Šetříme - tipy na cokoliv domácího

Napsat příspěvek
Velikost písma:
96
28.8.12 13:24
@nejvíczoufalá píše:
@daska1611 pečený čaj?

vidíš, to mě nenapadlo :roll: Každý rok říkám, že ho udělám a ještě se to nestalo :oops:. Super nápad, díky moc :hug: :kytka: :hug:
Jestli ho děláváš - nevadí, když budu mít hlavně švestky a jablíčka a minimum rybízu (mám něco v mražáku, ale moc ho nebude)? :think:

Příspěvek upraven 11.07.13 v 16:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.8.12 13:26

@Jitu2 a jak se to dělá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.8.12 13:29

@daska1611 upřímně, já se na něj taky chystám, proto mě to napadlo :lol: já mám a mrazáku svěstky z loňska a nějak se nemám k tomu, abych je zpracovala, takže to chci zkusit. já chci udělat jablka+švestky+jahody a uvidíme..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.8.12 13:30

@daska1611 každopádně nikdy jsem to nedělala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bohemund
28.8.12 13:30
@nejvíczoufalá píše:
@daska1611 upřímně, já se na něj taky chystám, proto mě to napadlo :lol: já mám a mrazáku svěstky z loňska a nějak se nemám k tomu, abych je zpracovala, takže to chci zkusit. já chci udělat jablka+švestky+jahody a uvidíme..

Ja nevím ale pečený čaj mě vůbec nechutnal, takove o ničom

• Citovat
  • Upravit
28.8.12 13:32

@Bohemund ne? já to nikdy nezkusila.. Asi se tam toho ovoce pak musí dát víc, aby to mělo nějakou chuť ne? a koření..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
28.8.12 13:34

@nejvíczoufalá já jsem recept někde měla, ale dávalo se tam hrozně cukru…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.8.12 13:35

@micelinka a chutnal?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bohemund
28.8.12 13:36
@nejvíczoufalá píše:
@Bohemund ne? já to nikdy nezkusila.. Asi se tam toho ovoce pak musí dát víc, aby to mělo nějakou chuť ne? a koření..

ono to mělo jako chut ale zeby to bylo neco uzasneho? Jsem to dostal od nekoho jako specialitku, nevim za kolik se to prodava ale myslim ze dost a vysledek me dost sklamal takovy kompot no

• Citovat
  • Upravit
28.8.12 13:37

@micelinka já osobně, kdybych nebyla těhotná, tak to ovoce rozpeču s cukrem a zimním kořením, dám tam třeba i zázvor a pak to nacpu do skleniček a zaliju slivovičkou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3339
28.8.12 13:38
@nejvíczoufalá píše:
@Jitu2 a jak se to dělá?

nastrouháš mýdlo s jelenem (nebo jakékoli jiné mýdlo na praní, třeba Lanzu) do kyblíku a zaliješ cca litrem vroucí vody, a mícháš, až se to rozpustí. Dělá to hodně mydlinek. Mezitím si v misce rozpustíš 100-200g krystalické sody v cca půl litru teplé vody. Množství sody dej podle tvrdosti vody, čím tvrdší, tím víc. Když je obojí rozpuštěné, přileješ sodu k mýdlu a šleháš, začne to houstnout. A postupně přilíváš studenou vodu až do cca 10 litrů a pořád šleháš :) A až je to celé hotové, naliješ to do flašek a je hotovo. Používám 3litrové lahve od aviváže. V těch lahvích to ještě víc zhoustne, po čase se jakoby oddělí pěna od gelu, tak to chce vždycky před použítím protřepat. Dávkuju 250-500ml přímo do bubnu podle míry zašpinění prádla.
Mýdlo i sodu kupujeme v Tetě, ale viděla jsem to i ve Sparu. Budou to mít v každé takové té obyčejné drogerii.
K bílému přidávám sůl na skvrny, mají ji třeba v DM. Já kupuju přímo perkarbonát sodný , používám ho i do myčky místo tablet.
Místo aviváže je pak dobré použít ocet, který neutralizuje případné zbytky mýdla. Při schnutí vyvětrá, takže z prádla není cítit.
Mýdlový sliz se dá použít na veškeré praní kromě syntetických materiálů, třepa fleece po něm víc žmolkuje, funkční prádlo může znefunkčnět. Někdo ho používá i na mytí podlah, nádobí a nevím co ještě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.8.12 13:38

@Bohemund nebyli to takové maličké šíleně drahé skleničky, typu babiččin, dědečkův a taky v alkoholu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
28.8.12 13:39

@nejvíczoufalá já si to nedala, ale ostatním to chutnalo moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.8.12 13:42

@micelinka tak uvidím, zkusím to.. :D já tady sice machruju, jak chci strašně šetřit, ale věšinou neodolám dost šíleným pokusům a pak to letí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
28.8.12 14:24

Receptů je na netu fůra, třeba http://www.mamincinyrecepty.cz/…e/peceny-caj

@Bohemund já jsem pečený čaj sice ještě nedělala, ale od kamarádky jsem dostala pár skleniček a nám to doma všem chutnalo moc. Ještě jsme si do toho s manželem přidali trochu rumíčku, no prostě v zimě paráda :lol:

@nejvíczoufalá píše:
@daska1611 každopádně nikdy jsem to nedělala..
haha, tak to budeme zkoušet obě :lol:

Příspěvek upraven 11.07.13 v 16:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat