Sjezdové lyže - prosím o rychlou pomoc při výběru

Napsat příspěvek
Velikost písma:
28414
25.12.11 14:41

Klidně by jsi i prý vzhledem ke své váze mohla mít pánskou sportovní lyži.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
25.12.11 22:33
Anonymní píše:
Holky,vidím že trochu víc rozumíte lyžím než já,tak bych ráda dostala radu.
Měřím 173 cm,vážím 103 kg.Před třemi lety jsem začala lyžovat,koupila si měkčí lyže pro začátečníky,rossignol za cca 3800,–.Předtím jsme měla půjčené lyže z půjčovny,ty mě seděly super,byla jsem z nich unešená.Ovšem tyco jsem si koupila mě moc nesedí.Za prvé ve vyšší rychlosti vibrují,za druhé když najedu do rozježděnýho sněhu,tak jakoby lítají ze strany na strany,nedrží stopu-i když si myslím,že problém bude částečně v lyžácích,které jsou větší,prodavač neporadil a já myslela že musí být větší a za třetí když jedu prudší sjezdovku,jsou tam ledové plotny,tak lyže podkluzují,nedrží.Styl nemám úplně vypilovaný,dělám radši větší obloučky.Ale jak tu holky psaly,tak jezdím styl všechny sjezdovky,i černé,aniž bych se někomu pletla.
A nyní jsem ve stadiu,že bych si chtěla koupit lyže,které by mě opravdu seděly.Ale bojím se,že koupím nové,se kterými taktéž nebudu spokojená.Chtěla jsem v půjčovně vypůjčit set boty které budou sedět lépe a lyže s určitými parametry,ozkoušet a dle jejich vlastností takové koupit.Ale bohužel v půjčovně slečna nevěděla nic,že řeknu váhu,výšku a oni mě dle toho půjčí lyže-ale jaké mají jádro,vlastnosti,že to netuší.U nás v okolí není žádné testovací centrum,kde bych si lyže ozkoušela.A když jsme byli ve Špindlu,tak jsem na testovací centra koukala,ale nějak mě nenapadlo si je tam jít ozkoušet.
Dotaz k lyžákům-když je mám zapnuté úplně na doraz,tak při pohybu mohu nadzvednout patu a plosku nohy nahoru o cca 1 cm,do strany také.Když jakoby doklouzávám k turniketu,tak cítím,že noha popojíždí kupředu.Mám pocit,že když chci zatočit, trochu pohnu nohou,ale hýbnu zpočátku jen uvnitř lyžáky a až potom s lyží.Je to možné?Nebo je to jen subjektivní pocit?
A lyže jsme si vyhlídla tyto:
http://www.skicentrum.com/…omic-cloud-9
Kdo má jakékoli postřehy,budu za ně ráda.I třeba typ jiných lyží.
.. co se velikosti bot týče, tak asi máš opravdu velké, kdysi jsem to řešila 3-4 ponožkami, sice otravné při nazouvání, ale účel to splnilo, nebo si opravdu kup nové, třeba po sezoně ve výprodejích jsou pak docela výhodně .. (jinak boty, které mi padnou si na pohodový sjezd občas z lenosti ani pořádně nezapnu a nevadí, takže opravdu bych doporučovala jinou botu) .. lyže nutně zkoušet nemusíš, ale musí ti poradit opravdu odborník (kteří se ve velkých řetězcích většinou nedají najít), zkus přímo prodejnu, byť jedné značky a měli by ti pomoci .. .. nechci tě podceňovat, ale to, že lyže nedrží, když najedeš do rozježděného sněhu, může být částečně vina bot i lyží, ale spíš to bude v nohách, nejezdíš dlouho a nevím jak často se na lyže dostaneš … a že na ledových plotnách podkluzují může být buď tím, že nemáš ostré hrany (pokud hodně brzdíš, sjedou se za chvíli) a nebo též to chce ještě více cviku … každopádně na tvém místě, bych nelitovala klidně delší cesty do specializovaného obchodu, kde ti dobře poradí .. dneska lyže a boty stojí snadno 20 tis. a pak není 500 za benzín podstatná částka :palec: … ještě k tomu pocitu v botách, sama si vzpomínám, jak jsem měla tytéž pocity, že je volná bota (taky jsem měla trošku větší) a že díky tomu neřídím lyže tak dobře, jak bych chtěla, boty jsem dotahovala moc, nohy bolely, byl to děs .. postupem času jsem zjistila, že je to zbytečné, že to byl jen můj pocit, že to bylo nohama a jak jsem se ještě zlepšila, tak tento pocit zmizel, ale stejně jsem pak pořídila boty nové a super :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.12.11 22:48

Ixule,Janinko-děkuji moc za příspěvky.
Také si myslím,že částečně bude chyba i v mých nohách-jsem samouk a jezdím pocitově.S lyžemi i nohami pracuji jak si myslím,že by to bylo dobré.Nikdy mě nikdo nevysvětloval,jak se přesne lyžuje,jak se přenáší váha…Uvažuji,že si příště zaplatím instruktora,aby mě poradil,co dělám za chyby a jak se zlepšit.Protože na sobě cítím,že styl nemám úplně vypilovaný.Ale lyžuji hrozně ráda,proto bych chtěla,aby bylo lyžování ještě větším požitkem.
A lyže a boty si koupím nové,tyto mě opravdu nesedí,z půjčovny jsem měla mnohem lepší.
Asi počkám na leden až pojedeme do Špindlu a využiju testovacího centra a podle toho se rozhodnu.Mezitím si tady u nás zaplatím instruktora.I když jsem chtěla už do Špindlu nové lyže-ale asi není dobré nákup uspěchat.

• Citovat
  • Upravit
35029
25.12.11 23:11

instruktora si určitě zaplať, stačí pár hodin, načerpáš informace a rady a pak je můžeš dlouho zkoušet a trénovat .. nebo pokud někdo z tvého okolí umí opravdu dobře lyžovat a vysvětlit, tak to stačí ..... vím podle sebe, lyžovala jsem dlouho, ale špatně, pak mi pomohl kamarád a bylo to hned znát a během dalších pár sezon jsem prostě úplně někde jinde :palec: … jinak manžel se na začátek taky učil na ne zrovna vhodných lyžích (bohužel jsme nahonem jiné nesehnali, když se rozhodl, že to zkusí a já nechtěla riskovat, že si to rozmyslí :mrgreen: ) a když si pak, na další sezonu, pořídil vhodnější, tak mu to šlo okamžitě mnohem lépe :palec: … takže určitě nespěchej .. přeji dobrý výběr a hlavně dobrou sezonu, já letos můžu o lyžích téměř jen psát :,( ale stojí to za to :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17226
27.12.11 12:29

Tak jsou už doma :dance:
Děkuji všem za rady a pomoc při výběru :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.12 22:01

Tady znova anonymní,která řešila lyže které nesedí…anonymní díky váze,za kterou se stydím :( ,ale přišlo mě důležité jí tady uvést.
Byli jsme ve Špindlu,zkusila jsem v testovacím centru lyže Atomic,byla unešená,jízda super,úžasný pocit,s mýma lyžema naprosto nesrovnatelné.Lyže drží,mohla jsem najet do neupraveného sněhu a nevibrovala jako ta moje,prostě držela.Sjela jsem bez problémů vše,mnohem rychleji,nenadřela jsem se,úžasný požitek z jízdy.Den předem jsem měla svoje lyže a katastorfa,manžel říkal,že je na mě vidět,že mě vůbec nesedí.A při těchto půjčených lyží se manžel divil,jak najednou jezdím dobře.
Ale mám opět problém a nevím jak to vyřešit.
Zkoušela jsem si prvně tyto lyže:
http://www.atomic.cz/…ck-white-red
U těchto mě pán sdělil,že jsou parametry dosti podobné co mám-délka 154 cm,ale vzhledem ke své výšce 173 cm bych měla mít lyži trochu delší.Ale hlavně říkal,že je to tvrdá lyže.Oproti té mé mnohem tvrdší.Ty mě seděly super,úžasný pocit.Jen neměli větší na ozkoušení,tak jsem doma najela na net,že je objednám a zjistila jsem,že jsou pro začátečníky,že jsou měkké-což vyvrací tvrzení v test centru-a hlavně že nejsou pro robusnější lyžaře,našla jsem na netu hranici 100 kg.A já mám 103 kg + oblečení.Tak nevím zda to risknout a objednat je-ale mají délku až 162 cm a radius o metr větší a nevím jak by seděly.A hlavně aby zachvíli „nezměkly“ mojí váhou.
Druhé lyže byly tyto:
http://www.atomic.cz/…-white-black
K těm jsem byla možná trochu zaujatá-tím že první se mě líbily vzhledově více,tyto jsem zkusila jen pro porovnání.Ale zase problém,měli velikost 166 cm a ta byla na mě trochu větší,snesla bych lyži o něco kratší a potom už je radius jen 12 m a já dělám spíše střední obloučky a nevím,zda ten radius potom odpovídá.Ale i přes delší lyže nebyl jediný problém,který bych s lyží měla,sjela jsem všechny kopce bez potíží,i rozježděný sníh.A nyní na netu čtu,že je to už lyže pro pokročilého lyžaře,kterého už nudí klasická jízda.Ale mě nenudí,naopak bych se chtěla zdokonalit.
Možná vnitřně jsem se lépe cítila s první lyží,ta mě seděla hned vzhledem a potom i jízdou.Ale nevím,zda by to nebyla chyba jí koupit.Druhá lyže už je v kategorii dle mého jiné,tam bych se hned nezařadila-ale možná jen popis klame.A cenevě je dražší,než jsem chtěla za lyže dát.
K jaké lyži byste se přiklonily víc-dle mé váhy a výšky?Nebo hledat a zkusit ještě jiné značky,které by nabídly podobné parametry a byly levnější?

• Citovat
  • Upravit
81
7.3.12 20:16
Anonymní píše:
Tady znova anonymní,která řešila lyže které nesedí…anonymní díky váze,za kterou se stydím :( ,ale přišlo mě důležité jí tady uvést.
Byli jsme ve Špindlu,zkusila jsem v testovacím centru lyže Atomic,byla unešená,jízda super,úžasný pocit,s mýma lyžema naprosto nesrovnatelné.Lyže drží,mohla jsem najet do neupraveného sněhu a nevibrovala jako ta moje,prostě držela.Sjela jsem bez problémů vše,mnohem rychleji,nenadřela jsem se,úžasný požitek z jízdy.Den předem jsem měla svoje lyže a katastorfa,manžel říkal,že je na mě vidět,že mě vůbec nesedí.A při těchto půjčených lyží se manžel divil,jak najednou jezdím dobře.
Ale mám opět problém a nevím jak to vyřešit.
Zkoušela jsem si prvně tyto lyže:
http://www.atomic.cz/…ck-white-red
U těchto mě pán sdělil,že jsou parametry dosti podobné co mám-délka 154 cm,ale vzhledem ke své výšce 173 cm bych měla mít lyži trochu delší.Ale hlavně říkal,že je to tvrdá lyže.Oproti té mé mnohem tvrdší.Ty mě seděly super,úžasný pocit.Jen neměli větší na ozkoušení,tak jsem doma najela na net,že je objednám a zjistila jsem,že jsou pro začátečníky,že jsou měkké-což vyvrací tvrzení v test centru-a hlavně že nejsou pro robusnější lyžaře,našla jsem na netu hranici 100 kg.A já mám 103 kg + oblečení.Tak nevím zda to risknout a objednat je-ale mají délku až 162 cm a radius o metr větší a nevím jak by seděly.A hlavně aby zachvíli „nezměkly“ mojí váhou.
Druhé lyže byly tyto:
http://www.atomic.cz/…-white-black
K těm jsem byla možná trochu zaujatá-tím že první se mě líbily vzhledově více,tyto jsem zkusila jen pro porovnání.Ale zase problém,měli velikost 166 cm a ta byla na mě trochu větší,snesla bych lyži o něco kratší a potom už je radius jen 12 m a já dělám spíše střední obloučky a nevím,zda ten radius potom odpovídá.Ale i přes delší lyže nebyl jediný problém,který bych s lyží měla,sjela jsem všechny kopce bez potíží,i rozježděný sníh.A nyní na netu čtu,že je to už lyže pro pokročilého lyžaře,kterého už nudí klasická jízda.Ale mě nenudí,naopak bych se chtěla zdokonalit.
Možná vnitřně jsem se lépe cítila s první lyží,ta mě seděla hned vzhledem a potom i jízdou.Ale nevím,zda by to nebyla chyba jí koupit.Druhá lyže už je v kategorii dle mého jiné,tam bych se hned nezařadila-ale možná jen popis klame.A cenevě je dražší,než jsem chtěla za lyže dát.
K jaké lyži byste se přiklonily víc-dle mé váhy a výšky?Nebo hledat a zkusit ještě jiné značky,které by nabídly podobné parametry a byly levnější?

Vybrala jste z těch lyží Atomic ? Taky vybírám z téhle značky, tak jestli neporadíte už z vlastní zkušenosti :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.3.12 22:32

Tak jsem nakonec opravdu sahla po značce Atomic a vybrala tyto:
http://www.e-sportshop.cz/…ox-tl-10.htm
A jsem z nich naprosto unešená,je to to co jsem hledala.Kupovovala jsem je za 11500,– a k tomu i lyžáky,bylo mě vysvětleno,že k lepším lyžím by měly být odpovídající lyžáky.A opravdu moje pocity z velkých bot byly oprávněný,protože tyto lyžáky jsou o něčem úplně jiném.Noha v nich „nelítá“,poslouchá,takže když najedu do neupraveného sněhu,tak nezažívám ten pocit,že noha v lyžáce lítá sem a tam a s ní i lyže.
Takže většina mých nářků na špatné lyže a boty byla opravdu špatným výběrem.Nyní se cítím na lyžích naprosto jinak,jsem jistější a jízdu si více vychutnávám.
Zítra odjíždíme do Rakouska a už se moc těším.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák