Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Děkuji za všechny reakce. Jen bych chtěla dodat, že to není jen o mně a manželovi. Jsme rodina a pokud se nemohu spolehnout na manžela, že se sám aktivně zapojí jako rodič, tak na koho se mám obrátit? Bydlime daleko od rodiny, já kromě děti a domácnosti pracuji z domu a už je toho prostě na mně moc. Pokud manželovi nepřipomenu, že má dá dítěti svačinu, tak mu ji nedá, i když leží na stole. Všechny dokumenty, platby, auto, řešení školky, pojistky, návštěvy doktorů, zubařů, atd… leží na mně. Manžel je moc hodný a dobrák, snesl by mi modré z nebe, ale musela bych si o o říct třikrát a ještě si tak půl roku počkat než se rozhoupe. Ja zkouším být trpělivá, ale už fakt nemůžu. Když se mu to snažím vysvětlit, tak mi řekne ať jen mu povím co je třeba udělat. Ale copak on sám nevidí, co je třeba udělat? Luxování? Nevšiml by si, že je potřeba vyluxovat, ani kdyby kolem něj lítaly chuchvalce velikostí lidské hlavy. Že není zaplacená faktura za jeho mobil a už přišla tetí upomínka… Jé já zapomněl? Oznamuje mi, že malá má pokaděnou plinu… No tak přece takovou věc není třeba oznamovat, prostě když vidím že se pokakala, tak jdu a přebalim ji! Když musím na služební cestu, bojím se co bude zase doma až se vrátím. Nejhorší je, že už se mi to s ním ani nechce řešit. Asi jsem jen chtěla slyšet od jiných, že to jsou banality, prestože mně jde z těch" banalit" vážně prasknout hlava. Zakladatelka
hapu te, mas dima 3. dite. ze ti tak ma dima vetsina zen a nevadi jim to kmitat a i vse se prosit, jejich problem. muj ex byl takovy, diky tomu je ex. nejsi nici chuva, rodice jste oba, promluv si s nim nebo to skonci tak, ze se zakoukas do sobestacnyho chlapa a je po manzelstvi. starej se o deti, o nej ne. zapomnel bundu? at mrzne. neco neudelal? at si to vyresi..
@hanaross píše:
@j.a.n.i1 telefon neřeším spis peníze aby se dostal domu, když nemůže zavolat
Jasně, je tam úplně sám ani ve škole ani na treninku není žádný člověk, od kterého by si buď půjčil nebo od něj zavolal.
@vonajebohyne nejsme z Brna ale z 30 km vzdálené vesnice, kdyby byl z Brna tak dojde domu i pěšky, proto mu hlídam tyto dvě věci, většinou to má v pořádku je to jen pro můj klid, jinak on je samostatný a vše si chystá sám. Ale to je zbytečne už o tom psát. Tady mě stejne každý odsoudí, takže už to nebudu řešit ![]()
@Minki píše:
Proc se rozvadet a nicit fungujici vztah fakt nechapu.
Muz neudela nic, neumi planovat dovolenou a vylety. Nezvladl by nabalit deti a ani to po nem nechci. Nabali sebe a nachysta auto. Vim, ze to tak je, ale dela jine veci a jsem za ne rada, ale jasne jsme si je rekli a dela je. Proste jsme si rozdelili cinnosti. Udelej to same a opravdu nenic vztah pri prvni únavě a nepochopeni. Vztah se ma pecovat a ne pri prvním trapeni opustit.
co se musí na dovolené, výletech a oblečení tak plánovat?
@Alladina píše:
Tak to by poznala zač je toho loket
to by se musela nechat
@Ice79 píše:
Takový vážně neexistuje. Možná že zas někoho naštvu, ale chlapi jsou, hezky řečeno, velmi jednoduchá stvoření. Bohužel. Dle mého se ženou rovnocenní být nemůžou. Nemají na to mozek, ani schopnosti. Ano, jsou i šikovnější, kteŕí zvládnou doma něco spravit, vyrobit. Ale věř, že jsou i o dost horší. Sekají dluhy, jsou nevěrní, o děti nejeví zájem. V drtivé větsině prípadů leží celá starost o rodinu na ženě. Ne, on opravdu chuchvalec prachu nevidi, nedívá se tam, nezajímá ho to ani omylem. Nevšimne si, ze osuška, kterou se utírá po sprše, páchne na tři doby. Kdybys ji nevyměnila, používá ji dál. Chápu, ze ti to vadí, je to vysilující mít doma něco takového. Mě by u vás vadily ty upomínky za neplacení včas, udělala bych dost dobrý virvál. Něco snad jako dospělý zvládnout musí. Tohle bych nesnesla. U nás toto já neřeším. Pokud je tvůj chlap jinak fajn,,tak nevěřim, že se ve tvé nepřitomnosti není schopen o děti postarat. Ano, dělá to jinak, po svém, ale zvládne to. Určitě dítě v pokaděné plínce nenechá.
tak já si nemyslím, že jsou všichni takoví…jsou naopak pedanti na pořádek, který jsou schopný komandovat ženskou, šetřílci, a takoví, kteří se o sebe i o dítě umí postarat
@Venetia píše:
co se musí na dovolené, výletech a oblečení tak plánovat?
To jako vážně? Dovolená…pokud neletáte s cestovkou tak termín, destinaci, letenky, hotel, auto z půjčovny… A oblečení teda i na jednodenní výlety beru náhradní, kdo má malé děti tak chápe… Nebo je např průšvih když jedete 150 km do termálů a manžel tam zkonstatuje, že má od minulé roztržené plavky v choulostivých partiích a spoléhá se, že manželka si toho všimnula a koupila nové… Celkem pokažený výlet, náhradní plavky tam neprodávali, ve spodním prádle ho nepustili, tak syn slzavé údolí, že se těšil jak s tátou budou ve vodě blbnout…a musel si vystačit s mámou a já asi stokrát slyšela, že chtěl ve vodě tátu. Zakladatelka
@Venetia píše:
to by se musela nechat
To ano, ale tolik žen se necha tyrat despotou, az to člověka desi.
@Alladina píše:
To ano, ale tolik žen se necha tyrat despotou, az to člověka desi.
jenže na to si musí vytypovat tu správnou obět
@Anonymní píše:
Prosím anonymně, nechci aby se rodina dozvěděla než se nějak rozhodnu. Jsme spolu s manželem sedm let, dvě děti (skoro pětileté a roční). Před dětmi jsme měli super vztah, dva mladí lidé s dobrou prací v cizině, hodně jsme cestovali a užívali života. Manžel tedy vždy nechal organizování našeho společně stráveného času na mně, taktéž domácnost, nákupy, úklid a vaření, ale kdykoliv jsem ho o cokoliv požádala, ochotně mi pomohl… Prostě nebyl problém. Děti jsme chtěli oba, ale tady se to prostě celé pokazilo. Manžel sám od sebe nic neudělá, všechno mu musím říkat, připomínat, někdy i víckrát. Není to tím, že by nechtěl pomáhat, jen prostě čeká až mu řeknu co má udělat. Jsem z toho unavená, je to jako bych měla doma tři děti místo dvou. Příklad, jedem na výlet, já to všechno zorganizuji, nachystám věci na cestu, oblékám mladší dítě, nachystám oblečení pro starší a poprosim manžela aby na něho pro oblékání dohlédl. Po 50 km v autě zajistím, že manžel nevzal malému čepici a sobě bundu. Když se zeptám proč, tak dostanu odpověď, že jsem mu neřekla, že musí vzít čepici a bundu že potřebovat nebude… Venku je třeba jen 5 stupňů. Už jsem z toho nešťastná, unavená, štěkám na manžela a mám pocit, že jsem na všechno sama. Dnes to vygradovalo v hádku kvůli blbosti a manžel řekl, že nemůže vystát jak ho stále komanduju a já už zase dál nesnesu na všechno myslet sama. Už nevím jak dál a jestli je vůbec ještě šance, aby to nějak fungovalo. Omlouvám se za dlouhý příspěvek, snad někdo poradí
Opravdu nejsou všichni takoví, jsou i daleko horší.
Ale teď vážně. Kvůli něčemu jsi si ho přeci vybrala. Je to táta tvých dětí, a rozbíjet rodinu kvůli tomu, že není organizační typ, by byla velká chyba. Ty ho ani nenecháš, aby se choval jako chlap. Tam, kde to nikoho neohrožuje, ho nech, ať si třeba zapomene bundu, svačinu, klíče, mobil, a pod.On si musí pomalu zvykat, že některé věci za něj nikdo neudělá. Budeš plánovat výlet, nebo dovolenou, tak si k němu sedni třeba s notebookem, a ukaž mu několik nabídek, a spolu to vyberte. Zeptej se ho na jeho názor, co by chtěl on. Vždy ho slušně popros o něco, a nezapomeň to ocenit, když na to nezapomene. Ať si to dá do upomínek, nebo někam píše, co je potřeba zařídit. Všechno chce čas.
@Anonymní píše:
To jako vážně? Dovolená…pokud neletáte s cestovkou tak termín, destinaci, letenky, hotel, auto z půjčovny… A oblečení teda i na jednodenní výlety beru náhradní, kdo má malé děti tak chápe… Nebo je např průšvih když jedete 150 km do termálů a manžel tam zkonstatuje, že má od minulé roztržené plavky v choulostivých partiích a spoléhá se, že manželka si toho všimnula a koupila nové… Celkem pokažený výlet, náhradní plavky tam neprodávali, ve spodním prádle ho nepustili, tak syn slzavé údolí, že se těšil jak s tátou budou ve vodě blbnout…a musel si vystačit s mámou a já asi stokrát slyšela, že chtěl ve vodě tátu. Zakladatelka
Tss, tak obzvlášť pokud nejedeš s cestovkou tak nemusíš plánovat vůůbec nic. Ubytování přes booking. com najdu kdekoliv do 15-ti minut. Půjčoven aut je všude přebytek a vybírat můžeš z velkého množství vozů. Restaurací všude tolik, že o ně zakopáváš a když zapomeneš nějaké oblečení, tak je všude plno obchodů. Pokud ale musíš půl roku dopředu vědět, kde budeš v úterý v deset dopoledne, tak chudák tvůj muž. Buď trochu flexibilní a nevyšiluj. Don’t worry, be happy!!!
To není důvod k rozvodu, ale důvod k tomu, abyste společně s manželem hledaly jiné cesty, jak se spolu domluvit, jak si vyjasnit vzájemná očekávání a jak se nefrustrova tím, že ten druhý neumí číst vaše myšlenky a nedělá to co chcete, aniž byste mu to řekla.
Váš muž bude patrně stejně frustrován jako vy, jen z jiných důvodů a stejně jako vy vám to neumí předat.
není to ničí vina - to tak prostě je, tak nějak nás nikdo pořádně moc neučí krizovou a konstruktivní komunikaci. Na druhou stranu - to je věc, která se dá naučit a proměnit - vlasntě docela dobře. Stačí aby si obě strany přiznaly, že jim v tom, co žijí teď není úplně nejlíp, že na tom oba máte stejný podíl a že to chcete změnit.
Pro začátek doproučuju tyhle knížky
https://www.kosmas.cz/…manzel-jiny/
a
@Verun83 píše:
@Kobliha51 jen verim, ze pred detmi s nim mluvila jinak nez po detech. Pred tim ho urcite zadala jako partnera a ted komanduje jak decko.
Když je totálně neschopnej, tak se o něj někdo postarat musí. POkud tedy chce. Já bych to nedělala. Už dávno by se se mnou střídavě staral o děti tak, aby věděl, jaké to je. Nemohla bych žít s troskou, co se neumí vypravit z baráku a zaplatit složenku. Možná ty máš chlapa na okrasu a oprašuješ ho smetákem a nemůžeš bez toho kousku masa být. To se ti pak nedivím. Já dávám přednost chlapovi z mozkem a schopností zastoupit jeden druhého, když je to nutné a spolupracovat rovnoprávně na všem.
@Anonymní píše:
Prosím ho, připomínám, prosím, připomínám… Ale po milion páté by to nedala ani matka Tereza. Ale nekomaduji ve smyslu zadávání příkazů/úkolů. Spíš už vybuchnu,, když zjistím že zase něco důležitého zapomněl.. jsme spolu deset let, sedm od svatby, starší má pět ale zhoršilo se to až teď po druhém dítěti, prostě je toho na jednu osobu hrozně moc
Chápu tě. To by na mě nebylo. Takového chlapa bych si přestala vážit a to by by konec. Neporadím. To musíš sama. Já osobně bych s ním nebyla.