Mám dát všanc psychiku své dcery Vojtově metodě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14895
4.8.14 15:27

@batist pláčem vyjadřuje nespokojenost, ale tady i kdyby bylo strestlé na těch 6 minut denně, rozhodně není vystresované, rozhodně není vystresované celkově a na psychiku to vliv nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
4.8.14 15:29

@batist ale ono je to nebolí. pakli třeba dítě nesvíráš křečovitě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
4.8.14 15:32
@Malike píše:
@batist pláčem vyjadřuje nespokojenost, ale tady i kdyby bylo strestlé na těch 6 minut denně, rozhodně není vystresované, rozhodně není vystresované celkově a na psychiku to vliv nemá.

Já jen pořád nerozumím tomu, odkud čerpáš. Je to jen tvůj osobní názor? Pokud dám dítěti každý v průběhu půl roku 5× za den facku, a budu se při tom na něj usmívat, bude to také tak? Nesnažím se to vyhrotit, jen si to prostě neumím přestavit, že by to nebylo stresující. Jak jsem psala, snažila jsem se hledat studie, ale nenalezla. Byla bych hrozně ráda, pokud někdo něco má k dispozici, když by se podělil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
4.8.14 15:34
@Malike píše:
@batist ale ono je to nebolí. pakli třeba dítě nesvíráš křečovitě..

Já si to osobně nemyslím. Myslím, že to bolí. Ani toto jsem ovšem nenašla nikdě obsaženo v jakémkoli výzkumu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
4.8.14 15:41

@batist
v jiné diskuzi na téma Vojtovka psala matka staršího dítěte (snad kolem 4 let) a slova toho dítěte byla „nebolí to, ale je to vopruz“ bohužel už si nepamatuju ve které diskuzi to bylo.

A pořád jsi neodpověděla, na otázku, jestli ty sama jsi s dítětem cvičila nebo ne???

Dobrý fyziol. rehab. cvičitel vysvětlí rodičům hned o co jde a že musí být v pohodě, dítě vnímá pocity rodiče a když ten je v poho, tak i dítě je v poho.

Oblékat dítě 20 minut, protože to nemá rádo 8o a až ti v 6 letech řekne, že nechce do školy, že ho to tam nebaví, tak ho tam nepošleš? Až ho budou v tělocviku nutit udělat kotoul nebo přeskočit kozu, tak mu napíšeš omluvenku? celý život mu bueš umetat cestičku? najdeš mu práci (samozřejmě dobře placenou), kam ho vezmou i bez absolvování základní školy a bude tam dělat jen to co se mu bude chtít a pracovní dobu bude mít taky jak se mu zachce 8o Jo přeháním, vím, že přeháním, ale to je o tom, v čem vyjdeš dítěti vstříc a do kdy mu budeš vycházet vstříc a odkdy ho začně připravovat na reálný život, kde je nutné dělat spoustu nepříjemných věcí a přizpůsobit se okolí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
4.8.14 15:43

@batist a co je bolí že mu dám na stranu hlavičku, přidržím mu jednu nohu a ruku? Nebo že leží na boku a já mu stisknu mírně dva body a malinko ho prohnu? A proč mi první dny syn ani neplakal…? jsem matka, poznám kdy mi dítě pláče bolestí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
4.8.14 15:43

No příjemné to určitě není. Ale kde určit hranici mezi nepříjemným a bolestí? Mimčo to neřekne. Ale všichni, kdo cvičí (rehabilitační sestry i maminky) vám jako první řeknou, že to nebolí. No kdo by dobrovolně přiznal, že způsobuje dítěti něco, co neví, jak se při tom mimčo cítí. Asi nikdo, tak raději řeknou, pro svůj duševní klid, že to nebolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
4.8.14 15:52

@subsomi
Opravdu netvrdím, že to musí bolet každé dítě. Předpokládám, že to bolestivé být ale opravdu může, zejména tehdy, když dítě držím v jemu nepohodlné pozici a nutím ho zapojovat svaly, které jsou slabé. Když posiluju, bolí to fest. Já ale samozřejmě vím, proč to dělám, takže ta bolest nevadí. To dítě to neví. Navíc mám kamarádku, která jako dospělá vojtovku taktéž cvičí a tu to tedy bolí hodně (i když jak říkám, předpokládám, že to bude individuální). Nelíbí se mi jen, že všichni svorně tvrdí, že to nebolí, ale nikdo vlastně neví, proč by to bolet nemělo.
Popravdě, nevšimla jsem si, že by ses ptala, zda jsem cvičila. Pouze jsi napsala pokud jsi nikdy sama necvičila… Z toho důvodu jsem také nereagovala. A ano, odpověď zní, cvičila. Právě proto mě toto téma zajímá.
Oblékání, které trvalo 20 minut vedlo k tomu, že jsme s dítětem našly systém, kdy mu přestalo oblékání vadit. Jen mi to prostě ze začátku trvalo déle, než jsem pochopila, které pohyby a druhy manipulace mu vadí. Nesouvisí to nijak s tím, že bych dítěti umetala cestičku. Pokud mohu zvolit způsob, který vyhovuje nám oběma, zvolím ho. A ještě k tvé otázce, byť je asi hypotetická - pokud dítě řekne, že nechce do školy, začnu řešit, proč to tak je, a ano, možná s tím budu něco dělat. Stejně tak i já mám totiž kolem sebe ráda lidi, kteří, pokud je to možné, poslouchají mé připomínky a snaží se je zakomponovat do běhu žití.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
4.8.14 15:54

@Malike Psala jsem to již v předchozím příspěvku, ale nevím, zda pročítáš vše, tak to zopakuji. Za prvé, pevné držení v nepříjemné poloze, za druhé, zapojování svalů, které jsou slabé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
4.8.14 15:56

Ach jo :roll:
psala jsem už o pár stránek dříve…
Kdyby po mně někdo chtěl 20 dřepů, tak kňučím a budu říkat, že to bolí :? je to bolest, která mi ubližuje :?: :?: :?: :?:

Kde je věková hranice, kdy dítěti rodič nechce způsobit žádnou bolest a kdy už ho nutí k určité bolesti - nepohodlnosti - nepříjemnosti???
Když vyjdu s 4-letým na procházku a ono si po chvíli stěžuje, že bolí nožičky, tak okamžitě volám taxík, ať ná odveze domů, nebo ho motivuju k tomu, aby ještě vydrželo a domů došlo??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
4.8.14 16:00

@subsomi Ano, s těmi dřepy jsem to četla. Ale je jasné, že ty víš, co děláš, proč to děláš, a rozhodla jsi se sama. Dítě to vůbec netuší, a jediný vjem je ten, že ho něco bolí (případně je mu nepříjemné).
Já takovou hranici nemám. Svým dětem nechci působit žádnou bolest (pokud samozřejmě není nutná - odběr krve, zubař atd.). Nepůjdu s dítětem na procházku ve chvíli, kdy bude plakat, že dál nechce. Proč potom taková procházka, z jakého důvodu je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
4.8.14 16:03

Malike. Ptala jsem se proc tak hodne ceskych deti cvici Vojtovu metodu, to jsou vsechny deti hypotonicke nebo jinak nemocne? Z odpovedi jsem moc nevycetla, ale zrejme tedy vetsina ceskych miminek je nemocna, kdyz musi cvicit. To jsme tedy na tom dost spatne oproti statum EU, kdyz vetsina ceskych miminek je nemocnych. Zdrave dite je siroky pojem, ale ja doufam ze v urcite mire ano i kdyz jsem zakopla o Vojtovku. Syn se zacal pretacet v 6m, v 8m nelezl - nacez pediatricka rekla abych byla rada, ze jeste neleze, protoze pak to zacne. V 9m se zacal plazit. V 10,5m jsme sli jako na rocni prohlidku, protoze jsme se stehovali do Asie. Byl tam zaskok a tabulkova doktorka, podle ni uz by v te dobe mel stat (nejlepe asi uz chodit i do prace). Tak abych mela klid v dusi tak jsem sla k fyzio, protoze kolobeh pres neuro bychom nestihli. Fyzio s nim udelala nejake testovaci cviky, ok a ukazala cvik aby pri plazeni pouzival i druhou nozku. Cvicila jsem, ale v 11m to je boj. Po tydnu fyzio videla pokrok, ja jsem ho tedy moc nevidela. Ptala jsem se zda existuje nejaky cvik na rozlezeni, rekla ze bud bude lezt nebo nebude. Ja ho sama davala na kolinka a pohupovala, on se sam na ne taky dostal, ale to bylo vse. Pak jsme odjeli a ve 12m zacal lezt a sedet. Tyden na to se zacal stavet a chodit kolem nabytku a to mu trvalo az do 17m kdy se pustil. Videla jsem na nem pokrok, sice pomaly oproti jinym detem, tady to nikomu neprijde divny, kdyz dite nechodi treba ve 13m. A on je taky hlavne hodne opatrny. Ted mi asi nektera z Vas rekne, ze je hypotonicky nebo nejakoju jinou diagnozu.
Jeste jeden dotaz/pripominka. Nechapu jak to maminky na emiminu stihaji, odpovidat kazdych 10min na dotazy a starat se o dite. Jste proste uzasne. Ja se jdu nekdy podivat na emiminy abych si „vyplachla mozek temi inteligentnimi dotazy“ ledatak vecer kdyz uz spi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
4.8.14 16:08

@batist
no asi jsem se přímo nezeptala, ale píšeš tak, jakobys necvičila, nebo aspoň nikdy nic neslyšela od dorbého fyzil. rehab. cvičitele :think:
Ano, pokud by dítě nejdříve do školy chtělo a pak nechtělo, je to důvod zjišťovat proč a snažit se to napravit. Mi šlo jen o příklad. A to přizpůsobování okolí jsem myslela třeba pracovní doba, jo práce Ok, ale prčo tam musím byýt už na 8 ráno, když bych raději ještě chvíli spala (opět teorie) a tady si myslím, že by nikdo asi na připomínky nebral ohledy.

Cvičení (posilování) bolí, jenže dospělý cvičí hodinu, s dítětem při Vojtovce je to tak 3minuty 4× za den.
A pro srovnání nepohodlnosti, co třeba když má dítě špatné kyčle a musí nosit třmínky nebo takové ty postrojky (nevím, jak se to jmenuje), nosí to celý den, je to určitě více nepohodlnější než cvičení a rodiče to dělají, protože je to pro dobro dítěte :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
4.8.14 16:09

@sing Musím napsat, že máme asi poměrně podobný přístup, pokud se jedná o první část příspěvku. Mně by zase zajímalo, proč ta zášť k uživatelkám. V první chvilce mě pouze napadlo, že je ti nepříjemné, že to sama nezvládáš, což ale pravděpodobně nebude pravda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
4.8.14 16:15

@subsomi Záměrně jsem nechtěla psát o cvičení u nás doma, protože mi to přišlo, jako jiné téma. Tady mi jde skutečně o to, zda je to psychicky naprosto neškodné, což si nemyslím. A co by mi měl říct správný fyzioterapeut? Opravdu mě to zajímá (raději to píšu, protože si všímám, že občas to lidé berou jako narážku).
Já mám pracovní dobu volnou, protože jsem se na tom domluvila. Vždycky to nejde, ale pokud ano, proč bych to nevyužila. Vše bylo o domluvě. Pokud je něco daného pochopím to, stejně, jako to pochopí dítě. Do pekárny se vstává ve 4 ráno, aby měli lidé čerstvé pečivo, atd. Pokud jsem programátor, nechápu, proč bych měla sedět v kanceláři v 8 hodin.
S tím cvičením, možná to trochu hrotíme. Jde mi o to, že někdo psal, že to nezpůsobuje stres. Přijde mi to skutečně vysoce nepravděpodobné.
Třmínky znám, osobní zkušenost mám pouze půlroční svou, a to si samozřejmě nepamatuji. Otázka je, zda je alternativa, zda se to také nedává někdy zbytečně. Ale opravdu tomu nerozumím, proto těžko můžu o tomto diskutovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí