Poradna duly
Jana Čurdová
Zdravím… tady je teda taky dneska pod mrakem a hlavně děsná kosa - jen 13 C, ještěže nemusím nikam moc lítat, i když budu muset jít doplnit rodinné zásoby ![]()
ahoj devcatka:-)
jak je? Já mám na vás dotaz. na strankach www.svobodavolby.cz jsem se docelta, ze kdyz se dela umely oplodneni, tak pak ty „přebytečný“ oplodněný vajíčka dávají pryč až v 16 tejdnu? To už jsou přeci strašně velký… Teda m to přijde hrozný kdykoli, ale tam popisujou jak jim něco stříknou do srdíčka a tim je zabijou… Přijde mi to fkt hrozný, že by se to tak doopravdy dělallo. Nevíte o tom něco?
beruško,jestli myslíš redukci při vícečetném oplodnění?
tak se to dělá jen v případě 3 a více uchycených vajíček.
redukcese provádí kolem 10tt,je to z důvodu toho,že jsou už dostatečně velká na to aby ta ostatní přezila. je to hlavně kvůli zdraví matky i ostatních dětí!
já jsem po IVF a vím,že se o tom píše hodně hrozných věcí. věř,že je z toho pravda tak 1/4.
díky IVF mají páry jako my s manželem šanci mít vlastní děti. každé cca 10.dítě je z IVF.
ty to odsuzuješ?
ja sem noemmi… Mám na spoustu věcí jiný názory než většina lidí, tak mě nekamenujte))
Já neodsuzuju lidi, co tak děti mají. Je to jejich věc. Já sama bych to neudělala. Proto, že se pak nějaký musí zničit. Kolem desátého týdne - jsem poprvé těhotná a tak si ráda čtu, co se kdy vyvíjí a jak miminko vypadá… a ikdyž to tak spoustu lidí nenazývá, já mu řikám miminko. A aby pak někaý dokrtor, které malinké miminko zabije… na to bych neměla. Jak říkám, nikoho nedsuzuju. Ale sama bych do toho nešla. Možná si myslíte, že kdybych nemohla mít děti, mluvila bych jinak. Já řikám - nemluvila…
noemmi,mluvila
To mi věř
A nevím jak si přišla na to,že se musí ostatní zničit
Nám zrovna nezbyla žádná emryjka,než ty které nám zavedli
,takže opravdu nebylo co ničit a nikdo nedopustí ,aby jim je zničili,je přece možné darovat ![]()
darovat v desatem tydnu???
Proto se ptam, ja se v tom nevyznam… Prisla jsemna to na strankach www.svobodavolby.cz a co jsem ruzne slysela
(jinak bych nemluvila uz proto, ze jsem krestan a beru svou viru opradu vazne. A myslim, ze je to spatne pred Bohem - a delat veci spravne pred Nim je pro me dulezitejsi nez mit deti - mozna sem fanatik… Navic pokud by nam On dite nedal, ma k tomu nejaky duvod…)
Noemmi ,
nemyslím, že by tě chtěl někdo kamenovat…
Koukej na to tak, že ani zdaleka u každé maminy se nepřistupuje k redukci. Lena je po IVF a bude mít jedno, Sslunicko taky (bude jedno, že?
), je to myslím i o tom, kolik si jich necháš zavést. Pravděpodobně se všechny nechytnou, takže když si necháš zavést 3, zůstane třeba jen jedno mimi… Taky bych si nerada nechávala dělat redukci, ale pokud si nenecháš zavést 8 embryjek, pravděpodobnost mnohočetného těhu je malá. Sslunicko oprav mě, jestli se pletu… Umělé oplodnění neznamená automaticky nutnost redukce, je to na domluvě.
Navíc - pokud to takto půjde dál, kdoví jak to bude s mimískama vypadat za nějakých 100 let - sperma je čím dál méně kvalitní a počet párů, které nepočnou přirozeně stoupá… Je to samozřejmě tvá věc, ale myslím, že většina žen chce mimi a pokud to jinak nejde, nemám jim za zlé, když se rozhodnou pro mimi ze zkumavky.
Noemmi,jestli přece někdo chce redukci v desátém týdnu,nemusí být přece vůbec z IVF,je více mamin,které se rozhodnou pro redukci z normálního početí ,vůbec nechápu jak můžeš tyhle lidi odsuzovat
Vím,čekáš první mimčo je ti 20 let,já v tvým věku měla už dvě děti ,taky normální cestou a v životě by mě nenapadlo ,že budu mít IVf,tak prosím tě ,nerouhej se zbytečně
![]()
leno já psala minilmálně dvakrát, že ty lidi neodsuzuje. Jen se ptám jak to je protože jsem byla tázna napsala jsem, že já bych to neudělala
ono je to jěště jinak.
já také neměla žádné na zamražení (to je uchování ebryí na další dětičky,uchovávají se cca 2roky),takže jsem měla 3 kousky a ty mi zavedli,chytlo se jedno.
to že zavedou tři a chytnou se všechny je opravdu hodně malá pravděpodobnost,ale někdy se stane,že se ze dvou stanou 4 a to je pak problém a musí se to takto vyřešit!
to,že by jsi nikdy nešla na umělé oplodnění,říkáš ted,kdy jsi těhotná a s otěhotněním nemáš žádný problém.
ale věř,že by jsi mluvila jinak.
dnes je to normální praxe a pomáhá to tisícům nechtěně bezdětným párům!
Noemmi a ještě k tomu věřící
![]()
Jak říká Sajsa ,je na každým s nás jestli podstoupí redukci ,všemožně se dělá pro to ,aby jich bylo co nejméně
,ale podívej se sluníčku dávali tři a má jedno ,mě dvě a mám jedno ,většinou to tak je ![]()
U nás na diskuzi je Helli,dávali jí dvě a rotdělila se jí na tři,ty by jsi zvládla trojčata
Myslím,že i u dvojčat by ses pěkně zapotila ![]()
Tak noemmi já sice chodím taky každou neděli do kostela, ale za fanatika se nepovažuju a už vůbec si nemyslím, že je třeba před Bohem dělat všechno správně- řídím se vlastním úsudkem a k mnohým věcem jsem hodně kritická - to by bylo ale na úplně jinou debatu. Nicméně musím s tebou souhlasit v bodě, že pokud příroda má své důvody, proč někdo děti mít nemůže, tak to asi má svůj pádný důvod - což říkám s vědomím toho, že se dotknu Leny i ssluníčka a že se mi to dobře kecá, protože jsem s otěhotněním nikdy problémy neměla. A možná teď i tebe když řeknu, že jsi ještě opravdu hodně hodně mladinká a časem spoustu svých názorů budeš korigovat
, i to jaksi patří k „přírodnímu“ vývoji.
leno já nepředpokldám, že mě pochopíš. nikoho neodsuzuju!
vidim tp jinak stejně jako spousta věcí a ptala sem se jak to je, protože jsem četa, že se miminkům v 16 týdnu píchá do srce nějakej roztok aby s ezabily, což mi přijde dost hrozný a málo prvděpodobný. někdo se mě ptal jak to vidím a já psala, že nikoho neodsuzuju a že bych to neudělala.
Pokud bych měla mít přirozeně tři dti, vím že to B"h dovolil a nezasahovala bych. Pokud bych nemohla otěhotnět, přemýšlela bych o adopci. Ale nikomu svůj názor necpu!
sajso,děkuji ti,že ty jako přirozeně těhotná,jsi se zastala nás „umělinek“.
napsala jsi to naprosto správně.
jěště dodám,že většina center nepřistupuje ani ke třem zavedeným. mě z 19ti vajíček zbyla jen ta tři,tak mi je zavedli,protože neměli všechny dobrou kvalitu,chytlo se jedno a tak to bylo i při mém 1.IVF.
máš pravdu s tím,že za několik let asi nebude jiná možnost pro většinu žen než IVF.
ti,co se o to nikdy nezajímali by koukali,kolik je v Čechách center a kolik je v nich pacientů!
My jsme se o mimi snažili 13 měsíců a dali jsme si sami limit do tohohle června - pak jsme se chtěli objednat do caru. Přečetla jsem toho o IVF dost a dost. Pokud se nepletu, tak nikdy nezavádějí víc než 3 oplodněný vajíčka, spíš většinou 2 a z těch se jen úplně výjimečně uchytí všechny, takže ta redukce přichází na pořad jen zřídka.. Je to na jednu stranu hrozný, ale vím, v jakém psychickém stavu jsem byla po roce neúspěšného snažení - my jsme miminko moc chtěli, je to moje touha už snad od puberty a mě tohle riziko nezastavilo, to chtění bylo silnější, nemít dítě nikdy - s tím bych se velmi těžko vyrovnávala, chtěla jsem vyzkoušet vše - jako první přišla na pořad Mojžíšová a ono to vyšlo. To, že je možnost otěhotnět při IVF je přeci taky nástrojem Boha, ať už si pod tím slovem člověk představí cokoliv… Nejsem věřící, jen na okraj.