Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Bella1988 nam moc pomohla Ingrid Palascakova-Springrova z Celakovic, je to fyzioterapeutka, ale uz leta se zabyva vlastni metodou. Dela i Vojtu, ale jeji cviky nam pomohly, takze k Vojtovce jsme pristoupit nemuseli. Jsou mene invazivni, maly pri nich nebrecel
my jsme meli problem s predilekci, ja ji teda vyhledala spis proto, ze nase pediatra naopak razila teorii „to se casem spravi“…
no nespravilo by se… ![]()
Na tvem miste bych si minimalne zasla jeste pro dalsi nazor. Asi k fyzio, nebo kdyby byla moznost, tak k jinemu pediatrovi ![]()
@subsomi nezničila? To se teda pleteš… fyzicky ne, ale co psychika? Existuje dost děti co nemohou vidět podložku, aníž by neřvaly a nešílely. Nechci aby moje dítě bylo uzlíček nervů!
Děkuji všem, vesměs radíte další třetí stranu. Porozhlédnu se..
Pro rejpalky, typu že píšu melodramaticky - On se to žvatlá, vaše dítě to není. To že Vojtova metoda pomůže všem není pravda. Neexistuje na světě jediná věc, která by byla pro všechny a všem by pomohla. Taková věc není žádná. Tak to prostě je. Spousta věcí může velice pomoct nebo naopak ublížit. Psychická stránka je velmi důležitá a motivace dítěte též. Pokud chce dítě cvičit a má z toho radost pak je to v pořádku. Něco však ale dělat přes moc a vidět, že je neklidné, vzteklé? Neřekla bych, že je to správná cesta. Takže napsat že Vojta je pro každého je blbost, stejně tak jako, že názory E. K. jsou zastaralé. Ony jsou totiž věci, co se prostě nemění a jednou z nich je psychomotorický vývoj dítěte - bude stejný dnes i za 20 let, děti se tak jako dnes budou postupně vertikálně zvedat tak jak to je dneska a nebudou vymýšlet nové postupy, proto potřebují přístup osvědčený a nikoli výstřelky dnešní doby alá džiny a autosedačka v obýváku. To je můj názor.
@suik děkuju, jak říkám Vojta může ublížit stresem a ten jak je známo je spouštěčem dalších nemocí.
@Bella1988 : víc co, tak se tu neptej a udělej si to jak chceš. Půlka ti řekne necvic a půlka řekne cvic. A ty co ti řeknou cvic, dítěti to neublíží tak jsou špatně a tvé dítě chudák bude mít z toho psychické problémy. Já s malou cvičila 7 měsíců a rvala u toho jak tur, jen viděla podložku, už věděla co přijde. A ted si na te podložce bez problémů hraje. Jestli nechce s, tak necvic, ale az bude mít tvé dítě problémy s páteří a nebo držením těla, a nedej bože s chůzi, tak obviňuje jen sama sebe, protože to bylo tvé rozhodnuti.
@Bella1988 Já bych se na to vyprdla, dneska snad každé druhé dítě chodí na neurologii a cvičí Vojtovku. To proboha děti nemůžou dnes normálně vyrůstat aniž by je někdo do něčeho nutil
Můj syn měl zaťaté pěsti asi do pěti měsíců, dělal letadélko a to prý taky není v pořádku, koníky pásl jak když se mu chce a nechce, začal se plazit po břiše a odstrkoval se nohama a vypadalo to fakt úchylně, trvalo mu hooodně dlouho než začal lézt, bylo to krátce po dvanáctém měsíci, teď v patnácti měsících začal sám chodit a už mu to jde celkem dobře je zdravý a naprosto normální. Pokud je to nějaký vážný stav a dítě se nepohne tak pak bych to řešila, ale tyhle hovadiny jako nepřetáčí se, nepase, neleze a bla, bla, bla to je fakt horor. Chudáci děti, dneska jsou fakt jak pokusný králíci, cvičí jak na spartakiádě, nesměj nic jíst, jsou na všechno alergický a většina dětí tráví od narození svůj život u doktorů
Sice to některým dětem trvá, ale všechno doženou.
@myskalucka Za a, přestaň po mě štěkat to si nech pro svoji rodinu buď tak laskavá! A za 2b neříkám že Vojtova metoda je špatná, ale chce to použít mozek a zvážit pro koho je potřeba a pro koho ne! Moje dítě ve třech měsících dělá vše co má, jen na bříšku opravdu mírně hodně mírně zvedá zadek a snaží se odstat dopředu i ruce dává dopředu a snaží se plazit. Někdy také ale ne a krásně pase, někdy si cucá pěsti. Je tohle opravdu důvod pro cvičení? A nebo je důvodem pro cvičení postižené dítě například? Či dítě, které se opravdu velmi liší psychomotorikou? Nevidím důvod proč by má dcera měla problém se zády na základě tvého hádavého komentáře. Je pohyblivější než většina dětí v jejím věku ( to nám bylo řečeno ).
@Bella1988
no promiň, ale co chceš teda slyšet „necvič, to nevadí, doktoři tomu neorzumí, matka ví vše nejlíp“???
A všechny rejpalky jsou tyranky, které dobrovolně své děti stresují a ubližují jim ![]()
Pokud dítě řve jen při pohledu na podložku, pak je s ním špatně cvičeno, ano špatně proováděné cvičení může výrazně uškodit, ale to není chyba cvičení, ale toho kdo cvičení provádí
![]()
Já mám dvojčata cvičili jsme od 3m do 6m a trochu si u toho pokřičeli
protože se jim prostě nechtělo zapojit svaly, které běžně nezapojovali, ale při cvičení museli
já bych taky kňučela, kdyby po mně někdo chtěl 4× denně 20 dřepů
ale vím, že by mi to neublížilo ![]()
Pokud se ti nelíbí názor neurologa, tak bych kontaktovala ještě jiného. Já jsem s dcerou cvičila vojtovku 6 měsíců, zvládala to dobře, rychle vyřešila její pohybové problémy. Názor neurologa se shodoval i s názorem rehabilitační sestry, takže jsem neměla pochyby, že dělám něco zbytečně. Takže pokud ty pochyby máš, tak bych nechala prohlédnout miminko ještě někde jinde a podle toho se zařídila. Víc hlav víc ví.
Pane Bože za co… Opravdu nedokáže o tom přemýšlet?! PSALA JSEM, ŽE VOJTOVA METODA NENÍ ŠPATNÁ ALE JE POTŘEBA ZVÁŽIT PRO KOHO JE DOBRÁ A PRO KOHO NE. Je to stejné jako se vším. Žádná věc na světě nemá jednoznačně samé klady. A pokud se ohradím, že Vojtova metoda není pro každého je mi řečeno, že považuji matky za tyranky. Co je to za blábol? Já přece nevím, jaké Vaše děti měly problémy a proč musely cvičit. A že Vojtova metoda neublíží? No o tom jsem už psala své. To že dítě pláče pokud je s ním špatně cvičeno, jistě může být.. ale u Vojtovy metody děti brečí i když je cvičena správně, protože každé dítě je jiné. Aktivní děti nemají rády, aby jim někdo bránil v pohybu a to budou klidně křičet, i když v tom budete mistr. Vojtova metoda má smysl pro děti, které to opravdu potřebují, pro takové děti kde je nad míru jasné, že jim to ponůže v budoucím vývoji, pak jsem jednoznačně za. Ale pokud se snaží lékaři nahrabat body za pacienty a každé druhé dítě hnát na Vojtu ( což nám bylo řečeno 3 různými lékaři i mými - dnes každé 2 dítě chodí cvičit ) tak s tím se opravdu souhlasit nedá. Pokud má dítě těžkou hypertonii - zatíná pěsti a je jako prkno, ano tam to má smysl, nebo naopak u hypotonie. Ale má to smysl u 3 měsíční holčičky, která umí všechno? Nebo je snad málo, že zvedne ve svém věku pánev nad podložku? Ruce jsou volné, osáhává si kolena, prsty u nohou? Bere do ruky hračky? Reaguje a soustředí se na hru? V poloze na zádech je symetrická? Jediné co ji nudí je ležet na břiše a cucá ruce. O tom píšu, ne o tom, že je Vojtova metoda špatná.
@Vlkoška Ano víc hlav víc ví
Právě mi včera říkala rehab. sestra ne fyzioterapeut. Máme totiž oboje a neshodnou se! Že se na Vojtu dnes posílá proto, že je to nejrychlejší způsob jak dosáhnout výsledku ale zdaleka ne prý ten nejlepší.
@Anielka Protože mi někdy některé komentáře přijdou takové, že si jejich autoři nejspíš myslí, že je to útok na jejich osobu. To že vy jste cvičili Vojtovu metodu neznamená, že ji musí cvičit každý, ono totiž každé dítě je jiné a pokaždé je jaksi jiný důvod, ale proč to vysvětlovat někomu, kdo to ani nechce chápat, že ano?
@Bella1988
rozmysli si jestli chceš slyšet i jiné názory než máš ty sama, pokud ano, tak si přečti znova všechny příspěvky, pokud pouze chceš slyšet, že nemáš cvičit, tak se neptej, nezakládej diskuze „sdělte svůj názor“ a dělej si co chceš, je to tvé dítě