Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@matkabagristy píše:
@ivašot. ne. Jsem normálně zaměstnaná, mám výplatní lístky se slevou ne dani. Plus mám vedlejšáky, naštěstí jen s daní z příjmu.
ale slevu na dani ti mohou uplatnit jen na základě podepsaného daňového prohlášení…Pokud máš více zaměstnavatelů, může být podepsané samozřejmě jen u jednoho. Ale pokud si opravdu daňové prohlášení nepodepsala, tak dělá mzdovka chybu, kdyź ti slevu na poplatníka uplatňuje.
@Terrry píše:
Dobře, koukám tedy, že obě možnosti jsou možné:-)1)Růžovku může podepsat u nás a dělat si daňové přiznání sám a my mu v lednu dáme potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2018
a za 2)Růžovku u nás nepodepíše a slevu si uplatňuje sám společně s daňovým přiznáním. Od nás bude chtít asi zase jen to Potvrzení o zdanitelných příjemech.
CHápu to dobře?
@Terrry je to záležitost každého zaměstnance. Nech to na nich
@ivašot. píše:
Super, tak alespoň z obecného hlediska mi to je jasné, děkuji:-)
@Hanula1212 píše:
@Terrry je to záležitost každého zaměstnance. Nech to na nich
Můžu jim odepsat, že pokud u nás nechtějí mít růžové prohlášení podepsané a chtějí si dělat daňové přiznání, tak ať ho nepodepisují. CO myslíš:-)?
@Hanula1212 jasné, stalo se, že jsem to nepodepsala a udělala si daně sama.
Já dělám personalistku a tyhle „věci“ u nás dříve dělala mzdová účetní. JEnže ta si chtěla asi ulevit a od někoho pomoc a hodili to na HR, tak se to musím trochu pochopit. Jsem ráda, že jste mi k tomu holky dopomohly ![]()
@Terrry píše:
Můžu jim odepsat, že pokud u nás nechtějí mít růžové prohlášení podepsané a chtějí si dělat daňové přiznání, tak ať ho nepodepisují. CO myslíš:-)?
no, to bych moc nedoporučovala, nebo se pak při první výplatě začnou rozčilovat, že mají moc vysoké daně a nemají odečtenou slevu… spíš bych se ptala, jestli u vás můžou mít podepsané růžové prohlášení (jako že většina asi jo, pokud nemají ještě jiného zaměstnavatele a nemají ho podepsaná tam) a pak v únoru jestli chtějí provést roční zúčtování…
Oni si můžou dělat daňové přiznání sami, i když mají podepsané růžové prohlášení… to se nevylučuje… a většina lidí chce mít tu slevu odečtenou ihned, nechtějí na to čekat jednou za rok a půjčovat tak své peníze finančnímu úřadu…
@matkabagristy píše:
@Hanula1212 jasné, stalo se, že jsem to nepodepsala a udělala si daně sama.
Pokud bys to nepodepsala, neměla bys měsíčně slevu na dani ve výplatě!
@Terrry přesně jak píše Regina, to nedělej! V tiskopisu prohlášení jsou 2 věci. Klidně může podepsat a uplatňovat slevy měsíčně a o roční zúčtování nepožádat a udělat si sám přiznání.
@Regina Hero píše:
no, to bych moc nedoporučovala, nebo se pak při první výplatě začnou rozčilovat, že mají moc vysoké daně a nemají odečtenou slevu… spíš bych se ptala, jestli u vás můžou mít podepsané růžové prohlášení (jako že většina asi jo, pokud nemají ještě jiného zaměstnavatele a nemají ho podepsaná tam) a pak v únoru jestli chtějí provést roční zúčtování…Oni si můžou dělat daňové přiznání sami, i když mají podepsané růžové prohlášení… to se nevylučuje… a většina lidí chce mít tu slevu odečtenou ihned, nechtějí na to čekat jednou za rok a půjčovat tak své peníze finančnímu úřadu…
No dobrá. Pokud tedy mu napíše zaměstnanec, že si chce dělat daně sám a roční zúčtování taky, zeptám se ho jestli chce u nás jako u jeho zaměstnavatele podepsat růžové prohlašení, diky kterému by měl měsíčně slevu na dani. Chápu to správné? ![]()
Ano, tak je to. Pokud jim chceš pomoct, při nástupu se zeptej, jestli chtějí podepsat kvůli uplatnění slevy měsíčně ve výplatě ( stejně tak každý rok do 15.2.) a pak po skončení roku se zeptej, zda chtějí provést roční zúčtování. Pokud ano, zapíše to zase v tom růžovèm tiskopisu. Pokud ne, dáš mu potvrzení o příjmu
Příspěvek upraven 19.09.18 v 21:51
@Hanula1212 píše:
Ano, tam je to
Ufff, tak já jim to zítra napisu:-) Moc děkuji stále se je co učit. Dekuju ![]()