Nezávislý názor na jméno

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2324
31.8.20 22:09
@Mallorka píše:
@milami tak fajn, má dcera je ElišKa, tak může být třeba Katy :P

A Mikael - Kiki to mi vysvětlite, jak :mrgreen:?

Kamarádka má Kikiho, je to Kryštof. To už mi jde k tomu líp.

Zřejmě Mikael - Miki - Kiki :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
31.8.20 22:10
@zrcadlo píše:
To tady nikdo nečte? Stieg Larsson - Milénium (Muži, kteří nenávidí ženy… ), tam je hlavní hrdina Mikael Blomkvist, na severu je to běžné jméno.
Mně se to jméno díky těmto knížkám líbí a nepřijde mi divné. Takový Nathaniel mi přijde mnohem divnější, a Natánka už má tolik lidí…

Ale čte. ;) Mikael je skoro nuda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
31.8.20 22:11

@Amalthea to pobavilo. Proč se jmenuje nějak, jak ji vůbec nikdy nerikate? Jméno přece dáváme proto, že se nám líbí a chceme tak dítěti říkat. Pak se nemají děti rozčilovat, že nejsou Julie, ale Julinka. Nebo později nemají mít spatne pocity, když je někdo osloví oficiální formou jmena, protože doma jim tak říkají, jen když jim nadávají… a na me se pak vsichni blbe divaji, kdyz deckam bezne rikam Marku, Petro, Filipe…(To je příklad, děti se jmenují jinak).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5640
31.8.20 22:12

Pokud se vám líbí, tak ho dejte. Vaše dítě, vaše volba.

Ale ten Kiki mě totálně odboural :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Brečím tu asi minutu, ani na displej pořádně nevidím. :mrgreen: :mrgreen: KIKI :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
31.8.20 22:13
@SAJ píše:
Neblbni, jako nositelka fakt divného jména a matka tří dětí s taky divnými jmény, ti říkám, ze divné jméno žádná msta není.
A zrovna Mikael mi přijde tak obyčejné, že skoro nuda.PS: Naše jména na profilu nemám. ;) Zbytečné tam klikat.

Dát dítěti jméno, které se vymyká jen tím, že ho budou všichni komolit, aby mu říkali Kikísku? Promiň, za mě ne. A to proti netradiční jménům opravdu nic nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
31.8.20 22:18
@Anonymní píše:
Ahoj holky, moc bych potřebovala slyšet i jiný názor než rodiny. Čím víc tím lépe pro mě.
S manželem čekáme miminko, chlapečka. Už od začátku jsme věděli, že to bude MIKAEL. Prostě se nám to jméno líbí a snad z tisíce co jsme prošli nám vždy toto zbylo jako top.
No oznámili jsme rodině naše stanovisko a sesypali se na nás nechápavě pohledy. Někteří členové chtějí abychom dali jméno po manželovi, jiní aby se jmenoval po nich, či po pradědečkovi, někteří chtějí typické české. Většina nám říká, že je to děsně jméno atak. Chci podotknout, že manžel nemá české jméno a k příjmení se to krásné hodí. Malému by jsme rikali Miky, Miko, Mika, Mikoušek, Kiki, Eli, Elísek,…

Je to vaše dítě, vaše věc.. Mě se nelíbí, ale to je jen můj problém..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3460
31.8.20 22:18
@Anonymní píše:
Ahoj holky, moc bych potřebovala slyšet i jiný názor než rodiny. Čím víc tím lépe pro mě.
S manželem čekáme miminko, chlapečka. Už od začátku jsme věděli, že to bude MIKAEL. Prostě se nám to jméno líbí a snad z tisíce co jsme prošli nám vždy toto zbylo jako top.
No oznámili jsme rodině naše stanovisko a sesypali se na nás nechápavě pohledy. Někteří členové chtějí abychom dali jméno po manželovi, jiní aby se jmenoval po nich, či po pradědečkovi, někteří chtějí typické české. Většina nám říká, že je to děsně jméno atak. Chci podotknout, že manžel nemá české jméno a k příjmení se to krásné hodí. Malému by jsme rikali Miky, Miko, Mika, Mikoušek, Kiki, Eli, Elísek,…

nečetla jsem diskusi, ale dejte jméno podle sebe. Ostatní s vámi žít nebudou a prostě si zvyknou. :nevim: a říkejte mu třeba vesmírná loď. Je to úplně jedno. Také dětem komolíme jména, že snad ani nevědí, jak se pořádně jmenují (samozřejmě v nadsázce).

Příspěvek upraven 31.08.20 v 22:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42247
31.8.20 22:19
@SAJ píše:
Eli je v klidu, říká se tak Eliášům. A Kiki je běžná zdrobnělina Kryštofa. Znám jich několik.Navíc školákům rika pančelka ve škole jinak, než maminka doma.

Je pravda, že Eliáše neznám, Kryštofa jednoho. Ale Kristýn a Elišek hodně. Ale třeba je to tím, že na maloměstě změny přicházejí pomaleji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
31.8.20 22:20
@hanka.br. píše:
Dát dítěti jméno, které se vymyká jen tím, že ho budou všichni komolit, aby mu říkali Kikísku? Promiň, za mě ne. A to proti netradiční jménům opravdu nic nemám.

Když jsme čekali prvorozeně, tak jsme vybírali jmeno i s ohledem na možné zdrobněliny. Některé (a že byly při pohledu zpět fakt vypečené) za ty roky nikdo nikdy nepoužil, takže bych na zmíněného Kikiho vůbec nebrala ohled.

Když mám žáky s divnými jmény, klidně se na rovinu zeptám, jak jim mám říkat. A funguje to v klidu. Někdy i majitelé úplně obyčejných jmen požádají o nějakou podivnůstku. :nevim: Je mi to buřt, jen upozorňuji, že nikoho nebudu oslovovat ó jasný vezíre - a je to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61113
31.8.20 22:20
@darekp píše:
A kolik rodičů oslovuje svoje děti nezkrácenou nezdrobnelou variantou jejich jména? Kdyby to byl obyčejný Michael, tak mu asi taky nebudou říkat Michaeli, stejně jako Václave, Jindřichu, Josefe… Snad se (téměř) každé jméno nějak zkracuje a zdrobňuje, ne? To je podle mě argument mimo… Jinak se mi jméno taky nelíbí a nedala bych ho.

No, tady jde spíš o to, že oni vymysli oslovení pro úplně jiný jmeno.. Přeci když dáš třeba Patrika, nebudeš mu říkát Riku, Triku, nebo kdoví co ještě..
Mikael a k tomu oslovení miki mi přijde úplně v pohode, ikdyby ho tak oslovovali pořád, ale kiki, elisku nebo co to tam bylo, to už mi přijde trohu zbytečný..
My dali dětem úplně normální jména a i tak měla babička starost jakze jim bude říkat.. No ano, naštěstí se na ně nedá vymyslet moc takovýchle kravin..
Takze se jim říká jejich jmenem, zdrobnelinou a zkraceninou a všechno je od základního tvaru, když na ne zavoláme vsem je jasny jak se jmenuje.. Ne, že na nej budem volat kiki a lidi si budou myslet že je třeba kristian.. Nebo eli a jina maminka rekne svymu dítěte nech to auticko, to je eliáška..
A chlapecek na to ja se jmenuju mikael :mrgreen:

Příspěvek upraven 31.08.20 v 22:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9060
31.8.20 22:21
@haley83 píše:
Tolik nenávisti kvůli obyčejnému jménu :nevim:. Na jméno Mikael už jsem v minulosti narazila, takže mi nepřijde nijak šílené, ani výstřední. Je to dánská obdoba jména Michal. Nepobuřuje mě, ale pohybuji se v sociální bublině, kde člověk moc často nenarazí na nenávistné, zaprděné a netolerantní názory.

Tohle je zatím podruhé, co tě vidím v nějaké diskuzi a zároveň podruhé co si hraješ na rádoby lepší než ostatní a světovou. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
31.8.20 22:24
@chaela píše:
@Amalthea to pobavilo. Proč se jmenuje nějak, jak ji vůbec nikdy nerikate? Jméno přece dáváme proto, že se nám líbí a chceme tak dítěti říkat. Pak se nemají děti rozčilovat, že nejsou Julie, ale Julinka. Nebo později nemají mít spatne pocity, když je někdo osloví oficiální formou jmena, protože doma jim tak říkají, jen když jim nadávají… a na me se pak vsichni blbe divaji, kdyz deckam bezne rikam Marku, Petro, Filipe…(To je příklad, děti se jmenují jinak).

hele a nechceš to nechat na každém, jak svoje dítě oslovuje? Tobě se nelíbí, že se na tebe všichni blbě dívají, když je oslovuješ tak, jak oslovuješ, tak proč pohoršeně komentuješ to, jak jiní oslovují nebo plánují oslovovat svoje děti? :roll:
Proč by se mělo díte rozčilovat? Od určitého, celkem nízkého věku snad každé dítě ví, jak se oficiálně jmenuje. Mně taky nikdo skoro 40 let neříká oficiálním jménem a kupodivu! na něj slyším :mrgreen: To jsou zas hypotézy tohle to. Hledáš problém tam kde vůbec není a věřím tomu, že ani ty lidi na tebe nekoukají blbě, když oslovuješ děti jmény, ale jen ty máš ten pocit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61113
31.8.20 22:25
@haley83 píše:
Děti by se neměly potřebu smát žádnému jménu, kdyby nebyly navedené od hloupých dospělých, kteří mají potřebu podobné malichernosti řešit.

Je pravda, že deti tohle vůbec neřeší.. Syn měl pustenyho nejakyho youtubera Atleta a ja mu rikam a on je atlet? On nějak sportuje?
A on ne, on se tak jmenuje.
Ja rikam jakože se jmenuje atlet, jo?
A on no, prostě mu rodiče dali jméno atlet..
A jako vůbec mu nepřišlo, že je to úplně debilni jmeno pro člověka :mrgreen: prostě pohoda, atlet, normální jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
31.8.20 22:26
@a12 píše:
Je pravda, že deti tohle vůbec neřeší.. Syn měl pustenyho nejakyho youtubera Atleta a ja mu rikam a on je atlet? On nějak sportuje?
A on ne, on se tak jmenuje.
Ja rikam jakože se jmenuje atlet, jo?
A on no, prostě mu rodiče dali jméno atlet..
A jako vůbec mu nepřišlo, že je to úplně debilni jmeno pro člověka :mrgreen: prostě pohoda, atlet, normální jméno.

Přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
31.8.20 22:27
@SAJ píše:
Když jsme čekali prvorozeně, tak jsme vybírali jmeno i s ohledem na možné zdrobněliny. Některé (a že byly při pohledu zpět fakt vypečené) za ty roky nikdo nikdy nepoužil, takže bych na zmíněného Kikiho vůbec nebrala ohled.Když mám žáky s divnými jmény, klidně se na rovinu zeptám, jak jim mám říkat. A funguje to v klidu. Někdy i majitelé úplně obyčejných jmen požádají o nějakou podivnůstku. :nevim: Je mi to buřt, jen upozorňuji, že nikoho nebudu oslovovat ó jasný vezíre - a je to.

Ať se ti daří v novém školním roce a ať je co nejnormálnější. Zítra příjemné shledání s žáky přeji. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze