Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
chtela bych se zeptat o radu ci zkusenosti zda nekdo trpi touto poruchou. Prosim ti co toto nechapou, neprozili at se radeji zdrzi komentare. Je to pro me velmi citlive tema a trapi me uz skoro rok.
Nikdy jsem nemela extra detstvi, ale mama na nas byla sama a byli jsme tri. Ja prostredni, nic extra. Hodnekrat na me uhodila ze za vse muzu ja apod. Od 8 let trpim na uzkosti. Mam dedicnou panickou poruchu nasledne uz generalizovanou.
Ted k problemu, proc zde zakladam tema.
Od minuleho roku me trapi nejistota a strach ze partnera nemiluji, hodnekrat se vystresuji tak, ze tomu opravdu verim a chci se rozejit. Pak me to lehce prejde a rikam si, ze budu bojovat, ze tohle neni normalni a proste vim ze ho miluji a zas se presvedcuji. Jsou dny kdy jsem si tim jista, a dny kdy ho nemuzu ani citit a vadi mi i dotyk.
Kdyz tento stav nastal, necitila jsem, ze by tomu neco predchazlo ale bylo období vanoc, to si pamatuji.
Partnera jsem od prvni chvile nejak odmitala ale stylem, ze ma na nekoho lepsiho, ze se k sobe nehodime atd. Je z uplne jinych pomeru, kazdopadne toto odmitani se stridalo s opakem a zamilovanosti a dokola, takze nejaka optrna zmilovanost zde probehla.
Ted po tech necelych dvou letech jsem uplne vypsychovana… co s tim? Rozchazet se snim nechci, je to slusny, zodpovedny clovek, ktery me miluje a vim, ze se o nej mohu oprit.
Ale tyhle stavy me uvadi v nepokoj, ze neco neni vporadku a stale vaham, zda jsem fakt uplne psychicky mimo nebo zda je to realita a ja si nedokazu priznat ze snim nechci byt a neco si nalhvam. Jsem celkem intuitivni clovek, coz me desi..
Zijeme poklidne, moc se nehadame, jezdime na vylety. Vecere, kino apod. Vse je vporadku, mluvime spolu apod.
Ale je tohle intuice? Nebo proste to ROCD?
Nemuzu sehnat ani terapeuta, co by se timhle konkretne zabyval. Dostala jsem predtim na to antidepresiva, ale zabrali tak napul + 30 kg navic… bylo mi lehce lepe, tak jsem vysadila po konzultaci s psychiatrem.
Muj prvni vazny vztah byl na SŠ kdy me opustil pred maturitou, kterou jsem nasledne nedokoncila, byla jsem psychicky na dne. Byli jsme spolu 5 let.
Druhy vztah kde vznikla ma dcera, me partner opustil po 5 letech kdy me nasledne vyhodil s nasi 3 mesicni dcerou a nastehoval si do naseho bydleni mladsi pani se kterou je doted. Partner obcasne uzival drogy, podvadel me atd. Ale cim vic tohle delal, tim vic jsem k němu tihla, byla zavisla a nechtela ho opustit.
Nakonec to udelal on sam a je dobre ze se to stalo. Ale dlouho jsem vstrebavala co mi udelal.
Oba tyto partnery jsem milovala na maximum.
Ted a tady u toho tretiho vztahu to neni tak silne jak u predchozich. Mozna i to me znepokujuje. Neznam pocit, ze nejsem zamilovana.. pac tim jak me byvali opustel a vracel se a ja jak poslusny pes cekala, byla jsem vdecna a dokola zamilovana.
Tady se nic ted takoveho nedeje. Je mi 30 let, partnerovi 34.
Nechci vztah opoustet ale nekdy ty stavy jsou tak strasne ze mam chut to vzdat. Byt sama a tohle vse by preslo, nejspis…
Rozumove vim ze je to blbost, a nechci to.
Chci s partnerem zustat a kdyz sem ve chcili klidu vim ze ho miluji a rikam si ze je ten pravy.
Prosim nesudte me, muj zivot byl fakt nahovno, na co jsem nevydelala jsem nemela. Lasku od rodicu mi chybela a ted jeste tohle, kdyz mam vedle sebe idealni partii.
Ty stavy me drti od rana do noci, neni chvile kdy bych na to nemyslela, mam pocit ze z toho casem asi zesilim.
Tady moc dobrých rad na toto nedostaneš, obávám se. Za mě - jsi labilní a psychicky zničená převážně výchovou a rodinným prostředím, ale můžeš se z toho dostat, věř mi. U tebe je problém i v tom, že pravděpodobně trpíš závislou poruchou osobnosti, o čemž svědčí tvé předchozí vztahy s toxíky i ten současný, ve kterém se nic děje (čili je pravděpodobně zdravý), což je nuda oproti těm veletočům předtím. Přečti si Závislé vztahy od Röhra, povinně. ![]()
Hledání terapeuta nevzdávej a hledej informace o ROCD hlavně na anglických webech a YouTube, pokud anglicky umíš. Máš i jiný druh OCD? U tohoto typu často pomáhá radikální přijetí a nechat věci prostě plynout. Důvěřovat v sebe a prostě žít, snažit se neanalyzovat každý pšouk, který ti tvá mysl vyprodukuje. Kromě toho, nemít občas náladu na partnera a být trochu podrážděnější není nic neobvyklého, jako ženy máme hormonální cyklus. Ale doporučuji se tím moc nestrhávat a krotit se, ať tím partnera zatížíš co nejmíň. Hodně štěstí, nic není ztraceno. ![]()
Měla jsi jít za psychiatrem a zadat vymenu léku. Po všech lécích se nenabírá. Jiné by mohly sednout lépe.
Léky jsi vysadila po poradě s psychiatrem nebo sama? Zřejmě budeš potřebovat nějaké léky ![]()
Na OCD se doporučuje kbt terapie (na pojišťovnu, soukromne si platit nebo můžeš využít příspěvek od pojišťovny vzp má 5000kc na 10 sezení a jinde taky).
Některá pracoviště se na to specializují. Napr NUDz Klecany kbt denní stacionar a kdo nemůže dojíždět má možnost stejného programu s hospitalizaci na otevřeném oddeleni nudz.cz
Kdybys byla schopna, mohla bys do lázní (Jesenik, Karlova Studánka, Dolní Lipova), kam se jezdí po hospitalizaci nebo jako alternativa hospitalizace https://wave.rozhlas.cz/…muze-8981778
@WhiteCrow děkuji za zprávu, knihu si koupím a pročtu si.
Jak říkáš ale ta síla zvyku žít v „hovnech“ je těžká. Kdyby to šlo, změním to hned.
@jejjej
Děkuji za zprávu, na ty lázně se kouknut. Uvolnit v práci se mohu, finančně jsme ma tom dobře, tohle by problém nebyl.
Večer si to vše prostuduji, děkuji
@Nicola.vackova musíš mít doporučení od psychiatra a uvedeno že je to namísto hospitalizace.
Na OCD se do lazni jezdí na 3 týdny (+ 1 týden navíc když si pozadas a schválí na pojišťovně).
Může si doplatit jednolůžkový pokoj, když máš dostatek financí.
@jejjej píše:
Měla jsi jít za psychiatrem a zadat vymenu léku. Po všech lécích se nenabírá. Jiné by mohly sednout lépe.Léky jsi vysadila po poradě s psychiatrem nebo sama? Zřejmě budeš potřebovat nějaké léky
Na OCD se doporučuje kbt terapie (na pojišťovnu, soukromne si platit nebo můžeš využít příspěvek od pojišťovny vzp má 5000kc na 10 sezení a jinde taky).
Některá pracoviště se na to specializují. Napr NUDz Klecany kbt denní stacionar a kdo nemůže dojíždět má možnost stejného programu s hospitalizaci na otevřeném oddeleni nudz.cz
Kdybys byla schopna, mohla bys do lázní (Jesenik, Karlova Studánka, Dolní Lipova), kam se jezdí po hospitalizaci nebo jako alternativa hospitalizace https://wave.rozhlas.cz/…muze-8981778
Leky jsem vysadila po konzultaci s psychiatrem
@WhiteCrow
Jiny druh OCD mam urcite take. Pocitam dlazdice na wc bez toho si nedojdu na toaletu
je to sileny ale je to tak. Nesnasim bordel, neustale uklizim. Jsem poverciva, vymyslim si praktiky ze kdyz nenajdu treri list napr venku, tak k nam partner nepatri apod… kdyz treti list najdu, je to dukaz lasky.. uplne silenstvi, jeste kdyz to po sobe ctu..
@Nicola.vackova toto je terapie určena pro OCD 6-7 tydnu
https://www.nudz.cz/…stne-poruchy
@Nicola.vackova píše:
@WhiteCrow
Jiny druh OCD mam urcite take. Pocitam dlazdice na wc bez toho si nedojdu na toaletu![]()
je to sileny ale je to tak. Nesnasim bordel, neustale uklizim. Jsem poverciva, vymyslim si praktiky ze kdyz nenajdu treri list napr venku, tak k nam partner nepatri apod… kdyz treti list najdu, je to dukaz lasky.. uplne silenstvi, jeste kdyz to po sobe ctu..
Tak tohle už je docela špatný, tady je terapie nezbytná. Může se to zlepšit časem samo, ale nespoléhala bych na to. Abys to „vyřešila“ sama, tak bys potřebovala více času a hlavně hodně vnitřní síly, ale taky dost štěstí, aby ti to bez pomoci „seplo“.
V mých očích souvisí OCD s perfekcionismem a potřebou kontroly a 100% jistoty. Je to nechuť brát život takový, jaký je, a nechat se unášet jeho proudem - prostě žít. Musíš přijmout fakt, že nic není dokonalé, ale přesně tohle k životu a vztahům patří - i rozpory a nejistota naprosto ve všem ![]()
A jsi fakt správně diagnostikovaná? Nemůžeš mít spíš HPO? Ty AD by u tebe asi taky nebyly od věci. Co zkusit jiný než co jsi měla?
@Tosidelassrandu
Pro přesnejsi diagnostiku by musela mit psychologické vyšetření u klinického psychologa, které se dělá na zadanku psychiatra/praktického lékaře.
Nevím jestli by to bylo k něčemu užitečné…diagnozy někdy můžou „nalepkovat“ a člověk se více obviňuje.
@WhiteCrow ano takový stav asi ani není vhodný pro lázně?
Spíše na intenzivnější terapii, léky a stacionar nebo „stacionar“ s hospitalizaci.
Během hospitalizace doladi a upraví léky.
@jejjej píše:
@Tosidelassrandu
Pro přesnejsi diagnostiku by musela mit psychologické vyšetření u klinického psychologa, které se dělá na zadanku psychiatra/praktického lékaře.Nevím jestli by to bylo k něčemu užitečné…diagnozy někdy můžou „nalepkovat“ a člověk se více obviňuje.
I při fyzickém problému potřebuješ diagnostiku toho, co ti je, aby ses mohl vyléčit. Tady to platí stejně.