Mám dát všanc psychiku své dcery Vojtově metodě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1312
12.8.14 08:36

A ještě ke zmíněné DMO, že takové děti cvičit mají. Ale když se dítě narodí, není možné říci, že miminko dětskou mozkovou obrnu má. Její obraz se vyvijí postupně. Proto děti více ohrožené, že DMO bude, cvičí třeba už od narození, i když není zřejmé, že ji dítě skutečně má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
12.8.14 09:08

@Merunka02 dotaz DMO musí být vidět na mozku? nebo se vyřkne když dítě je celkově pomalejší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
12.8.14 09:09

@batist dítě hrozně pláče když ho oblíkáš…myslíš že má nějakou duševní újmu?
Obezní člověk naříká když musí cvičit, pač to zezačátku je fakt hnusný..myslíš že má duševní ůjmu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
12.8.14 09:39
@Malike píše:
@batist dítě hrozně pláče když ho oblíkáš…myslíš že má nějakou duševní újmu?
Obezní člověk naříká když musí cvičit, pač to zezačátku je fakt hnusný..myslíš že má duševní ůjmu?

Přesně, naše děti jsou hrozný háďata, jak jsem psala při přebalování a i při oblékání. Řev jak nevím co a také to běžně děláme, přestože se to dětem nelíbí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
12.8.14 09:55
@Malike píše:
@Merunka02 dotaz DMO musí být vidět na mozku? nebo se vyřkne když dítě je celkově pomalejší

DMO se nedá diagnostikovat dle stavu mozku třeba z magnetické rezonance. Když tam je nález, tak můžou třeba doktoři předpokládat, že problém bude, ale také být nemusí )nebo třeba je v menším rozsahu, než byla prognóza). Mozek je hlavně u dětí obrovsky plastický a mohou se vytvořit jiné spoje mezi buňkami, které jsou zdravé. Předpokládá se, že člověk využívá jen část mozku, poškození v některých částech se klinicky nemusí projevit. Nebo naopak při poškození v důležité části se mohou vytvořit spoje přes ty nevyužité části mozku. Ve škole nám říkali, že snad byl i případ, že se dítěti vyvinula jen polovina mozku. Kdyby dospělý přišel třeba následkem úrazu či mrtvice o půlku mozku, bude z něj ležák. A toto dítě bylo bez většího postižení. Prostě ty funkce přebraly jiné části mozku. A právě o tom je cvičení u postižených dětí.
Obraz DMO se vyvíjí postupně se zráním nervové soustavy. I spasticita (výrazná svalová ztuhlost patřící k projevům hybného postižení při postižení mozku), se vyvíjí postupně. Zkušený lékař nebo terapeut postupně pozná, že to do obrazu DMO směřuje, ale nejde to říci hned. Třeba i když je miminko přidušené při porodu, nemohou dle vyšetření říci, že je či není v pořádku. I když samozřejmě větší nález na magnetické rezonanci prognózu zhoršuje. Ale třeba s přidušenými dětmi, se cvičí od začátku, protože čím dříve se v těchto případech začne, tím lépe. Když je vidět, že se dítě vyvíjí zcela normálně a třeba by ho cvičení zbytečně urychlovalo, tak se cvičení ukončí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
12.8.14 10:14

@Merunka02 no já totiž nevím u syna nic:-( je po magnetické rezonanci a má,, v bílé hmotě hypersignální mapovité okrsky a rozšířené perivaskulární prostory, hlouběji zanořené gyry, celkově nález imponuje jako st. p perinatálním postižení mozkové tkáně s obrazem mírné hypotrofie..

no a ted co..vid..tohle mi řekla doktorka..a já nevím co si ztoho mám vyvodit..:-(
je fakt že malej udělal výraznej skok po motorické stránce…v období mezi 14-15 měsíci se posadil a začal lézt..psychika nadále zaostává, posílá nás k psychologovi..a nic mi nevysvětlila..jen že za rok bude znovu odeslán na MR.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
12.8.14 11:16
@Malike píše:
@Merunka02 no já totiž nevím u syna nic:-( je po magnetické rezonanci a má,, v bílé hmotě hypersignální mapovité okrsky a rozšířené perivaskulární prostory, hlouběji zanořené gyry, celkově nález imponuje jako st. p perinatálním postižení mozkové tkáně s obrazem mírné hypotrofie..no a ted co..vid..tohle mi řekla doktorka..a já nevím co si ztoho mám vyvodit..:-(
je fakt že malej udělal výraznej skok po motorické stránce…v období mezi 14-15 měsíci se posadil a začal lézt..psychika nadále zaostává, posílá nás k psychologovi..a nic mi nevysvětlila..jen že za rok bude znovu odeslán na MR.

Je hrozně těžké vyvozovat závěry. Je určitý nález na MR, který se klinicky určitým způsobem projevuje. Ale je hrozně těžké vyvodit nějaké prognózy. Je moc dobře, že syn dělá pokroky. Asi nezbývá než nadále intenzivně cvičit a uvidíte, jak se to bude vyvíjet dál. I když v tomto věku už by mělo být vidět, jestli to jde do obrazu DMO. V podstatě DMO je poškození mozku, které se událo krátce před, při, nebo krátce po porodu. Je to tedy dost široký pojem a klinické projevy mohou být velmi různé. Takže je možné, že pod tuto diagnózu bude syn spadat, ale podstatné je, co to pro něj bude znamenat v životě. Jsou lidé, kteří z DMO klinicky mají jen náznaky a vůbec je to v životě neomezí.
Musím vám napsat případ z širší rodiny, dítě se narodilo skoro udušené, podařilo se ho resuscitovat. Je to už hodně let zpět, MR nebyla běžně dostupná. Ale zaostával ve vývoji, prognózy zpočátku hodně špatné. Chodit začal ve 3 letech, dnes studuje vysokou školu, je zcela v pořádku po mentální i motorické stránce.
Také je zajímavý příběh Danielka tady z emimina, který se přes výrazný nález na MR posunuje ve vývoji stále kupředu a bojují za to, aby v budoucnu chodil.
Každopádně přeji, ať to u vás dopadne co nejlépe!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
12.8.14 11:45

@Merunka02 ale proč mi nikdo nic neřekne..?je to jen neustále vyšetření, ale odpověd neznám..jen vyčkat..je to hrozný:-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
12.8.14 15:06
@Malike píše:
@Merunka02 ale proč mi nikdo nic neřekne..?je to jen neustále vyšetření, ale odpověd neznám..jen vyčkat..je to hrozný:-(

Já teda nejsem neurolog, ale nález z té rezonance mi připadá, že snad není tak hrozný. A i to, že je schopný udělat během měsíce takový pokrok, je dobré. Lezení v 15 měs. u nemocného dítěte si myslím, že je celkem dobré.
A kromě opoždění psychomotorického vývoje má nějaké příznaky, třeba tu zmíněnou spasticitu? Myslím si, že to už by se projevilo. Syn se zlepšuje, což je důležité, ale asi lékaři nedokážou říci, kam se až ve vývoji můžete dostat. A mám za to, že když je DMO, tak bývá spíše postižena motorika a když je i mentální postižení, bývá v kombinaci s těžkým motorickým. Což do tohoto nezapadáte - syn leze, tak je na tom pohybově celkem dobře a píšete o psychickém opoždění, které nyní takový skok neudělalo (ale třeba za měsíc bude zase skok kupředu v psychice). Věřím tomu, že když vytrváte v rehabilitaci, bude se syn vyvíjet, i když pomaleji než jiné děti. Ale jak jsem psala, nikdo si asi netroufne říci, kam až se můžete dostat.
Vy nevíte, na čem jste, co čekat, ale myslím si, že od doktorů je rozumnější s prognózami vyčkat, než aby vyřkli špatné prognózy, které se často nevyplní.
Moc vám držim palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
12.8.14 18:53

@Merunka02 já ti to řeknu raději všechno..přebereš si to..

Syn se narodil s menší ledvinou, velkou kojeneckou žloutenku a tak strávil 3 dny na ozařování.
pamatuji si že asi do 4 nebo 5 měsíců neuměl udržet hlavičku…a pravá ruka byla méně pohyblivá…v 7-8 měsících nebyl syn schopný se přetáčet, ležet na bříšku nic..byl ležák na zádech..ruka fungovala prává..levá mnohem hůř..vše dělal pravačkou..levá mu většou ležela podél těla…pak jsme se dostali k doktorce přes motoriku a diagnoza centrální hypotonie..je ve věku 2 měsíců.
Začali jsme cvičit vojtovku a začal se lepšit..chvilku..ale asi půl roku zlepšení žádné a to jsme poctivě cvičily..5X denně..měl první narozeniny a uměl jen ležet na bříšku, zádech a otočit se.
Takže následně jsme byli odesláný na neurologii..diagnoza axialní hypotonie výrazná, sin hemysindrom…a zpožděné dosažení fyzického stádia..
testy EEG v dubnu v pořádku…no a následně potom květen se začal plazit..červen sedět a lézt..(sezení nicméně je stále špatný, je nějak zborcený)
Ručka kterou měl špatnou se mu vojtovkou lepšila..ale hymisyndrom tam stále je..
v červenci jsme teda byli na té magnetické rezonanci..

Jeho psychická stránka..nemluví..slabikuje od půl roku pouze dede..kdysi říkal i tatatata a jajaja(né táta) ale už se omezil na dede…učila jsem ho vařila myšička kašičku, paci paci (pravá narážela o levou, nezapojoval jí)pápá…chvilku to uměl..ale jako by se něco stalo a následoval hluboký propad..zapoměl ale absolutně vše..znovu ho to učím, ale umí jen jak jsi veliký a ukazuje to na vše co se ho ptám..neukazuje, neřekne si o něco jinak než pláčem, nechápe absolutně co chci..jen když se nakloním a zvedám ho tak dá ručky nahoru..ale neřekne si že chce pochovat..je to hodnej chlapeček, ted teda mrzutej ale to je tím že mu rostou 4 zuby horní najednou. Má jednu zvláštnost a to je že si neustále hraje s rukama..prostě je procvičuje a zkoumá jako by si řekl..hej, já mám ruce,,a otáčí jako když kontroluje ženská jakou má manikůru..
jsme odesláni za psychologem..od neuroložky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
12.8.14 23:37
@Merunka02 píše:
Přijde mi hodně zvláštní, že některý terapeut vůbec může vypustit z úst prognózu, že dítě nebude chodit. To by si vůbec neměl dovolit, neměl by to říci ani u dítěte s DMO, protože ani u takového miminka není jisté, jak na tom v budoucnu bude, natož u dítěte, u kterého není diagnostikované vážné onemocnění. Samozřejmě věřím, že vám to řekli. Nějak mám pocit, že terapie nebyla vedena správně. Když jsem s dětmi cvičila u kolegyně, naopak její dlouholetá zkušenost je ta, že se děti zklidní, hlavně ty dráždivější. Nebo pokud byla terapie vedena správně, tak třeba skutečně pro vaše dítě nebyla Vojtovka vhodná, když se po ní horšil. Mohu se zeptat, jak často jste tam chodili? A třeba u nás, u zdravého dítěte, byl vidět dle dětské doktorky po týdnu velký rozdíl. Dle jejích slov byl syn motoricky úplně jiné dítě.
Terapeut by měl místo strašení, že dítě nebude chodit, jim vše řádně vysvětlit a uklidnit, že na tom dítě není tak špatně, jak jim třeba řekl doktor. Že zdravé děti chodí všechny.

Nevím, jestli to tady u nás není nějaký místní folklór, takhle strašit matky, ale v mém okolí zdaleka nejsem jediná, které bylo něco takového sděleno. Kamarádce dokonce pan fyzioterapeut citlivě sdělil, ať už začíná pomalu šetřit, protože pomůcky pro postižené děti jsou dost drahé!!! Přiznám se, že už si vůbec nepamatuju, jak často jsme chodili, ale mam dojem, že 1× za 14 dní. Jinak u syna určitě situaci zhoršoval právě ten reflux, protože při jakékoliv manipulaci okamžitě ukrutně zvracel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
13.8.14 06:01

@carry a nenapadlo vás prostě že to je fyzioterapeutem? Asi jste chodily ke stejnému..a pak máte o vojtově metodě obraz, jaký máte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
13.8.14 08:23
@carry píše:
Nevím, jestli to tady u nás není nějaký místní folklór, takhle strašit matky, ale v mém okolí zdaleka nejsem jediná, které bylo něco takového sděleno. Kamarádce dokonce pan fyzioterapeut citlivě sdělil, ať už začíná pomalu šetřit, protože pomůcky pro postižené děti jsou dost drahé!!! Přiznám se, že už si vůbec nepamatuju, jak často jsme chodili, ale mam dojem, že 1× za 14 dní. Jinak u syna určitě situaci zhoršoval právě ten reflux, protože při jakékoliv manipulaci okamžitě ukrutně zvracel.

Záměrně jsem se ptala, jak často jste tam chodili. Když cvičení nejde nebo je po něm dítě horší, rozhodně by se v něm nemělo pokračovat. U nás, i když mají neustále přeplněno, vzali by na začátku nebo s novým cvikem, který nejde, klidně třeba obden, aby se to doladilo. Nedivím se, že k Vojtovce máte postoj jaký máte, po takových zážitcích. Opravdu nechápu, že některý fyzioterapeut si vůbec dovolí takové prognózy. Naopak by měl ke cvičení pozitivně motivovat a ne neopodstatněně strašit. Takové prognózy se neříkají jen tak do větru a i doktoři na základě vyšetření by měli být v takových výrocích velmi opatrní, protože mnohdy to dopadne o dost lépe než to vypadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
13.8.14 09:31

@Merunka02 a jen se zeptám, co myslíš ohledně toho co jsem napsala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
13.8.14 15:16
@Malike píše:
@Merunka02 a jen se zeptám, co myslíš ohledně toho co jsem napsala..

Už jdu odpovědět, nestihla jsem to dříve, děti začaly řvát, když jsem byla u netu…
Samozřejmě ber můj názor s rezervou, syna neznám, nelze dělat diagnózy přes net.
Ta novorozenecká žloutenka si myslím, že s tím nesouvisí. Má ji dost dětí, náš syn byl 2 dny pod světýlkem.
Je možné, že se vyvine hemiparetická forma DMO, ale také to tak být vůbec nemusí. A jak jsem psala, forem DMO je hodně, liší se dle toho, které končetiny postihla a také mírou postižení, jsou i lehké formy. Tím chci říci, že i kdyby lékaři v budoucnu řekli, že to DMO je, může na tom syn být dobře.
To, že nemluví - náš syn nemluvil do 2 let, pak začal opakovat slova. Ale je pravda, že rozuměl, uměl ukazovat obrázky. Uvidíte, co řekne psycholog.
Celkově ano, je opožděný, ale vlastně je ještě malý. Když bude dělat pokroky, i když pomaleji než jiné děti, můžete se pozvolným tempem dostat daleko. Tak vám držím palce, ať dělá pokroky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí