Sestra se mě bojí :(

Anonymní
12.4.16 21:43

Sestra se mě bojí :(

Dobrý večer,

nevím, jak mám začít, protože mám za sebou 3 probulené dny. Pokusím se ve zkratce - minulý týden jsem měla velkou hádku se svou sestrou a mamkou. Načež dnes jsem se s mamkou poprvé od té hádky viděla a dozvěděla jsem se, že moje sestra za mnou už dávno nechodí na návštěvy, protože se mě bojí :( :(

Ano - jsem někdy nepříjemná, ale je to tím, že sestra má klinické deprese a je schopná se na všechno ptát 100× a ani když jí řeknu, ať toho nechá, tak není schopná přeladit na jiné téma a v podstatě musím s ní mluvit o tom, o čem chce ona a na mě se nikdy nezeptá, co mě trápí. Pobyt s ní je velice náročný, bere AD a má na to také ID. A ono když to jde roky, tak prostě člověku to někdy ujede. Tím se ale nechci omlouvat. Sestra nemá žádné kamarádky, právě pro svoji komplikovanou povahu. Já zase kámošek mám hodně, a asi si tím i vynahrazuju, že se s nima můžu pobavit vzájemně o věcech. Někdy mě mrzí, že s nimi můžu budovat normální vztah a s mou ségrou to nejde :( Tam je rozdělení jasné - já dávám, ona bere.

Proto mě nenapadá jiné řešení, než přestat se se sestrou na nějaký čas stýkat, abych jí neubližovala, protože nikomu ubližovat nechci :(

Nebo jak byste to řešili vy??
Děkuji za pohledy… jsem z toho dost na kaši :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30408
12.4.16 21:47

Sestra je nemocná. Normální vztah s ní budovat nelze. Přesto jí můžeš být na blízku a pomoci jí. Ne tím, že od ní budeš očekávat reakce jako od zdravého člověka, ale že budeš respektovat její nemoc a podle toho se k ní chovat. Jinými slovy - ta zdravá jsi ty a pokud jí opravdu chceš pomoci, pak můžeš. Ale že s ní přerušíš kontakt jí opravdu nepomůžeš nijak. Možná sobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
12.4.16 21:50

Nezbyde ti než pracovat na sobě, sestra očividně chování změnit nemůže.
Pokud se s ní stýkáš příliš často, tak to trochu omez, ale pokud se s ní přestaneš stýkat, tak to děláš pouze pro sebe, to je snad jasné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.4.16 21:53

Ano, ale co mám dělat, nejsem schopná prostě vydržet 100× jednu otázku dokola, pobyt s ní je šíleně náročný, kdo nemá postiženého člověka v rodině, si to možná ani nemůže umět představit. A právě proto že jí nechci ubližovat, mě napadlo jediný řešení - a tím je vzdálit se. Protože asi taky po těch letech už mě to natolik zmáhá, že asi nejsem schopná se v tu chvíli, kdy s ní jsem, nějak ovládat :(

Navíc - ona se mě bojí. Prý jsem se změnila zhrubla kvůli tomu, jakou mám práci (ano, mám psychicky velmi náročnou práci a musím tam být neustále „ostrá“, ale odcházet nebudu, z něčeho složenky platit musím)

Konkrétně tedy jak pomoci??

• Citovat
  • Upravit
19388
12.4.16 21:54

Vím o čem mluvíš, ono je hrozně těžké být v pozici té zdravé, která by měla mít ty správné reakce… Ono to zkrátka nejde neustále být v pohodě a vše trpělivě snášet, strašně to vyčerpává.
Nevím, chvilka oddechu by možná neuškodila, i ty máš právo na odpočinek - duševní. Potom bych sestru kontaktovala. Kontakt udžovat tak, abys i ty cítila, že to zrovna dáš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
12.4.16 21:57

Sestra na sobě také může pracovat, proč by nemohla…
Omez styk, ani nemocný člověk nemá právo likvidovat okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
12.4.16 22:02
@g.sandova píše:
vím o čem mluvíš, ono je hrozně těžké být v pozici té zdravé, která by měla mít ty správné reakce… Ono to zkrátka nejde neustále být v pohodě a vše trpělivě snášet, strašně to vyčerpává.
Nevím, chvilka oddechu by možná neuškodila, i ty máš právo na odpočinek - duševní. Potom bych sestru kontaktovala. Kontakt udžovat tak, abys i ty cítila, že to zrovna dáš

Ja myslim, ze horší je byt v pozici nemocne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
12.4.16 22:05

@tasa ale jo, to určitě, já nepsala, že není. Pro okolí je to ale také těžké..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.4.16 22:05

Já jí vozím jednou týdně na nákup. Má rodinu a tak si vždy nakoupí a já jí odvezu s tím těžkým nákupem, aby to nemusela tahat v ruce. Jenže i u toho jsou šílený problémy - má sice lísteček sepsaný, ale sama není schopná si to zorganizovat, žene s vozíkem dopředu a potom se 100× vracíme a nenechá si vysvětlit, že můžeme jít pomalu a vše si prohlédnout, abychom se nemusely vracet. Jenže to jí nevysvětlím prostě a příště je to zase to samý. Nejraději by u kasy abych jí všechno vyndala a nandala do tašek - fyzicky je ale zdravá. Stojí a čeká až to udělám. Což jako nedělám a nechám jí, aby byla samostatnější. Má rodinu, manžela, dítě, přivydělává si brigádama.

No a pro mamku je samozřejmě nemocná a podle toho k ní přistupuje. Já jsem ta zdravá, takže já mám mlčet. Jako kdo to nezažil, nepochopí. A prostě chtěla bych mít normální ségru, se kterou bych šla na kafe, na chlebíček a pokecala o normálních běžných věcech :( :( Je o 4 roky starší, a tak mi chybí takový to, že by mi kolikrát třeba i v něčem poradila… (a jak to píšu, tak zas bulim… :( :(

• Citovat
  • Upravit
917
12.4.16 22:06

Doporučila bych buď zajít za jejím psychologem/jakýmkoliv psychologem a zeptat se ho, jak se k ní chovat. Případně úplně nejlepší by bylo jít na nějakou terapii v páru, kde by vás ten psycholog navedl, jak spolu vzájemně komunikovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
12.4.16 22:06
@g.sandova píše:
@tasa ale jo, to určitě, já nepsala, že není. Pro okolí je to ale také těžké..

Ja vim, ale byla bych rada, ze sama jsem OK a pokusila se mít nadhled

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
200
12.4.16 22:07

Tady se těžko radí. Vyjet na někoho, kdo má KD na levlu, že už na to bere důchod fakt nebyl nejlepší nápad. Ta zpomalenost a neschopnost udržet či opustit myšlenku je příznak nemoci. Nedělá to schválně, to určitě víš. Nedělá ani schválně to, že se neumí vžívat do tebe. Tuhle funkci bez serotoninu nezvládne a to je to, co jí chybí.

Nemyslím, že je dobrý nápad kontakt utínat, byť na čas, protože to ublíží. (Věř mi, depresivní mozek si z toho vytvoří skálopevný blud o tom, že si zaslouží, aby od ní všichni utekli). Pokud ale potřebuješ nějaký timeout, tak jí to ani neříkej. Jenom se potichu odkliď na měsíc a nepřitahuj k tomu pozornost.

Když jsem deprese mívala já, potřebovala jsem občasný krátký kontakt. Neměla jsem sílu s nikým vykecávat, ale aspoň pětiminutový rozhovor mě dokázal udržet aspoň na takový úrovni aktivity, že jsem byla schopná vylézt z postele a jít se umýt. Pokud sestra na tom není tak hrozně, aby jen katatonicky ležela, tak s ní místo povídání zkus dělat malé výlety. Nemusíte přitom mluvit, jen s ní pobuď a buď s ní na slunci. Světlo a pohyb by jí měly minimálně s jejím stavem ulehčit a znovuspustit některý mozkový cykly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
12.4.16 22:08

Snížit kontakt, nevím, jak často se vidíte.
Pracovat i na své stresu z práce, který se teda asi přenáší do chování mimo ni.
Relaxovat.
Zkusit se více vcítit do jejích pocitů.
Je to těžké :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
12.4.16 22:08

No, rozhodně jí nepomáhej tam, kde není třeba. Podporuj, ale sama by se měla snažit. Jestli ji máma považuje za nemocného chudáčka a ustupuje jí, to také není ok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
12.4.16 22:11
@tasa píše:
Ja vim, ale byla bych rada, ze sama jsem OK a pokusila se mít nadhled

no, o to se zkl. pokoouší ale je to dost náročné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek