zhoršuje.
Uvidíme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.10.12 19:41

Ahoj holky, děkuji za příspěvky, mohla jsem si udělat „obrázek“ :) Jinak mě ještě zaujalo to, co někdo psal… „proč vlastně chceme děti“. Já nechci předávát geny ani dovednosti, ani nic jiného. Prostě pro mě děti do života patří a bez nic by byl prázdný. Kdyby nebyly, koukala bych na každou rodinu se smutkem.
Jen to, když jsem teď viděla sousedovu holčičku, jak se rozběhla tátovi do náruče, když přišel z práce. Tohle by mě v životě moc chybělo.

• Citovat
  • Upravit
59400
9.10.12 19:46
@Anonymní píše:
Tohle si fakt myslíte? Já tomu teda nevěřím. Stejně jako se všichni tvářili, že antikoncepce nemá žádná rizika, a teď se přichází na to, že ženám může pěkně rozhodit cyklus a jak škodí to, co se dostává do vod… tak se za pár let zjistí, že je nějaký problém s důsledky umělého oplodnění. Minimálně v reprodukční schopnosti. Jak říkám, když se k oplodnění používají nezralé spermie, které by jinak neměly šanci přežít - to si fakt myslíte, že to nebude mít následky? Já tomu nevěřím ani na vteřinu.
a jaký se teda děti rodí? No kdyby ty spermie byly jakkoliv špatné tak se embryo přestane vyvíjet hned takže ani do dělohy neni co dát, vždyt je vždycky hodně vajíček, pak se spojí se spermií a dost jich odumře a právě zůstanou jen ty nejlepší ;). A neplodnost se taky nedědí :lol:. ne i děti z IVF jsou stejné jako děti přirozeně počaté :palec:, viděla jsme dost dětí od holek z IVF a neni na nich vidět že by byly čímkoliv jiné a jak medicína půjde dopředu tak věřim že jednou dokážou že už embrya ani zpět do dělohy nebudou muset a bude umělá děloha což bude super pro ženy co nemají dělohu :palec: :palec: takže opravdu IVF neni žádné sci fi ale těch dětí po světě běhá fakt strašně moc ;)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
9.10.12 20:05

No proc maji lide deti - holky na psychologii nam rikali jednu takovou vec, ktera asi vetsinu naivnich romantiku desne nastve - rikali nam, ze jeden z hlavnich duvodu, proc maji lide deti je ten, ze je to normalni. Chceme a mame deti, protoze je maji vsichni okolo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69023
10.10.12 09:50

K „normálnosti“ dětí z IVF… První IVF bylo provedeno před víc jak pětatřiceti lety, a tehdy to byly poněkud jiné dávky léků než dnes. Děti počaté tímto způsobem nemají statisticky nijak zvýšené množství vývojových vad nebo nemocnosti, vždyť pořád je to jedna spermie a jedno vajíčko se svým genetickým materiálem, tak jako v přírodě, akorát tady doktoři tomu vajíčku a spermii výrazně zjednoduší cestu. První dítě, které se pomocí IVF narodilo, dnes dospělá žena, sama bez problémů otěhotněla a porodila. Nutno ovšem dodat, že její matka IVF podstupovala z důvodu, že měla neprůchodné vejcovody, což je dozajista problém, který se nedědí. Jak je to s děděním např. endometriózy po ženské linii nebo špatného spermiogramu po mužské, asi těžko říct, tohle jsou nemoci, kde je původ většinou neznámý, ať už vlivem prostředí, nemoci, ale samozřejmě nelze vyloučit ani genetiku.

Na druhou stranu - není málo lidí, kteří třeba s tou endometriózou nebo katastrofálním spermiem nakonec otěhotní přirozeně - mělo by se pak takovým preventivně zakázat rozmnožovat, aby tyto „vady“ nepřenášeli? Třeba moje máma se o mě snažila pět let, tehdy nebyly takové vyšetřovací metody jako dnes, takže příčina neznámá, no, u nás vyšetřovací metody byly a taky příčina neznámá. Doteď tvrdím, že neznámá = dosud neobjevená, takže dost dobře možná mám stejný problém jako moje máma. Možná mohla tušit, že když bude mít holčičku, jednou bude mít problémy otěhotnět, no, stalo se, přesto pochybuji, že vědět to, vzdá se té možnosti to zkoušet. A já jí budu do smrti vděčná, že to nevzdala, protože neschopnost otěhotnět pro mě byla minoritním problémem v jinak krásném a plnohodnotném životě. Pevně doufám, že to tak jednou bude vnímat i má dcera.

Filozofická otázka - je neplodnost větší „postižení“ než třeba geneticky zděděné poruchy srážlivosti krve, přenašečství např. cystické fibrózy nebo jiné geneticky podmíněné a dědičné poruchy, které svým způsobem mohou dost ovlivňovat život, popř. vyžadovat nutnost celoživotní léčby?

Co se týče hormonů - progesteron i estrogen se při léčbě neplodnosti používají masivně, hlavně ten druhý, na druhou stranu utrogestanové globule dnes doktoři nepředepisují jen neplodným, ale taky každé druhé „na srovnání cyklu“, téměř každé těhotné, která během prvního trimestru zašpiní či zakrvácí, spoustě těhotných, co mají v anamnéze spontánní potrat a dokonce i těm po zamlklém… no když to tady pročítám, někdy mám pocit, že tu progesteron brala pomalu každá druhá těhotná :-) Ale jsou to dávky krátkodobé, maximálně v řádu měsíců, kdežto ženy beroucí HA ji berou roky, takže bych ten vliv léčby neplodnosti na životní prostředí nijak nepřeceňovala :-)

Vliv na ženu samotnou - těžko říct. Ale zkoumá se to fest. Chodím např. každý rok preventivně na utz prsou a říkají mi, že ač přímý vliv nebyl prokázán, stále se ta souvislost zkoumá. Jinak teda u sebe musím říct, že daleko větší nápor než na tělo, to jsem obstála v pohodě, to byl nápor na hlavu, ta ohromná naděje a pak pád na hubu… před posledním IVF jsem měla rok a půl, kdy jsem byla vším tak znechucená, že k doktorům jsem nepáchla, našla jsem si novou práci, užívali jsme s manželem maximálně života a byt přestavěli tak, že za další rok jsme si rvali vlasy, že nás ani nenapadlo, že by sem jednou měla přijít postýlka :-) No, dle všech zásad jsem asi zrovna v téhle době rezignace a maximální pohody asi měla otěhotnět :mrgreen: Každopádně u mě zabralo až naposledy zatnout zuby a dát tomu ještě šanci :? Přesto - zpět k tématu - fakt vím, že během té doby už jsme měli téma adopce vyřešené, i když dle hesla nikdy neříkej nikdy jsem stále tvrdila, že „zatím ne“ ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí