Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lomika a jseš si jistá že se následky neprojeví v dospělosti a že jsi jí tím neodepsala záda, či jiný problém,? Já chodila o malinko déle než jiné děti, ale jsem hypotonická a mám skoliozu…už to u mě vojtovka nenapraví..
Abych ještě něco dopsala…máme úžasnou fyzioterapeutku..ukazovala na mě příklad dítěte co necvičí..nejde o to že lehčí forma hypotonie, či opoždění způsobí že dítě nebude chodit, ale jde o to jaké svalstvo zapojí..syn ted sedí..ale špatně..má zapojené jiné svalstvo než by měl mít a to do budoucna znamená co u mě..za 20-30 let skolioza péteře, bolesti zad.Je to vaše dítě, když obejdete lékaře a budete si dělat po svém a juchat když o pár měsíců později pujde vše podle hodinek, ale co dospělost? Myslíte na to jak se to odrazí na jeho zdraví v dospělosti? To je vám maminky tak zatěžko si ten měsíc odcvičit a vědět že jste udělali to nejlepší?
fascinuje mě, když kupují maminky to nej…oblečení, plenky..kočárky za 30 tisíc, ale jakmile jde o tohle, já raději nebudu trápit dítě? Vážně si myslíte že když vám někdo vojtovku předepíše, dělá něco strašného? Dítě netrpí bolestí, ale nepohodlím…některé děti vřískaj i u oblékání, to budete je nechávat nahatý, aby jste jim neudělali trauma?
Propo..cvičíme dva cviky, každý cvik trvá půl minuty na jedné a půl minuty na druhé..to jsou 2 minuty x 3 denně =6 minut kdy to dítě je fakt neštastné, že ho držíte.
Kazdy mame na to jiny nazor, ale myslim, ze vetsina matek chce pro dite to nejlepsi nekdo s Vojtovou metodou nekdo bez ni. Treba jak psala Malike, ze „chodila o malinko déle než jiné děti“ (13m co psala predtim). Me to „malinko dele“ neprijde, myslim ze je to normalni vek.
Zakladatelko: podle tvých příspěvků bych řekla, že Vojtovka na psychiku tvojí dcery žádný negativní dopad mít nebude. Mnohem závažnější je ale to, že má za maminku arogantní hysterku. To ji do budoucna nejspíš poznamená.
@sing ono ano, to jen podle mamky kdy všicí byli napřed a tam kde lezli jsem ještě jen seděla..stále jsem v tabulkové normě..nicméně o proti všem jsem byla pozadu…každopádně nebyl nikdo kdo by mě preventivně poslal na vojtu aby se na mě mrkl, tehdy vojtovka nebyla..,,Ano každá matka chce to nej, ale někdy její představy o nej mužou dítěti ublížit,,
podle mě je to hazardování a nezodpovědnost. Matce a dítěti by neuškodila vojtovka vůbec.
@Malike píše:
Abych ještě něco dopsala…máme úžasnou fyzioterapeutku..ukazovala na mě příklad dítěte co necvičí..nejde o to že lehčí forma hypotonie, či opoždění způsobí že dítě nebude chodit, ale jde o to jaké svalstvo zapojí..syn ted sedí..ale špatně..má zapojené jiné svalstvo než by měl mít a to do budoucna znamená co u mě..za 20-30 let skolioza péteře, bolesti zad.Je to vaše dítě, když obejdete lékaře a budete si dělat po svém a juchat když o pár měsíců později pujde vše podle hodinek, ale co dospělost? Myslíte na to jak se to odrazí na jeho zdraví v dospělosti? To je vám maminky tak zatěžko si ten měsíc odcvičit a vědět že jste udělali to nejlepší?
fascinuje mě, když kupují maminky to nej…oblečení, plenky..kočárky za 30 tisíc, ale jakmile jde o tohle, já raději nebudu trápit dítě? Vážně si myslíte že když vám někdo vojtovku předepíše, dělá něco strašného? Dítě netrpí bolestí, ale nepohodlím…některé děti vřískaj i u oblékání, to budete je nechávat nahatý, aby jste jim neudělali trauma?
Propo..cvičíme dva cviky, každý cvik trvá půl minuty na jedné a půl minuty na druhé..to jsou 2 minuty x 3 denně =6 minut kdy to dítě je fakt neštastné, že ho držíte.
No jo, ale tvé dítě má prokazatelně problém, navíc asi dědičně po tobě, v tomto případě bude těžko někdo polemizovat o vhodnosti Vojtovy metody. Někde je to ale zbytečné terorizování, doktoři se jistí a posílájí ty děti, které nejsou přesně podle tabulek cvičit preventivně. Bud má ta matka na to, aby se rozhodla a sežene si co nejvíc informací, nebo je částečně vzdělaná v této oblasti, na rozhodnutí se podílí a nebo neví nic a pak musí dát čistě na doporučení doktora.
@Ananta raději prevence a trocha nepohodlí pro mimi než na to srát…
Nevim jestli tim Malike chce teda rict, ze matky ktere necvici Vojtovu metodu jsou nezodpovedne a s..ou na to.
@sing ty matky, které měli doporučení kvůli vojtovce a kašlou na ní, podle mě ano.
Ano říkám to na tvrdo a spousta matek se bude cítit dotčené..ale podle mě je to tak.
Malike, u nás třeba nebylo, byla to jen velká opatrnost u nedonošence, který byl ale i z neonatologie propouštěn bez doporučení k cvičení, což je docela výjimečné. Už jsem psala, nechtěla být na bříšku, tak to neuměla, to není důvod k vojtovce, to jsme zvládli doma sami. Nemůžeš to paušalizovat.
@Ananta psala jsem ti kteří doporučení měli…třeba ta co tvrdí že cvičí u dětského a obloukem se tomu vyhejbá..která jezdila tak dlouho až konečně našla rehabilitačního který jí řekl že cvičit nemusí, ale není si tak pevná za názorem aby to přiznala lékařce.
Precetla jsem celou diskuzi a mam dotaz - kdy u Vas pediatr zacal kontrolovat psychomotoricky vyvoj? Jakym zpusobem? Mam 4,5 mesicni dceru a krome bezneho mereni, vazeni, ockovani a poslechu srdce a zbezneho prohlednuti nic jinyho nezkoumala, je to jeste brzy nebo mam spatnyho pediatra?
@Malike píše:
@lomika a jseš si jistá že se následky neprojeví v dospělosti a že jsi jí tím neodepsala záda, či jiný problém,? Já chodila o malinko déle než jiné děti, ale jsem hypotonická a mám skoliozu…už to u mě vojtovka nenapraví..
Jistý si byt člověk nemůže byt nikdy ničím stejně tak jako vlivem pozdější chůze na tvou skoliozu.
Zakladatelce neradim to same. At se rozhodne dle svého, její dítě neznám, znám jen to sve.
@bronick měl by se tě ptát co umí..popřípadně předvést..ale spíš se spolehá na maminku…třeba zda pase koníčky a tak..
@lomika jo tak, znáš její svalstvo, páteř..a umíš dopředu odhadnou zda vyroste naprosto v pořádku..tak to ti gratuluji..já ne.