Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lomika jen mě zaráží, že když jsi tak pevná v názoru že nepotřebuje cvičit,,že jsi objížděla rehabka(více) a dětské jsi tvrdila že cvičíte..
Já už to ukončím, jsou to vaše děti zakladatelko, lomiko atd…
vojtovka nebolí, že některé maminky neočkují, ještě chápu..především v tom že se bojí že se něco přihodí..al proč necvičíte vojtovku která je jen nepohodlná a dítěti jen pomůže, to fakt nedovedu pochopit.
Tak diky, no, prijde mi ze je ok, pase i na natazenejch rukou, prevraci se na bricho i zpet, ale pesticky ma skoro porad, pokud v nich neco nedrzi. tak snad je ok. Jenze to je muj laickej pohled, po precteni teto diskuze je mi jasne, ze tam muze byt mnoho veci, co je nad me sily poznat. Myslela jsem, ze to doktori resi sami od sebe a ne az na popud maminek, ale to je asi do jine diskuze ![]()
@bronick neřeší..já musela dokopat lékaře aby mě poslal na rehabko..jestli m pěstičky zataté, může tam být větší tonus, prostě kdyby se ti něco nezdálo, dokopej lékaře že chceš za neurologem.
@Pyrana píše:
Mela zavrene pesticky ve ctvrtem mesici. Nechtela nic drzet a vse poustela, treba i me prsty. ptz se narodila v 36 tydnu akutnim cisarem, tak nas poslal spis pro jistotu na neurol. jestli treba nema obrnu a pod.
@Malike píše:
@natyber a jak ty víš že to dítě to nepotřebuje,,já byla malinko pomalejší..ale až dnes mi řekli že jsem hypotonická…jen mírně, chodit jsem začala ve 13 měsících..takže jsem nebyla pozadu nějak moc.
Dnes mám skolozu páteře..špatné držení těla..
Já neříkám, že to vím. Mě třeba záda bolej jak sviň, ale to jen proto, že jsem líná, necvičím, nesportuji a v těhu jsem nabrala dost kil a tahání mimina a kočáru do schodů několikrát děnně, to vše se pak na zádech ukáže. Takže to, že bude každé dítě cvičit, neznamená že ho v dospělosti nebudou bolet záda
Tyhle problémy pohybového aparátu u dospělého jsou spíš sedavou dobou.
@lomika píše:
Já dala na mateřský instinkt, obešla jsem tři různé fyzioterapeuty, jeden tvrdil že jasná vojtovka, druhý že vojta nic nezkazí a třetí, že tak zdravé dítě u nich už dlouho nebylo, že dlouhým a velkým dětem koordinace trvá dýl.
Pediatrovi jsem řekla, že chodíme cvičit. Dceři je 20 m, začala chodit nedávno a je spokojená a já taky. Možná by s vojtou lezla a chodila o měsíc dřív, nebo taky ne, no a co?
Přesně to já myslím, určitě to cvičení není pro maminky příjemné a děti to určitě časem zapomenou. Ale maminky to přeci dělají pro své dítě (myslím ty co cvičí jen tak preventivně) a pak vidí a slaví úspěchy a pokroky a vůbec jim nedochází, že by to to dítě časem zvládlo samo, já taky byla šílená, že mám líné dítě a kdybych si vydupala cvičení tak by určitě syn začal lézt, stát a chodit dříve, ale věřila jsem tomu, že je to zdravý a šikovný kluk a že se to naučí. Nakonec chodit na 15.měsících zas není tak špatné…
@Malike A já si třeba zas myslím, že tyhle věci jsou tak nějak dané od přírody a že to stejně žádná Vojtovka nevyřeší a když tak jen na chvíli.
@bronick píše:
Tak diky, no, prijde mi ze je ok, pase i na natazenejch rukou, prevraci se na bricho i zpet, ale pesticky ma skoro porad, pokud v nich neco nedrzi. tak snad je ok. Jenze to je muj laickej pohled, po precteni teto diskuze je mi jasne, ze tam muze byt mnoho veci, co je nad me sily poznat. Myslela jsem, ze to doktori resi sami od sebe a ne az na popud maminek, ale to je asi do jine diskuze
Tak to je přesně ono, doktor provádí normální kontrolu dítě uchopí za ruce přitáhne snaží se různě naklánět, přitom se baví s maminou a ta si ani nevšimne co všechno zjistil. A ty si pak přečteš tuhle diskusi a už budeš šílet co všechno za problém by to mohlo být. Schválně vychrl to všechno co sis přečetla na doktora a buď si jistá, že vás pošle cvičit, aby měl od tebe klid, ty budeš spokojená a tvé dítě bude umět všechno perfektně a hlavně BRZY ![]()
@bronick píše:
Tak diky, no, prijde mi ze je ok, pase i na natazenejch rukou, prevraci se na bricho i zpet, ale pesticky ma skoro porad, pokud v nich neco nedrzi. tak snad je ok. Jenze to je muj laickej pohled, po precteni teto diskuze je mi jasne, ze tam muze byt mnoho veci, co je nad me sily poznat. Myslela jsem, ze to doktori resi sami od sebe a ne az na popud maminek, ale to je asi do jine diskuze
Syn se převracel na břicho až v pěti měsících a na záda mu to nešlo pěkně dlouho, pěsti měl taky dlouho, když jsem otravovala doktorku, tak mě nakonec poslala na rehab. s tím že je mírně hypotonický (asi už chudák nevěděla jak mi vysvětlit, že je to ok) a já tam šla a doktorka mě během pěti sekund vypakovala s tím, že je v pořádku a nemám na něj spěchat. Říkali mi to vlastně všichni, jen já husa jsem pořád četla na netu hovadiny a hrůzy a pak jsem vyšilovala a zbytečně. I chodit se naučila tomu jsem fakt už nevěřila ![]()
Me se syn pretocil na brisko skoro v 9m.
V peti je slusny.
Jak nekdo z toho muze byt vystresly
@Kaci.Kacka píše:
@natyberMe se syn pretocil na brisko skoro v 9m.
V peti je slusny.
Jak nekdo z toho muze byt vystresly
Necetla jsem celou diskuzi. Jen pisu svuj nazor. Uskodit ji to podle me vylozene nemuze. Me to s dcerou naopak pomohlo jak k silnejsimu vztahu, jeji vetsi pohode v tom, ze ji nic uz neboli a pomaha ji to. Rozhodne bych vyhledala nazor jineho odbornika. Mam pani co se na to specialzuje, ne jen jako „maso na pulte“ ale velmi individualne a velmi citlive. Pokud jste z prahy pisnete SZ poslu Vam na ni kontakt.
Pokud se jedna o hypertonii, poradila bych se pripadne s dalsim odbornikem. Zname takhle dr. Diagnostikovala behem chvilky a zbytecne ji tim vystrasila protoze se vubec nic nedelo.
@natyber ale ono každé dítě pakli není na tom špatně bude chodit, říkám to tu furt dokola a stále to nechápete..každé dítě bude chodit, lézt..sedět.
To mi řekla sama fyzioterapeutka, problém je ale jak..nohy do O, špatné držení těla..a jiné a tomu má vojtovka předejít..to není cičení svalů jak my když cvičíme, ale je to cvičení mozku aby posílal tělu instrukce jaké přesné svaly má zapojit…a předešel komplikacím..
vždyt co bylo na mě špatného když jsem chodila ve třinácti měsících? A přesto mám nasledky..
když vám neurolog, fyzioterapeut řekne hned je v pohodě..tak je v pohodě a já to beru..pak je vše v pohodě, ale když vám to doporučí jak dětská nebo neurolog a fyzio tak nebudu se bránit ne?
Ano záda tě mužou bolet i ze špatné postele…ale jde o přechodný stav..necvičené děti to maj pak v dospělosti furt..mě vadí přístup maminek a milion výmluv proč necvičit.
@Malike píše:
vždyt co bylo na mě špatného když jsem chodila ve třinácti měsících? A přesto mám nasledky..
mě vadí přístup maminek a milion výmluv proč necvičit.
Tady to nevysvětlíš
mám pocit, že tady ty co necvičí hledají výmluvu proč necvičit a samy pro sebe obranu, že vlastně dle „mateřského instinktu“ dělají správně ![]()
Jak už jsem psala dříve o svých dvojčatech, cvičili do 3m do 6m kvůli rychlému růstu a že svaly nestíhaly růst kostí… cvičili jsme jen dokud nesrovali tempo růstu a když se přestali kroutit a začali používat svaly správně, tak nás už nechali být, že neurol. jsou v poho a chodit začali pořádně až ve 14 měsících. Věk otáčení, sedu, chůze není rozhodující, důležité, jak to udělají, jaké svaly použijí, jestli se staví na hlavu nebo si pomohou rukama…
Přijde mi to od některých matek podobně bláznivé, jako když 8m dítěti vaří mrkev v kojenecké vodě (kohoutkovou přece nemůže
) ale v 15m už dostane Brumíka ![]()