Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kelsey píše:
No jak čtu diskusi, tvé dítko je podle tebe chudacek ukřivděný a ta učitelka asi i pro tebe fakt k.ava.
Holka trošku pokory, tvé dítě přestřelilo, ty by si mu měla dát najevo, že tohle nebude říkat nikomu.
Holky uvědomujete si, že se jedná o 3,5 leté dítě? Vždyť to tady mám vedle sebe, a je to prostě mimino s dolíčkama na loktech a na rukách. Děláme z dětí malé dospělé. Že kráva je hanlivé slovo je výmysl nás dospělých, děti musí teprv pochopit a naučit se bruslit v sociálních vztazích a ve světě nás dospělých. Tvrdými restrikcemi se toho ale docílí špatně. Určitě by bylo stačilo, kdyby mu učitelka řekla, že se lidem neříká, že jsou zvířátka a o tom zabití mu to taky mohla vysvětlit, i když pochybuju že takový prcek pochopí, co to zabití je. Okoukává a napodobuje co kde vidí a slyší, děti se tak moc chtějí podobat nám dospělým a my je za to trestáme.
V první řadě bych V KLIDU zašla za učitelkou a zeptala se, jak to vlastně bylo. Tím, že tam vletis s tím, že jí plácne tatínek, situaci moc nepomůžes, spíš naopak. Pak bych teprve řešila, buď se synem nebo s učitelkou, jak se budeme všichni chovat dál. Zrovna včera se mě známá ptala, co že se to u nás dělo, že její dcerka říkala, že moje dcerka říkala… no vyšel z obyčejné situace úplný horor. Tak jsme se tomu zasmály, co si ty děcka všechno nepribarvi.
Moje dite je mimoñ s bujnou fantazií. Rano mi uz vypravel ze ucitelka rekla na nej zavola policii a pujde do vezeni. To mi bylo hned jasny ze kecá. Zeptala jsem se ho co jeste rikala pani ucitelka a on ze rikalaTy maly ostudo. Tohle spojeni by si sam nevymyslel. Zatimco me veta Ty jsi ostuda. zveda ze zidle, veta Ty maly ostudo. je roztomila a mirne pokarani. Pak mi teda barvite licil co vsechno mu pani ucitelka rikala a nevynechal ani raketu se kterou odleti a ze neuvidi uz maminku a podobny nesmysly. Prijdu do skolky a zjistim ze se nejedna o neznamou ucitelku ktera je divna, ale o dve ucitelky ktere znam, vim ze jsou skvele, vim jak hezky se k detem chovaji a ze jsou rozumne. Je mi razem jasne, ze placnuti neprobehlo - ani jedna na to nema povahu. Obe ucitelky v pohode - bylo jim jasne ze nevedel ze se to nerika, protoze to bylo ze situace evidentni a tak mu proste rekly, ze je to osklive a aby to nerikal. No to je samozrejme v poradku. Syn se ucitelce omluvil, ja jsem rekla ze ho taky vzdy upozornim kdyz rekne neco co se nerika a bylo. Takze v podstate se nic nestalo. Syn rika veci co se nerikaji stejne jako ostatni deti ( jen dnes rano v satne jsem to slysela 2× od jinych deti) ucitelky na to reaguji adekvatne, syn dneska evidentne v pohode. Co z toho plyne? Kdyz syn neco s brekem povida, tak to videlit milionem a pak uz to bude mozna odpovidat pravde a kdyz kolegyne dramaticky rika co se delo tak to vydelit 10ti a pak to bude odpovidat pravde. Syn ukecanej az hanba, rozlitostnenej buhvi proc, ucitelky v pohode a ja z toho zbytecne na prasky a celiu noc nespim jak na to musim furt myslet. Uf. Tihle v knizce O matce a dítěti nikde nepsali. ![]()
Ještě bych tady ráda odcitovala kousek z článku o dětech a uvědomění si smrtelnosti. Abyste věděly, že tříleté dítě opravdu nechápe význam toho slova:
Tří až pětileté děti vnímají smrt jako cosi náhodného. Něco, co se děje ostatním. Vidí umírat zvířátka, vadnout květiny. Smrt si spojují s nedostatkem světla nebo pohybu. Nechápou ji jako konečnou realitu.
Uvědomění si konečnosti života přichází kolem šestého roku. Děti si v té době i pod vlivem pohádek smrt často zosobňují v podobě smrťáka nebo kostlivce. Naprosté uvědomění si vlastní smrtelnosti, pochopení smrti jako definitivního konce bytí, přichází po desátém roce života dítěte.
@Anonymní píše:
Ahoj všichni. Syn (3,5 roku) řekl učitelce ve školce, že je kráva. Ta na něj začala křičet takže brečel. Nevěděl, že se to neříká. Jak by to taky mohl vědět - doma takhle nemluvíme. Někdy si dělá srandu a říká: Mami ty jsi ryba, mami ty jsi králík a tak. Buď to slyšel od dětí ve školce nebo ho zrovna napadla kráva. Rozhodně to ale nemyslel zle a reakce učitelky ho dost ranila. Odpoledne brečel že na něj křičela. Tohle bylo včera. Řekla jsem mu, že je to ošklivé a že se to neříká a aby se paní učitelce omluvil. Dnes opět brečel poté co jsem ho vyzvedla ze školky. Paní učitelka ho posadila na židli, řeklamu, že se neumí chovat a že je ostuda a plácla ho přes ruku. Ptala jsem se co udělal a nevěděl. Šla jsem za učitelkou, ale byla tam už jen její kolegyně a ta mi řekla, že prý říkal kamarádovi, že ho zabije. Už mě to točí. Mám pocit že učitelka opravdu není úplně normální. Můj syn hezky každého pozdraví, poprosí, poděkuje, na otázku slušně odpoví, s dětmi se podělí o hračky a je naprosto nekonfliktní. Ve školce je 6 učitelek a žádná s ním nemá problém kromě téhle jediné. On je malej trouba, ale její reakce mi přijdou úplně mimo. Nechápu proč má potřebu na něj křičet, plácat ho a shazovat ho nálepkama že je ostuda a neumí se chovat. Přijde mi že se neumí chovat spíš ona. Zítra to budu muset nějak vyřešit ale nevím jak. Nechci aby se po něm vozila ještě víc ale vadí mi že nechce jít najednou do školky a celé odpoledne probrečí. Čím víc nad tím přemýšlím tím víc vytočená jsem - mám sto chutí jí zítra říct, že jestli ještě uslyším že ho plácla, tak tam přijde jeho tatínek a plácne jí, aby věděla jaký to je výchovný. Mám chuť jí říct že ostuda je hlavně když dospělá ženská shazuje tříletýho malýho kluka a hřeje jí když ho dožene až k pláči. Ale nechci mu tím ještě víc uškodit.
Radši to sem dávám anonymně.
tak je hodně zajímavé, že se to děje jen u jedné učitelky, to je podezřelé
a druhá věc je, že dítě plácne nebo na něj křičí, to je absolutně neprofesionální - řešila bych s ředitelkou, s učitelkou a případně přeřadit do jiné školky/k jiné učitelce, kdyby nepomohlo
doma bych mu zkusila vysvětlit, co se říká a co ne…půjde to těžko, pokud vám to doma nedělá
je ještě malý a může prostě zkoušet hranice a experimentovat, co to udělá, když řekne něco sprostého
Já bych těm 3-letým moc nevěřila. Mě dcerka tvrdila, že nedostává oběd. a její kamarád říkal, že ho nepustí ani do jídelny ![]()
Takže ano, zeptat se co stalo. Pač ty děti občas slušně zapojují fantazii ![]()
@Anonymní píše:četla jsem, je dobře, že to bylo jen přikrášlené a nakonec to nebyla realita
@Lussye @EmmaAnna precti si zaver na teto stránce
@Anonymní píše:
Moje dite je mimoñ s bujnou fantazií. Rano mi uz vypravel ze ucitelka rekla na nej zavola policii a pujde do vezeni. To mi bylo hned jasny ze kecá. Zeptala jsem se ho co jeste rikala pani ucitelka a on ze rikalaTy maly ostudo. Tohle spojeni by si sam nevymyslel. Zatimco me veta Ty jsi ostuda. zveda ze zidle, veta Ty maly ostudo. je roztomila a mirne pokarani. Pak mi teda barvite licil co vsechno mu pani ucitelka rikala a nevynechal ani raketu se kterou odleti a ze neuvidi uz maminku a podobny nesmysly. Prijdu do skolky a zjistim ze se nejedna o neznamou ucitelku ktera je divna, ale o dve ucitelky ktere znam, vim ze jsou skvele, vim jak hezky se k detem chovaji a ze jsou rozumne. Je mi razem jasne, ze placnuti neprobehlo - ani jedna na to nema povahu. Obe ucitelky v pohode - bylo jim jasne ze nevedel ze se to nerika, protoze to bylo ze situace evidentni a tak mu proste rekly, ze je to osklive a aby to nerikal. No to je samozrejme v poradku. Syn se ucitelce omluvil, ja jsem rekla ze ho taky vzdy upozornim kdyz rekne neco co se nerika a bylo. Takze v podstate se nic nestalo. Syn rika veci co se nerikaji stejne jako ostatni deti ( jen dnes rano v satne jsem to slysela 2× od jinych deti) ucitelky na to reaguji adekvatne, syn dneska evidentne v pohode. Co z toho plyne? Kdyz syn neco s brekem povida, tak to videlit milionem a pak uz to bude mozna odpovidat pravde a kdyz kolegyne dramaticky rika co se delo tak to vydelit 10ti a pak to bude odpovidat pravde. Syn ukecanej az hanba, rozlitostnenej buhvi proc, ucitelky v pohode a ja z toho zbytecne na prasky a celiu noc nespim jak na to musim furt myslet. Uf. Tihle v knizce O matce a dítěti nikde nepsali.
Řekla bych, že se mu třeba nechce do školky a bojí se od maminky, proto je takový rozlítostněný. Děti v těch situacích dokáží vymyslet ledacos a vnímají všechno více. Ségry kluk ve školce nepláče, ale reaguje jinak. Ne všechny děti, které nechtějí do školky pláčou, některé jsou agresivní, může mít strach, proto to povídání o policii, vězení. Nebrala bych to na lehkou váhu a promluvila s ním, jestli se ve školce něčeho bojí nebo v čerm je problém.
@EmmaAnna Dobre to je. Jen si pripadam jak blbec ze mu na to skocim. No prihlasim ho do dramatickyho krouzku - na herectvi ma evidentne talent. ![]()
@Zabatko píše:
Holky uvědomujete si, že se jedná o 3,5 leté dítě? Vždyť to tady mám vedle sebe, a je to prostě mimino s dolíčkama na loktech a na rukách. Děláme z dětí malé dospělé. Že kráva je hanlivé slovo je výmysl nás dospělých, děti musí teprv pochopit a naučit se bruslit v sociálních vztazích a ve světě nás dospělých. Tvrdými restrikcemi se toho ale docílí špatně. Určitě by bylo stačilo, kdyby mu učitelka řekla, že se lidem neříká, že jsou zvířátka a o tom zabití mu to taky mohla vysvětlit, i když pochybuju že takový prcek pochopí, co to zabití je. Okoukává a napodobuje co kde vidí a slyší, děti se tak moc chtějí podobat nám dospělým a my je za to trestáme.
Ale tak je můžeme omlouvat celý život, že jsou to chudinky maličké, že neví co říkají a až budou nevychovaní dnes je moderní vše schovat za papír adhd či podobné. Jasné uč. taky přestřelila, otázka je kolikátý už to byl hřebíček do rakve. Nechce se mi věřit, že by uč. vyletěla po prvním problému. Máma místo startování na uč. si to musí vyřešit s dítětem, že to říkát krom zvířeti nemůže. Zas už není miminko v peřince, aby se s nim tak jednalo.
Byla jsem svědkem, když osmák řekl uč. že je pi.. a zrovna takový co ho schovali za ten papír, takže může co chce.
Ale já si zvyknou, měla bych skončit někde na střední, či učňáku mezi pubošama, tam to bude lítat běžně počítám.
Reakce učitelky byla dle mého názoru přehnaná, situaci asi moc nezvládla (pokud se to tedy odehrálo tak, jak to tu bylo popsáno). Škoda, že ve školství nepracují jen trpělivé, laskavé a moudré osoby, osvícení lidé, kteří nemají potřebu si vybíjet vlastní frustraci z dětství a bůhvíčehoještě na svěřených dětech. Vše se dá řešit i slušně, bez fyzického ataku, bez „hanby“ (mimochodem by mě zajímalo, proč tahle záležitost už dávno není překonaná a někteří zřejmě zoufalí učitelé se k ní musejí uchylovat), bez ponižování. Ale zase na druhou stranu - můj muž jakožto psycholog bude mít aspoň stále spoustu klientů i do budoucna.
Mimochodem - tříletá dcera mi párkrát řekla, že jsem slepička, když ona je kuřátko. Mohla si taky hrát, že je telátko.
Něco jsem jí o těchto slovech vysvětlovala, popravdě moc nechápala, proč si my dospělí lidé nadáváme. Proč používáme označení zvířat (k pohlavním orgánům jsme se zatím nedostali). Proč vlastně máme potřebu si ubližovat. Nedává to smysl, děti vrací všem těm slovům původní čistotu (aspoň do určitého věku, než začnou být zmanipulované námi dospělými s těmi našimi „pravidly a hranicemi“).
@Kelsey píše:
Ale tak je můžeme omlouvat celý život, že jsou to chudinky maličké, že neví co říkají a až budou nevychovaní dnes je moderní vše schovat za papír adhd či podobné. Jasné uč. taky přestřelila, otázka je kolikátý už to byl hřebíček do rakve. Nechce se mi věřit, že by uč. vyletěla po prvním problému. Máma místo startování na uč. si to musí vyřešit s dítětem, že to říkát krom zvířeti nemůže. Zas už není miminko v peřince, aby se s nim tak jednalo.
Byla jsem svědkem, když osmák řekl uč. že je pi.. a zrovna takový co ho schovali za ten papír, takže může co chce.
Ale já si zvyknou, měla bych skončit někde na střední, či učňáku mezi pubošama, tam to bude lítat běžně počítám.
Učitelka především neovládá základní pedagogické i psychologické postupy, ale to tady rozepisovat nechci. Naopak ještě přilévá olej do ohně, „nálepkuje“ dítě, že je ostuda a nejspíš vůbec nechápe, že tato reakce celou situaci nejen nevyřeší, ale ještě ji zhorší!!! Dítě po takové reakci může začít být ještě více agresivní a problémy se budou prohlubovat. Tím nechci samozřejmě říct, že měla celý problém přejít, to rozhodně ne, ale problémy s malými dětmi se takto prostě neřeší! Naštěstí máme u nás ve školce skvělé učitelky, které jsou pravými profesionálkami a konflikty řešit umí. A výsledek? Je tam skvělá atmosféra, děti jsou k sobě hodné, neubližují si.
@Anonymní píše:
Moje dite je mimoñ s bujnou fantazií. Rano mi uz vypravel ze ucitelka rekla na nej zavola policii a pujde do vezeni. To mi bylo hned jasny ze kecá. Zeptala jsem se ho co jeste rikala pani ucitelka a on ze rikalaTy maly ostudo. Tohle spojeni by si sam nevymyslel. Zatimco me veta Ty jsi ostuda. zveda ze zidle, veta Ty maly ostudo. je roztomila a mirne pokarani. Pak mi teda barvite licil co vsechno mu pani ucitelka rikala a nevynechal ani raketu se kterou odleti a ze neuvidi uz maminku a podobny nesmysly. Prijdu do skolky a zjistim ze se nejedna o neznamou ucitelku ktera je divna, ale o dve ucitelky ktere znam, vim ze jsou skvele, vim jak hezky se k detem chovaji a ze jsou rozumne. Je mi razem jasne, ze placnuti neprobehlo - ani jedna na to nema povahu. Obe ucitelky v pohode - bylo jim jasne ze nevedel ze se to nerika, protoze to bylo ze situace evidentni a tak mu proste rekly, ze je to osklive a aby to nerikal. No to je samozrejme v poradku. Syn se ucitelce omluvil, ja jsem rekla ze ho taky vzdy upozornim kdyz rekne neco co se nerika a bylo. Takze v podstate se nic nestalo. Syn rika veci co se nerikaji stejne jako ostatni deti ( jen dnes rano v satne jsem to slysela 2× od jinych deti) ucitelky na to reaguji adekvatne, syn dneska evidentne v pohode. Co z toho plyne? Kdyz syn neco s brekem povida, tak to videlit milionem a pak uz to bude mozna odpovidat pravde a kdyz kolegyne dramaticky rika co se delo tak to vydelit 10ti a pak to bude odpovidat pravde. Syn ukecanej az hanba, rozlitostnenej buhvi proc, ucitelky v pohode a ja z toho zbytecne na prasky a celiu noc nespim jak na to musim furt myslet. Uf. Tihle v knizce O matce a dítěti nikde nepsali.
Já bych stejně zpozorněla - vypadá to, že má syn docela velký strach. S tou raketou si to vymyslel on? Vypadá to, jako by si sám vymýšlel trest pro sebe, není to úplně v pohodě, hodně s ním komunikuj a uklidňuj ho.
@araw píše:
A ty jsi co? Vychovavas doma to same?
V tom pripade i ty vychovavas ze svych deti ulhane jedince stejne jako jsi ty sama. Ja problem s ucitelkami ve skolce nemam. Jsou mile a me dite je tam spokojene. Nicmene at je to jak chce, fyzicke tresty jsou u nas zakazane. 3 letak nemuze vedet co je spatne pokud mu nikdo nerekne, ze je to spatne a pokud to rekl prvne ve skolce, nemela zakladatelka sanci ukazat mu a vysvetlit, ze takto se nemluvi a nechovame se tak.