Nezávislý názor na jméno

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5170
31.8.20 21:45
@darekp píše:
A kolik rodičů oslovuje svoje děti nezkrácenou nezdrobnelou variantou jejich jména? Kdyby to byl obyčejný Michael, tak mu asi taky nebudou říkat Michaeli, stejně jako Václave, Jindřichu, Josefe… Snad se (téměř) každé jméno nějak zkracuje a zdrobňuje, ne? To je podle mě argument mimo… Jinak se mi jméno taky nelíbí a nedala bych ho.

Ne uplne nutne. ;) Samozrejme mas pravdu, ale treba my doma oslovujeme i “standardnim” jmenem, libi se nam to i tak, i zdrobneliny a je treba zajimave, ze nejstarsi syn se predstavuje prave ofiko jmenem. ;) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elibro
31.8.20 21:46

Klidně ho pojmenujte Mikael, když je to teda nutný (jo, opravovat lidi bude nadosmrti, ale to se dá přežít…), ale proboha! Fakt mu neříkejte Kiki a Elísek. Teda jestli se jednou stane hvězdou travesti show nebo bohem gaybarů, tak pak jo… Jinak vážně ne.

• Citovat
  • Upravit
1079
31.8.20 21:46

Jestli se vám to jméno líbí a jste o něm přesvědčení, tak ho dejte a nikoho se neptejte. Ale buďte připravení na to, že na něj nebudou moc pozitivní ohlasy, budou mu ho často komolit, atd… Pokud mu chcete říkat Miky, může to být klidně Michael (nebo pro mě za mě Beáta, to, jak dítě oslovuje rodina, je na jménu v rodném listě nezávislé)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
31.8.20 21:47

Zakladatelko, pokud má tvůj muž severské příjmení, případně máte na severu rodinu, ke které budete jezdit, proč ne, je to tam běžné jméno (náš michael). Sice bude chudák kluk většinu života někomu vysvětlovat, jak se jeho jméno píše (což je na prd) a lidé na něj budou zpočátku nechápavě koukat (což mu taky nepřidá), ale budiž. Dávalo by to nějak smysl.
Ale jestli má příjmení třeba z jihu, korejské nebo bůhví jaké, tak to nedělejte - ať k tomu všemu ještě nemusí vysvětlovat, proč má severské jméno a jižanské příjmení… Maminka je dánka a táta je bulhar? apod.
Chápu snahu dítě nějak ozvláštnit, aby nezapadlo do davu kubíků, filípků apod. Ale je poměrně dost netradičních a přitom velice hezkých jmen typicky českých, kterými splníte výjimečnost a zároveň všichni budou vědět, o jaké jméno se jedná.
Toť můj názor. Jednejte dle svého uvážení. Mějte ale na paměti, že děti umí být zlé a vaše dítě může zažívat nepříjemné chvíle díky jménu.
Elísek a kikísek, prosím, fakt ne. V životě by mě nenapadlo na michaela použít patvar elísek a kdybych to někde slyšela, poklepu si na hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2324
31.8.20 21:48
@Mallorka píše:
Nelíbí. Přijde mi to jméno až směšný. Mikuláš - Miky, to je pěkný.Ještě dotaz Mikael - Elisek, na to jste přišli jak :mrgreen:?

MikaEL - ELísek. Za mě trochu zvláštní logika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8674
31.8.20 21:53
@haley83 píše:
Děti by se neměly potřebu smát žádnému jménu, kdyby nebyly navedené od hloupých dospělých, kteří mají potřebu podobné malichernosti řešit.

pravda pravdoucí, moje děti se setkaly ve školce/škole už s tolika i pro mě dost neobvyklými jmény a nikdy to ani náznakem neřešily, prostě Hamza, Aila, Eileen dnes ve škole říkala že… atd.
holt předsudky jsou hrozná věc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
31.8.20 21:55

@milami tak fajn, má dcera je ElišKa, tak může být třeba Katy :P

A Mikael - Kiki to mi vysvětlite, jak :mrgreen:?

Kamarádka má Kikiho, je to Kryštof. To už mi jde k tomu líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355

Zakladatelko, tak co, už jsi se utvrdila, proč to vaše vysněné jméno dát?
Nezávislý názor další z většiny: je mi líto malého budoucího nositele. Ve školce mu těmi Tvými patvary nikdo říkat nebude, takže z něj bude Miky, což je fajn. A nebo taky Míša, to asi nechcete.
Napiš příjmení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073

A mně se líbí. Přijde mi takové skandinávské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.20 21:57

Mimo téma, ale některé příspěvky mě fakt vyděsily - prý „děti se mu budou smát, že je holka“… Fakt žiju v nějaké sociální bublině nebo idealizovaném světě, protože s tímhle typem lidí fakt nepřijdu do styku. Je mi z toho až na zvracení. A jak tu někdo psal - posmívání nepochází z hlav dětí, ale dospělých. A to to je děsivější.

• Citovat
  • Upravit
42286
31.8.20 21:57
@haley83 píše:
Děti by se neměly potřebu smát žádnému jménu, kdyby nebyly navedené od hloupých dospělých, kteří mají potřebu podobné malichernosti řešit.

No, nevím. Posměšky na jména jsme vymýšleli už my, a to mi bude padesát a dospělé jsme k tomu rozhodně nepotřebovali. A vážně si myslíš, že když bude mít okolo sebe nějaké Kristýnky a Elišky, že jim nebude divné, že na hocha volá stejně jak na ně? A nespojí si to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
31.8.20 22:01
@hanka.br. píše:
No teď trochu sem, ale fakt nechápu, proč se musí rodiče svým dětem takhle rafinovaně mstít ještě dřív, než se chudinky narodí.

Neblbni, jako nositelka fakt divného jména a matka tří dětí s taky divnými jmény, ti říkám, ze divné jméno žádná msta není.
A zrovna Mikael mi přijde tak obyčejné, že skoro nuda.

PS: Naše jména na profilu nemám. ;) Zbytečné tam klikat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42286
31.8.20 22:02
@Anonymní píše:
Mimo téma, ale některé příspěvky mě fakt vyděsily - prý „děti se mu budou smát, že je holka“… Fakt žiju v nějaké sociální bublině nebo idealizovaném světě, protože s tímhle typem lidí fakt nepřijdu do styku. Je mi z toho až na zvracení. A jak tu někdo psal - posmívání nepochází z hlav dětí, ale dospělých. A to to je děsivější.

Já nevím, ale ve škole a školce jsou různé sociální skupiny. Mikael, proč ne? Ale Eli a Kiki? To někoho napadne hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
31.8.20 22:06
@Havlova píše:
Já nevím, ale ve škole a školce jsou různé sociální skupiny. Mikael, proč ne? Ale Eli a Kiki? To někoho napadne hned.

Eli je v klidu, říká se tak Eliášům. A Kiki je běžná zdrobnělina Kryštofa. Znám jich několik.

Navíc školákům rika pančelka ve škole jinak, než maminka doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1337
31.8.20 22:08

Dala bych Michael, říkat mu můžete, jak chcete, znám jednoho Michaela a odjakživa je to Miki nebo Mikyna. A nebo Mikuláš, Mikoláš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze