Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
s tim kokinem to je taky krajova zalezitost…babicka bydli kus jizne od brna a tam to vubec stoji za to v te oblasti…ale jako mala sem bezne delala kokina do nocniku..a pak za odmenu dostala kokino(sladkosti).
jinak u babi jsou na dennim poradku slova jako: strešně, srstky, kadlátky, muchy, kryv, šufan, žlica…ted me nic dalsiho nenapada ale kdyby dojel prazak tak se z toho asi posere ![]()
..ještě jsem si vzpomněla na hrozný výrazy pro pivo: PIVKO, PÍVO, PIVIŠTĚ a pak ještě oblíbené mamky přítele: BIRKO.. oni jsou navíc někde z východu ČR a používají mužský rod kam patří ženský a naopak, tj. okurek, hadra, placek… přesto, že tam žil jen jako dítě, tak čím je starší, tím víc se k těm neobvyklým slovům vrací, takže šel třeba do lesa na hafery a přinesl borůvky.. chrastí (klestí) z lesa - ty malé větvičky, to má taky nějaký výraz, něco jako pábí? Tak to je strašidelný..
![]()
lulje píše:
Nestihla jsem to pročíst celé, tak nevím, jestli to tady už nepadlo, ale vytáčí mě OBOUT SI PONOŽKY, OBLÍCT SI BOTY, UMÝT SI ZUBY.
Souhlasím a ještě přidávám OPRAT PRÁDLO, na nádobí TA NÁČIŇOVÁ HADRA a koupit ZE 5 rohlíků
![]()
andreejs píše:
Tak mi tady v Plzni říkáme dokonce „přídu dýl“ a to můj manžel z Moravy naprosto nepobírá![]()
Můj kamarád jel jednou z Břeclavy do Plzně a ptal se jestli nejede něco dýl a dostal to přes OtrokoviceSe mu ta cesta asi o dvě hodiny prodloužila
![]()
![]()
Tak tohle mě dostalo.
Já to taky poprvé vůbec nepochopila, co tím ti manželovi příbuzní chtějí říct. ![]()
nety píše:
Já teda nesnáším některý výrazy starších lidí, jako žlička, cerel,…
Tak za cerel bych taky vraždila!!!!
![]()
Teda tady se to rozjelo, nestíhám dočítat
Ještě mě v souvislosti s tímhle tématem napadlo pojmenování ženského a mužského přirození pro mě nejhorší a nepochopitelný pojmenování jsou finýsek, ferda a kačena
Nicméně dcerka používá slovo pipka - taky nic moc, ale napadlo mě to v první chvíli jako vhodné pojmenování ![]()
Tak jsem si taky ještě vzpomněla na pár výrazů, co mě fakt „dostávají“
Moje asi 60ti letá teta - Viděla kdysi v televizi Armagedon a druhý den se nás ptala - dívali jste se včera na ten ARMABETON?? ![]()
Babička kdysi vyslovila slovo CHLÍVKY - podprsenka, to jsem teda čuměla…
![]()
A moji kamarádku si do dneška dobírám kvůli výrazu SENDVINOVAČ. A taky se mi zdá divné slovo BOJÁZLIVÝ - tak bud bojácný nebo bázlivý, ne? ![]()
Lulje, co jsi to za Moravačku, když ti vadí rožni?
![]()
Co děláte se mě ptá pravidelně švagrová v smskách. Když byl Samík úplné mimino, tak mi psávala „co dělá Samíček?“ Jakoby mohl mt novorozenec nějaký zajímavý program
![]()
Taky už jsem slyšela od tchána SEKEDÍN ( je to asi variabilní , ale já říkám segedýn)..
No a s přirozením byl také trochu problém, protože mého manžela naučili rodiče MILUŠKA , jenže to je vpodstatě moje mamka ( Emilie) takže jsem to zatrhla, že to si nemůžeme dovolit používat. Jinak pro kluky on zná BABÁNEK..
My jsme doma takovou fantazii neměli - říkali jsme pulinka, či pinďourek.
Anduli, on moc neřvával, takže většinou teď jsem dokojila nebo spí, případně oboje
![]()
Teď už je možností víc, dalo se to obohatit o hraje si a rabuje, ale stejně to není nic moc ![]()
Lizbeth Vyraz pro chlapecky mame fimfula nebo lulan-lulanek. holcicku nemame, nevim jak bych to nazyvala, asi frnda nebo podvozek, ale to je pro maly dite takovy blby.
Nesnášela jsem, když se mě doma ptávaly, umyla ses pořádně? I Julču?
Anduli, „kozí chlívky“ to se u nás a v širším okolí docela používá
, stejně tak výraz kozy pro prsa (co tu hodně vadí) mi tak vulgární nepřijde. ![]()