Prodej cigaret nezletilým

30309
15.12.11 10:49

Prodej cigaret nezletilým

Ahoj,obracím se na vás s prosbou o radu.
Náš vesnický koloniál prodává dlouhodobě cigarety dětem 13 letým /i mladším/. Teď už se na to koukat nehodlám a nevím, jaké já jako občan mám v této věci zákonné možnosti. Poradíte???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
kofola3
15.12.11 10:50
farska píše:
Ahoj,obracím se na vás s prosbou o radu.
Náš vesnický koloniál prodává dlouhodobě cigarety dětem 13 letým /i mladším/. Teď už se na to koukat nehodlám a nevím, jaké já jako občan mám v této věci zákonné možnosti. Poradíte???

Obrátit se na ČOI

• Citovat
  • Upravit
14047
15.12.11 10:57

přesně, napiš ČOI stížnost, můžeš i jako anonym, oni to musí prošetřit, takže tam přijedou

a děkuju, je super, že s tím chceš něco dělat

pokud by moje děti měli zálusk na cigára, byla bych ráda, kdyby někdo upozornil na prodejce i na ty moje haranty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50166
15.12.11 11:07

Většinou to dětem prodávají na vesnicích, děti jim kolikrát řeknou, že to kupují rodičům, tak jim to klidně prodají. Pokud ten krámek má Vietnamec, tak ten to neřeší vůbec. Podej stížnost na ČOI a oni si už pak dají pozor, aby jim to příště prodali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
15.12.11 11:09

Jednání podnikatele postihuje zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 225/2006 Sb., který se zabývá zákazem prodeje alkoholu osobám mladším 18 let, a to v § 12 odst. 1 písm. a), přičemž provozovatel se dopustí správního deliktu mimo jiné tím, že podle § 24 odst. 4 poruší zákaz týkající se prodeje tabákových výrobků nebo tabákových potřeb nebo prodeje a podávání alkoholického nápoje stanovený tímto zákonem nebo obecně závaznou vyhláškou obce, poruší jinou povinnost stanovenou tímto zákonem.

Podle § 24 odst.1 provádějí kontrolu nad dodržováním zákona: • obecní policie, • Policie České republiky, • obec v přenesené působnosti, • Česká obchodní inspekce, jde-li o alkohol, • Státní zemědělská a potravinářská inspekce, jde-li o tabákové výrobky, • orgán ochrany veřejného zdraví, jde-li o stravovací služby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
15.12.11 11:10

Na ČOI stížnost poslat můžeš, oni svoje kontrolní zjištění postoupí věcně příslušnému správnímu orgánu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
15.12.11 11:50

Dekuju moc,holky.
Takze stiznost na ČOI,ok.Pohledam a neco sepisu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
30.5.12 09:02

Dneska jsem byl svedkem, ze pani v trafice prodala cigarety holce ze zakladky. Kdyz jsem se prodavacky zeptal, jestli ji nevadi, ze ty holce 18 zdaleka neni, bylo ji to zjevne jedno. Nevedel jsem, kam se obratit. Nastesti jsem nasel tuhle diskuzi a napraskal to na SZPI. Snad se neco stane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
muffinka89
30.5.12 09:29

@farska :palec: cigerety nemají u dětí co dělat :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
7139
30.5.12 09:40

@muffinka89 souhlasím, ale měli by si to uvědomit i někteří rodiče, kterým je líno udělat pár kroků a dítě si pro cigára pošlou potom ještě přijdou vynadat když dítě cíga nedonese..a takových případů je víc než dost…dělala jsem v takovém menším obchůdku v sídlišti a takové hádky byly nejmín jednou denně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
muffinka89
30.5.12 09:43

Když chce rodič cigára tak nemá být líny a měl by si zajít sám…

• Citovat
  • Upravit
4476
30.5.12 10:01

Teda ja potkala v zivote snad jednoho jedinyho prodavace, kterej odmitl prodat cigara klukovi i pres to, ze mu za zady stala majitelka a naznacovala mu, ze to ma „asi“ pro rodice. Ten prodavac byl mladej a ma u me velky K+
Kez by jich bylo vic takovych. A ja tak nejak radostneji chodim k nemu do stanku kupovat zeleninu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
30.5.12 10:09

Posílat dítě pro cígára je fakt humus. Když jsem byla malá tak mně máma posílala pro cigarety a stejně mi je nikdy neprodali ikdyž mí napsala lísteček,že mi je mají prodat.
Nechápu jen jedno,že mně nikdy nenapadlo tam nejít a doma neříct,že mi je neprodali. Vždy jsem šla do trafiky a cítila jsem se strašně potupená a styděla jsem se. Tátovi pro pivo do bandasky a tvrdý SPARTY. Nikdy bych své děti nevystavila takové potupě. Je mi 34 a úplně se mi to vrátilo.

Řekni mamince ať si proto přijde sama řvala trafikantka,že to bylo slyšet až ven. Já mám lísteček,že mi to máte prodat :zed:
Bylo mi hozně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
1.6.12 02:29

Tak mam prvni odpoved.

*Dobrý den,
k Vašemu podání ze dne 30.5.2012 uvádíme, že uvedenou problematiku postihuje zákon č. 379/2005 Sb., ve znění pozdějších předpisů, konkrétně ustanovení § 6, které výslovně zakazuje prodávat tabákové výrobky a elektronické cigarety osobám mladším 18 let. Kontrolu dodržování povinností podle uvedeného zákona však nemá náš úřad ve své kompetenci. Proto Vaše podání písemně postoupíme místně příslušnému Úřadu městské části Prahy 10, který má ve smyslu uvedeného zákona tuto kontrolní činnost vykonávat.

S pozdravem …*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sarijka
26.6.13 19:09

šárka petráčková : 26 let

Já osobně si myslím, že by toto měla být věc výchovy v rodině a né našeho zákonodárství, protože zákonodárci si neuvědomují, že to těm mladším mohou kupovat dospělí, například 20 letý kluk sijakože pro sebe koupí cigarety a pak je dá 16 letému, takže ten zákaz prodeje nic neřší a chudáci prodejci, nevím proč by měli hlídat to, jestli cizí 16 letý smrkáč nekouří :twisted:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová