Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Jako neřeknu kdyby mu bylo 6. Ale ve třech letech ještě fakt neví co říká. Nechápe, že slovem může ublížit když je to jen slovo jako každý jiný. Každý den se ptám učitelek jestli nezlobí - žádná až na tuhle s ním nemá problém. Poslouchá, pomáhá, uklízí hračky a ty píšeš že lituješ učitelky? Proč učitelky proboha??
Jo učitelky. Přečti si úvodní příspěvek znova. Tvůj syn přeťápl a ty hledáš chybu v učitelce
Ona je zlá, ošklivá a tvůj syn je malý, hodný a slušný a nemůže chápat, co říká ![]()
Vždyť není takový mimino, možná nechápe, ale měl by se to začít učit.
Učitelka si nebude nechat skákat po hlavě, to by tam měla za chvíli anarchii. Prostě mu vytkla, co udělal špatně. Jen nešťastným způsobem, neměla ho plácat. To uznávám.
@BohunkaP Že se chová jako hulvát? No to by musel vědět, že je to špatné to říkat. Když to řekne prvně a neví to, tak jak může být hulvát? A veškerá pravidla slušného chování fakt neporušuje - otevře mi dveře, pomůže s nákupem, pozdraví, poděkuje, poprosí, uklízí po sobě, půjčuje hračky - většina dětí ve školce je na tohle úplně tupá. ![]()
@Anonymní píše:
@ivunak No já doufám, že mi učitelka zítra řekne, že ho neplácla ani na něj nekřičela ani ho neshazovala. Že ho prostě jen normálně pokárala. Protože jestli mi řekne že to bylo jak on řekl, tak budu mít co dělat sama se sebou.
a jak jsi jako představuješ to normální pokárání? ![]()
@Moise Přesně. Teď se to evidentně začíná učit, co se neříká. Upozornit ho na to, že to je špatný je pochopitelně v pořádku - to jsem mu řekla já taky. Ale trestat ho za chybu kterou udělal nevědomky je mimo - on vůbec nechápal která bije - což mimochodem potvrdila i druhá učitelka.
@Moise Normální pokárání si představuju tak, že mu řeknu: Tohle se neříká, je to moc ošklivé a měl by ses za to omluvit a už to neříkat.
@Anonymní píše:
@BohunkaP Že se chová jako hulvát? No to by musel vědět, že je to špatné to říkat. Když to řekne prvně a neví to, tak jak může být hulvát? A veškerá pravidla slušného chování fakt neporušuje - otevře mi dveře, pomůže s nákupem, pozdraví, poděkuje, poprosí, uklízí po sobě, půjčuje hračky - většina dětí ve školce je na tohle úplně tupá.
On to samozřejmě vědět nemohl - ale Ty bys to vědět měla. Přesně TOHLE je totiž to hlavní, co by sis z toho měla vzít… poučení, že Tvůj syn něco hodně důležitého neví a že ho to musíš naučit (když se tak až dosud nestalo).
Ne to, že učitelka je hloupá a snaží se Tobě a Tvému děťátku ubližovat.
@Gina108 píše:
Plácnout ho teda nemusela ale s tim ostatní m nemam problém. Však mela pravdu. Chovat se neumí a je to ostuda. Tobě přijde v pořádku, když tříleté dítě řekne že někoho zabije?
Mě toto řekl manželův syn při hře, resp. polštářové bitvě ve 2,5 letech a myslíš, že ho někdo zbil nebo mu nadával? Vysvětlili jsme mu to a od tý doby to neřekl a šlo to vyřešit v klidu. Ale v pěti když nebylo hned po jeho a řekl mi, že jsem potvora tak to už kravál byl. Zakladatelku chápu, tak malé dítě ještě neví, že něco je urážka. Někde to slyší tak to prostě řekne.
@Anonymní píše:
@Moise Normální pokárání si představuju tak, že mu řeknu: Tohle se neříká, je to moc ošklivé a měl by ses za to omluvit a už to neříkat.
No. A ptala ses jí na to, jestli to tak udělala?
@BohunkaP No my doma takhle nemluvíme, tak jak to má vědět? To mu mám jako začít vyjmenovávat všechno, co se neříká? ![]()
@Moise Snad budu mít možnost zeptat se jí zítra. Dnes už tam nebyla, když jsem přišla.
@Anonymní píše:
@BohunkaP No my doma takhle nemluvíme, tak jak to má vědět? To mu mám jako začít vyjmenovávat všechno, co se neříká?
Celá situace by Ti měla dát jednu základní, zcela jasnou informaci - Tvému synovi aktuálně chybí některé znalosti potřebné pro běžné fungování ve společnosti.
Tak se prostě přestaň vztekat na učitelku a zamysli se nad tím, co můžeš udělat pro to, aby se takto příště nechoval.
Přijde Ti snad v pořádku, že paní učitelku nazve krávou? Bez ohledu na to, co tím myslel nebo nemyslel, takové věci se prostě z pusinek nevypouštějí a dítě je potřeba k tomu nějakým způsobem dovést.
Nebo máš jiný názor?
@BohunkaP Ale vždyť jsem mu řekla, že je to ošklivé, že se to neříká a aby se omluvil. Ale dokud to jednou neřekne, tak jak má sakra vědět, že se to neříká??
@Anonymní píše:
@BohunkaP Ale vždyť jsem mu řekla, že je to ošklivé, že se to neříká a aby se omluvil. Ale dokud to jednou neřekne, tak jak má sakra vědět, že se to neříká??
No… tak jsi mu to řekla. Super.
Takže s čím máš problém?
Pokud jsem pochopila správně, druhý den už paní učitelka neřešila to, že byla označena za krávu - řešila to, že chlapeček spolužačce vyhrožoval, že ji zabije. Což je jistě další věc, jejíž význam nechápal - ovšem také věc, kterou paní učitelka těžko může nechat bez povšimnutí.
Další věc, která se prostě z pusinky nevypouští.
Jinak řečeno - opět další věc, která Ti ukazuje směr, kterým bys svého syna měla co nejrychleji začít „opracovávat“.
Přestaň řešit učitelku, přestaň s ní bojovat - starej se o výchovu svého syna.
Tak mně by se teda chování učitelky nelíbilo. 3,5 leté dítě fakt není fakan, co šikanuje učitelku sprostými slovy a i kdyby, učitelka se chová dost neprofesionálně - jsem z oboru a na praxi jsem měla třeba děti z romských rodin, které žily v dětském domově, člověk si vyslechl od nich dost hnusů, ale řešit to plácáním a křikem? To nevede nikam u problematických dětí natož u dítka, které vůbec netuší, co říká
Navíc děti od sebe ve školce pochycují tolik věcí, kamarádky dcera přišla hned první den domů s tím, že na všechny ukazovala prostředníček, naše malá zas první týdny pořád prohlašovala, jak se jí chce ze všeho blejt a je to hnus a od nás to fakt neměla. To, že dítě něco plácne do éteru nutně neznamená, že je to zlé sprosté děcko, že? ![]()
Já jsem fakt ráda, že naše učitelky ve školce řeší věci asertivně a spolupracují s rodičem, ono všechno jde, když se chce a nemusí se nutně dělat z učitelky otrokářka, co musí chudinka snášet vše. Když na tu práci nemá nervy, ať ji nedělá, ale probůh neustát nějaký blábol 3 letého dítěte? Vždyť tohle tam musí řešit dnes a denně, děti po sobě pořád střílejí a říkaj si ošklivý věci, co vidí v televizi, z počítačových her, nebo to prostě pochytí někde na ulici. Já jsem mladá a za těch pár let ve školství člověk zažije stovky takových situací a teda nemůžu říct, že by mě to někdy takto vytočilo, myslím si, že laskavým slovem člověk vyřeší mnohem víc. Zažila jsem i dvě děti ze sociálně slabé rodiny, rodiče alkoholici pod dozorem sociálky, zjevně děti nezažily moc milých slov, mluvily hodně sprostě, ale člověk v tom pořád vidí tu malou nevinnou dušičku, která nemůže za to, v čem vyrůstá
Takže přístup učitelky, pokud si to dítě nevymyslelo, je pro mě neakceptovatelný. Jak z pohledu rodiče, tak z pohledu pedagoga.
Nebudu tady resit, zda je pravo na strane ucitelky nebo zakladatelky…
Jen nechapu to, proc nekdo napise prispevek a pak neumi v diskusi prijmout nazor ostatnich a porad dokola obhajuje svoji pravdu ![]()