Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chci se Vás zeptat jaký máte názor na povinné rozdělení mateřské, které nám naši politikové chtějí vnutit? můj názor je, že tady přece nejde o to, jestli jsou matky po mateřské diskriminované, vždyť většinou je chlap živitel rodiny a žena by těžko dosáhla jeho příjmů, kdyby musel muž zůstat doma. Přece je lepší svobodná vůle, buď ženy, či manžela kdo zůstane s dětmi doma, stát by se měl starat o jiné věci, než určovat kdo půjde na mateřskou. Strašně mně to namíchlo, za chvíli nám budou diktovat kolik si máme pořizovat dětí?!
Nikdo nám nic nevnucuje, je to jen další z nápadů z dílny ČSSD, která ani není aktuálně u koryta
. Asi se inspirovali ve Švédsku, tam jim to úspěšně už nějaký ten pátek spokojeně funguje. Dokud neznám detaily, nehodnotím, rámcově proč ne.
Je to nesmysl a pokud vím, ani politici toto moc vnutit nechtějí (nebo alespoň teď se od toho distancují)… tohoto bych se vůbec nebála, je to takový výkřik do tmy, aby vypadalo, že něco dělají ![]()
@sicilka je to nesmysl. Jednak ve většině rodin vydělává víc muž, takže tohle by rodinnému rozpočtu asi moc nepomohlo. Pak také mnoho žen nemá práci, skončí jim smlouva třeba v průběhu mateřské a co pak, ze dne na den práci nenajde a nemluvím o tom, co by na to asi říkal zaměstnavatel, kdyby práci našla.
Nechápu, k čemu by to bylo dobré, pokud má nějaká z žen pocit, že je na rodičáku „nevyužitá“, nikdo jí přece nebrání, aby se do práce vrátila nebo si třeba našla jen brigádu…
Můj názor je ten, že je to blbost… každý ať se rozhodne podle svého, tohle (pokud by to tedy prosadili - protože to ani není názor celé ČSSD, ale výplod několika, no nebudu psát koho, abych ty chudáky ptáky neurážela…) by akorát vedlo k tomu vymýšlet jak to obejít.
Ta možnost už dnes je, takže kdo chce, tak na mateřskou či rodičovskou může už teď. A upřímně řečeno ta možnost s rodičovskou je tu už hodně dlouho, už v roce 2000 byl doma s dítkem kamarádky manžel a ona pracovala.
Jasně, chápu, je to výkřik do tmy, ale už jen ta myšlenka mně nadzvedla ze židle, přece tady možnost už je, že když chce na mateřskou tatínek, může jít, tak cio zase vymýšlí za kraviny? jen jsem chtěla znát Váš nátor, jesti se Vám ta představa líbí, nebo ne. U nás by to byl zásadní problém.
Po prvnim precteni clanku na idnes jsem si rekla, ze to bude beze sporu kravina roku 2013… kazdopadne zda se to byt funkcni system severskych statu. Myslim si, ze testovat na lidech, zda by to u nas fungovalo, je holy nesmysl, a nez se to zavede do praxe, je potreba spousta analyz a prizpusobeni nasemu zpusobu ziti. Nehlede na to, ze pokud to pro nekoho znamena vic penizku do rozpoctu, pro jine je to ztrata.
Ale socani si to pekne zbiraji. Jednou jsou to zivnostnici paraziti, ted chteji aby chlapi kojili…
tomu se rika hromadne niceni volicu
![]()
Já to beru zatím jako začátek nějaké dikuze na toto téma, ale zásadě jsem pro. Pracuji skoro celý život, takže měsíc doma s miminem bych přivítal, nevidím na tom nic špatného. Nařizovat to povině je hloupost, spíš vytvořit podmínky pro to, aby to zaměstnavatel umožňoval a zároveň nebyl na tom škodný…
Bydlím ve švédsku a tady jsou 2 měsíce povinné pro každého z rodičů a další dny, pokud si je parneři rozdělí rovnoměrně jsou motivovány finančně - 50 švédských korun za den, kdy je doma s dítětem druhý z rodíčů. takže pokud jsi doma 200 dní a tvůj manžel 100, po odečtení povinných 60 dní dostaneš 40×50 korun navíc. takže tady jsou tatínci doma běžným jevem ![]()
@dalimil píše:
Já to beru zatím jako začátek nějaké dikuze na toto téma, ale zásadě jsem pro. Pracuji skoro celý život, takže měsíc doma s miminem bych přivítal, nevidím na tom nic špatného. Nařizovat to povině je hloupost, spíš vytvořit podmínky pro to, aby to zaměstnavatel umožňoval a zároveň nebyl na tom škodný…
@zelenaprisera nj ale jak je to tam u vás s platy? Já když měla v práci dobrý měsíc a přesčasy, tak jsem měla výplatu 9 tisíc Kč, když přičtu 7 tisíc rodičák, tak to bychom fakt nevyšli…
@dalimil píše:
Ale v současnosti to možné je, platí úplně stejná pravidla pro muže i pro ženy (tedy krom 6týdnů před porodem a po něm a to má své logické opodstatnění), takže klidně být doma můžeš, nevím jaké speciální podmínky by to byli ještě třeba…
Podle mě blbost. Vždyť otcové mohou jít na rodičovskou dovolenou už dávno, to není žádná novinka. Každá rodina si to zařídí podle svých možností, jak jim to vyhovuje. Nevím proč by do toho měl zasahovat stát nějakou „povinností“.
@j.a.n.i1 píše:
Ale v současnosti to možné je, platí úplně stejná pravidla pro muže i pro ženy (tedy krom 6týdnů před porodem a po něm a to má své logické opodstatnění), takže klidně být doma můžeš, nevím jaké speciální podmínky by to byli ještě třeba…
nechci být doma celou dobu MD, vyhovovalo by mi ta možnost jednoho či dvou měsíců.
Pokud to i teď lze bez problému realizovat, tak se omlouvám, nemám to nijak nastudované
Myslim, ze vetsina lidi by spis uvitala, kdyby otcove si mohli vzit treba mesic „rodicak“ zaroven s matkou behem sestinedeli.
to je celkem krizova doba a myslim, ze na budovani vztahu otce a ditete by to melo taky pozitivni dopad.
jinak pokud by se u te „nucene“ stridavosti mluvilo opravdu o jednom mesici, tak myslim, ze by to prezili vsichni. kdo by nechtel tak by proste mel o mesic kratsi rodicak, to zas neni fatalni. i kdyz celkove si myslim, ze to je blbost. staci, ze chlapi na ten rodicak muzou, kdyz chteji.