Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Nejnovější recenze z kategorie Nosítka
Přečtěte si článek: Šátkování: Jak nosit novorozence i starší miminko
Holky prosim o radu. ja jare chci jet na damskou horskou jizdu, vyslapy po horach. na podzim jsem uz takhle prcka nosila, ale byl jeste pidi tak mel nozicky slozene v satku a nevysely mu ven. Uz jsem koupila navleky, tak si rikam ze dostane teplacky, pod toho navleky, capacky ale nevim jestli se od sebe zas nespotime a nenastydne. Neni lepsi sehnat nejake merino oblecky nebo tak? Loni jsme ho nosili vetsinou v overalku a byl mokrej on i ja na brise.
Budou to celodenni vylety, samozrejme s prestavkama, musime taky nakrmit a nakojit..
A jeste dotaz, da se s nesedicim ditetem uvazat batoh na zada? nebo to az pro ty stojici?
Uvázat se dá. Ale jestli nemá 6 kilo, tak se to po delší dob pronese. Na delší dobu bych volila vícevrstvý úvaz. Už i kvuli podpoře zad nesedícího mimina. Ale obávám se, že to do hor nenatrénuješ do nositelné podoby. ( za zkoušku nic nedáš). Nošíš pod bundou? A vlna- je úžasná. Ono se zpotí asi i v té vlně, ale mokrá vlna prostě není mokrá, nestudí. J8 mám s vlnou úžasné zkušenosti. Když koupíš delší kamaše, tak mu je dáš i přes ťapky a může je mít i další zimu. Syn je má už dokonce i třetí zimu k podkolenkám, jsou mu do půli lýtek. Svetry nosí obě děti taky pořád. POkud se ale budeš aktivně pohybovat, bude nad nulou a máte společnou bundu, bylo by mu ve svetru vedro. To by asi stačilo triko, návleky, kamaše a bavlněná tenší mikinka. Ještě se vyplatí investovat o kukličky. Nebo alespon dát mikunu s kapuckou, at netáhne miminu za krk.
Batoh se dá, ale mě osobně nikdy nevyhovoval na ramena na delší nošení. Lepší mi přijde batohokapsa nebo kapsa na záda (ta má vpředu na hrudníku uzel, ne každému to vyhovuje), je to vícevrstvý úvaz, mnohem pohodlnější, jen teda trochu složitější. Začala bych tou kapsou, jak se udělá uzel, tak je dítě trochu jištěné a líp se to váže. Kdysi dávno jsem s prvorozeným šla právě jako 7m na kurz a učili jsme se tam batoh a tu kapsu. Akorát nevím, zda máš přímo nosící bundu, vázat šátek na bundu na záda je pro mě osobně naprosto za trest, tam beru buď nosítko nebo šátek, ale pod bundu.
Co třeba si v nějakém obchodě půjčit za poplatek ergonomické nosítko? Tam je to nošení na zádech snažší, nebudeš nikde camrat šátek při vázání a je to takové šup šup
Ted ma 8, v dubnu bude mit tak 9 cca si myslim. A ktery uvaz teda na tyhle kila a delsi noseni doporucujete. Do nositka se mi nechce jit, mame satek a pak az bude sedet chceme koupit krosnicku, hodne na hory jezdime…a nemuzu mit doma tri nosici veci ![]()
Jinak bundu nemam, premyslim nad vsadkou do softsleky zepredu. Ted na podzim jsem ho nosila pod spolecnou mikinou a kdyz bylo chladneji tak jsem mela pres zada bundu, ale nezapnutou vepredu.
a misto kamasi by sly pouzit vlnaky na pleny longies ![]()
Pokud budeš nosit v dubnu na zádech, potřebuješ nosicí bundu nebo aspoň kapsu.
Na záda je nejoblíbenější dvojitý hammock. Někomu vyhovuje kapsa na záda. Rozhodně bych začala trénovat už ted.
Věci ti někdo ponese?
@Terem veci snad udam holkam, jinak decko dopredu a na zada batoh
kapsu mam ![]()
Holky potrebuju nejakej uvaz na zada kde je die vysoko ale aby ta vaha uvazanyho satku nespocivala jen na ramenech jak je to u batohu ![]()
a jeste se chci jestli je tu nekdo koho boli zada ja mam skoliozu a zada me boli vecne od 18 tak kdyz mala ted vazi 8klio tak uz tak nenosim. Ja na ty zada dost trpim. Tak by me zajimalo jestli je tu taky nekdo koho boli vic zada
Holky psalo se tady o krosne, v cem je jeji vyhoda
nebo nevyhoda. My taky dost turistikujem ![]()
@pralalinka mně na menší dítě přijde lepší ergonosítko, krosna je sama o sobě dost těžká. A v nosítku se dítě nehroutí ke straně, nevisí mu hlava a podobně. Ale zase do krosny dáš i nějaké další věci na výlet, svačinu a podobně. A můžeš ji sundat ze zad i s dítětem (třeba když spí). Někomu je i pohodlnější. V horku se dítě neohřívá od nosiče a on od dítěte.
Já hlídám kvůli zádům každé kilo, tak dávám přednost nosítku.
Záda mě bolí celkem dost, musím denně cvičit, protahovat, jinak bych ráno nevstala. A hodně si hlídat držení těla při nošení. Fajn je na to pilates, dost jsem si zpevnila trup a naučila se držet rovně, aniž by mi to bylo nepohodlné. Jen kdybych nebyla líná dávat si na to pozor ![]()
Pralalinko, dvojitý hammock jsi zkoušela? Pak mě ještě napadá smyčka na záda.
@Terem nezkousela zkusim zejtra uvazat.
No u nas to stejne vyoada tak ze kdyz budem chodit na vetsi vylety tak s manzelem a to ji nosi on, musim ho pochvalit uz si ji minuly tyden vazal poprvy na zada musela sem trochu asistova ale zvladl to docela dobre ![]()
Mi mame jet na konci kvetna do alp tak prave premejslim v cem ![]()
Krosnu většinou preferují muži. Úložný prostor v krosně není moc velký, dá se nahradit třeba ledvinkou a ušetříš hmotnost. Prázdná krosna je neskladná. Nejlepší je vyzkoušet oboje.
My to taky resili.. a mne proste prijde, ze to dite v te krosne visi…
Koupili jsme batoleci nositko… ale jeho nevyhoda v lete je, ze se clovek v nem proste poti.
Oka, takze zustanem u satku a jeste mame nositko Becco, ale to ted lezi uz 5 mesicu ve skrini. No satek je asi nejpraktictejsi tedy, pouzivam ho treba i jako deku do autosedacky a v lete na nem mala lezela na trave.