Sebral synovi kolo, jak dál?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5579
23.4.11 13:14

Sebral synovi kolo, jak dál?

Zdravím všechny…

Včera večer jsme museli začít řešit celkem nepříjemnou věc.

Náš syn si běžně hraje venku na hřišti hned vedle domu sám (je na to dost velký a navíc na celé hřiště vidím přímo z obýváku, když je něco třeba stačí jen zavolat z okna). Jezdil na kole a potkal „kamaráda.“ Tenhle kamarád je celkem výrostek, chodí do čtvrté třídy. Náš Tája mu půjčil jedno staré kolo a sám si vzal svoje nové. Jezdili kolem parku, viděla jsem na ně.
Večer přišel Tája domů a já se ptám zda uklidil kolo (máme na ně na zahradě přístěnek). Prý ano a já se pro jistotu ještě ptám, zda uklidil obě kola. A to z něj pomaličku vylezlo, že to druhé (naštěstí to staré) na tři dny půjčil 8-o Manžel ho samozřejmě začal pucovat a vykřikovat po něm zda je normální apod. :roll: :zed:
Až jsem byla se synkem sama, vylezlo z něj, že Dan (onen „kamarád“) si ho prostě chtěl vzít a odjet. Na to mu náš Tája řekl, že to půjde říct rodičům. Dan se lekl a rychle vymyslel, že teda si o to kolo dají závod. Náš Tája samozřejmě prohrál (prvňák proti čtvrťákovi :zed: ). Jenže kolo se mu dávat nechtělo, tak jeli další kolo závodu. Tája opět prohrál a Dan pro jistotu ještě vymyslel, že Tájovi ukáže jak se spálí. Takže vytáhl zapalovač, projel dvakrát prstem nad plamenem a odjel na kole. A náš Tadeáš ho nechal, protože v jeho chápání, prostě kolo vyhrál a musí mu ho teda dát.
Toto je verze, která z našeho Tadeáše vylezla v době kdy už si myslím, že neměl odvahu ani fantazii si vymýšlet a zapírat, už nestál před výhružkami manžela o výprasku atd.

Naštěstí si babička pamatovala celé jméno onoho kluka a přibližně věděla kde bydlí (bydlíme ve čtvrti, která je sama o sobě jak vesnice, všichni tak trochu znají všechny).
Manžel tam dnes dopoledne jel, zjistil, že matka s klukem se před 14 dny odstěhovali na blízké sídliště a dostal na ni telefon. Prošel celé sídliště, ale žádný zvonek s jejich jménem nenašel.

A teď řesíme co dál?

Plán je zatím zajít odpoledne k onomu sídlišti na hřiště a poohlédnout se po klukovi. Pokud ho nenajdeme, tak zřejmě zavoláme jeho matce a uvidíme zda bude ochotná to nějak řešit. Pokud ne nejspíš na to půjdeme přes školu a policii.

Nevím, jak se řeší takové věci?

Ještě jen podotýkám, že onen kluk je opravdu výlupek. Loni v létě nám lezl na zahradu a do baráku bez jakýchkoli zábran, dokonce si stihl „nakrást“ skoro celý balík mattonek, co měla tchýně na chodbě (já ho vždy viděla s Tadeášem v parku jak popíjíá mineráílku a dlouho jsem měla za to, že se zeptali a vzali si pití, pak jsem zjistila, že se milý Dan nikoho neptal a našeho naivního Táju ani nenapadlo, že by si to bral u nás vevnitř jen tak). Takže jsme ho dost nevybíravě vyprovodili i ze zahrady (už si pak netroufl ani k brance).
Letos, když se začátkem února udělalo téměř jaro se zase objevil, já hlídala na hřišti nejmenší holčičku, Tája šel dovnitř k babičce a já pak už jen koukám, jak Dan nejdřív vleze na zahradu a něco šmejdí kolem písku a pak šup a už byl v baráku. Sbalila jsem malou a našla ho stepovat na schodech uprostřed baráku, opět jsem ho dost nevybíravě vyhodila. A pak se objevil až včera a odjel s kolem.

Vím, že to bylo starý kolo, o to už teď ani nejde. Spíš mi jde o to jak to řešit, aby to klukovi jen tak neprošlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12978
23.4.11 13:23

Tý jo, ten roste pro kriminál..

Určitě bych se pokusila kontaktovat přes telefon nebo hlídkovat na sídlišti..
Ale on se možná ukáže brzo sám..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
23.4.11 13:27

Pokud má rozumnou matku tak máte kolo brzy doma,pokud ne tak bych ji kontaktovala a nebo zašla na policii…

Roste z něj pěknej grázl :zed: A synovi bych zakázala se s ním bavit :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1452
23.4.11 13:34

ahoj,
zajdi na policii, řekni co se stalo, že se nemůžete skontaktovat s matkou.
Zřejmě na kluka výchovné metody maminky neplatí, snad se trochu lekne az uvidí policajty :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
23.4.11 13:50

Sehnat matku.V pripade ze matka nebude chtit zakrocit nahlasit na policajty a i na socialku bych zasla.
pokud by se vam nechtelo oblitavat policajty tak bych si kluka podala sama a to i v pripade nezakroceni matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
23.4.11 13:56
verenika píše:
Pokud má rozumnou matku tak máte kolo brzy doma,pokud ne tak bych ji kontaktovala a nebo zašla na policii…Roste z něj pěknej grázl :zed: A synovi bych zakázala se s ním bavit :wink:

pokud se takhle chová,určitě nemá rozumnou matku. které dítě s rozumnou matkou by ve 4 třídě nosilo zapalovač ?

• Citovat
  • Upravit
17310
23.4.11 14:02
sophinka píše:
verenika píše:
Pokud má rozumnou matku tak máte kolo brzy doma,pokud ne tak bych ji kontaktovala a nebo zašla na policii…Roste z něj pěknej grázl :zed: A synovi bych zakázala se s ním bavit :wink:
pokud se takhle chová,určitě nemá rozumnou matku. které dítě s rozumnou matkou by ve 4 třídě nosilo zapalovač ?

víš co rodičů neví co jejich děti venku provádí :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4742
23.4.11 14:03
sophinka píše:
verenika píše:
pokud se takhle chová,určitě nemá rozumnou matku. které dítě s rozumnou matkou by ve 4 třídě nosilo zapalovač ?

A už vůbec se divím, jak by nějaká matka byla v klidu, kdyby ji syn přivezl domů kolo??? Copak se ho nezeptá, odkud ho má??? Nebo jej někde pohodil.
Já bych klidně zašla na policajty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1291
23.4.11 14:18

Ahoj, jak holky rikaj policajty, tak mi to prijde moc hrr kontaktovat je driv nez tu mamu - fakt nevis, co vsechno ji vyvadi a jestli z toho neni nadne :nevim: a pak ji njeste prijdou policajti do bytu? Asi bych napred zjistila, jaky ma doma zazemi… pro svuj osobni klid…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44192
23.4.11 14:40

Tak já teda hledím, co si dnešní fakani dovolí :cert:
Ale upřímně, moc mě to ani nepřekvapuje. Já jsem nedávno dost nepříjemně řvala na spratky, mohli to být tak čtvrťáci, páťáci, za teplého dne chtěli hodit kolo(svoje) do městské kašny, před očima kolemjdoucích a lidí, sedících na lavičkách a lízajících zmrzlinu(jako my). Nikdo neměl odvahu něco říct, protože haranti si z toho v dnešní době nic nedělají, nemají z ničeho respekt.. Já jsem vyletěla, až tím kolem málem praštil mého syna(omylem, neviděl ho), který běžel kolem kašny na druhou stranu za holubem. No, vynadala jsem něco o ničení veřejného majetku, kolomazu v kašně a dokonce jsem z nich vytáhla, jak se jmenují a ze které jsou školy - měli už strach, měla jsem v ruce telefon, že zavolám policii a byla bych toho schopná..

To jsem odbočila :mrgreen:
Každopádně bych to nějak řešila. Nemáme na to, abychom mohli někomu nechat kolo, byť staré.
Já bych určitě zašla na policii,možná ne okamžitě, bez ohledu na to, jak věrohodné jsou verze Tvého syna, jestli si třeba něco nevymýšlí, protože už se bojí(přitom kolo prohrál a odevzdal sám). Nevím ale, jak by se k tomu policie a případně sociálka postavila, k takovému obvinění,„trestnímu oznámení“, nemám zkušenost ani z doslechu..

Sama bych to asi neřešila, protože podle chování syna matka nemusí být normální. Ale zase na druhou stranu, kdybych se já jako matka dozvěděla, že moje dítě provádí něco takového, týden by si nesedlo - obrazně, ale postihy by byly tvrdé, ale byla bych schopná s rodiči komunikovat a přimět syna, aby se omluvil. Toto se může stát i v lepších rodinách, to zase ano. Taky jsme jako děti nebyli úplně svatí a rodiče byli normální :lol: Taky by mě mrzelo, kdyby na mě k vůli prohřešku mého dítěte někdo hned posílal policajty a sociálku a prohřešek by to byl třeba ojedinělý.
Nevím, možná bych se ji snažila kontaktovat, vykomunikovat, ne sama, ale ještě v přítomnosti někoho jiného(manžela) a až podle reakcí jednala dál.

No, každopádně Tvoje diskuze pro mě ponaučení, na co mám ještě svoje děti upozornit, na co vše je připravit. Nedovedu si představit, že bychom si toto my někdy dovolovali k mladším nebo ještě dřív Ti starší k nám 8-o Kam ta doba spěje. Někdy mám pocit, že by pomohlo, aby se vrátily do škol rákosky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
23.4.11 14:42

Ahoj, já osobně, bych okamžitě volala matce a nečekala nikde na sídláku jestli se náhodou objeví. Volala bych ihned, než kluk stihne kolo někdy vyměnit za bůhví co. Je to dost smutné, taky sme měli v baráku když jsem byla malá takovou rodinu, měli dvě děti, které nám všechno brali, míč, kolo, tatru.. všechno. Vždycky dostali vylágoš ale nic si z toho nedělali a vesele kradli dál. Dnes už se tomu ani nedivím. Matka jim nikdy nic nekoupila, sami žáden míč ani kolo neměli, tak prostě kradli. :nevim: Matce bych řekla, že jestli má zájem klukovi seženu levné kolo aby neměl potřebu krást. -Toto už samozřejmě není tvoje povinnost, já bych jí to pro klid duše nabídla ( s tím že bych chtěla po ní peníze) nebo bych jí nabídla, že jí to staré kolo prodám. Jestli kluk už kolo někde zašantročil, chtěla bych po ní peníze. Pokud by nespolupracovala, policie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
23.4.11 14:54

Mojí kamarádce se stalo něco podobného. Její kluk vyměnil novou hokejku za tři koruny :roll: , ještě nikdy jsem jsem jí neviděla tak rozzuřenou. :mrgreen:

Kamarádka teda ihned šla, našla si, kde ten kluk bydlí a vracela se i s hokejkou. Určitě kontaktujte matku, to bych udělala jako první. Pokud na ní nešeženete tel, počkala bych přes víkend, jestli se kluk neukáže a pak šla na policii. Spratka bych sjela na tři doby a nepustila ho ani k plotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
23.4.11 14:59

Děkuju,

my právě řešíme zda ještě čekat ty tři dny - jak syn říká, že půjčil na tři dny :think:
Osobně totiž taky nechápu, mě přijít s cizím kolem tak ho ženu okamžitě zpět - osobně spíš tipuju, že kolo skončilo někde ve škarpě - byl to takovej krám, že to by asi za nic nevyměnil, ale jezdit se na tom dalo v pohodě, takže kdo ví?

Mě to hrozně zarazilo, protože sama jsem se osobně s tak vyčůraným jednáním nikdy za svůj život nesetkala. Tudíž ani nevím jak se bránit a jak to vlastně naučit syna - on si teda ze včerejška doufám odnesl, že takový kamarád opravdu není kamarád a že kola se nepůjčují domů a nevsází a nemění.
Nechci mu kamarády zakazovat, raděj bych aby sám pochopil, že takoví za to opravdu nestojí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
23.4.11 15:03

Zavolala bych matce, když máš ten mobil. Že si její syn půjčil kolo tvého syna, že slíbil vrátit za 3dny, tak jen že voláš, zda o tom ví a kdy přesně se kluci sejdou. Žádné výhružky, žádné podezřívání, jen tak nonšalantně, jsou matky, které by svému díťátku odpustili i vraždu, nevíš, co je matka zač, když na ni půjdeš slušně a s tím, že se nic neděje, tak by to mělo být v pohodě.

Škola v tomhle nemá žádné pravomoci, nemyslím, že by čemukoliv pomohlo, když jim to nahlásíš, pokud by matka a vykutálený chlapeček nespolupracovali, oznámila bych to na policii, ale pokud matka nebude spolupracovat, tak kolo už stejně nikdy neuvidíte, i kdyby to byla krádež, tak to policie odloží pro nízký věk pachatele :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
23.4.11 15:03

Doriang tři dny bych rozhodně nečekala..Za tři dny to budé tři dny stará záležitost, jestli ho někde nechal nebo někomu dal, tak to ani matka nebude vědět, a já být na jejím místě, tak se divím, že voláte až ted, když se to stalo před třemi dny ! Totéž policie, to na věrohodnosti moc nepřidá, když byste se nedomluvili s matkou a šli za tři dny na policajty..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová