Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Alriga píše:
V první třídě ( v minulém století), měla dcera strašného spolužáka. Už ve školce byl nezvladatelny, zanedbany, zjevně nizky intelekt. Napadl tam těhotnou ucitelku vidličkou do břicha. Byl ze sociálně velmi zanedbane rodiny. S argumentem, ze by nezvladl dojíždění do zvláštní školy, šel do běžné ZŠ. Ani velice zkušená ucitelka si s ním nevěděla rady. Když v listopadu napadl a zranil nůžkami spoluzacku, jako rodiče jsme všichni protestovali a kluk sel okamžitě do zvláštní.
Střih. Po letech se mě moje známá lékařka na něj zeptala, zda ho neznám. Byl umístěn v psychiatrické léčebné. Prokazala se u něj těžká sexuální deviace.
Tolik k těm „ubohým problémovým“.
Jak píšeš ty. Tyto problémové děti jsou postrach všech škol. Asi to bude ode mě hnusné. Ale do běžné třídy tyto děti nepatří. Agresivní a děti s velkou poruchou chování akorát třídu rozloží. Někde se psali i petice proti těmto dětem.
@Anonymní píše:
Souhlasím s tebou, nikdo se neptá, proč ty děti zlobí. Já měla kdysi spolužačku na střední. Třídní jí nesnášela, holka odmlouvala, hrála si na to, že o všem tam rozhoduje ona. Učitelé se po ní pěkně vozili. Nikdo se neptal proč? Náhodou jsem to zjistila. Matka v podstatě promiskuitní krá. va, která se o děti nestarala. Spolužačka se snažila postarat o svého malého sourozence, zatímco matka lítala po chlapech a pařila. Žili v naprosto dysfunkčním prostředí. Ona to tajila a hrála si na neohroženou, aby se nezhroutila. Učitelé jí za to trestali, třídní se jí mstila. Jednoho dne to vygradovalo, když na ní třídní útočila. Spolužačka jí poslala do prd.ele a ta jí nechala vyhodit ze školy. Po škole už to šlo z kopce. Po jedné pařbě odjela s dalšími autem. Skončilo to tragicky. Kdo byl všechno mrtvý, nevím, ale vím, že ona zahynula. Dodnes mě mrzí, že jí nikdy nikdo nepomohl. Jen jí odsoudili. [/cit@Monchichik píše:
@Capricorn61 Taky mám ten dojem…každý kdo neposlouchá maže do poradny a vyleze s papírem…následně zaměstná ve škole x dalších lidí a otravuje život x spolužákům…rozhodně se neměly rušit zvláštní školy, protože tam měly děti s problémy odborný přístup s pedagogy na to vzdělanými…ne jakési asistenty, kteří mají 6 týdenní kurzy…Pod to bych se také podepsala.
@Capricorn61 píše:
@hanka.br. Krasne vystizeno! Uz jen jak ctu tuto diskuzi, tak mam pocit, ze snad kazde decko by melo mit vedle sebe asistenta, ktery bude decko vychovavat a usmernovat mirumilovnou metodou. Vzdyt to zni, jak kazdy druhy ma adhd.Coz je celkove problem dnesni doby - vsichni maji psychicke problemy, diagnozy a chovani lidi se tim omlouva.
Existují výzkumy, že to souvisí s vyšším věkem zvláště otců. Nejsem kvalifikovaná to posoudit, ale může být.
@Monchichik píše:
@Capricorn61 Taky mám ten dojem…každý kdo neposlouchá maže do poradny a vyleze s papírem…následně zaměstná ve škole x dalších lidí a otravuje život x spolužákům…rozhodně se neměly rušit zvláštní školy, protože tam měly děti s problémy odborný přístup s pedagogy na to vzdělanými…ne jakési asistenty, kteří mají 6 týdenní kurzy…
Ano, zamestna plno lidi. Nejen, ze to je plno papiru, ale kdyz ucis v 7 ruznych tridach po cca 2o decek, pamatuj si, kdo z tech 14o decek co ucis ma papiry. Jeden na cas, druhy na pristup, treti si pise poznamky na notas, dalsi zas nemuze to a dalsi tamto. Obzvlast pri distancce to bylo silene, kde jsem treba zdrbala nekoho za neco, a on se pak opravnene ozval, ze ma na to papir. Ucit v dnesni dobe je fakt jen o papirovani, mailovani a kartotekovani. Aspon v poslednich letech mi prijde, ze nedelam nic jineho ![]()
@Da12 píše:
A pak se všichni diví, že rodiče shánějí školu, kde by jejich dítě takovéto spolužáky pokud možno nemělo, učí si je doma či cpou děti za každou cenu na osmiletá gymnázia.
Nebo radši vozí děti přes půl města. Rodiče chtějí pro své děti normální třídu, kde je učitelé něco naučí. A nebudou muset řešit agresivní dítě, které narušuje výuku, křičí, lítá o hodinu po třídě a atd.
@Mariane.B Tak to si nemyslim, u nas jsou problemovi zaci od ruznovekych rodicu, z uplnych i neuplnych rodin, z ruznych zazemi, z ruznych socialnich vrstev a i s ruznymi osudy. Jeste jsem nenasla v techto zacich nejake podobne faktory, ktere by to chovani ovlivnovalo.
@Anonymní píše:
Pokud byl ze sociálně zanedbané rodiny, tak se měla rychle ta rodina řešit. Místo toho se jim kluk ponechal a výchova se na něm jistě podepsala. Tady teď ale píšete výsměšně, jak je „ubohý problémový“. Já mám v péči dvě děti z kojeňáku. Prognózy byly špatné, obě děti dle prognóz měly být agresívní a mentálně opožděné a věřte mi, že kdyby zůstaly ve svých rodinách, mluvíte o nich stejně. Začátky byli šílené, ale dnes mají posudky od učitelů, psychologů i terapeutů, že to jsou laskavé hodné děti bez známek agrese a bez mentální retardace. Jenže vy byste je šoupli zřejmě do specky a pak zavřeli do blázince a tady psali výsměšné odpovědi o tom jak jsou ubohé. Copak nemáte špetku inteligence?
Pokud je dítě ve třídě agresivní. Bije jiné hlava nehlava nebo má jiné závadné chování, do klasické třídy nepatří. Já bych neodpustila, aby takové dítě bilo moje dítě. A jiní rodiče také ne. Nedávno byla v TV reportáž z Plzně. Spratek terorizuje celou třídu.
Je vidět, že takové dítě nemate. Tak buďte rádi…takových děti prostě přibývá a systém na to musí reagovat… Škola by ráda, kdyby měla same poslušné, poddajné děti…
Všechny děti nejsou kandidáti do speciální školy ( ta je až od střední mentální retardace výš ), ani do praktické ( ta je od lehké retardace )…
Ne všechny děti jsou vhodné do inkluze, ale také ne všechny děti jsou kandidáti do specky…se spoustou děti se dá dobře pracovat, jen to chce dobrého učitele…
A není pravda, že DG dostane každý, pokud ano, tak to je to chyba diagnostika…dobrý odborník by měl rozlišit poruchu od špatné výchovy…
DG není ani chyba výchovy, já mám jedno dítě úplně vzorne, ani jsem nemusela hnout prstem, s druhým dítětem se nadru a ne vždy to má efekt… Škola je pro děti s poruchou náročné prostředí, jak po senzorické stránce, tak sociální, či pozornosti…
Doma může být takové dítě celkem ok, ale ve škole se to prostě projeví. Rodič to neovlivní…
@topazio Tohle měl syn v 8. třídě…a je ke cti školy, že se to snažili fest řešit…ale nedařilo se…děvče už vyštípali z několika škol a maminka byla učitelka, která to prostě neřešila…a holka zkoušela co kdo vydrží…děti byly na nervy, samy si stěžovaly…příprava na přijímačky a ve třídě nevychovaný fracek, který celou hodinu ječel a sprostě nadával…nakonec je " zachránil " covid, do školy nechodili a na přijímačky se připravovali online…
Tím tedy neobhajuji agresivní děti…jde ale o tom že existují podpůrná opatření pro tyto děti, ktere se často nevyužívají…
@Capricorn61 píše:
Ano, zamestna plno lidi. Nejen, ze to je plno papiru, ale kdyz ucis v 7 ruznych tridach po cca 2o decek, pamatuj si, kdo z tech 14o decek co ucis ma papiry. Jeden na cas, druhy na pristup, treti si pise poznamky na notas, dalsi zas nemuze to a dalsi tamto. Obzvlast pri distancce to bylo silene, kde jsem treba zdrbala nekoho za neco, a on se pak opravnene ozval, ze ma na to papir. Ucit v dnesni dobe je fakt jen o papirovani, mailovani a kartotekovani. Aspon v poslednich letech mi prijde, ze nedelam nic jineho
Tomu se ale říká individuální přístup a tak by to mělo být…chápu ale, že pokud je jeden učitel na tolik dětí, tak je to pro něj dost komplikované…
@ka2ka píše:
nejhorší je že se člověk dozví spousty věcí pozdě, nevím možná bych to být vámi zkusila
Ty jsi učitelka?
@Klara178 píše:
Je vidět, že takové dítě nemate. Tak buďte rádi…takových děti prostě přibývá a systém na to musí reagovat… Škola by ráda, kdyby měla same poslušné, poddajné děti…
Všechny děti nejsou kandidáti do speciální školy ( ta je až od střední mentální retardace výš ), ani do praktické ( ta je od lehké retardace )…
Ne všechny děti jsou vhodné do inkluze, ale také ne všechny děti jsou kandidáti do specky…se spoustou děti se dá dobře pracovat, jen to chce dobrého učitele…A není pravda, že DG dostane každý, pokud ano, tak to je to chyba diagnostika…dobrý odborník by měl rozlišit poruchu od špatné výchovy…
DG není ani chyba výchovy, já mám jedno dítě úplně vzorne, ani jsem nemusela hnout prstem, s druhým dítětem se nadru a ne vždy to má efekt… Škola je pro děti s poruchou náročné prostředí, jak po senzorické stránce, tak sociální, či pozornosti…
Doma může být takové dítě celkem ok, ale ve škole se to prostě projeví. Rodič to neovlivní…
Nejde o děti s poruchou učení. Ale hlavně o ty agresivní (psychiatrické) děti. Až se opravdu jednou něco vážného stane, tak to teprve někdo začne řešit.
@topazio píše:
Nejde o děti s poruchou učení. Ale hlavně o ty agresivní (psychiatrické) děti. Až se opravdu jednou něco vážného stane, tak to teprve někdo začne řešit.
Já se obávám, že už se děje.
Pokud byl ze sociálně zanedbané rodiny, tak se měla rychle ta rodina řešit. Místo toho se jim kluk ponechal a výchova se na něm jistě podepsala. Tady teď ale píšete výsměšně, jak je „ubohý problémový“. Já mám v péči dvě děti z kojeňáku. Prognózy byly špatné, obě děti dle prognóz měly být agresívní a mentálně opožděné a věřte mi, že kdyby zůstaly ve svých rodinách, mluvíte o nich stejně. Začátky byli šílené, ale dnes mají posudky od učitelů, psychologů i terapeutů, že to jsou laskavé hodné děti bez známek agrese a bez mentální retardace. Jenže vy byste je šoupli zřejmě do specky a pak zavřeli do blázince a tady psali výsměšné odpovědi o tom jak jsou ubohé. Copak nemáte špetku inteligence?