Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Žena vydělává mnohem více než já a mi to imponuje. Je snem všech mužů. Já mám svaly, ona čáry ![]()
@Birdonawire můj, když jsem dostala jednu pracovní nabídku, tak vyloženě jásal, že já budu ta vydělávající víc a on se bude moc porozhlédnout po něčem co by ho i bavilo. Nicméně nakonec jsme to zavrhli, bylo by to na úkor mého času se synem a celá domácnost by také byla jen na něm.
Nechápu moc tuhle rivalitu mezi partnery. Máte se radovat z úspěchu toho druhého. Vždyť jste rodina, jsou to tedy peníze navíc pro rodinu. Navíc v ČR jsou stále špatné podmínky pro ženy, které chtějí rodinu i kariéru. Jesle většinou jen soukromé, pracovní doba nejde sjednotit se školkou, HO jen výjimečně. Na pracovním pohovoru hned zjišťují zda máte děti a kam je dáte v případě nemoci. Radši povýší kolegu než vás, protože by jste jim mohla prchnout na rodičák…
A při tom všem si chce ještě někdo doma porovnávat platy? ![]()
@debra.morgan píše:
Mě je to uplne jedno. Nenapadlo by mě to řešit a porovnávat. Ale přece jsi musela uz6na škole vědět, jak jsou placený učitelkymůžeš jít učit na soukromo, tam si asi vydelas víc.
soukrome skoly vetsinou davaji nizsi mzdy nez ve verejnem sektoru
@matkabagristy píše:
soukrome skoly vetsinou davaji nizsi mzdy nez ve verejnem sektoru
Ja nemyslela školy.
Přečetla jsem jen první stránku kde všude bylo napsáno, že manžel vydělává více, většinou několikanásobně více. U nás to je taky tak.
Jsem s tím srovnaná, karieristka nejsem a jsem na něj pyšná, jak se vypracoval. Zaroven mám blízkou kamarádku, které teda manželství dlouhodobě nefunguje, maji děti kolem 10 let. Hodně se snažili najít nějaké kompromisy právě kvůli dětem, moc to nezabralo. No a ted se manžel zamiloval a mluví o rozvodu. Ona se prave také starala o ty děti, vlastne ještě stará, vozí je po kroužcích a pořád někde. On se za ty roky taky vypracoval, jsou spolu už téměř 20 let. On je hezky, dobre vydělává, deti už jsou docela samostatně a může začít znovu. Kamarádka nemá kam jít, během manzelstvi jen zrekonstruovali patro u jeho rodičů, on tam má jen podíl. Takže ona má nárok na nějaké vyplacení nákladů v době rekonstrukce, to je X let, doklady asi ani nejspíš nemá, nevim, no a mozna bude mít nárok na alimenty, ale mně by nepřekvapilo kdyby on chtěl stridavku. Jeho rodiče dost hlídají a to vození na kroužky by asi zvládli. No prostě kamaradka z toho vyjde dost špatně a smetanu slizne jiná.
Tak si tak říkám jak často se toto děje, že žena kvůli dětem má tu pracovní stopku, muž si buduje kariéru vlastně bez přerušení. Když se pak něco pokazí, žena je bez náhrady a startovní čáru pro další vztah má úplně jinde, životní úroveň ji spadne o desetitisíce a to si ještě bude muset platit nájem. Nemluvím o tom, že i děti budou mít u každého rodiče úplně jine podmínky ![]()
Tenkrát jsem ji rikala ať investují jen do svého, rodice říkali že mu pulku napíšou, byla svatba, přišly děti, s rekonstrukcí se prostě začalo. A problémy začaly taky, tak se asi staří lekli a přepis odsouvali a ted jsou asi rádi, že to udelali ![]()
Jsem vám to musela napsat, jsem z toho smutná. Ja je mám ráda oba, jsou to fajn lidi, jen se k sobě nechodili. Pro ní to ale asi skončí dost špatně.
Tentokrat mam po nekolika mesicich nizsi vyplatu nez muz, a vyrovnavam se s tim dobre ![]()
Je mi to jedno, prijmy jsou spolecny. Kdybych byla lina, a nasla si nejakou valecku za par susnu, tak by mi to blby bylo.
Přeju mu to a podporuji ho
A upřímně nikdy by mě nenapadlo žárlit - beru to tak, že to, kde teď je a kolik vydělává, je i mou zásluhou ![]()
Poznali jsme se jeste na střední škole, po vysoké oba nastoupili za podobný plat s podobným potenciálem rozvoje kariéry (penez) do budoucna. Takže když po dalších letech příšla na řadu svatba a děti, vyvstala otázka, kdo bude ten, kdo se bude více starat finančně a kdo bude ten, kdo se bude více angažovat doma (my si děti nepořídili proto, abychom je dali do jeslí a viděli je doma u večeře). Jsem manželovi vděčná, že finance vzal úplně na sebe a já mohla s dětmi být 6let doma. Že jsem si po návratu v klidu mohla domluvit poloviční úvazek.
Manžel má samozřejmě už úplně jiný plat, než mám já. A nedělám si iluze, uz nikdy ho nedoženu ![]()
A proč mě to netrápí? Nejspíš ze 2 důvodů. 1) u nás to funguje tak, že co je mé, je tvé a naopak. Máme jeden účet, jedny peníze. Bylo to tak vždy, v době, kdy jsme brali stejně i v době, kdy já o něco víc. 2) oba s manželem bereme rodinu jako smysl života a peníze jen jako prostředek, jak fungovat…jsem ráda, že manžel mi přenechal tu příjemnější možnost ![]()
Ta Tvým problémem bude buď to, že si nejsi jistá sama sebou a nebo to, že to máte špatně nastaveno… Máte jeden účet? Máte nastaveno, že vydělané peníze jsou součástí rodinného rozpočtu a ne moje/tvoje?
@robínek píše:
Tak pokud pracuješ ve školství, bude dlouhodobě velká výhoda prázdnin, o děti bude postaráno. Největší blbost by byla při malých dětech odejít ze školství, kde je velký bonus v tom časovém rozvržení práce, někam do korporátní, kde budeš makat jak fretka X hodin denně a děti skoro neuvidíš. Já mám naopak 2 známé, které odešly po mateřské z jiných oborů do školství, protože si vyhodnotily, že ty peníze tam už tak špatně nejsou, naopak ten čas za to stojí.
Do skolstvi musis mit ale pedak. Nevim jak tam muzes jit z jinych oboru..
Jsme spolu 18let a za tu dobu se role nekolikrat obrátili. Začínali jsme oba tak nějak stejně, pak já rodičovská, tím pádem závislost na manželovi. Teď máme děti malé, já mám 0,7uvazek a díky situaci v posledních letech mám větší příjem než on a domácnost tahnu já. Nikdy jsme si navzájem nevycetli ze ten druhy vydělává jinak, maximálně se o tom normalne bavíme. Teď třeba o udrztelnosti a jestli manžel firmu prodá/zavře a nenechá se zaměstnat. Manžel Ti vyčítá, ze nevydělávas? Pomohla by ti k dobrému pocitu třeba brigáda?
Manžel vydělává o dost víc než já, nijak to netrápí, užívám. si jeho peníze. Já bych nebyla ochotna práci obětovat tolik co on. U nás jsou role rozdělené, já se staram víc o domácnost a dítě, on víc pracuje.
@lilith1 píše:
Do skolstvi musis mit ale pedak. Nevim jak tam muzes jit z jinych oboru..
Pedák mít nemusíš. Stačí VŠ vhodného oboru a časem si dodělat dálkově ped. minumum. Obě ty moje známé jsou Ing., jedná dřív dělala v bance, druhá továrně. Teď obě učí matematiku a fyziku. Té v bance nevyhovovalo dojíždění a prac. doba, té v továrně nejistá budoucnost.
@debra.morgan píše:
Ja nemyslela školy.
A tak co? Soukromá výuka jazyků třeba je pakárna z hlediska času, učíš odpoledne a večer. Je to nejisté, lidí to hodně ruší, nemáš bonus prázdnin. Navíc se to týká jen jazyků, soukromé doučování matiky třeba fakt nikoho neuživí.
@K. Rocánková asi hodně žen bohužel na to doplatí. Celý systém je nastaven takhle blbě, že si žena může péči o děti ošklivě odskákat
.
@M197 a nemal by být spíše vděčný on, že sis na sebe vzala péči o domácnost a děti na úkor své kariéry? Vždyť on jenom dělá kariéru, to by dělal tak jako tak. Kdyby nebyli děti - máš stejnou kariéru a muselas se jí vzdát se všemi riziky, které to přináší. Nebo jsem já divná, že tohle vidím spíše jak znevýhodnění žen? Vždyť žena nepiple své děti z manželových peněz, ale jsou to taky jeho děti, o které se pak on nemusí tolik starat a ty mu zůstanou, co by se nedělo, o „investici“ nepřijde.
Holka, co šílíš??? Já jsem už kdysi u spolužačky viděla jak v pohodě funguje manželství, když ta žena jako učitelka má více času na děti a rodinu obecně. Ve svém okolí ( i u sebe doma
)mám taky hodně párů učitelka-inženýr a neřeší to, že manžel vydělává více. Ona mu to umožňuje, protože obstará většinový servis rodiny a téměř vše kolem dětí. Nemusíte řešit prázdniny. Často nás chlap v létě při své služebce někam vezme a uděláme z toho prodloužený víkend. Jsem naprosto spokojená, počítala jsem od začátku s tím, že muž technik bude vždy vydělávat víc než já.
Manzel vydelava vice nez jednou tolik co ja. Ale fakt to neresim, naopak jsem rada. Jsme par, manzele, rodina neni to muj “souper”. Penize mame spolecne. A menecena se vazne necitim, protoze i tak vydelavam mnohem vice nez je prumerna mzda. A i na RD pracuji a do rozpoctu prispivam dost vysokou castkou. Vadilo by mi byt jen doma a nepracovat.