Mám dát všanc psychiku své dcery Vojtově metodě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14895
4.8.14 09:03

@subsomi mě rozčiluje že matky kupujou to nejlepší, nejdražší..plenky musí být nejlepší, kočárek nejdražší a vykřikují…vše nejlepší pro dítě, ale jak hned mají udělat něco co je zásadní a důležité pro dítě, což je cvičit na doporučení lékařů, tak to nedělají..
přitom fakt dítěti to nebolí..syn když má dobrou náladu tak se nechá v klidu zacvičit a ještě se směje..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
4.8.14 09:20

@Malike
já vím, já ti rozumím
Když jsme cvičili my, tak třeba u našich to můj taťka děsně nesl :roll: on šel prostě raději ven, protože to nemohl ani vidět :roll: mamka to brala celkem OK, on taťka je více cíťa :roll: když nám jednoou syn řval při zapínání do autosedačky, tak taťka říkal, tak ho nepásej, když se mu to nelíbí :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed:

Navíc co mi taky hodně vadí na těch matkách co se vymlouvají ma „mateřský instinkt“ je to že jsou vlastně neschopné matky :roll: každá matka (i otec, pokud je s dítětem dost často) dokáže rozpoznat typ pláče. Úplně jiný je pláč „bolí to“ jiný je „nudím se“ jiný je „nechce se mi cvičit“ a jiný je „mám hlad“ a ještě jiný „jsem unavený“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
4.8.14 09:29

@Malike @subsomi No jo, holky, ale tady jim to nevysvetlite, je to jako hazet hrach na stenu. Mne treba neprijde normalni, ze dite zacne chodit az kolem 20.mesice, ale hlavne, ze si na to prislo samo. Ale rikam si, ze moje dite to neni a kazdy at si dela co uzna za vhodne. Ja jsem rada, ze jsme s malym cvicili a ze diky tomu ma spravny stereotyp pohybu. Hypotonicky uz bude porad, ale snad jsme diky tomu aspon omezili moznost bolesti zad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14396
4.8.14 09:35

@Bella1988 Vojtovku jsme cvičili. Začali jsme ještě v šestinedělí. Žádné takovéto drama to u nás nebylo. Vojtovka se doporučuje cvičit 4× denně, to nám nevycházelo, cvičili jsme 3×. Pochybuji, že by Vojtova metoda měla negativní vliv na psychiku tříměsíčního dítěte. U Tebe bych zašla na konzultaci jinam, popř. vybrala jiného terapeuta. My chodili na Budějovickou na P4.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
4.8.14 10:35

Můj názor je, že tak ani nejde o ty děti, ale hlavně se těm maminkám prostě nechce. Jak jsem psala, my cvičíme od porodnice a taky to nedělám s velkou radostí, ale prostě cvičím.

Zdá se mi, že tady jde spíš o to, najít si jakoukoliv skulinku pro to, proč necvičit. A psychickou újmu bych v tom nehledala, dcera u toho pláče (jako všechny děti asi), ale během pěti minut po cvičení se na mě zase směje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
4.8.14 10:51

Já bych se té psychické újmy taky nebála. Co můžu porovnat, tak právě dcera se kterou jsem vojtovku cvičila je od mala o poznání větší pohodář a smíšek než dcera, která cvičit nepotřebovala :nevim: A souhlasím s tím, že velmi záleží na rehabilitační sestře, ta naše všechno vysvětlila, ukázala, upozornila na chyby a byla kdykoliv ochotná to se mnou konzultovat po telefonu nebo si nás pozvat, když nám něco nešlo zacvičit. Samozřejmě jsem byla ráda, když nás v devíti měsících neuroložka ze cvičení propustila. Problém byl naštěstí díky cvičení potlačen a nikdo nás už preventivně cvičit nenutil. Kontroly ještě byly v roce a roceapůl, ale už vždy s dobrým výsledkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6050
4.8.14 10:58
@Malike píše:
@natyber ale ono každé dítě pakli není na tom špatně bude chodit, říkám to tu furt dokola a stále to nechápete..každé dítě bude chodit, lézt..sedět.
To mi řekla sama fyzioterapeutka, problém je ale jak..nohy do O, špatné držení těla..a jiné a tomu má vojtovka předejít..to není cičení svalů jak my když cvičíme, ale je to cvičení mozku aby posílal tělu instrukce jaké přesné svaly má zapojit…a předešel komplikacím..
vždyt co bylo na mě špatného když jsem chodila ve třinácti měsících? A přesto mám nasledky..
když vám neurolog, fyzioterapeut řekne hned je v pohodě..tak je v pohodě a já to beru..pak je vše v pohodě, ale když vám to doporučí jak dětská nebo neurolog a fyzio tak nebudu se bránit ne?
Ano záda tě mužou bolet i ze špatné postele…ale jde o přechodný stav..necvičené děti to maj pak v dospělosti furt..mě vadí přístup maminek a milion výmluv proč necvičit.

Ach jo to je stále dokola :roll: kdyby mi to bylo doporučeno tak bych neremcala a šla bych cvičit, já jen řekla, že pokud je dítě vývojově zdravé tak proč by mělo cvičit. Kdyby to s těma křivýma nohama bylo tak vážný tak by se to neřešilo a cvičilo by se povinně se všemi dětmi bez vyšetřování zda je to potřeba nebo ne. Podle mě jsou to vložené dispozice a prostě někdo má ty kosti a svaly naprogramované špatně. Ten ať cvičí, stejně až vyroste tak různou námahou a zátěží se to tělo zase může pokřivit a to i když za mlada cvičil. Nemám zapotřebí tady neustále dokola řešit věc na kterou má každá jiný názor, je to stejné jako s botami. První dceru jsem neřešila, koupila boty a nic se nestalo u syna jsem u koupi bot potila krev a šílela, abych mu koupila ty správné boty (nejlépe samozřejmě Superfit, protože to doporučují ortopedi :zed: ). V okolí jsem se nesetkala s žádnou maminou co by tyhle věci tak hrotila, to jen tady zírám jak se všechno pitvá a řeší :roll: Cvičte si s dětmi co chcete je to vaše věc. Já jsem jen napsala svůj názor a nikomu ten jeho nevyvracím. Bože, jak by dnešní děti vůbec přežili bez všech těch metod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
4.8.14 11:06

Já jsem neřekla že ty musíš, pokus jsem pochopila vaše dítě je schledáno jako v pořádku a nebyla vám vojtovka doporučena..
jinak přežily…se skoliozou, nebo bolestma, špatná chůze..,držení těla, či jiné problémy..ale přežily..
Můj syn by byl bez téhle metody označen za dítě s DMO a jestli by kdy chodil byl by zázrak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6050
4.8.14 11:21

@Malike To snad není možný, jak se někdo může s někým hádat na internetu, ono psané slovo prostě vyzní jinak. Fascinuje mě jak si každá s opačným názorem myslí, že ty co nesouhlasí jsou hned zásadními odpůrci. Já proti Vojtovce nic nemám, určitě hodně pomáhá když to nejde samo. Já jsem jen zakladatelce napsala, že cvičit nemusí pokud jí to někdo další (odborník) potvrdí. Kdybych si nebyla jistá, tak bych zašla jinam a pak si podle toho udělala názor. Hele mě jde o to, že když budu hučet do doktora, že moje dítě nedělá to a ono, tak doktor aby mě uklidnil mě pošle na rehabko, nebo neuro a bude mít klid.Tam samozřejmě skoro vždycky něco doporučí, mě taky ukázali jak ho mám podporovat v lezení, nic jiného mi neporadili a tak jsem pochopila, že jen blbnu a syn je ok. Já zas mám ráda Karpa a taky by se to tu hádalo, že dítě zavinovat nepotřebuje, to prostě neřeš ať si každý dělá co chce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
4.8.14 11:37

Já už jsem to do nějaké diskuze psala. Pokud se ti na daném odborníkovi cokoli nezdá, zajdi jinam. Mému synovi Vojtova metoda naprosto nepomohla. Po pár dnech konzultace u jiného fyzioterapeuta, si sám sedl. Což pro mě byl zázrak a do 14 dní lezl. U nás se Vojtovka cvičí plošně bez ohledu na skutečný stav dítěte, je to takový všelék na jakékoli odchylky od tabulkového vývoje motoriky. Přitom mě přijde logické, že dětem s různými příčinami a problémy přeci nemůže pomoci stejná věc. Jinak psychiku to u něj nijak nerozhodilo, jen to nemělo naprosto žádné výsledky, ani po skoro 2 měsících opravdu poctivého cvičení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
4.8.14 11:39

@natyber jestli to bereš jako hádku, to je mi líto pro mě je to pouze diskuze..:-)Já třeba jen doufám že to nějaké maminky co na to kašlou i po doporučení se vzpamatují a začnou cvičit..ohledně různých metod já se dohadovat nemíním, Karpa znám a jestli někomu pomáhá zavinování nebo vysavač je jen dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
4.8.14 11:41

@margaritha a jak dlouho jsi sním cvičila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6050
4.8.14 12:12

@Malike Neberu to jako hádku, jen mi vadí že jsem braná jako odpůrce nějaké metody. Maminky by samozřejmě měli dát na rady lékařů, ale když si nejsou jisté, měly by se zeptat i jinde. A já si zase myslím, že spoustu maminek tato diskuse zmate a budou vyžadovat cvičení i přes to, že dítě je zdravé jen trochu pomalejší. Zjisti si taky, jak by se psychomotorický vývoj neměl uspěchat, to může taky napáchat škody. Pokud je jedinec zdravý tak by se měl vyvíjet svým tempem a ne ho nutit a učit něco na co jeho pohybový i myšlenkový aparát není připravený. A jak už jsem psala, sestra cvičila jeden cvik z vojtovky, ale ne zcela pravidelně a přesto jí doktorka chválila, ke konci cvik skoro vynechala a doktorka jí pochválila jak je vidět že jim cvik pomáhá :nevim: Jsem zvědavá, která maminka zde napíše až její dítě dospěje a bude mu přes 30.let jak ho nebolí záda. Záda totiž bolí i zdravého člověka, když se nevěnuje správnému držení těla, nosí těžší břemena, dělá v práci jeden pohyb, má nějaký úraz atd. Dneska když půjdu k lékaři s bolestí zad, tak mi řekne, že je to tím, že mě jako malou posazovali a tahali za ruce a že jsem měla cvičit vojtovku, no smůla za mě žádná nebyla. A pokud bylo dítě nějak odlišné v pohybu tak určitě taky chodilo na nějaké rehabilitace. Neříkám přeci, aby všichni přestali cvičit, že je to na nic, jen že často je to zbytečné předbíhání toho co by za čas přišlo samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
4.8.14 12:14
@Malike píše:
@margaritha a jak dlouho jsi sním cvičila?

Psala jsem - necelé 2 měsíce, pak už jsem to nedávala a objednala se k soukromému fyzioterapeutovi, který se specializuje na miminka. Syna vyšetřil, podíval se jak reaguje na různé podněty a uklidnil mě, že je jen mírně hypotonický a s tím, že v 10 měsících to opravdu Vojtovka nespasí. Ukázal mi, jak mu pomoci, aby se naučil sedět a lézt a světe div se, opravdu to do příští návštěvy zvládl. A tak to bylo i s dalšími dovednostmi - dostat se do kleku, postavit se, chodit s oporou a nakonec bez. Pak jsme rehabilitaci ukončili a dnes je syn živé a šikovné dítě. Jen ještě podotýkám, že v 8 měsících pře devším ležel na zádech, protože na břiše to nenáviděl od začátku, takže se ani moc netočil, tím pádem se ani neplazil,…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
4.8.14 12:29

@natyber ale tak ono se to pozná ze svalstva jestli je člověk přetěžovaný nebo prostě má špatný sezení následkem vývoje..nejsou to blbci(někteří ano).
Ono ani není doporučovaný aby matka dělala vojtovku sama od sebe, ale jen na doporučení..pakli se mamince nezdá dítě a doktorka pošle na vojtovku a rehabilitační to potvrdí, tak by zde měli maminky prostě cvičit..
NEDĚLÁ TADY NĚKDO Z TEBE ODPŮRCE…ale i dítě co je zdravé, jen má trochu sklon používat svaltvo by mělo cvičit vojtovku, rehabilitační jim to doporučí krátce a po měsíci už zas nemusí cvičit když bude používat co má…
Já mám úžasnou fyzioterapeutku, vysvětlí, povídá o vojtovce…ukazuje mi co dělá špatně..syn dlouho i přes intenzivní cvičení nedělal pokroky a pak zase je udělal hrr najednou, ale špatně..sedí a já a rodina jsme si chválily jak krásně hačá,,..pak tohle předvedl u rehabky a ta mě spražila, že je sice fajn že sedí, ale špatně…přitom bych to na něm fakt neviděla..DÍTĚ CO JE SCHLEDÁNO JAKO V POŘÁDKU NEMÁ DŮVOD CVIČIT A JEN BLÁZEN BY SE SNAŽIL CHTÍT, ALE PAKLI JE TAM I SEBEMENŠÍ ŠPANÉ DRŽENÍ TĚLA, TAK BYCH PROSTĚ A JEDNODUŠE CVIČILA…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí