Poradna duly
Jana Čurdová
Ahoj holky, te´d se chci zeptat na jeden hodně laický dotaz, ale co znamená, že jdete do „poradny“? Já chodím na gynekologii, kde mi moje DR dělá UTZ, 22.3. mám přinést moč a vezmou mi krev a dají průkazku, ale o žádné poradně nepadlo ani slovo…V čem je to jiné než gynekologie?
Capi,
podle me navsteva gynekologie znamena"poradnu"- pokud to mate nekdo jinak, dejte vedet- jsem zvedavka:-))
Jo, a pak se jeste chodi do „poradny“ s mimiskama- ockovani, kontroly a tak:-) Taky nas to ceka…
Holky, tak me napadlo, uz chodite nektera na tehucviceni nebo plavani nebo jeste pockate? U nas jsou nektera cviceni az od 20tt a nektera od zacatku, tak nevim…
Jo, nekdo se ptal- tak ta dalsi ucitelka jsem ja a ucim anglictinu na stredni skole (teda spis ucnaku:-)- taky vetsina kluku:-)
A taky nevim, kdo dalsi jde ted na ten screening- ja jdu pristi stredu a na krev az 3.3.- rovnou s kontrolou u meho Dr.
Jani, mam takovy letacek s info o tom, tak to prepisu, az budu mit chvilku…
Zatim papa, Zuzka
Tak mam kontrolu za sebou a jsem z ni hodne vykulena. Po tom, co jste tady psaly vy ostatni, ja to mela tedy pekne letecke ![]()
Sestricka mi zkontrolovala moc, zvazila me,vypsala prukazku,podle vysledku krve dopsala do prukazky co ji prislo. A u doktora - zkontroloval me pohmatem,usoudil ze 11tt to odpovida, zeptal se zda je to rpvni tehu a mam prijit zas za tri tydny
Zadny UTZ, nic. Ten mi delali jen v 5tt pro zjisteni,zda jsem tehu. No..mam z toho hodne divny pocit. Takze vlastne zase nevim nic. Myslite ze v tom 14tt mi uz nejaky UTZ kde bude srdicko a tak udelaji? Jsem hodne zklamana. Jak jsem byla v soku,tak jsem vypochodovala z ordinace,a vse midochazelo az postupne :/
Co se podle prukazky koukam, tak prvni UTZ je tam psany na 12.-14.tyden, to me lehce uklidnilo. I tak jsem jaksi jak Alenka v risi divu.
Holky, tak co se týče kontrol, já byla zatím 2krát-na první v 7. týdnu, kde mi udělali 1. UTZ, ale protože tam byly ty 2 gestační váčky a jen 1 plod, tak mě objednali za 14 dnů na další UTZ, ale to dělal jiný DR, takže opravdu jen potrvdil dvojčata a objednala jsem se znovu ke své DR. Tam jdu 22.3.. Prý mi vezmou krev, ale vůbec nevím, na jaké vyšetření, nebo tak. Ani se v tom nějak nevyznám, abych pravdu řekla. Tak nějak doufám, že mi všechno řeknou, když se zeptám. Co je to vlastně ten „screening“? Taky bych byla ráda, kdyby mi znovu udělali UTZ, protože u dvojčat člověk nikdy neví, jedno se klidně může přestat vyvíjet a nevím, jak by to poznali pohmatem. Ale nevím, uvidíme.
Jen v rychlosti a pro zvedavky
Pokud chcete videt tulicko, kouknete do galerky Verunka, adamek a kamaradi:-)
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Zuzka
PS: k tomu screeningu se dostanu asi za hodku, tak sem soupnu info…
Z.
Ahoj holky,
já si myslím, že třeba do toho Gennetu posílaj jenom v těch větších městech ne? Třeby u nás nic takovýho neni a musela bych asi až do Budějovic což je 70 km a tak tam posílj pouze ppokud jsou nějaký špatný výsledky testů a tak.
Teda já už jsem úplně na mrtvici a to jdu na KO až zítra. Já vím, že když s tím začnu, tak se tady na mě zase všichni vrhnete, ale já si myslím, že mám zamlklé těhu. Od pondělí mě tak divně bolí břicho, dneska mě to ráno i vzbudilo, ale pak to zase přestane a bolí mě trochu v zádech a hlavně zase špinim. Teda teď mi to dalo docela pokoj, ale včera jsme si trochu zaskotačili
a až dnes mám zabarvený hlen. Myslíte, že to může být z toho?
Každopádně si to fakt myslím, takže mám úplně paniku tam zítra jít…
Leili, hlavne se uklidni! Nervozita mimiskovi neprida…Mozna je to tim "skotacenim ", kazdopadne me i ted obcas poboliva bricho a mam z toho strach, ale podle dr. je to uplne normalni…
Drzim palecky na tu kontrolu zitra…
Z.
leilo zkus se nenervovat i když vím, že je to těžký, já sice špinění nemám ale ze zamlklého těhotenství mám stejnou hrůzu. Určitě to nic neznamená, mám projetý internet a všichni doktoři u špinění uvádějí, že po styku to může být docela běžné, vzhledem k většímu prokrvení sliznic v těhotenství, nebo uvádí že to může být z čípku. Uvidíš bude to dobré!
Já jsem se teď vrátila z toho GENNETU, byla jsem tam asi 10 min., zaregistrovali mne,vzali mi jednu lahvičku krve a objednali na 29.3. na ultrazvuk. Tak si taky ještě 14 dní počkám… no nicméně si myslím, že pokud bych měla zamlklé těh. tak by mne asi kontaktovali dřív - přece by to poznali z krve že (jako neodpovídající výše HCG v krvi ku týdnu těhotenství)???
V pátek jdu ke svému dr. s močí a taky na krev a tuším, že se zmiňoval že bych už měla dostat i průkazku - dneska se v tom GENNETU podivili, že jí ještě v 10tt nemám…
Více o screeningu se dá najít přímo na stránkách www.gennet.cz - jde o tzv. tripltest, alespoň já jsem tam veškeré informace čerpala.
Hezký den všem!
Takze pro zvedave:-)))
Screening vrozenych vyvojovych vad (VVV) v prvnim trimestru
Co je to ?- soubor vysetreni, pomoci kterych se lekar snazi stanovit riziko VVV a dle toho stanovit dalsi postup, ktery vede k definitivnimu zjisteni pritomnosti VVV.
Co obnasi vysetreni ?
1.odber krve na PAPP-A, coz je protein vyskytujici se v krvi tehotnych, jehoz hladina muze indikovat pritomnost vady.
2.Uz vysetreni-mereni sijoveho projasneni(jeho vetsi sirka muze indikovat pritomnost vady), pritomnost nosnich kustek (jejich absence ve 12.tt muze indikovat pritomnost Downova syndromu)
Proc v 1.trimestru ?
Urychluje se tim cely proces diagnostiky VVV, kombinaci vcasneho screeningu v prvnim trimestru (plati se) a standartniho ve druhem trimestru (hradi pojistovna) se zvysuje pravdepodobnost odhaleni VVV.
Snad to takhle staci…
Zuziky - vyčerpávající odpověď
))
Nicméně bych si dovolila zpochybnit to placení - rozhodně po mě nikdo nic nechce a i knihy uvádějí že se v prvním trimestru screeningové vyšetření provádí. Dokonce mi říkali u Apolináře, že by mi měl být kolem 12tt provedeno.
Tak to jsem prekvapena s tim placenim- je vyfasovala i papir, kde je napsano, co vse proplaci pojistovna (vcetne screeningu ve 2.trimestru) a co muzu mit placeneho navic…
Ale co, bude me to stat 3 stovky a jeste dostanu CD se zaznamem ultrazvuku Tulicka:-))Co bych neudelala pro klid v dusi?!:-)
Jen me prekvapuje, ze to asi nabidli jen nam dvema… ![]()
Z.
Ještě k tomu screeningu - toto jsem našla:
Diskuze
Kombinovany test
Zuzana N 07.03.2006
Dobry den, provadite u vas kombinovany test v 1. trimestru? Je hrazeny pojistovnou a musim na nej mit doporuceni od me gynekolozky?
David Stejskal 08.03.2006
Provádíme: v 10 týdnu odběr krve a ve 12 týdnu ultrazvuk. Na odběr bez objednání a při něm se objednáte na UZ. Zatím se to neplatí. Pokud nemáte genetické riziko měl by být test účtován Vašemu gynekologovi. Takže ho požádejte o doporučení.
Z toho vyplývá, že na doporučení gynekologa je v prvním trimestru pro těhulky zatím bezplatný
Ahojky,
píšu jen v rychlosti, za chvíli razíme na hraní a pak vybírat nové brýle, protože jsem si včera ty poslední zlomila.
Capinko, já si myslím, že snad každý doktor (gynekolog) má v ordinačních hodinách vyhrazení jeden den nebo půlden, kdy má tzv. poradnu pro těhotné. Já jsem tam začala chodit až po tom 12. týdnu. Holky nepanikařte, kontroly po 4 týdnech byly ze začátku úplně normální. Častěji jsem snad začala chodit až po 30. týdnu.
K té krvi. Já si myslím, že se zjišťuje krevní skupina, krevní obraz, AIDS, možná nějaké další protilátky na nějaké nemoci, ale s tím si nejsem jistá. Tady zjišťují ještě žloutenky, zarděnky, toxoplazmózu (doufám, že to píšu dobře). Tohle mi v ČR prostě vadí, že Vás nikdo neinformuje, přitom by to vyřešily jednoduché letáky nebo knížečky. Přeci máme právo vědět co a proč s námi dělají.
Leili, neplaš. To špinění může určitě být po řádění. K těm bolestem břicha. Přesně v tomto období jsem to měla s Kájou, docela nepříjemné, doma jsem strašila, že je to potrat, byla jsem s tím u doktorky, která nenašla nic divného a celé těhotenství jsem neměla jedinný problém. Mimčo roste, děloha se roztahuje a asi to občas trošku bolí.
Zuzaa, nejlepší je všechny dotazy napsat na papírek, já jsem pak taky často zapomínala. A kvůli tomu UTZ tam třeba zavolej, ujisti se, že nepotřebuješ nějaké extra objednání nebo něco takového. Za to nic nedáš.
Jdu si rychle vyfoukat hlavu a mizím. Nevolnosti se začínají zlepšovat. Hurááááááááááááááááá.
Jana
Zuzko a Zuz,
mně moje Dr. měřila šíjové projasnění na UTZ už u Káji, nosní kůstky si nepamatuji. Ale krev mi určitě nebrala. Ale zkus se na placení ještě jednou zeptat. Tady se k UTZ v 1. trimestru může přidat i nějaké jiné vyšetření, večer se to pokusím přeložit a napsat, ale rozhodně je to nějaký odběr podobný odběru plodové vody a je trošku vyšší riziko potratu.
Jana