Prosím, poraďte - nájemní smlouva

461
1.4.11 13:21

Prosím poraďte-nájemní smlouva

Ahoj holky, prosím potřebuji rychlou radu. Zrovna dolaďuji nájemní smlouva. Je dané, že se sjednává na dobu určitou - 2 roky. Je možné tam potom někam napsat, že v případě nutnosti, aby se třeba nájemník do dvou měsíců vystěhoval. Kdyby jsme ten byt opravdu nutně potřebovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3328
1.4.11 13:26

Do SZ jsem ti hodila předlohu nájemní smlouvy,připravenou právníkem,tak na ni mrkni :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
1.4.11 13:40

Jaruše, našla jsem moc děkuji. Ale já už mám smlouvu připravenou, kterou musím použít. A je tam právě, že se sjednává na dobu určitou = 2 roky. Rodiče pravděpodobně ten byt dva roky určitě nebudou potřebovat, je to skoro 100%, ale co kdyby… tak mě napadlo tam ještě někam zakomponovat to, že právě ten pronajímatel ji může bezdůvodně vypovědět třeba s 3měsíční výpovědní lhůtou. Ale jestli se to právě nevylučuje s tím, že se už sjednává na dobu určitou.
Díky za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3328
1.4.11 13:43

Nemáš zač.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3011
1.4.11 13:49

To si myslím, že se vylučuje.
Co tak jí sjednat na rok a pak prodlužovat?
Určitě bych tam ale dala, že pokud vypoví bezdůvodně nájemce, tak s 2-3 měsíční výpovědní lhůtou, a v případě, že skončí předčasně, tak ošetřit smluvní pokutou v nějaké výši XX Kč, kteoru si poté např. strhneš z kauce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
1.4.11 13:56

Výpověď z nájmu upravuje občanský zákoník, nelze se odchýlit v neprospěch nájemníka, výpovědní lhůta je tříměsíční a počíná běžet následujícím měsícem po doručení, důvody výpovědi jsou dány taxativně opět zákonem. Zvolila bych kratší dobu nájmu.

Jinak smlouva na dobu určitou a předčasná výpověď se nevylučují.

Příspěvek upraven 01.04.11 v 13:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
1.4.11 13:57
Katrinka píše:
To si myslím, že se vylučuje.
Co tak jí sjednat na rok a pak prodlužovat?
Určitě bych tam ale dala, že pokud vypoví bezdůvodně nájemce, tak s 2-3 měsíční výpovědní lhůtou, a v případě, že skončí předčasně, tak ošetřit smluvní pokutou v nějaké výši XX Kč, kteoru si poté např. strhneš z kauce.

Nemusí to být ve smlouvě i pro nájemce platí 3 měsíční výpovědní lhůta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3011
1.4.11 14:00

Jen jsem napsala svůj názor, jak to máme v našich smlouvách :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
1.4.11 14:02

Dost často jsou ve smlouvách ustanovení, která jsou v přímém rozporu s ust. obč. zákoníku a tudíž jsou neplatná, nejčastěji právě ust. o výpovědích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3011
1.4.11 14:10

Všechny smlouvy máme několik let ošetřeny právně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
1.4.11 14:12

Já jsem tvoje smlouvy neviděla :-) Nájemní právo mě živilo :-)
To bylo obecné konstatování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3011
1.4.11 14:14

Mag, jasně, v pořádku, já taky necitovala přesné znění :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.4.11 14:17

a co obchodní právo a nájemní smlouva na 5 let na dobu určitou a okamžité odstoupení ze strany majitele, je to právně napadnutelné?

• Citovat
  • Upravit
mag
12868
1.4.11 14:24
Anonymní píše:
a co obchodní právo a nájemní smlouva na 5 let na dobu určitou a okamžité odstoupení ze strany majitele, je to právně napadnutelné?

To je dost obecné, jedná se o pronájem nebytového prostoru? Pak by se řídil Zákonem o nájmu a pdnájmu nebytových prostor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
4.6.13 15:21

Ahoj holky, možná jsem oprsklá, ale jdu to zkusit, nemá někdo náhodou dobrou takzvaně neprůstřelnou nájemní smlouvu? Potřebuju jí tady pro jednu kamarádku, řešíme prekérní situaci, manžel jí náhle zemřel, před rokem, zůstal jí barák jak hrom s ještě ohromnější hypotékou a ona to nezvládá platit, soud jí nepovolil prodej domu, prý to není v zájmu nezletilých dětí, kteří mají podíly na domu. Takže jsme našli lidi, kteří se akutně potřebují stěhovat, ona jim to pronajme, najme si s dětmi malý byteček, ale potřebujeme nějakou dobrou smlouvu, a na právníka nemáme, nebo spíš ona nemá, aby byla jistota, hlavně kdyby neplatili, aby se dali zase vystěhovat. Tak se omlouvám, že tady žebrám a byla bych moc vděčná za každý typ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová