Promoření obyvatel, co si myslíte vy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18304
6.4.20 18:57

Jinak z mého pohledu tohle není „pozvolné“ rozvolňování. Je to moc brzy. A je to jen kvůli ekonomice. Ekonomika má přednost před „pár mrtvými“. Takhle bych to já za sebe shrnula.
Já bych klidně ta opatření ještě dodržovala, mnohem déle. I když roušky v letních pařácích budou teda pěkný opruz a očekávám, že je budou propocení a přidušení lidé potají za bukem někde sundávat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
6.4.20 18:57
@Evulina píše:
Je potřeba zmínit, že jde hlavně o nemoce (chronické), které člověk má. Pokud je má mladý člověk, i ten je rizikový. A naopak vitální zdravý důchodce se může z Covida vyléčit v pohodě.
Mám obavu o svého tátu, je mu 65 a má CHOPN a stent na srdci a je to kuřák (za to bych mu nejradši dala na zadek :cert: )

Jenže ti moji příbuzní mají všichni nějaký problém, ono okolo 70 neb 80 to je běžné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7987
6.4.20 18:58
@Janasas píše:
@jizvíková na to ti neodpovím, ale nechápu, proč ted, když jdu po ulici, tak musí být dva metry někde u obchodu odstup roušky a všude samá ohchrana a najednou bum..
Kdyby pomlau něco otvírali je něco jiného, jak všechny vypustit do restaurací, barů, zahrádek věřím, že i koncerty a festivaly budou, protože blbých lidí je dost, a to, že hned někdo bude na durhý den kupovat dovolenou tomu věřím..
Jako postupně je postupně a ne všichni hrrrr, ale jak vidim v diskusích, tak věština lidi jak bude moct, tak bude jak urtžená z řetězu..Příspěvek upraven 06.04.20 v 18:49

ale vždyť ono to bude postupně, festivaly podle mě v létě vůbec nebudou. To že Prymula řekl že je třeba se promořit, neznamená, že se to udělá jako v Anglii. Kdo ho poslouchal tak ví, že řekl cíleně a pomalu, nikoliv všechno hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
6.4.20 18:59
@Svistice píše:
Ekonomiku nelze dusit na neurcitou dobu. To by melo dalekosahle ekonomicke, socialni a politicke dusledky. Staci kouknout, kolik lidi a oboru uz je ted v perdeli a nema na najem po 3 tydnech omezeni. Co ty spousty zivnostniku, firem se zanestnanci?
Kolik z vas by zacalo rvat a bylo ve srabu, kdyby jste nedostaly rodicak, materskou, nemocenskou, ocr po celou dobu uzavreni skol? Co takova druhotna platebni neschopnost a druha, treti vlna propousteni? Co by to s nami udelalo?
Statni kasicka neni oslicku otres se.

Vždy byl můj názor ten, že vítěz je, kdo má statek, pole, zahradu, krávu nebo kozu, prase a slepice v chlívku. A můj názor se tímto akorát potvrzuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
6.4.20 19:00
@Lucka1111 píše:
ale vždyť ono to bude postupně, festivaly podle mě v létě vůbec nebudou. To že Prymula řekl že je třeba se promořit, neznamená, že se to udělá jako v Anglii. Kdo ho poslouchal tak ví, že řekl cíleně a pomalu, nikoliv všechno hned.

No ale ani cílenou a pomalou promořeností nedokáže izolovat rizikové lidi. Bude se na Covid víc umírat podle mě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2160
6.4.20 19:01

Tak a teď se všichni, kteří jste sem napsali přiznejte, kdo se na ten rozhovor s Prymulou, ve kterým tuhle myšlenku vyřknul, díval. Já, byť toho chlapa dvakrát nemusím, jsem se hecnul. A on to tam říkal trošku jinak. Chápu, že pro lidi, kteří jsou zvyklí číst akorát palcový titulky a sčítat počty nakažených, to může vypadat jako scénář z katastrofickýho filmu, ale on ten virus skutečně časem nespáchá sebevraždu kvůli tomu, že ho nikdo nemá rád. Ten tu s náma bude už nafurt. Nejbližší možnost vakcíny je minimálně rok a půl, když to dobře půjde a zkrátka není v lidských silách tak dlouhou izolaci vydržet. Chápu, že pro člověka žijícího v sociální bublině, kterej má na účtu dostatečnou rezervu a chodí mu část nebo i celej plat, se můžou zdát ekonomický propady jako pohádky (vždyť se přece nic neděje, lidi nakupujou dál, ekonomika sice stojí, ale nezdá se, že by to někomu vadilo), ale on ten propad HDP skoro o šest procent fakt není kvůli tomu, že někdo před karanténou nestačil koupit rohlíky. A introvertnímu člověku, kterej i předtím chodil akorát do práce a víkendy proseděl při sjíždění všech dílů Růžovky, se může zdát jako, že se nic neděje, ale jsou lidi, kteří jsou frustrovaní z toho, že nemůžou dělat svoje koníčky (ne, porejt zahrádku fakt nepomáhá už jen z toho důvodu, že rýt v dubnu je zkrátka blbost), nemůžou dělat věci, na který se roky připravovali, nemůžou se vidět se svýma blízkíma a ne, skutečně to není jejich rozežraností. Jak dlouho si myslíte, že to půjde vydržet? Už tak se divím, že nezačaly konat protesty. A hlavně prosímvás neříkejte, že proti viru nejde protestovat. Ano, nejde, ale jde protestovat proti těm, kteří ta opatření zavedli. A to vůbec nezmiňuju fakt, že je docela možný, že tu určitá a nemalá promořenost je. Mimochodem, promořenost neznamená zrovna italský scénář.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
6.4.20 19:02
@Sany80s píše:
Jsou ale ve styku s těmi promořovanými.
Mnohdy na nich závislí. To není rozumný pad, to je prostě „důchodová reforma“.
Ano, musíme získat nějakou imunitu, ale až ve chvíli, kdy bude nějaká možnost lépe chránit ohrožené. To znamená očkovat nebo účiněji léčit.

A ted s nimi ve styku nejsou? Nejdou do toho obchodu nebo jim nikdo nakup neprinese? To prece budou porad ti sami lide, ne? Ano, o neco se zvetsi sance, ze se tihle lide nakazi, ale nemyslim si, ze az tak zavratne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
6.4.20 19:06
@Evulina píše:
Jinak z mého pohledu tohle není „pozvolné“ rozvolňování. Je to moc brzy. A je to jen kvůli ekonomice. Ekonomika má přednost před „pár mrtvými“. Takhle bych to já za sebe shrnula.
Já bych klidně ta opatření ještě dodržovala, mnohem déle. I když roušky v letních pařácích budou teda pěkný opruz a očekávám, že je budou propocení a přidušení lidé potají za bukem někde sundávat..

Tak vzhledem k tomu, ze vlhka rouska nechrani, tak v lete aby si ji clovek menil kazdych 5 minut, az tu budou tricitky… takze stejne nemaji smysl.

A hele, fakt me zajima, az se za rok zhodnoti celkovy pocet umrti i v te Italii a Spanelsku (a u nas) v normalni roky a letos. Kolik z tech, kteri ted zemrou na koronu, by stejne behem tohoto roku umrelo. Ano, ted jsem hnusna a bezcitna a jedu jen na cisla, ale v CR to bylo za lonsky rok 30k, za predlonska 31,6k lidi. V tom je i kdyby par stovek obeti na koronu fakt par drobnych. Je to smutne a kazdy zivot ma cenu, to rozhodne nechci zpochybnovat. Ale souhlasim, ze karantena nelze drzet vecne, nejen kvuli ekonomice, ale taky spolecensko-psychologickym dopadum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6859
6.4.20 19:07

Já si také myslím, že do nekonečna to nejde. Nemají ani lék. Tohle může trvat i rok a to mezitím všichni zkrachují, kromě velkých potravin. Jako jsem z toho hotová. Já bych to postupně otevírala a dělala prostě stejně opatření. Do restaurace například ob stůl, do obchodu také maximální počet lidí.. Určitě ani toto nepomůže a nemoc se bude šířit dál, ale co mají v plánu?? Já kdybych nemusela, nejdu ani do obchodu a nechala bych si vše dovézt. Jenže se prostě nečapu, jak jsou služby totálně zasekané. Spíš se bojím, že to bude jak v Itálii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31438
6.4.20 19:09

@Svistice Pravdu dis.

Me jen stve, ze se tvarili tak suverenne, ze presne vedi, proc ta opatreni delaji. Byla to jen hra o cas. Ted maji zhruba predstavu, kolik lidi jsou schopni otestovat, kolik je bezpriznakovych, jaka je sance prenosu mimo blizkou komunitu. Ale bylo od zacatku jasne, ze karantenu budou muset pustit… Cekat, az tu nebude nikdo nemocny a nebo az bude spolehliva vakcina? To bychom se nacekali…

U promoravani muze jit i o imunizaci, setkani s malou dozi viru muze vest ke vzniku protilatek bez vzniku onemocneni. Samozrejme nikdo nevi, jak to bude fungovat. Kazdopadne kdyby se epidemie rozjizdela masivne, vime uz, ze mame venku nasadit rousky a neshlukovat se - branne cviceni v CR probehlo na 1.

Co byste volili - temer jistotu, ze vy a vase rodina bez penez vyhladovi, nebo riziko nakazy :think:?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
@Evulina píše:
Vždy byl můj názor ten, že vítěz je, kdo má statek, pole, zahradu, krávu nebo kozu, prase a slepice v chlívku. A můj názor se tímto akorát potvrzuje.

To mas pravdu. Nicmene realita je takova, ze zijeme v post industrialnu spolecnosti, CR neni potravinove sobestacna a aktualne se ani sektor zemedelstvi neobejde bez zahranicni pracovni sily. Takze budeme riskovat smrt na covid, nebo smrt hlady ci pri obcanskych nepokojich? :nevim:

Edit: a je to na osobni zodpovednosti jedincu. I bez narizeni shora lze dodrzovat nesrocovani se, omezeni pobytu v obchodech, ochranu rizikovych skupin, zvysenou hygienu…

Příspěvek upraven 06.04.20 v 19:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
845
@fera21 píše:
Tak a teď se všichni, kteří jste sem napsali přiznejte, kdo se na ten rozhovor s Prymulou, ve kterým tuhle myšlenku vyřknul, díval. Já, byť toho chlapa dvakrát nemusím, jsem se hecnul. A on to tam říkal trošku jinak. Chápu, že pro lidi, kteří jsou zvyklí číst akorát palcový titulky a sčítat počty nakažených, to může vypadat jako scénář z katastrofickýho filmu, ale on ten virus skutečně časem nespáchá sebevraždu kvůli tomu, že ho nikdo nemá rád. Ten tu s náma bude už nafurt. Nejbližší možnost vakcíny je minimálně rok a půl, když to dobře půjde a zkrátka není v lidských silách tak dlouhou izolaci vydržet. Chápu, že pro člověka žijícího v sociální bublině, kterej má na účtu dostatečnou rezervu a chodí mu část nebo i celej plat, se můžou zdát ekonomický propady jako pohádky (vždyť se přece nic neděje, lidi nakupujou dál, ekonomika sice stojí, ale nezdá se, že by to někomu vadilo), ale on ten propad HDP skoro o šest procent fakt není kvůli tomu, že někdo před karanténou nestačil koupit rohlíky. A introvertnímu člověku, kterej i předtím chodil akorát do práce a víkendy proseděl při sjíždění všech dílů Růžovky, se může zdát jako, že se nic neděje, ale jsou lidi, kteří jsou frustrovaní z toho, že nemůžou dělat svoje koníčky (ne, porejt zahrádku fakt nepomáhá už jen z toho důvodu, že rýt v dubnu je zkrátka blbost), nemůžou dělat věci, na který se roky připravovali, nemůžou se vidět se svýma blízkíma a ne, skutečně to není jejich rozežraností. Jak dlouho si myslíte, že to půjde vydržet? Už tak se divím, že nezačaly konat protesty. A hlavně prosímvás neříkejte, že proti viru nejde protestovat. Ano, nejde, ale jde protestovat proti těm, kteří ta opatření zavedli. A to vůbec nezmiňuju fakt, že je docela možný, že tu určitá a nemalá promořenost je. Mimochodem, promořenost neznamená zrovna italský scénář.
.

Příspěvek upraven 28.02.21 v 17:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
6.4.20 19:11
@fera21 píše:

Hele, já jsem introvert a jak píšeš, tahle „izolace“ mi zas až tak nevadí. Nicméně, stejně, jako já introvert se učím a denně (celý život) potýkám s nutností navštěvovat hromadné akce (myslím tím mimo koronavirus samozřejmě), jednat před lidmi a s lidmi a to i s více najednou, protože to prostě život přináší, tak stejně tak by se snad mohl (a to jen na chvíli) vzmužit extrovert a vydržet být chvíli v klidu a nevymetat všude možně :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
6.4.20 19:12
@thalasan píše:
@Baba můžeš mi napsat čemu přesně nemáme nebo máme věřit? Jako fakt nevěř tomu, že lékaři mají ochranné prostředky. Nemají. Ani ty blbě roušky nemají, max dostanou jednu jednorázovou na 16 h směnu. Bezva. Kamarádka dělá lékařů v Itálii, pokud přijde člověk 65+ tak má smůlu, prostě ho už ani neřeší, není na to prostor, přístroje a ani ten personál už. A pak jsou tam ty dopravní nehody, infarkty apod. To už taky nemají kapacitu to včas řešit. Když mi psala byla zoufalá v jakém stavu se momentálně nachází celé jejich zdravotnictví. Nevím no, nechci aby naše zdravotnictví takhle dopadlo, aby se vědomě lidé 65+ házeli přes palubu.

Handrkování o tohle už sem zažila, zopakovat si to ani nechci. Já sem lékař, jak je to s pomůckama vím poměrně přesně, a že lidi nad 65 let se nechávají umřít bez pomoci je pitomost. Nelze. Nikdy není a nebude věk jediné kritérium. Žádné oficiání nařízení na to není, nebylo, nemůže být. A i kdyby bylo, tak to doktor nemusí poslechnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7987
6.4.20 19:14
@Evulina píše:
No ale ani cílenou a pomalou promořeností nedokáže izolovat rizikové lidi. Bude se na Covid víc umírat podle mě..

no ale co myslíš že by se tedy mělo udělat? Zůstat trvale žít v karanténě? to přece není možné. A vakcína bude třeba za 2 roky. Je vidět, že většina lidí ten rozhovor s Prymulou neviděla. Říkal, že kdyby si myslel že za 3 měsíce bude lék, tak to nechá dlouho v tomto stavu, ale že to rozhodně nebude, takže je potřeba jít cestou postupného promoření. S většími akcemi se rozhodně nepočítá a s dovolenou v cizině také ne. Teď se otevřou sportoviště, ale prý při tenise si čtyřhru nezahrajeme, tedy omezení na stýkání osob stále platí a platit bude. Obchody se taky neotevřou všechny naráz pro davy lidí, budou třeba 2m rozestupy a všude desinfekce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí