Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ale tak Vojtovka a jakékoli rehabilitace jsou pro nemocné. Jen mamince kolikrát přijde to její dítě vpořádku a má pocit, že fyzioterapeut straší s budoucími následky. Já se ale vždy zabývám problémem, pokud jej MUDr diagnostikuje. Jen slepě neposlouchám vše, co mi k danému řekne jeden odborník, ale pokud se mi něco nezdá, hledám další informace (i třeba tady na emiminu může někdo mít dobrý podnět). Taky bych se na to nevykašlala, zvláště ne proto, že mi to kdosi poradil v diskuzi. Spíš bych hledala jiné alternativy, jak problém řešit.
@bronick Tak to už mi přijde za čáru - copak se dá jedinec nacpat do tabulek a pravidel.
Od narození musíte kojit dle pravidel Laktační ligy, přibírat dle tabulek, splňovat psychmotorický vývoj pro daný měsíc,…
@margaritha
On je totiz problem v tom, ze v dnesni dobe jdou proti sobe dve veci - prirozeny matersky instinkt s touhou byt tou nejlepsi mamou proti premire snadno dostupnych informaci. Vsechno se moc resi.
Vyvstava dilema - Chci byt tou nejlepsi mamou - mela bych to taky resit, ac muj instinkt rika, ze je vse ok? Je muj instinkt vubec ok?
Tezka doba. Ma mama me mela pred 30 lety a rikala, ze to co se dneska resi je z jedne strany fajn, ale z druhe priserne svazujici.
@bronick Lépe bych to teď večer ne napsala. ![]()
Já jsem se taky jako miminko nevyvíjela dle dnešních tabulek (prý jsem nejprve chodila a pak lezla). Podle dnešní teorie bych měla mít záda v p*. Asi tam nějaký problém bude, ale držím si váhu, sportuji, cvičím jógu a záda mě vůbec nebolí a nemám žádné ortopedické potíže. Nikdo to tehdy neřešil a já jsem vpořádku, takže to jde.
@bronick byla jedna máma která poslouchala,,mateřský instinkt,,a dítě skončilo na jipce..já věřím v tušení, ale žádná žena nemá ten,,radar,,dokonalý. A zaměnit ho s nechutí cvičit, protože dítě pláče a nechce aby plakalo a je to náročné..já na něj věřím, ale narovinu jsm někdy vyděšená a není důvod,..a já myslím že mateřský instinkt by se ale měl taky podložit.
Ale jen muj názor..
Víte asi se mi to radí, ale mám nemocné dítě a kromě cvičení jezdíme po lékařích a na jeho věk byl snad všude
vyžaduje to moc síly..hlavně ta vojtovka, kdy dítě nechce..ale tak jako cesty a lékaři, tak je nutné cvičit.
Bez vojty by snad ani neseděl..dokud necvičil byl prostě ležák..ale i kdyby nebyl nemocný a jen měl špatný vzorec pohybu, jakse zminovala merunka, neváhala bych a prostě cvičila. Narozdíl od nás to by měla zakladatelka jen na přechodnou dobu, u nás to vypadá na dlouhou dobu.
@Malike
Ja s Tebou souhlasim - ta spravna cesta je nekde uprostred rekla bych. Chtela jsem jen poukazat na to, jak je dnesni doba diky dostupnosti a mnozstvi informaci slozita. A teda co ctu o Vasem pripadu - Tvuj matersky instikt urcite rikal, ze se to u tveho synka musi resit, coz bylo asi naprosto ve shode s nazorem odborniku…coz u zakladatelky evidentne neplati.
@bronick píše:
@natyber
No jak jsem pochopila, tak je zle, ikdyz je dite napred. Dcera se otocila ve trech mesicich na brisko a ja hloupa mela radost
Tady se to tedy rozjelo
Ptala jsem se fyzioterapeutky na bolest u Vojtovky. Rikala, ze v ramci skoleni, kde se ji ucili, si ji museli povinne zkouset jeden na druhem. Pry to opravdu neboli, pouze je to neprijemne. Jednak ten tlak na jedno misto pri stimulaci reflexniho bodu a taky zapojeni svalu, ktere clovek zapojit zrovna nechce. Je to jako byste byli nedobrovolne v posilovne.
@bronick píše:
@margaritha
On je totiz problem v tom, ze v dnesni dobe jdou proti sobe dve veci - prirozeny matersky instinkt s touhou byt tou nejlepsi mamou proti premire snadno dostupnych informaci. Vsechno se moc resi.
Vyvstava dilema - Chci byt tou nejlepsi mamou - mela bych to taky resit, ac muj instinkt rika, ze je vse ok? Je muj instinkt vubec ok?
Tezka doba. Ma mama me mela pred 30 lety a rikala, ze to co se dneska resi je z jedne strany fajn, ale z druhe priserne svazujici.
Krásně napsané
Nikdo z dnešních rodičů totiž vlastně pořádně neví k čemu z toho nekonečného množství informací se má přiklonit.
@natyber
A z toho prameni nejistota, kterou si pak clovek ventiluje v podobnych diskuzich ![]()
@Malike píše:
@bronick byla jedna máma která poslouchala,,mateřský instinkt,,a dítě skončilo na jipce..já věřím v tušení, ale žádná žena nemá ten,,radar,,dokonalý. A zaměnit ho s nechutí cvičit, protože dítě pláče a nechce aby plakalo a je to náročné..já na něj věřím, ale narovinu jsm někdy vyděšená a není důvod,..a já myslím že mateřský instinkt by se ale měl taky podložit.
Ale jen muj názor..
Víte asi se mi to radí, ale mám nemocné dítě a kromě cvičení jezdíme po lékařích a na jeho věk byl snad všudevyžaduje to moc síly..hlavně ta vojtovka, kdy dítě nechce..ale tak jako cesty a lékaři, tak je nutné cvičit.
Bez vojty by snad ani neseděl..dokud necvičil byl prostě ležák..ale i kdyby nebyl nemocný a jen měl špatný vzorec pohybu, jakse zminovala merunka, neváhala bych a prostě cvičila. Narozdíl od nás to by měla zakladatelka jen na přechodnou dobu, u nás to vypadá na dlouhou dobu.
No konečně jsem pochopila. Tady je vidět, že to u vás je potřeba. Sama si cítila, že je něco jinak a tady je určitě cvičení hodně důležité. Jinak si ale stále myslím, že u normálně se vyvíjejících dětí by se nemělo tak vyšilovat. Podívej se, třeba několik desítek let se dávalo miminkům široké balení plen (kvůli kyčlím),všechno fungovalo. Letos už se to nedává, nějaký chytrák řekl, že to není potřeba. To jsem zvěda, za jak dlouho se budou řešit problémy s kyčlemi u této generace ![]()
@natyber píše:![]()
![]()
Jo tak teď jsi mě dostala.To nevíš, že dneska je špatně všechno co se vymyyká normálu
![]()
Kamarádky tříměsíční dcera se taky převaluje na bok, za chvíli sebou plácne na břicho. Koukala jsem jako blázen, ten můj v tomto věku byl jak lenochod
A co vám řekli? Hlavně bacha, jak jsou děti takhle živé od narození tak to jsou pak pěkný torpéda
Mohu zrovna porovnávat. Sestry syn je starší od mého o 5.měsíců. Od malička oči vykulené, nespal, plno bezesných nocí, zuby asi od 4.měsíce a chodí od 9.měsíců. Můj syn, celé noci prospí od mimina, spokojený, klidný, dloooouho nelezl, už konečně taky chodí (zatím stále nemá ruce podél těla) a zuby má zatím jen čtyři. Podle mě se tím jak se miminko projevuje od narození a to i pohybově pozná i povaha dítěte. No a sestry syn také jako novorozenec cvičil nějaký cvik, protože brzy pásl koníky a samozřejmě to dělal špatně
jak jinak
Tak kdyz se nad tim zamyslim, tak na tom fakt neco bude. Muj bratranec byl pry jak hadrova panenka, kdyz byl mimco. Nevim teda, kdy a jak zacal chodit. Nic mene dodnes je to gaucak, mirna az flegmaticka povaha, nejradeji doma. Chodi normalne, zada rovna. Dneska by sel asi na vojtovku, zajimalo by me, jak by ho to ovlivnilo. Urcite byl hypotonickej dle popisu ![]()
Ja budu mit doma asi pekny torpedo.
@natyber ale dává, náš ortoped naší známe řekl (a je mladej) at začne dávat široké balení plen, že kyčle nejsou v pořádku..aby nemusel mít ten postroj..a pak v pohodě..široké balení předcházelo. ale nemuselo být.
Já si u vojtovky myslím že pakli někdo řekne že má ten špatný pohybový vzorec a potřebuje vojtovku i když pase ale špatně, měl by jí cvičit..jinak se vojtovka ani jen tak necvičí, leda u předčasně narozených jako prevence ano..
@bronick píše:
Tak kdyz se nad tim zamyslim, tak na tom fakt neco bude. Muj bratranec byl pry jak hadrova panenka, kdyz byl mimco. Nevim teda, kdy a jak zacal chodit. Nic mene dodnes je to gaucak, mirna az flegmaticka povaha, nejradeji doma. Chodi normalne, zada rovna. Dneska by sel asi na vojtovku, zajimalo by me, jak by ho to ovlivnilo. Urcite byl hypotonickej dle popisu
Ja budu mit doma asi pekny torpedo.
@Malike píše:
@natyber ale dává, náš ortoped naší známe řekl (a je mladej) at začne dávat široké balení plen, že kyčle nejsou v pořádku..aby nemusel mít ten postroj..a pak v pohodě..široké balení předcházelo. ale nemuselo být.
Já si u vojtovky myslím že pakli někdo řekne že má ten špatný pohybový vzorec a potřebuje vojtovku i když pase ale špatně, měl by jí cvičit..jinak se vojtovka ani jen tak necvičí, leda u předčasně narozených jako prevence ano..
Samozřejmě, že pokud se ortopedovy kyčle nezdají tak doporučí široké balení. Ale v porodce se nedává a nemusíš ho dávat vůbec ani doma. Pouze pokud ti to doporučí při prohlídce. Dříve se ale dávalo od začátku. Podle mě zase blbost. Před časem správně a dneska špatně.