Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Aha, tak teď si to čtu zpětně. Vojtova metoda stres nezpůsobuje, to máte mylné informace. Otázka je, jestli maminka je ochotná cvičit s dítětem 3× - 4× denně, protože ano, je to náročné i pro matku. Ale pokud chcete pro své dítě to nejlepší a fyzioterapeutem nebo lékařem je doporučena Vojtovka, tak cvičit budete. Pokud nemyslíte spíš na své pohodlí. Je to ještě malé miminko, věřte že se starším dítětem je to daaaleko naročnější, mám problém jej vůbec udržet na stole. Čím dříve začnete, tím lépe. Mozek dítka je nejtvárnější do jednoho roku, věřte mi, vím o čem mluvím. Radši cvičit teď, než se pak s miminkem prát
nebo hůř, Vám v dospělosti poděkuje za zničené záda, atd. Přeji hodně úspěchu a ať je miminko brzy ok ![]()
@formelka píše:
Zdravím. Reaguji na maminku co vznášela první dotaz. Co se týče Vojtovy metody, já sama si i u fyzioterapeutek vydupada, dokonce jsem kvůli tomu přešla do jiného centra. Po 7 měsíčním cvičení Bobatha můj syn stále nabíral skluz ve vývoji, spíš stagnoval, než aby se rozvíjel. Po Vojtovce začal dělat větší pokroky, podotýkám že jsem se do toho dala dobrovolně a to mému synovi bude za dva týdny rok. Vojtovku cvičíme od května. Maminky si musí uvědomit že vojtova metoda dítě nebolí, jen je dítě nuceno být v poloze, která mu je nepříjemná. Je to někdy dřina, malý už se mi hodně brání, ale radši budu teď cvičit s dítkem několikrát denně, než chodit do puberty po ortopedech a po rehabilitacích a řešit skoliozy páteře a propadlé klenby na nohou. Asi tak no
@formelka Můžu se zeptat proč sis to vydupala? Chápu, pokud byl syn nějak zaostalý, ale pokud byl v pořádku, jen mu to víc trvalo než ostatním tak proč?? Skoliozu může mít v dospělosti i když si s ním cvičila.
Syn je narozený o 6 týdnů dříve. Ve vývoji je hodně pozadu, má hypotonii horní části těla. Po cvičení Bobath konceptu dělal malinké pokroky a pak najednou dlouho nic, vývoj stagnoval, syn dělal pořád letadlo na bříšku, a když byl na zádech tak se strašně prohýbal. Známá co má dlooouholetou praxi a cvičí s miminky Vojtu mi doporučila Vojtu. A měla pravdu. Pokračujeme ale i v Bobath konceptu, rozhodně neříkám že je Bobath špatný, to ne, jen náš Zdenda potřeboval trochu impuls, který se lépe dává prostřednictvím Vojtovy metody.
@formelka Jo já četla, že sis to cvičení vydupala sama, tak mě zajímalo proč. Syn se mi narodil na 36tt a taky byl ve vývoji pomalejší, letadlo dělal taky a než se překulil na břicho tak to trvalo sto let, doktorka mi na mé dotazy říkala, že mí mírnou hypotonii a na rehabce mi řekli, že je naprosto v pořádku, že má na všechno dost času. Začal se vším opravdu o dost později než ostatní děti v okolí a teď na 15.měsících začal konečně chodit, bez cvičení
A každá návštěva mi vždycky řekla, jééé taky dělá letadlo jako ten náš a nikdy s dětmi necvičili
Nechápu co je na letadle tak divného
No nic, mě jen zajímalo jestli jsi si to vydupala sama jen tak, nebo zda vám opravdu něco bylo, díky za odpověď ![]()
No těch neurologických diagnoz je trochu víc, ale ta hypotonie mu dělá největší problémy. Jestli Vám na rehabkách řekli že v pohodě, tak asi ano. S náma na rhb spokojeni nebyli a stále nejsou a to cvičíme od října 2013. Jinak cvičení není žádná slast, kdybych k tomu neměla vážné důvody, nepouštěla bych se do toho jen tak.Na to že bude mít malý rok, drží se stále v nízkých polohách, neosvojil si opěr o natažené ruce, né že by to nedělal vůbec, to ne, ale většinu dne je na loktech, to kvůli té hypotonii. A pořádný vzpěr na rukou umí 4 - 5ti měsíční miminko, takže je opravdu dost pozadu. Ale už by se nejradši stavěl a to je to co mu teď nemůžeme dovolit, páteř na to ještě nemá. Takže nejdříve si musí uvědomit, že se o ty ruce může opřít.
Jinak na letadle není nic špatného, pokud ho dítě nedělá moc dlouho. Jinak letadlo dělá každé dítko, ale jen chvíli. A prohýbal se i na zádech, takže záda byla prohnutá většinu dne, ale už je to lepší. To je zase způsobeno zvýšeným svalovým napětím.
@Bella1988 píše:
Pane Bože za co… Opravdu nedokáže o tom přemýšlet?! PSALA JSEM, ŽE VOJTOVA METODA NENÍ ŠPATNÁ ALE JE POTŘEBA ZVÁŽIT PRO KOHO JE DOBRÁ A PRO KOHO NE. Je to stejné jako se vším. Žádná věc na světě nemá jednoznačně samé klady. A pokud se ohradím, že Vojtova metoda není pro každého je mi řečeno, že považuji matky za tyranky. Co je to za blábol? Já přece nevím, jaké Vaše děti měly problémy a proč musely cvičit. A že Vojtova metoda neublíží? No o tom jsem už psala své. To že dítě pláče pokud je s ním špatně cvičeno, jistě může být.. ale u Vojtovy metody děti brečí i když je cvičena správně, protože každé dítě je jiné. Aktivní děti nemají rády, aby jim někdo bránil v pohybu a to budou klidně křičet, i když v tom budete mistr. Vojtova metoda má smysl pro děti, které to opravdu potřebují, pro takové děti kde je nad míru jasné, že jim to ponůže v budoucím vývoji, pak jsem jednoznačně za. Ale pokud se snaží lékaři nahrabat body za pacienty a každé druhé dítě hnát na Vojtu ( což nám bylo řečeno 3 různými lékaři i mými - dnes každé 2 dítě chodí cvičit ) tak s tím se opravdu souhlasit nedá. Pokud má dítě těžkou hypertonii - zatíná pěsti a je jako prkno, ano tam to má smysl, nebo naopak u hypotonie. Ale má to smysl u 3 měsíční holčičky, která umí všechno? Nebo je snad málo, že zvedne ve svém věku pánev nad podložku? Ruce jsou volné, osáhává si kolena, prsty u nohou? Bere do ruky hračky? Reaguje a soustředí se na hru? V poloze na zádech je symetrická? Jediné co ji nudí je ležet na břiše a cucá ruce. O tom píšu, ne o tom, že je Vojtova metoda špatná.
Já bych řekla, že jsi se už rozhodla.
S dcerou taky cvičím, už od porodnice, jsem k tomu taky trochu skeptická, ale je pravda, že sama u ní vidím tu „vadu“ držení těla a rozestoupené bříšní svaly, takže u nás to asi smysl má. Ale nervuje to spíš mě než jí, ona sice pláče, ale po chvíli je to v pohodě. Jak jsme začali brzy, tak se to prý i brzy srovná, no uvidíme.
@formelka Můj syn se na roce pouze plazil, je teda fakt, že na ty ručičky se vzpíral tak to zřejmě bylo v pořádku. Postupoval tak jak má, jen hrozně pomalu. Já nejsem žádný odpůrce, pokud je to potřeba nejsem proti, jen se to často přehání. Ať se vám daří ![]()
@DeTer píše:
@Anielka Musela jsem se pousmát, protože když tam řikala že dítě se cítí nepohodlně, jezdila s ním přes drny. Pak přejela na chodník a najednou ( ale je to peřinkou) bylo klidné. E. K. vyloženě nezavrhuju, ale to, aby leželo na měkkém teda tvrdě odsuzuju!
No já nevím, mám asi divné dítě, ale má v kočárku jenom plenku a jezdíme s ní po kočičích hlavách a chrní hned.
@m.amar píše:
No já nevím, mám asi divné dítě, ale má v kočárku jenom plenku a jezdíme s ní po kočičích hlavách a chrní hned.
Měla jsem to taky tak… Se zádama mám a asi už vždycky problémy mít budu a ten kdo si ho dobrovolně položí na něco měkkého dlouhodobě, tomu bych ty bolesti občas přála zažít
@natyber no u nás to právě smysl má, jinak bych to přes koleno nelámala. Ať se daří i Vám ![]()
@Bella1988 píše:řešila jsem u své dcery ve 3 měsících podobnou záležitost. Doktorka nás poslala na RHB, nicméně dcera byla v porovnání se stejně starým miminkem naprosto ok. Neměla jsem jiný odborný náhled, než ten naší doktorky, ale i přes to jsem vojtovku s dcerou cvičila. Chodily jsme cvičit celkem 3 měsíce, dcera pokaždé moc plakala a dokonce plakala, když se k ní přiblížil kdokoliv jiný.
Ahoj všem. Co byste udělali vy? Posledních pár týdnů mám hlavu jako v balon. Stále řeším cvičení Vojtovy metody, ovšem za jakou cenu? Moje tříměsíční holčička se chová stejně jako většina jiných dětí v jejím věku. Kamarádka má stejně starou dceru se stejnými rysy chování typickými pro jejich věk. Ovšem její pediatr je nikam neposlal. Náš pediatr nás poslal s tím, že má malá hypertonii. A Tak jsme začali jezdit do Vojtova centra, jenže tam jsme deset minut a malá řve jako tur. Nevnímá mě, nereaguje, jen řve a řve. Vojtova metoda? Možná. Každou návštěvu říká fyzioterapeut - možná příště? Zatím to snad není nutné… Ale jestli příště nepoloží zadek úplně na podložku při pasení koníčků, uděláme Vojtovo metodu. A strana druhá - dcerka chodí plavat a cvičit do Baby club Kenny, kde jsou rehabilitační sestry. byly jsme doposud u dvou. Položila jsem malou na podložku a říkám sestře, ona je hypertonická. A co se nestalo? " Hypertonická není v žádném případě, jinak by nepředváděla to co předvádí." Závěr - dcera má výtečně vypracované břišní svalstvo, je aktivnější na svůj věk, zvedá krásně nohy nad podložku v poloze na zádech, ruce jsou volné, chytá hračky. Cvičíme každý den 4 až 5× denně po 20ti minutách formou hry a mazlení. Opravdu mám dovolit, aby to Vojtova metoda zničila? A nebo mám poslechnout mateřský instinkt a byť je pasení hříbátek ve věku necelých 13ti týdnů nedokonalé, občas cucá pěsti a někdy mírně zvedne zadek a snaží se plazit, mám dát zdravou psychiku svého dcery a nakonec i moji všanc Vojtově metodě, která může pomoct zrovna tak jako ublížit? Mám poslechnout E. Keidroňovou, která je rehabilitační sestrou přes dvacet let? Nebo mám dát na názor neurologa, který dceru viděl 5 minut? Co byste udělali vy? Kdyby to byla Vaše dcera?
Kamarádce poslala obvodní lékařka také dítě cvičit vojtovku a až pak šli na neurologii. Od neuroložky dostala sprda, že neexistuje, aby tuto metodu předepisovala bez jejího doporučení. Kamarádka to samozřejmě nevěděla ani to nebyla její chyba. Ale možná bys měla nejdřív na to vyšetření na neurol. My ho taky absolvovali a vojtovka nám byla doporučená, protože malá neotevírala ručičky. Po týdnu cvičení - opravdu intenzivním je otevřela. Ještě jsme museli chodit několikrát, ale vždy s úspěchem. Zmiňovaná kamarádka na vojtovku chodila, ale doma necvičila a dítko to nepoznamenalo.
@Pyrana A jak byla stará když jste začali cvičit? Syn měl dlouho zaťaté pěstičky a ano četla jsem, že by to děti neměli mít dlouho, ale proč
Syn když začal pást koníky (asi na 5.měsících) tak měl stále zaťaté pěstičky, po čase je začal otvírat sám.