Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Nejnovější recenze z kategorie Nosítka
Přečtěte si článek: Šátkování: Jak nosit novorozence i starší miminko
Ahoj,
čekám své první dítko a po delším zvažování jsem se rozhodla šátkovat. Koupila jsem si tedy do začátku dva šátky - pevný vatanai a pružný porte mon bebe. A čím víc o tom teď přemýšlím, je nutné kupovat i kočár? Jde mi o to, aby pak nestál někde v garáži a nebyly to zbytečně vyhozené peníze. Můžu se zeptat, jak to řešíte vy - zkušenější?
Střídáte kočárek i šátek? Dík moc za jakékoliv názory ![]()
Znám holky, co jsou bez kočárku. Já sama byla prvé 3 měsíce za kočár rád. Holka byla ze začátku v šátku nevyzpytatelná a když jí to popadlo, ječela tam dokud jsem jí nevyndala do kočáru. Ale zas jsem často jezdila s navázaným dítětem a tlačila prázdný kočár. Ale zas posloužilo jako náklaďák pro zavazadla.Od 3 měsíců kočár sama téměř nepoužívám Občas tam přeložím spící dítě z auta nechám dospat doma nebo někde jinde mimo domov. A pak je fajn pro hlídání - babičky moc ochotné učit se vázat nejsou.
No jo, to mě nenapadlo, že babičky a dědové asi šátkovat nebudou
I když tchýně je všeho schopná…
@Ejmi Tak treba moji rodice nosili oba dva, ale presto jsme kocarek meli. Bylo obdobi, kdy jsem ho klidne dva mesice nevytahla. Ale treba v lete v silenych vedrech pro nas obe byl pohodlnejsi kocar. Ale zpetne bych koupila nejaky levny z bazaru. V dnesni dobe se da vsechno objednat na internetu a vetsina kocaru bude treba do dvou dnu doma.
Ahoj, v cervnu budeme mit prvni a jsme rozhodnuti satkovat, protoze jsme pomerne akcni a urcite se s kocarkem nedostaneme vsude. Muzete mi dat tipy, jak satek vybrat? Co se tyce velikosti, ja jsem docela mala, velikost 36 a moc nepribiram, takze mala nejspis zustanu, muz je velkej a stihlej a nosit bude, takze bych rada myslela i na nej. Bydlime na jihu Evropy, takze je tu hodne teplo (nevim, jestli je to podstatna informace…ale jen, ze potrebujeme spis neco prodysneho?). Koukala jsem, ze tu padlo na foru par znacek, ktere jsou ozkousene, ale budu rada, kdyz mi date tip i na to, s cim mate nejlepsi zkusenost. A na zaver: proc elasticky satek ne?
@Ejmi taky znám několik holek bez kočárku, ale všechny mají Croozer nebo Chariot a v případě potřeby používají ten.
Náš synek se nosí rád, ale ty prví měsíce mu víc vyhovovalo střídání - chvíli v kočárku, chvíli se nesl. Jinak nesnesitelně vřískal. A i teď beru kočár, když plánuju být ve městě dlouho nebo potáhnu těžší nákup. A na hlídání - kromě nás ho nikdo nosit nehodlá
Jen výjimečně se nese dýl než 2-3 hodiny. Pokud bybylo třeba nést dýl, musí být dostatečná pauza na prolezení.
Pralalinko, záda mě bolely vždycky dost. Nošení v šátku mi kupodivu nevadí. Nehcápu to, že jsem schopná nosit, i když mám hexnšus. To nemůžu chodit, ale dítě v šátku mě nějak narovná (nosila jsem na břiše a nebylo to dobrovolně. Prostě jsem neměla jinou možnost a byla na horách v -15C, tak dítě muselo na mé břicho). Pokud mě něco bolí, tak u krku natažený / namožený sval, což posléze zjiš´tuji, že je ze špatného úvazu. Cítím, že to není ono, ale nechce se mi vracet, sundavat dítě, bundu atd a výsledek se pak dostaví…
ejmi, kočárek jsem kupovala z druhé ruky a jsem spokojená. Dítě v něm bylo minimálně, ale občas nám bodl. Když přišo druhé, tak jsem jedno dítě měla v šítku, druhé v kočáru. Na hřišti si hrálo starší a malý spal v kočáře, cestou domů zase v kočáře spala ta starší a mimino putovala na břicho. Kočár občas požadují babičky na vožení, což u nás proběhlo tuším 1×
![]()
Pořízení kočáru závisí na vašem životním stylu. Na mimino jsem kočár neměla, pokud nepočítám golfky asi od 1,5 roku. Výjimka bylo druhé dítě, mezi prvními dětmi byl malý rozestup a druhý se mi v šátku budil při plácání bábovek. V kočáru se pak teda taky budil, ale aspoň mohl ležet na břiše.
Pevný šátek je univrzální a vydrží dýl než elastický.
Potit se budete ve všem, vzala bych nejlépe Nati a k tomu funkční oblečení, nejpříjemnější je hedvábí s vlnou.
@AnnaF kdyby byl na tebe tak by ti mel stacit 3,9m nebo 4.2m si myslim, kdyz bude nosit partner tak bych sla mozna do 4.5, zalezi jak ho siroky a jak ma dlouhy hrudnik ![]()
Muj chlap je korba 180cm, 90kg a satek 4.9 ma ze uvazuju za cipy satku.
Dik. Ted jsem koukala, co se tu u nas nabizi a nasla jsem opravdu dobre recenze na Naty, ale taky na Lana…ktera je akorat docela draha. Mate nekdo? Plus psali, ze zacatecnici by meli spis uvazovat o sale delsi…doporucujou aspon 4,8m? Zase by to prave slo i na toho chlapa, ma 183cm, 80kg, ale ma to ve svalech a nema skoro zadnej tuk, proste neni moc objemnej, takze velikost tricek kupuju bud M vetsi nebo L mensi (podle znacek)…
4,6 by mělo stačit, stejně budeš nosit hlavně ty. Pokud budete nosit hodně, tak koupíte další šátek.
Můj muž má 183, přes 100kg, vel. XL a větší a vážu na něj 4,6m. Na mě je to moc dlouhé.