Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
V rámci exekučního papíru je přesně specifikováno, kde ta pokuta vznikla, vše o pokutě. A odpověď na tvou otázku, ANO, v tonhle naprosto zkur.........státě to takhle funguje.
Manželovy taky přišla exekuce, před 7 lety nezaplatil pokutu a přišlo mu 20tis. Taky ho nijak předem neinformovali, jemu ale daly rovnou exekuci na plat a taky na účet, takže na účtě je v mínusu a strhávají mu to z platu.
Jinak jestli se to dá dohledat nevím, on věděl že to nezaplatil…
Ano, možný to je, jen mě udivuje, že před 5ti lety - to by přece mělo být promlčený???
Tak o takových případech jsem už slyšela. Pokud vím, vždy to dopadlo úhradou částky ![]()
Mě to takhle přišlo po 7 letech. Měla jsem jí dokonce zaplacenou. Půlku v hotovosti (dohledala jsem) a půlka z účtu (nedohledala). Ze 700,– na 12tis. Nikdo se se mnou nebavil. Zaplatila jsem a čs mi řekla, že mi informace k účtu nedají, protože jsem ho už dávno zrušila. A můžu se jít klouzat.
Je to platební rozkaz od soudu? Pokud ano, dát odpor, namítnout promlčení. Pokud soud proběhl a je to již nařízení exekuce, tak již promlčení namítnout nejde.
Mamky manžel, když se vzali, tak se přestěhoval k nám, přes půl republiky, okamžitě se tu za něj muselo začít platit odvoz odpadu, měl tu trvalý pobyt. Letos přišla exekuce na 9000,– že prý neměl zaplacenou popelnici v místě bývalého bydliště, jenže za rok, kdy už měl trvalé bydliště tady a platilo se tady. Nikdo neinformoval, neupozornil, nic, rovnou exekuce, částka za tu popelnici dělala 350,– Prý je povinnost se odhlásit od placení popelnic, nestačilo, že má nový trvalý pobyt, kde se za něj prokazatelně odvoz platí. Nezájem. Nejhorší je, že nikdo nenapíše, zaplaťte 350,– a odhlašte se , nebo.....ne, rovnou přes 8.000,– poplatky soudům a exekutorům.
![]()
Evcav..ono to není promlčený ani po 10ti letech. Firma tu pohledávku odkoupí od dopravního podniku a čeká léta, pak většinou pošle dopis s exekucí.
Pozor, kamarádce se stalo, že zaplatila do 5ti dnů pokutu od DP a po roce ji přišla upomínka, aby to zaplatila. Ona bohužel doklad o zaplacení vyhodila.
Já je mám schovaný právě pro tento případ, abych měla důkaz, že to opravdu zaplacené je.
Asi to promlčený není. Mamča nedávno říkala, že od nich z práce někdo zapoměl zaplatit jednu splátku na nějakou půjčku v elektru a po pěti letech jim přišlo, že mají zaplatit asi 150 tisíc.
Myslím, že to musí být v přepravních podmínkách MHD… Ale většinou to tak je… Když se nezaplatí pokuta, příjde rovnou exekuce… A v případě, že by ten dotyčný chtěl protestovat, tak musí jednoznačně prokázat, že pokutu nedostal nebo zaplatil… Po 5 letech je tuším promlčecí lhůta, ale oni si tohle hlídají… Rozhodně radím řešit hned. Většinou není třeba hradit hned celou částku, pokud na to dotyčný nemá. Důležité je se jim ozvat a komunikovat s nimi. Většinou se dá domluvit splátkový kalendář… A nemá dotyčný děti? Pokutu mohlo dostat dítko a nepřiznat se rodičům…
mag píše:
Je to platební rozkaz od soudu? Pokud ano, dát odpor, namítnout promlčení. Pokud soud proběhl a je to již nařízení exekuce, tak již promlčení namítnout nejde.
Já jsem dopis ještě neviděla (řešili jsme přes tel.) hned jak se mi dostane do ruk napíšu co to vlastně je ![]()
Jedná se o klasický obč.právní spor, tudíž se promlčuje po 3 letech, ale to je třeba u soudu namítnout.
Lemaz přesně, právě proto to mám schovaný. je to strašný, buď to dělají schválně, nebo to byla nějaká administrativní chyba. ![]()
mag píše:
Jedná se o klasický obč.právní spor, tudíž se promlčuje po 3 letech, ale to je třeba u soudu namítnout.
Ale kdyby tam byla možnost promlčení, tak takhle by to dělal každý, že by pokutu neplatil a čekal, až se to promlčí. ![]()
Bratranec na promlčení asi čekal, měl několik pokut za několik let a pak se divil, že mu přišel dopis od exek. na částku 70.000,–
Ahoj, chtěla jsem se zeptat jestli je možné, že přijde rovnou dopis od soudu na ÚDAJNĚ nezaplacenou pokutu mhd. O pokutě dotyčný vůbec neví a nic jiného předtím nepřišlo..
To opravdu funguje tak, že přijde po 5 letech rovnou dopis s hrozbou, že do 15ti dnů je nutné uhradit 10.000 jinak přijde exekuce ? Dluh měl údajně vzniknout v roce 2007, je to vůbec nějak dohledatelné ? Vyzná se v tom někdo ? Děkuji