Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Minulost už nezměníš. Ano, mohl jsi to kompletně posat. Každý jsme asi někdy něco více či méně porali a ty patříš holt mezi ty, co víc. Umíš to přiznat, to je fajn. Musíš si ale uvědomit, že právě proto, že jsi to pokazil hodně, tak musíš „zamakat“ víc než jiní, abys to alespoň trochu napravil. A vyčkáváním to prostě nenapravíš, i když máš ty pocit, že aktivitou to jen zhoršíš. Naopak, v tvém případě je to to nejhorší, co můžeš udělat, protože čím déle se s dcerou neuvidíš a nebudeš s ní mít vztah, tím víc se jí budeš vzdalovat a časem tě zavrhne úplně. Musíš se na to dívat dětskýma očima a následně očima až dospěje. Ona uvidí v tobě jen feťáka, který žil dvojím životem, až na konec rodinu úplně opustil, přestal mít zájem, nijak o ní nebojoval, takže asi jsi jí neměl natolik rád, aby ti stála za to dát to k soudu a nějak o ní bojovat. Ex určitě také zapracuje na jejím názoru na tobě. Ona neuvidí to, co si myslíš a bude jí úplně jedno tvoje budoucí „výmluva“ v podobě" já tě nechtěl trápit soudy, tvoje matka mi tě dávat nechtěla, nekomunikovala". Nebude mít v pozdějším věku o tebe vůbec žádný zájem, ale alimenty samozřejmě bude chtít. Tohle všechno tě bude štvát a za 10 let si budeš říkat, jak jsi to měl aspoň zkusit…
Bohužel, pokud chceš ten vztah s dcerou aspoň trošku zachránit, musíš jít k soudu. Jiným způsobem ex nedonutíš, aby ti dceru dala. Třeba tě překvapí a u soudu se dohodnete. Třeba nepřekvapí a bude kopat kolem sebe. V rámci soudu můžeš požádat i o rodinného mediátora. Opět to ber tak, že buď to vyjde a ex se aspoň trochu otevře, když uvidí, že jí nic jiného nezbývá, nebo se neotevře. Jiné možnosti prostě neexistují a ty musíš hrát s kartami, které máš teď rozdané. Pokud k soudu nepůjdeš, tak se nic nezmění a pak se holt nediv tomu, jak to za 10 let bude vypadat. Měl bys zajít i za nějakým šikovným advokátem na doporučení.
@andelka83 píše:
Já tomu nevěřím prostě. Mám to i „doma“. My sice vycházíme opravdu dobře, ex se srovnal poměrně rychle, ale ty roky zkušeností nesmaže a já v tu změnu nevěřím. Možná taky jde v hlavní řadě o ochranu, podvědomou.
2sms denně po delší dobu je dost nepříjemné, a hlavně záleží na obsahu.
Obsah byl nekdy normalni, nekdy nesmyslna vsehochut. Jako kdyz si predstavis film, v nemz se prolinaji vsechny zanry.
S odstupem casu, ac manzelka take nebyla az tak uplne svata (rovnez asi dobra herecka) a nemusim ji, zacina mi ji byt paradoxne lito a spousta veci me tak logicky mrzi. Neni to vylozene kajicnost, ale prehodnoceni a lepsi pochopeni nekterych veci.
@PP88 můj biologický otec si našel jinou paní a hned si pořídili mimino. Od té doby jsem ho neviděla ( cca 37 let). Mně byly 3-4 roky. Mamka se mnou zůstala sama. Pak si našla partnera. Ten mě chtěl adoptovat a biologický otec dal souhlas s adopcí. To bylo pro mě to úplně nejlepší co mohl udělat, protože jsem nemohla mít lepšího tátu než mám! I když bio otec dal ten souhlas z čistě sobeckých důvodů, měl už novou rodinu. Před 5 lety se mě snažil přes jednu příbuznou kontaktovat. Zatrhla jsem to. Je to cizí člověk. Nech je žít, obě.
Jinak tě ale chápu, ty bys chtěl, aby ti uvěřila, že ses změnil, nechala za sebou vaše minulé problémy, odpustila tvoje chování, nekazila tvůj vztah s dcerou, podpořila tvůj výskyt v jejich životě.. Chápu, a máš na to právo. Ale bohužel to není tak snadné no. Sama nevím co bych dělala, když bych nechtěla jít cestou ospod, soudu, s cílem ji " donutit" ti nebránit…sama o sobě tě podporovat nebude
Aby se to ještě naopak nezhoršilo.
My si bereme od manžela dceru, věnuje se jí od malička, v těch 8-10 letech měli krásný vztah, vídali se rádi, a často i " nad rámec"..ale přišla puberta, a dítě se svým způsobem odcizuje, má svůj názor, jiné zájmy, představy o volném čase..Teď zas musí počkat, až sklidí co zasel v době kdy byla malá. Je možné, že o tebe bude mít zájem, minimálně ze zvědavosti, až bude větší, ale už nebude na co navázat..
To, koho viděla prvního po narození pro ni nic neznamená.
No a kdybychom se odpichli od původního rozsudku z doby kdy jste řešili svěření do péče? To musíte mít, bez toho by vás nerozvedli. Tam stojí co? Můžeš se dovolávat tohoto a to by nikdo neměl brát jako nefér nebo jako pruzeni, ani jako zásah do nového uspořádání u ex.. Dítě má právo na péči obou rodičů, tak to je. Čím víc ale budeš otálet, tím míň něčeho dosáhneš.
@PP88 píše: .....Jinak komunikace je nulová, pro bývalou manželku jsem mrtvej člověk. Vím, že sklízím, co jsem zasel (ač za problémy mohou vždy oba partneři, nikoliv jen a pouze jeden!), ale přesto věřím, že vše může mít nějaké řešní, aniž by bylo třeba válčit a dítě stresovat.
To nemyslíš vážně. Po tom, co jsi sem vypsal, se tvé ženě vůbec nedivím, nemůže ti už nikdy věřit. Takže návykové látky a stalking? A mohou za to oba dva? Ty vůbec nechápeš, co si ona musela prožít, v jakém strachu a stresu kvůli tobě i dlouho po rozvodu musela žít. A jistě z toho má trauma dodnes. Ona se snaží ochránit své dítě. Ano, to dítě je i tvé, ale upřímně, zbláznila bych se strachy, kdyby šlo o mé dítě. Radu nemám.
Jediné, čím si můžeš získat důvěru, je dlouhodobá dobrá vůle. Posílat peníze, posílat dárky dceři, nabízet pomoc, nabízet dovolenou, tábor pro dítě, zařídit dobrou školu nebo kroužek atd. tím ukážeš, že ti jde hlavně o dobro dcery, ne o svoje.
Jinou šanci bych neviděl, než se domluvit s manželkou přes právníka nebo mediátora. Napsala bych jí být tebou dopis. Předtím bych se domluvila s nějakým rodinným poradcem, co by bylo pro dceru nejvhodnější a aby jí to co nejméně ublížilo. Nepočítej s tím, že když nebudeš nic dělat, tak si k tobě dcera cestu najde. Nenajde a budeš ten nejhorší, protože si se o ní nezajímal, ona bude mít pohled od matky. To už jí nevysvětlíš. Ten vztah už se nikdy nenapraví a ztratíš jí navždy. Její otec je teď někdo jiný. Od manžela rodiny odešel táta, nezajímal se o ně a hodil je „přes palubu“ a měl novou rodinu. Co je dlouho přetrženo, nedá se vrátit a napravit, i kdyby ten člověk sebevíc chtěl. Oni navíc ani druhého otce neměli. Pro tvojí dceru už je otec někdo jiný.
Doufam, ze se k tomuto tematu nedostala byvala manzelka, drive obcas na e-mimino chodila. Asi by se musela dobre bavit (nebo jen kroutit hlavou?),ale je mi to tak nejak sumak. Pisu presne tak, jak to vidim a nepotrebuji se nijak maskovat.
@safina píše:
To nemyslíš vážně. Po tom, co jsi sem vypsal, se tvé ženě vůbec nedivím, nemůže ti už nikdy věřit. Takže návykové látky a stalking? A mohou za to oba dva? Ty vůbec nechápeš, co si ona musela prožít, v jakém strachu a stresu kvůli tobě i dlouho po rozvodu musela žít. A jistě z toho má trauma dodnes. Ona se snaží ochránit své dítě. Ano, to dítě je i tvé, ale upřímně, zbláznila bych se strachy, kdyby šlo o mé dítě. Radu nemám.
Jediné, čím si můžeš získat důvěru, je dlouhodobá dobrá vůle. Posílat peníze, posílat dárky dceři, nabízet pomoc, nabízet dovolenou, tábor pro dítě, zařídit dobrou školu nebo kroužek atd. tím ukážeš, že ti jde hlavně o dobro dcery, ne o svoje.
Tato rada se mi velmi libi a dekuji za ni.👍
@PP88 píše:
Tato rada se mi velmi libi a dekuji za ni.👍
Rada je to sice hezká, ale moc ti nepomůže. Exmanželka dceři neřekne, že ty dárky, peníze posíláš ty nebo že se o ní zajímáš, že jsi nabízel pomoc…
@Anonymní píše:
Rada je to sice hezká, ale moc ti nepomůže. Exmanželka dceři neřekne, že ty dárky, peníze posíláš ty nebo že se o ní zajímáš, že jsi nabízel pomoc…
Nejradši bych udělalní kampaň v médiích. ![]()
Máš pravdu, musel bych to posílat tak, aby věděla, od koho to je.
@PP88 píše:
Nejradši bych udělalní kampaň v médiích.Máš pravdu, musel bych to posílat tak, aby věděla, od koho to je.
To se špatně udělá buď neřekne, že je to od tebe nebo to může zabavit a ani jí to nepředat.
Ženy jsou vynalézavé. ![]()
@Anonymní píše:
To se špatně udělá buď neřekne, že je to od tebe nebo to může zabavit a ani jí to nepředat.Ženy jsou vynalézavé.
Ty anonyme, to, že jsou ženy vynalézavé, vím už hodně dlouho.
😀
Zeny dokazi dokonce chlapovi vnuknout napad (vynalez, podnikatelsky zamer, kam pojedou na dovcu, ci cokoliv dalsiho) a dokazi to udelat tak, aby si ten chlap myslel, ze to vymyslel on. 😀
@PP88 píše:
Zeny dokazi dokonce chlapovi vnuknout napad (vynalez, podnikatelsky zamer, kam pojedou na dovcu, ci cokoliv dalsiho) a dokazi to udelat tak, aby si ten chlap myslel, ze to vymyslel on. 😀
To je právě umění.
Hlavní je, aby neutrpělo mužovo ego. Kolikrát jsem na poradách vedoucích slyšela svůj nápad jako nápad ředitele.
![]()