Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Burj Chalifa píše:
a to se vyplatí…tak hlavně že mají eko mrkev a maliny
Na mrkev srát. Ale taková biogandža, ta se v zimě hodí.
@Burj Chalifa je to jejich volba a jejich rozhodnutí. Třeba se to nevyplatí finančně, ale dává jim to smysl života.
@kocourGarfield píše:
@olivovyolej ale porad je to vaše volba a v případě kroužku určení priorit.
Nikdo ti přeci barák s kotlem na dřevo nenutí.
To ne. Ale vyzniva to jak kdyby to pak bylo jednoduchy si udelat fotovoltaiku po prestehovani na vesnici a topit elektrinou a vybirat si, jak co bude. Chtela jsem tim hlavne rict pro zakladatelku, ze je potreba zvazovat i aspekt financni ohledne investic do nemovitosti, aby si ti nelakovala na ruzovo. ![]()
@Burj Chalifa no my máme aktuálně přes barákem 4 auta taky, protože děti už mají řidičáky. Na Bio mrkev kašlu, ale prostě mě tenhle život takhle baví. Já měla období, kdy bych se bez auta nedostala do práce. Protože u nás mi žádná nabídka nevyhovovala a odmítala jsme jezdit 3 hodiny, když autem to bylo 35 minut. ![]()
@olivovyolej to jo. My hodně kdysi točili uhlím v klasickém kotli. O automatu se nám zdálo tak. Dneska vytápíme elektriku a jsme v pohodě.
Stále ale nevíme co si zakladatelka představuje pod pojmem samota. Od toho bych se odpíchla ![]()
@mag píše:
No jasne, proto jsem to psala jako reakci na to, ze sport deti si muze dovolit akorat tak nekdo s 2+1Ja se venuju sportum denne minimalne hodinu, spis více, o vikendech moje zavody, ditete zavody, na dovoleny taky jezdime pravidelne, no a k tomu normalne posekame, mam sklenik, pestuju ovoce i zeleninu, mam kyticky, kere… presto mam o vikendu cas na to venovat se jinym vecem nez domu a zahrade…
Hm ale ruku na srdce, reálně to dojíždění a nabídka okolo je prostě limit, ne že ne. Ve městě jsou vždycky větší možnosti. Já věřím, že jsou rodiče, kteří se svýma dětma denně tráví dvě hodiny v autě, aby dělaly oblíbený sport, ale většina těch dětí na vsi prostě kroužky nemá. Nebo takhle - vybere se z toho, co je normálně dostupný, takže choděj třeba do hasičů. Tím to nechci shazovat, mně ta posedlost kroužkama už leze krkem. Jen prostě, aby tu zazněla ta realita. Půl dětství jsem trávila na vsi a děcka měla méně sportovního programu než děti z města, právě proto, že ve městě k tomu sportu byly vedený víc.
Děti bývaly zavřený někde ve svých barákách, sem tam se někde poflakovala pubertální omladina. Že by spolu děti lítaly po vsi, to bylo sci-fi.
Žít se tam dalo normálně, protože člověk se pěšky za 45 minut dostal do okresního města, kde bylo všechno. Takže když nebyl náhodou odvoz, nebyl problém to dojít ještě. A že jsem to šla milionkrát. Jo a ve vsi normálně funguje obchod, malotřídka, školka, kulturák.
U zakladatelky hrozně záleží na tom, co tam je. Jaké akce, škola, školka, jak daleko to je do nejbližší školy, jak jezdí busy/vlaky. Dojíždění 15 minut autem je taky sakra rozdíl oproti hodině. Bez auta a podle toho, co píše a co řeší, je to fakt horor.
Me jeste napada poznatek ze zivota na vsi s batoletem. Byt jsme fakt velka vesnice, je tu i obrovsky satelit, plny mladych rodin s detma, tak na detskem hristi skoro nepotkas zivacka, vsichni jsou zalezli doma na vlastnich hristich a u bazenu. Ja pak s batoletem musim obrazet mestska hriste a herny, aby vubec prislo mezi vrstevniky, protoze na nasem prazdnem hristi ho to pochopitelne nebavi a nechci s nim byt porad zalezla doma na nasi zahrade.
@kocourGarfield píše:
Zakladatelko, můžeš prosím definovat tu samotu.
Bílé Karpaty - jak je Zitkova, Vyskovec a tam…
Jo, je tam ZŠ do páté třídy. Kvalitu neznáme, ale znamená to pro nás dojíždět do Uh Brodu a tam… tam je pak třeba gympl, Zuska
Kdyby to byl satelit, vesnice za Prahou/Brnem a dostupnosti do města, tak neřeším. To není venkov o kterém píši, tam sice je oficl venkov, ale už o něčem jiném.
@Anonymní píše:
Bílé Karpaty - jak je Zitkova, Vyskovec a tam…Jo, je tam ZŠ do páté třídy. Kvalitu neznáme, ale znamená to pro nás dojíždět do Uh Brodu a tam… tam je pak třeba gympl, Zuska
Nadherna priroda, ale tam bych sel tak na duchod. To uz to mas bliz do Trencina nez do Uherskeho, ne?
Jo, jdi tam bydlet.
![]()
@Anonymní píše:
Kdyby to byl satelit, vesnice za Prahou/Brnem a dostupnosti do města, tak neřeším. To není venkov o kterém píši, tam sice je oficl venkov, ale už o něčem jiném.
No a jak daleko to je na tu střední školu a jak často tam jezdí spoje?
@Anonymní píše:
Bílé Karpaty - jak je Zitkova, Vyskovec a tam…Jo, je tam ZŠ do páté třídy. Kvalitu neznáme, ale znamená to pro nás dojíždět do Uh Brodu a tam… tam je pak třeba gympl, Zuska
Jsem ze stejneho kraje a potes koste, tam bych jako dite, nebo ted s ditetem bydlet nechtela. Obzvlast jako neridic. Priroda je tam krasna, ale jinak
On ani ten Uhersky Brod neni buhvijak skvely, Uherske Hradiste je lepsi, ale to uz mas zas o 20 kilometru dal.
@Ernais no m obrážíme ta pole a louky a okolí. Na vrstevníky měli školku od cca 2 let.
Jinak tedy jsme měli kamarádky a chodili jsme k sobě navzájem na ty zahrady. Super bylo, že celá třída státní školky pak byla i v ZŠ a pokud někdo neodešel, tak až do 9 třídy. Lítali spolu co odpoledne po venku, stavěli bunkry, hráli na babu, fotbal, atd… Ještě teď na střední někteří se setkali a šli s čelovkama bobovat pro srandu, bruslit, střílet, atd…
Tak to asi bude i hodně o místě.
@Anonymní píše:
Bez řidičáku? Ani omylem.
@olivovyolej ale porad je to vaše volba a v případě kroužku určení priorit.
Nikdo ti přeci barák s kotlem na dřevo nenutí.