Mám dát všanc psychiku své dcery Vojtově metodě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22
4.8.14 17:09

@batist Tak to se mas, ze mas tak pohodovy deti :) Mimochodem, Tvoje pripominka o tom jestli cviceni stresuje nebo boli miminka je moc dobra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
4.8.14 17:11

@batist
jenže ono to myslím není legální :think: dospělý semůže rozhodnout a jít sám na výzkum a užívat léky s neznámými vedlejšími účinky a mají to zaplaceno.
Ale zákon si myslím neumožňuje rodičům poskytnout k výzkumu dítě :think: stejně jako se to nesmí u těhotných (i když jsou dospělé, tak testování co vydrží a nevydrží plod a jaké to má následky není povolné)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
4.8.14 17:13

@sing Nemám pohodové děti. Skáčou mi po hlavě a pokud by právě teď přišla sociálka, tak mi je kvůli tomu nepořádku snad i seberou :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
4.8.14 17:14

@subsomi Nemůžu se přít, toto nemám prostudováno, takže vážně netuším. Jen vím, jakým způsobem se dá zjistit bolestivost u dospělého (alespoň přibližně), ale zejména hladina stresu atd. Jsou to metody, které rozhodně nemají vliv jako třeba zkoušení nových léků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
4.8.14 17:20

@batist
já to taky nevím jistě :think: ale když jsem to zjišťovala v těh. (léky na alergii), tak mi bylo řečeno, že na těh. se prostě nic testovat nesmí a pak jsem někde četla - sylšela - viděla (už nevím), že ani na dětech se nesmí nic zkoušet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
4.8.14 17:23

@subsomi Možné je vše, ale na druhou stranu, to jsou všechny dětské léky netestované?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
4.8.14 17:33

Já jsem si vzpoměla že když jsme začali vojtovku, tak neplakal…nebyl pohyblivej takže ho to nějak neomezovalo..jak začal být aktivnější, pak už se začal kroutit..
Jinak pláče rozčílením, ale né bolestí…
Ohledně Sing a jejího jak stíhám emimino, stíhám…a to ještě látkuji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
4.8.14 17:35

@batist
testované určitě jsou, ale možná nejdříve na dospělých a pak jen na dětech odzkoušené množství :think:
ale jak píšu nevím to jistě, nechci se hádat ani obhajovat něco, co fakt nevím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
4.8.14 18:00
@Bella1988 píše:
Ahoj všem. Co byste udělali vy? Posledních pár týdnů mám hlavu jako v balon. Stále řeším cvičení Vojtovy metody, ovšem za jakou cenu? Moje tříměsíční holčička se chová stejně jako většina jiných dětí v jejím věku. Kamarádka má stejně starou dceru se stejnými rysy chování typickými pro jejich věk. Ovšem její pediatr je nikam neposlal. Náš pediatr nás poslal s tím, že má malá hypertonii. A Tak jsme začali jezdit do Vojtova centra, jenže tam jsme deset minut a malá řve jako tur. Nevnímá mě, nereaguje, jen řve a řve. Vojtova metoda? Možná. Každou návštěvu říká fyzioterapeut - možná příště? Zatím to snad není nutné… Ale jestli příště nepoloží zadek úplně na podložku při pasení koníčků, uděláme Vojtovo metodu. A strana druhá - dcerka chodí plavat a cvičit do Baby club Kenny, kde jsou rehabilitační sestry. byly jsme doposud u dvou. Položila jsem malou na podložku a říkám sestře, ona je hypertonická. A co se nestalo? " Hypertonická není v žádném případě, jinak by nepředváděla to co předvádí." Závěr - dcera má výtečně vypracované břišní svalstvo, je aktivnější na svůj věk, zvedá krásně nohy nad podložku v poloze na zádech, ruce jsou volné, chytá hračky. Cvičíme každý den 4 až 5× denně po 20ti minutách formou hry a mazlení. Opravdu mám dovolit, aby to Vojtova metoda zničila? A nebo mám poslechnout mateřský instinkt a byť je pasení hříbátek ve věku necelých 13ti týdnů nedokonalé, občas cucá pěsti a někdy mírně zvedne zadek a snaží se plazit, mám dát zdravou psychiku svého dcery a nakonec i moji všanc Vojtově metodě, která může pomoct zrovna tak jako ublížit? Mám poslechnout E. Keidroňovou, která je rehabilitační sestrou přes dvacet let? Nebo mám dát na názor neurologa, který dceru viděl 5 minut? Co byste udělali vy? Kdyby to byla Vaše dcera?

Nečetla jsem diskusi, reaguji jen na úvodní přízpěvek.
U dítěte se samostatně hodnotí kvantita (co všechno dítě dělá) a kvalita (jakým způsobem to dělá) pohybu a to samostatně na bříšku a na zádech. Takže klidně může být v poloze na zádech napřed oproti svému věku a v poloze na bříšku pozadu. Pokud má dítě výtečně vypracované břišní svalstvo, neodpovídá tomu ve 3 měsících ventrální pánev (zadeček v poloze na bříšku zvednutý). Pánev je právě tahem břišních svalů tlačena k podložce, tím se těžiště sune z bříška na pánev a dítě se postupně vytáhne na natažené horní končetiny.
Pasení koníků ve 3 měsících je velmi důležitá poloha, fyzioterapeut sleduje postavení pánve, lopatek, ramen, paží, rukou, polohu hlavy, aby nebyla v záklonu atd. Toto zajišťují spirální svalové řetězce (probíhají jako spirála celým tělem až třeba do nohy, kde ovlivňují nožní klenbu), správná souhra svalů je velmi důležitá. Třeba děti s vadným držením těla či lidé s bolestmi zad apod. nikdy správně neprošli tříměsíčním vzorem a pak je snahou při cvičení zapojit svaly, které v té souhře správně nefungují. Ono každé zdravé dítě (myšleno bez závažné nemoci či vrozené vady) chodit začne, ale mohou se fixovat nesprávné pohybové vzorce.
Pokud je zakladatelka na pochybách a cvičení Vojtovou metodou je proti jejím přesvědčením, co je správné pro její dítě, vyhledala bych ještě názor někoho dalšího. Ale ono to, že některé dítě je na tom třeba srovnatelně či hůře a nikam ho cvičit nikdo neposílá neznamená, že cvičení to dítě nepotřebuje. Dětští lékaři jsou různí, nad čím jeden mávne rukou, jiný s tím už posílá. Třeba mě s oběma dětmi ve řech měsících dr. poslala, i když na tom nějak špatně nebyly. Jsem z oboru, tak jsem to na lehkou váhu nebrala. A to mi u toho řevu u druhého dítěte doma „asistoval“ 18měs. první syn…
A k tomu řevu, třeba stříhání nehtů je u nás doprovázeno takovým řevem, že si sousedi můžou myslet, bůhví co chudáčkům neděláme. A také si troufám říct, že je to nebolí… Prostě to dítě držíš, vyprovokuješ určitý pohyb, který jeho tělo chce udělat a ty mu v tom bráníš, proto řvou. Alespoň tak je to prezentováno a smysl to dává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
4.8.14 18:23

@Merunka02 děkuji,konečně někdo kdo tomu rozumí..snažím se tady maminkám co odmítají cvičit pač si tvrdohlavě myslí že je doktoři posílají jen tak a argumentují..vždyt on přece leze..sedí..ale že to může dělat špatně a od toho můžou mít následky, odpovídaj..no co skoliozu by mohl mít i dřinou atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
4.8.14 19:06

No já nevím, ale podle mě je to rozhodnutí každé maminky. Když ke cvičení nemá motivaci (sama problém u miminka nevidí, nikdo ze zdravotníků si neudělá čas, aby jí vše vysvětlil), tak nebude cvičit správně, dostatečně často apod. Pak je lepší, se do toho nepouštět. Já motivaci měla, syn ve skoro 10 měsících hlavně ležel na zádech (starší dcera tou dobou naopak sama chodila po bytě), já občas doma brečela, že je určitě nemocný. První rehabilitační nepomohla, jen mě všichni ujišťovali, že syn je lenivý. Nedala jsem se a hledala jiné metody a pomohlo na 100%. Já bych zkusila jinou formu rehabilitace, pokud už předem má zakladatelka takový postoj k Vojtovce. To pak dle mě nemůže fungovat. A jiné metody jsou, jen v ČR se tak nepraktikují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
4.8.14 19:22

@margaritha Bobath..a jiné..vím, nám to nabízela právě fyzio… kdyby vojtovka selhala..ale narovnu řekla že od vojtovky upustit nechce.ano je to jejich věc, ale když třeba si tady přečtou názor holek co ani vojtovku necvičily že to není potřeba, pakli není nemocný, tak se na to vyprdnou..
A když mají smůlu na fyzioterapeuta, tak najdu jiného..vojtovka funguje, jen to chce najít dobrého jak lékaře tak cvičitele..já ani nevím jak děkuju za naší…malému se věnuje, mě taky..radí. A když mi docházejí síly v rukou( v 16 měsících má dost síly)najde jiný způsob jak ho lépe zvládnout..kolikrát je to komické..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
95
4.8.14 19:58

Já je chápu. Představ si, že ty žádný problém u svého dítěte nevidíš, pro klid duše i pediatra zajdeš k neurologovi, který tvé dítě vyšetří během 5 minut (bohužel také má zkušenost) a kamsi tě pošle. Tam ti „vyhrožují“ Vojtovkou. Ale ty pořád nevidíš v čem je problém, protože ti to nikdo nevysvětlil. Já se třeba nemohla dívat, jak dávala kamarádka své mimčo do jakéhosi hopsadla, ve kterém visel jak prádlo na šňůře. Při vhodné příležitosti jsem ji upozornila, že to asi nebude to pravé, ale to je tak všechno, co jsem s tím mohla. Je to její volba, sice jí asi syn v dospělosti moc nepoděkuje. A takových mamin je spousta, dělají se svými dětmi to, co považují za správné ony a pokud jim to nějaký odborník nevysvětlí, své jednání nebudou mít důvod změnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
4.8.14 20:27

@margaritha má neuroložka mi taky nic nevysvětlí a dělám to co považuje za nejlepší..napsala nám míč, lázně a posílá nás od čerta k ďáblu na vyšetření a přitom nevím co malému pořádně je..přesto bych si nedovolila říct já na to kašlu. Ale i internet pomáhá najít informace a když si pročítáš zde rady a holky co s dítětem vojtovku nikdy necvičily napíšou, jen pro nemocné, tak co si mají maminky myslet, když její dítě je v pohodě..a přitom ty holky co ani na ní nebyli by měli být ti poslední co by měli radit…raději si najdu někoho kdo my vysvětlí laicky co je s dítětem, než se na to vysr. t. Můj názor, ale je to opravdu jejich věc, jen trochu doufám že to ty necvičí maminky pochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
750
4.8.14 20:54

@natyber
No jak jsem pochopila, tak je zle, ikdyz je dite napred 8o. Dcera se otocila ve trech mesicich na brisko a ja hloupa mela radost :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí