Rentgen lebky 21měsíční holčičky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
1.5.23 10:09

@sagina Dekuji za info. Urcite jsem rada, ze je dcerka v poradku a naszesti nema zadnou prasklinu, rupturu. Taky si myslim, ze kdyz neni treba, tak at se nerentgenuje. Ale prijde mi, ze lekarum je to absolutne jedno. Na rentgen posilaji rutinne. Nechci plasit, asi delam z komara velblouda, ale v dnesni dobe je tolik rakovin a tech nemoci, ze se clovek obava uz ze vseho. :zed: Nechci byt uzkostna, ale chci byt jen obezretna.

• Citovat
  • Upravit
11871
1.5.23 10:10
@Anonymní píše:
Ach jooo, asi jsem zbytecne citliva a opatrna. Procitala jsem ty otazky a odpovedi a o rentgenu pisou, jako by to bylo zcela bezpecne. Ale verit tomu? Nasledky se projevuji az po x letech… :think:

Vážně si myslíš že je to tak moc nebezpečné? Pokud by to tak bylo tak nikdo z těch co jim je dneska 35+ by nebyl naživu..protože víš kolik toho schytali když bouchl Černobyl? Víš kolik toho denně nachytas když si venku na slunci? Zakopej se do zemljanky..vlastně ne..v zemi je radon..to taky nejde..Hmm tak si vyrob olověný brnění…to by možná šlo… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.5.23 10:14

@annlady Zde prikladam odkaz, kde jsem to nasla.

https://zdravi.doktorka.cz/…nou-rentgenu

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.5.23 10:18
@mokkk píše:
Teď to nemyslím špatně, ale jestli máš doma nějaký prášek na uklidnění a někoho, kdo by místo tebe pohlídal dítě, tak si ho určitě dej. A pak, třeba do budoucna si o tom s někým promluv (psychoterapeut), protože jestli budeš vyvádět kvůli takové blbosti, tak to dítě ten stres od tebe pochytí a bude ti dělat u doktorů naprosté peklo. (Když ty si myslíš, že ho dva rentgeny můžou pomalu zabít) A to nechceš.
@Anonymní píše:
Ahojky vsem, jsem asi hystericka matka, ale porad me pronasleduji myslenky, zda jsem nenechala svou dceru zbytecne rentgenovat. Nedavno se nam stal uraz a pad byl i na hlavicku. Dcerka bude mit rok a po padu ihned plakala, nejevila nejake priznaky, nasledky…Jen ja jsem byla vystrasena pro svuj klid jsem chtela mit jistotu, ze ji vysetri lekar. Vyrazili jsme tedy na pohotovost a tam nas poslali na rentgen. Dcerku „vyfotili“ 2×… Nastesti vse v poradku, ale lekar mi pak rekl, ze pripadne krvaceni se na rentgenu stejne neukaze a ze ji musime dva dny sledovat. Tak si ted rikam, proc nas tam vlastne posilal? Me tedy slo hlavne o nejake pripadne krvaceni, otok… Ted skoro nespim, nejim a vycitam si, ze jsem nechala dcerku zbytecne ozarit… Vsude ctu, ze je to preci jen zareni a zvyseni sance, ze to vyvola rakovinove bujeni je 2%… Omlouvam se, ale jsem opravdu v prd… 😔
A jeste bych se rada zeptala, jestli je pro deti treba slabsi ozareni, zda tam tteba nejsou nejake filtry… A taky by me zajimalo, jestli obsluha rentgenu zadava pokazde nove udaje. Pani laborantka byla absolutne neprijemna a pripadala jsem si tam, ze ji kazim volny den v praci, takze me vylekalo, jestli se vubec obtezovala ten rentgen nastavit na detske proporce 🤔Diky za kazde info

Na rendgenu jsme byly dvakrát a pokaždé mi sestra řekla, že kvůli nám to musí nastavovat. Logicky, dítě nemůže mít stejnou sílu záření jako dospělí člověk.
Jak by jinak přišli na prasklou lebku?

• Citovat
  • Upravit
1164
1.5.23 10:45

Fascinuje mě, kolik mýtů kolem rentgenu mezi lidmi koluje. Kdyby to nebylo bezpečné, tak se neprovádí. Dnešní moderní rentgeny používají mnohem méně záření, než dříve. Dávka se nenastavuje podle toho, zda je to dospělý nebo dítě, ale podle tkáně, která má být vyšetřena. Takže se nastaví tak, aby vznikl dobrý snímek vyšetřované oblasti. Nesmí jí být ani moc, ani málo, aby snímek nebyl přeexponovaný nebo podexponovaný, zkrátka aby na něm bylo vidět to, co je potřeba. Žádné „pozdní následky rentgenování“ neexistují, je to mýtus. Při použití CT se toho záření použije řádově víc, takže při téhle logice by vychcípala polovina populace. Asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.5.23 11:15

@Mosie Moc dekuji za vysvetleni a osvetu. Ja nejsem nejaka lesana, abych se branila lekarskym postupum a vysetreni, ale nebudu si nalhavat, ze je kazdy lekar lidsky a dela jem to nejlepsi. Chapu, ze oni musi byt nejak „kryti“ a pokud se nejak nesprajcneme my pacienti/rodice/, tak nam udelaji to, co „musi“ i kdyz treba zbytecne… Bohuzel, takovy ten „lidsky“ pristup, selsky rozum se vytraci a proto mozna zbytecne plasim.
Opravdu nechci byt hystericka, ale premyslim, kolik je s nejakym odstupem casu onko onemocneni v dusledku RTG a nikdo si to nepripousti a nemluvi se o tom. :think:

• Citovat
  • Upravit
pet p
1.5.23 11:38
@Anonymní píše:
@Mosie Moc dekuji za vysvetleni a osvetu. Ja nejsem nejaka lesana, abych se branila lekarskym postupum a vysetreni, ale nebudu si nalhavat, ze je kazdy lekar lidsky a dela jem to nejlepsi. Chapu, ze oni musi byt nejak „kryti“ a pokud se nejak nesprajcneme my pacienti/rodice/, tak nam udelaji to, co „musi“ i kdyz treba zbytecne… Bohuzel, takovy ten „lidsky“ pristup, selsky rozum se vytraci a proto mozna zbytecne plasim.
Opravdu nechci byt hystericka, ale premyslim, kolik je s nejakym odstupem casu onko onemocneni v dusledku RTG a nikdo si to nepripousti a nemluvi se o tom. :think:

Jo, já ti rozumím, ta obezřetnost a předběžná opatrnost je podle mě namístě. Nejen u RTG. Člověk by se měl vždy zamyslet nad věcmi podle sebe a ne tupě udělat to, co dělá lékař, příp. co dělají všichni okolo nebo co nám doporučuje reklama.
Např. očkovat při nachlazení, což dnes pediatři opravdu dělají. Nebo očkovat více vakcín najednou, což se taky stále dělá. Dál by se dalo diskutovat obecně o očkovacím kalendáři, některé vakcíny se podávají např. zbytečně brzy (v jiných státech je třeba taky mají později). Pak tady máme antibiotika, které stále lékaři předepisují ve zbytečných případech - hodně se o tom mluví, stejně to dál doktoři dělají a pacienti vyžadují.
No a mohli bychom pokračovat dál, např. zbytečná drogerie typu leštidla, ústní vody, parfemované toaleťáky, parfemované vložky, různé dryáky do wc, parfémy, čističe na bázi chlóru atd. atd. atd.
Pak jídlo - v potravinách máme zbytky pesticidů, klidně se tam najde 5-10 reziduí pesticidů (vše sice pod limitem, ale na součty limity nejsou, nicméně prý už se na tom pracuje a legislativa by to měla někdy v budoucnu zohledňovat). Dál třeba problematické jsou i rafinované rostlinné oleje, protože obsahují MCPD látky (karcinogen), sice je jich tam málo a pod limitem, ale ve které domácnosti dnes nenajdeme řepkový nebo slunečnicový olej.
Dál např. nové koberce nebo nový nábytek: vytěkávají z toho nejrůznější škodlivé látky, postupně se jejich množství snižuje, ale když je to nové, je to nejintenzivnější. Kdo nechá nový kus nábytku nebo koberce někde volně měsíc větrat, než si ho dá domů?
Nebo dnes velmi populární „gumová hřiště“ - takové ty barevné prvky i povrchy, které se vyrábějí z drcených pneumatik. To je sice způsob, jak recyklovat pneumatiky a chovat se ekologicky, bohužel někdo nedomyslel, že se z toho (obzvlášť na slunci) uvolňují mj. polyaromatické uhlovodíky (karcinogenní). V USA se o tom mluví už delší dobu, k nám to dorazilo teprve nedávno, co jsem četla, tak v Nizozemí se ta hřiště plošně odstraňovala a EU loni v létě konečně k tomu vydala limity.
Mohla bych tu pokračovat do večera. Co jsem tím chtěla říct je to, že RTG je kapka v moři. A taky to, že se můžeš některým těm výše uvedeným věcem vyhýbat. RTG už proběhlo, to už zpátky nevezmeš, ale můžeš eliminovat třeba do budoucna něco jiného.

• Citovat
  • Upravit
pet p
1.5.23 11:43
@Mosie píše:
Fascinuje mě, kolik mýtů kolem rentgenu mezi lidmi koluje. Kdyby to nebylo bezpečné, tak se neprovádí. Dnešní moderní rentgeny používají mnohem méně záření, než dříve. Dávka se nenastavuje podle toho, zda je to dospělý nebo dítě, ale podle tkáně, která má být vyšetřena. Takže se nastaví tak, aby vznikl dobrý snímek vyšetřované oblasti. Nesmí jí být ani moc, ani málo, aby snímek nebyl přeexponovaný nebo podexponovaný, zkrátka aby na něm bylo vidět to, co je potřeba. Žádné „pozdní následky rentgenování“ neexistují, je to mýtus. Při použití CT se toho záření použije řádově víc, takže při téhle logice by vychcípala polovina populace. Asi tak.

A když žádné pozdní následky RTG neexistují, tak proč se musí obsluha RTG chránit?
Výhody použití RTG v jednotlivých případech většinou převažují rizika, proto se to používá. Ne proto, že je to zcela bezpečné.

• Citovat
  • Upravit
3142
1.5.23 12:07
@Anonymní píše:
Ach jooo, asi jsem zbytecne citliva a opatrna. Procitala jsem ty otazky a odpovedi a o rentgenu pisou, jako by to bylo zcela bezpecne. Ale verit tomu? Nasledky se projevuji az po x letech… :think:

Jaký důvěryhodnější zdroj potřebuješ než Ústav pro jadernou bezpečnost. Rentgen se používá více jak sto let, takže dat ke studiu je víc než dost. Ale jistě, anonymní hoaxové a hloupé a hysterické ekobiosluníčkové stránky toho vědí více, protože nám všichni lžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
1.5.23 12:10
@pet p píše:
A když žádné pozdní následky RTG neexistují, tak proč se musí obsluha RTG chránit?
Výhody použití RTG v jednotlivých případech většinou převažují rizika, proto se to používá. Ne proto, že je to zcela bezpečné.

načti si něco o kumulativní dávce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
1.5.23 12:16
@Anonymní píše:
@annlady Zde prikladam odkaz, kde jsem to nasla.https://zdravi.doktorka.cz/…nou-rentgenu
článek bez zdroje jen typu „britští vědci zjistili“

tady máš poněkud důvěryhodnější zdroj, imaging%20tests%20that%20use%20radiation.
(první, co mi padlo pod ruku)
doporučuji ctěné pozornosti, že tam to uvádění riziko je řádově nižší
další zdroje první , druhý, can%20involve%20some%20tiny%20risk. a spousta dalších

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.5.23 12:27

@pet p Jsi moje krevni skupina, protoze se vsim naprosto souhlasim a snazim se balancovat a nejit tupe za vsim, co se reklamuje, doporucuje… Ockovani je kapitola sama o sobe, ale nechci se tady poustet na tenky led, protoze mam na to svuj nazor.
Prave proto mam ty vycitky a obavy, protoze si uvedomuju, ze kazdy den se setkavame s nezdravymi vecmi, jidlem apod. Uz se me trochu opadava a bude pro me takove ponauceni do budoucna…ktere doufam nebude potreba :)

• Citovat
  • Upravit
pet p
1.5.23 12:44
@annlady píše:
načti si něco o kumulativní dávce

To byla řečnická otázka. Pointa byla ta, že RTG nelze považovat za ZCELA BEZPEČNÉ.

• Citovat
  • Upravit
pet p
1.5.23 12:48
@Anonymní píše:
@pet p Jsi moje krevni skupina, protoze se vsim naprosto souhlasim a snazim se balancovat a nejit tupe za vsim, co se reklamuje, doporucuje… Ockovani je kapitola sama o sobe, ale nechci se tady poustet na tenky led, protoze mam na to svuj nazor.
Prave proto mam ty vycitky a obavy, protoze si uvedomuju, ze kazdy den se setkavame s nezdravymi vecmi, jidlem apod. Uz se me trochu opadava a bude pro me takove ponauceni do budoucna…ktere doufam nebude potreba :)

A navíc tady máme přirozené radioaktivní pozadí, kterému jsme všichni permanentně vystavení.
Je dobré o všech těch věcech vědět, ale pro úzkostnějšího člověka je možná lepší to nevědět. Člověk to totiž musí dobře balancovat, umět se smířit s rizikem a nesnažit se mít všechno pod kontrolou.

• Citovat
  • Upravit
3142
1.5.23 12:48
@pet p píše:
To byla řečnická otázka. Pointa byla ta, že RTG nelze považovat za ZCELA BEZPEČNÉ.

zcela bezpečná není ani kuchyňská sůl, i u té záleží na dávce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák