Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Příliš nemluví, opakuje to samé a to vás nezaráží
Agrese u synovce se projevuje, od malička. Kousání, štípání, plácání, fláknutí čím koliv velkou silou druhému po hlavě. Později třeba nakopnutí ležícího psa jen tak. Strkání a třískání ostatních dětí atd. Mluvil od malička výborně, ve všem naopak napřed.
Moc nechápu dotaz, buď nastavte určité hranice, nebo ho nechte růst jako dříví v lese a nechte se štípat a časem možná i něco víc.
Jednou jsem pozorovala asi 5 letého kluka jak kope tatínka do nohy, protože se mu něco nelíbilo a tatínek stál, nechal do sebe kopat a jen říkal v klidu, to se nedělá
![]()
Taky s tím bojujeme. Zkoušíme nabízet jiné reakce, branime mu v tom. Zatím se jako nejhorší ukázalo dát na zadek nebo oplatit. Syn má a měl podobné reakce. Byl to způsob jeho komunikace. Je to běh na dlouhou trať.
@natyber jak to takové dítě odnaučit? My s tím bojujeme od 1,5 roku. Jednu dobu to byl způsob komunikace.
Aktuálně to dělá v sebeobraně. Ví, že to nesmí dělat, ale nedaří se.
A ani se nedivím tomu tatínkovi. Třeba nechtěl dělat Divadlo.
Anonymní Jana
@natyber zakl:
Ano, nezarazi nas, ze promis nemluvi a casto opakuje to same…Souvisi to s pomalejsim vyvojem.....
@Anonymní píše:
Taky s tím bojujeme. Zkoušíme nabízet jiné reakce, branime mu v tom. Zatím se jako nejhorší ukázalo dát na zadek nebo oplatit. Syn má a měl podobné reakce. Byl to způsob jeho komunikace. Je to běh na dlouhou trať.@natyber jak to takové dítě odnaučit? My s tím bojujeme od 1,5 roku. Jednu dobu to byl způsob komunikace.
Anonymní Jana
Aktuálně to dělá v sebeobraně. Ví, že to nesmí dělat, ale nedaří se.
A ani se nedivím tomu tatínkovi. Třeba nechtěl dělat Divadlo.
Zakl: Musim s Vami souhlasit. Urcite se jedna o zpusob komunikace a placnuti jako odnaucovani je vlastne spatne…Razantni NE zatim ale nestaci. Mozna se vse zlepsi ve chvili, kdy bude lepe mluvit ?
@Anonymní píše:
Zakl: Musim s Vami souhlasit. Urcite se jedna o zpusob komunikace a placnuti jako odnaucovani je vlastne spatne…Razantni NE zatim ale nestaci. Mozna se vse zlepsi ve chvili, kdy bude lepe mluvit ?
U nás se to zlepšilo a nezlepšilo. Jsou mu 4 a mluví ve větách. Ale celkově je agresivní víc než dřív. Na druhou stranu to často řeší verbálně a nadává. K fai agresi se kloní v případě nejvyšší nouze.
Anonymní Jana
@natyber
Tak ono se tohle hrozne lehko odsuzuje.
Nas je taky vztekloun. A mame zkusenost takovou, ze kdyz ho za to chovani serezeme, je to akorat cesta do pekel, ktera jeho agresi akorat zhorsi ![]()
Takze my to resime zakazy a kdyz na nas utoci na verejnosti, snazime se taky co nejvic zachovat klid. Protoze, tak se uklidni daleko rychleji, nez kdyby schytal par na zadek. Doma mu to pak pripomeneme, s tim, ze ma za takove chovani zakaz (bud pohadek, her na mobilu, zmrzliny, sladkosti, …). Vetsinou teda zase vyleti a nadleduje scena, ale neustupujem. Kdyz se uklidni, omlouva se nam a rika, ze ho to mrzi (jsou mu 4).
No ale za par dnu (kdyz se zadari, tak tydnu) se to opakuje znovu ![]()
Takze univerzalni lek na to nejspis neni. Jen jsem chtela rict, ze mame osvedceny ze ty zakazy funguji o neco vic, nez vyprasky. Ale rozhodne ne stoprocentne.
Me by zarazelo to nemluveni. A jinak sdili? Komunikuje mimo agresi i jinak?
Moje dvojcata maji necele 2 roky a mluvi ve vetach a rikaji basnicky o 5 versich.. (nechlubim se, vim, ze kazde dite je jine a ma sve tempo a kazdemu jde neco jineho). Ale ve 3 letech bych nejakou mluvu ocekavala.
Jinak agrese se obcas muze projevit. Znam i dve dvoulete holcicky, co vse resi tim, ze pokousou deti/dospele v okoli. Ale lepsi se to.
Co zkusit placnout zpatky? Jakoze stejne, aby videl jak to boli ![]()
Agresivní děcka mi vadí dost a nikdy jsem to netolerovala. Ale jinak nevím, jestli zásluhou výchovy nebo od přírody moje 4 děti nikdy agresivní nebyly. Takže bych to asi řešila, být to moje dítě. A taky to nemluvení je ve 3 letech divné.
@kyticka86 pise, ze je opozdeny ve vyvoji, takze i v mluveni.
Zakladatelko moc neporadim. Mam inteligentni takrka sestilezou, ktera ma taky doma takovehle agresivni tendence. Mimo rodinu nikdy, doma na starsi sestru, tatinka, na mne jen kdyz je vytocena na max. Hranice ma jasne, tresty, neustale opakovani. Ale pouceni nikde.
Já jsem ale neradila dítě seřezat. Zarazilo mě, hranice nenastavujeme
takže si představuji, že mě syn štípne a já jen koukám a nic neříkám
vím, že u takových dětí výprask nic nezmůže, ale určité hranice jsou potřeba.
@Anonymní píše:
@natyber ale základatelka píše, že hranice nastavují.Anonymní Jana
Aha, tak to jsem blbě četla.
Ahoj. Prosím, máte někdo zkušenost s následujícím? Tříletý hošík je ve vývoji mírně oslabený. Příliš nemluví, často opakuje to samé. To nás nezaráží. Nicméně projevy - při troše nadsázky řečeno ´´agrese ´´, se nám nezdají…Kde chodí, štípne, bouchne..maminku, sourozence…jen tak, někdy i místo pozdravu…Přijde ke mne, štípne…a jde dál..Normální??? Hranice nastavujeme…díky