Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@margaritha syn je taky hypotonický, jen výrazně..dostal se do péče též v 8 měsících, kdy byl jen ležák taky na zádech a vojtovka mu pomáhá…podotýkám že ale máme dost dobrou fyzioterapeutku.Ono taky záleží na tom kdo vás cvičí..
Trochu mě překvapuje že říká že vojtovka je v 10 měsících k ničemu, malej má 16 měsíců a díky ní leze..sedí sice špatně ale už se to taky srovnává…
@Malike no jo, ale syn od 15 měsíců chodil bez držení. Ta první fyzioterapeutka, prostě jela ve svých kolejích, znala jednu metodu a když syn nedělal pokroky, tak nevěděla, co s tím - jen mě uklidňovala, však on začne… Taky šílela, když jsem syna při převlékaní na 2 minuty posadila, s tím, že mu úplně zničím záda, ale už se nepodívala, JAK sedí. Druhý fyzioterapeut jej svlékl donaha a řekl mi, že naopak sedí velmi kvalitně, ať jej posazuji, že je to pro něj stimul a musí tak posilovat ty ochablé svaly ![]()
@natyber
je to pořád dookola, z toho co píšeš a jak se ptáš to vyznívá, že jsi PROTI Vojtovce
i mě jsi se zptala, jestli by děti nezvládly vývoj i bez Vojtovky ![]()
Myslím si, že snad žádný dr. nenutí Vojtovku preventivně
navíc, když jsme cvičili my, tak jsem hledala na netu obrázky s popisem cvičení a nikde jsem nic nenašla
proč? protože se nemá cvičit preventivně a žádný dr. nedá na net obrázky s popisem cvičení, aby náhodou aktivní matky necvičily samy prevetivně
@margaritha ta naše zase dokud nesedí, at ho neposazuji což je všeobecný názor..pak jste měli nekvalitní fyzioterapeutku, protože ta má dokázala v době kdy mi odporoučeli ruce najit alternativní řešení, aby jsme nevypadli..jinak sleduje jak sedí, jak se celkově drží..prohmatává ho a kouká mu na pánev a páteř..a kdyby náhodou to nepomáhalo že pokusíme se bobatha a jiné..ale pomáhá nám to..i když pomaleji než mělo původně být, ale to je zas pak jiná věc..
@subsomi v tom ti dávám za pravdu, taky jsem hledala a nenašla.
@Malike Ano to je současný názor. Uvidíme, co bude za dalších x let. Občas to chce dát na vlastní rozum a pocity. Např. výživová doporučení u miminek se mění docela rychle (viz. naposledy podávání lepku). Ona ta fyzioterapeutka taky na nás neměla moc čas, protože tam měli našlapáno.
@formelka píše:
Aha, tak teď si to čtu zpětně. Vojtova metoda stres nezpůsobuje, to máte mylné informace. Otázka je, jestli maminka je ochotná cvičit s dítětem 3× - 4× denně, protože ano, je to náročné i pro matku. Ale pokud chcete pro své dítě to nejlepší a fyzioterapeutem nebo lékařem je doporučena Vojtovka, tak cvičit budete. Pokud nemyslíte spíš na své pohodlí. Je to ještě malé miminko, věřte že se starším dítětem je to daaaleko naročnější, mám problém jej vůbec udržet na stole. Čím dříve začnete, tím lépe. Mozek dítka je nejtvárnější do jednoho roku, věřte mi, vím o čem mluvím. Radši cvičit teď, než se pak s miminkem prátnebo hůř, Vám v dospělosti poděkuje za zničené záda, atd. Přeji hodně úspěchu a ať je miminko brzy ok
Vím, že už se diskuze stočila trochu jiným směrem od zakladatelky, ale opravdu mě zaujal začátek tohoto příspěvku. Píšete, že Vojtova metoda stres nezpůsobuje. Z jakých zdrojů pro toto tvrzení čerpáte? Já si popravdě neumím představit, že by stres nezpůsobovala. Dítě nezná důvody tohoto konání, matka je častko také ve stresu, což dítě vycítí. Ale toto je pouze můj laický názor. Přes všechny snahy nalézt plnohodnotný výzkum na toto téma se mi to nepodařilo. Díky za odpověď.
@batist píše:
Dítě nezná důvody tohoto konání, matka je častko také ve stresu, což dítě vycítí. Ale toto je pouze můj laický názor.
Matka by neměla být ve stesu, to bylo to první co říkala fyzio cvičitelka, srovnat si to v hlavě, že dítěti pomáhám a když dítě cítí, že matka je v poho, tak je klidnější. A pak taky jsme jim u cvičení opakovala něco jako „zacvičíme, pomůžeme svalům, už jen 2×, už jen 1× a hurá, hotovo, bude prso“ Dítě nerozumí, ale chápe.
Je to podobné jako když jde matka s dítětem na očkování (teď tady nechci přejít na téma, zda očkovat nebo ne), tak taky nneí už předem vystrašená, budou dítě píchat, jééé to bude bolet, ono bude plakat, to je děsné trápení
prostě rozumná matka dítěti říká, jen maličké pích, to nic není, hne dbude dobře a hned si vezme dítě do náruče.
Ano, toto všechno chápu. Řekněme, že tedy matka ve stresu nebude (i když, minimálně první měsíc je to spíš utopie pro většinu z nich). Pořád v tom vidím ohromnou hladinu stresu ve chvíli, kdy na matka dítěti říká, že je to v pořádku, ale dítě vnímá něco jiného (nepříjemnost, bolest atd). Už jen rozporuplnost pocitů vyvolává stres. A pláč je vyjádřením právě takového stresu. Nechci opravdu mluvit o tom, zda vojtovka ano, či ne. Prostě mě zaujalo vyjádření, že vojtovka stres nezpůsobuje, že se jedná o mylné informace.
To je zabava
. Evidentne jsem mimo emimino. Nekdy jsem vlezu abych si jak ja rikam „vyplachla mozek“, protoze vetsina dotazu od maminek mi prijde, ze ty dotazy davaji spise jejich deti nez ony samy. Jak rika Natyber, my nejsme proti Vojtove metode. Kdo ji ma cvicit tak at cvici. Me osobne spise prekvapuje, ze v Cechach v dnesni dobe ji cvici vetsina miminek, tak teda nevim cim to je? To jsou vsechny ceska miminka nemocna, hypotonicka nebo ja nevim co jeste? Naprosto souhlasim s Natyber, ze bolest zad i skoliozu muzou mit deti ktere cvicily Vojtu. Pujdou do skoly, budou tahat ucebnice, sedet ve skole, pak u pocitace a to v dobe kdy se telo jeste vyviji. Takze si myslim, ze i kdyz se dejme tomu dobre nastartovalo Vojtovou metodou tak potom ho mohou stejne bolet zada a mit skoliozu.
Jsem naprosto sokovana jake matky mohou byt. Obvinovat ty ktere necvici, ze jsou nezodpovedne a ze na to s.. ou, jak to napsala Malike. Ony jsou matky, je to jejich vec. Jako vy jste se rozhodly cvicit tak ony se rozhodly necvicit. Trochu akceptovat lidi by neuskodilo.
@batist dítě taky nezná důvod proč ho musíme oblékat, rádi to taky nemaj a některý i hystericky brečí a nemužu říct že je stresované..
ale odpovím, jelikož dlouhodobě cvičíme..dítě to nemá rádo a tak se projevuje pláčem, ale jen protože je omezovaný..samotná vojtovka je krátká..za celý den to dá 6 minut jen cviky…dítě chvilku poté přestane brečet a zase je v pohodě…mi to cvičíme 8 měsíců, malej si na vojtovku zvykl a když není protivnej, tak už nepláče..snažím se mu u toho povídat nebo zpívat a se zaujetím poslouchá..nemůžu říct že by byl stresovanej.
@sing asi protože vojtovka není tak stará, medicína postupuje dopředu a zjistily že to pomáhá? A protože Vojta je čech?
A za tím že nezodpovědné maminky co měli cvičit a se.rou na to jsou si stojím, nicméně je to opravdu jejich volba.
Ale budu hádat, jsi jedna z těch co mají dítě zdravé a o vojtovku nezakoply?
@batist píše:
Ano, toto všechno chápu. Řekněme, že tedy matka ve stresu nebude (i když, minimálně první měsíc je to spíš utopie pro většinu z nich). Pořád v tom vidím ohromnou hladinu stresu ve chvíli, kdy na matka dítěti říká, že je to v pořádku, ale dítě vnímá něco jiného (nepříjemnost, bolest atd). Už jen rozporuplnost pocitů vyvolává stres. A pláč je vyjádřením právě takového stresu. Nechci opravdu mluvit o tom, zda vojtovka ano, či ne. Prostě mě zaujalo vyjádření, že vojtovka stres nezpůsobuje, že se jedná o mylné informace.
Rozhodně jsem ani já ani manžel (s dětmi cvičil i on, když byl doma) nebyli ve stresu, možná první den, kdy jsme jeden druhému koulai pod ruce, jesli to děláme přesně tak, jak nám to bylo ukázáno na cvičení u rehab.
Pokud jsi sama nikdy necvičila, tak jak můžeš vědět, jestli matka je nebo není ve stresu???
Nikdy jsem dětem neříkala „to nic není, to je v pořádku“ vždy jsem popravdě říkala „cvičíme pro tvoje dobro, už jen 2×m už jen 1×, ještě na druhou stranu, hotovo, šikulka, krásně jsi zapojil svaly, bude kojení“
@Malike píše:
@batist dítě taky nezná důvod proč ho musíme oblékat, rádi to taky nemaj a některý i hystericky brečí a nemužu říct že je stresované..
ale odpovím, jelikož dlouhodobě cvičíme..dítě to nemá rádo a tak se projevuje pláčem, ale jen protože je omezovaný..samotná vojtovka je krátká..za celý den to dá 6 minut jen cviky…dítě chvilku poté přestane brečet a zase je v pohodě…mi to cvičíme 8 měsíců, malej si na vojtovku zvykl a když není protivnej, tak už nepláče..snažím se mu u toho povídat nebo zpívat a se zaujetím poslouchá..nemůžu říct že by byl stresovanej.
Jedno dítě mám pohodové, druhé nesnáší oblékání a jakoukoli manipulaci. Přesto u oblékání nepláče. Na druhou stranu, oblékala jsem někdy i 20 minut. To je pravda. Prostě jsem to dělala tak, aby to nebylo stresující, když mu to vadilo. A ano, nebylo to vůbec jednoduché vecpat do normálního denního rozvrhu. Pokud dítě pláče, předpokládám, že je ve stresu. Ale možná se pletu.
@subsomi píše:
Rozhodně jsem ani já ani manžel (s dětmi cvičil i on, když byl doma) nebyli ve stresu, možná první den, kdy jsme jeden druhému koulai pod ruce, jesli to děláme přesně tak, jak nám to bylo ukázáno na cvičení u rehab.
Pokud jsi sama nikdy necvičila, tak jak můžeš vědět, jestli matka je nebo není ve stresu???
Nikdy jsem dětem neříkala „to nic není, to je v pořádku“ vždy jsem popravdě říkala „cvičíme pro tvoje dobro, už jen 2×m už jen 1×, ještě na druhou stranu, hotovo, šikulka, krásně jsi zapojil svaly, bude kojení“
Myslím, že je opravdu oceněníhodné, že jste nebyli ve stresu. Jednoduchá situace to opravdu není.
Na emiminu je spousta diskuzí, kde píšou matky, jak jsou při cvičení vystresované. I pokud bych čerpala pouze odsud, dává to určitý vzorek.
Já opravdu netvrdila, že něco takového říkáš při cvičení dětem. Zřejmě jsem to neobratně napsala. Předpokládám, že dítě mluvenému slovu nerozumí (ve velmi nízkém věku), rozumí tónu hlasu. To je to, co jsem chtěla říct. Že dělám nepříjemnou, bolestivou věc, a přitom hlasem říkám, že je to v pohodě. To je prostě hrozně ambivalentní.