Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím…sú tu nejaké maminky slovenky čo maju babenka tu v českej republike?
viem, že niesom sama no my ešte len čakáme ale nemám žiadne slovenské kamaráátky… čo nevadíí ani čechule niesúú zlé ale tak predsa by mi mohla nejaká mamička slovenka poradiť ake papierovačky ma čakajúú
![]()
Ahoj
Hlási sa do klubu
Ale s papierovačkami ti moc nepomožem, pretože tiež som zatiaľ čakateľka
Aké papierovačky očakávaš? Ja myslím, že nijak dramatické to nebude, malé dostane RL, bude ho treba prihlásiť do poisťovne, partner v práci, ty úradom a to je asi všetko, nie?? ![]()
Ahojky, tak záleží na tom, či máš v ČR trvalý pobyt, či je partner a otec miminka čech a tak. Ja mám trvalý pobyt, manžela čecha, takže žiadne extra papiere som vyplňovať nemusela. Podklady na materskú mi poslali poštou a potom rodičák som si vybavovala sama. A kde žijete? ![]()
Barča ![]()
@arcanobacterium Ahoj
Kto ti posielal podklady na materskú??? Narodenie dieťaťa stačéí nahlásiť zamestnávateľovi, či nie? ![]()
Posialali mi potrvdenie o výške materskej pre výpočet rodičovského a bolo to s OSSZ (okresná správa soc. zabezpečenia). MD mi vybavovala sestra u gynekologa. Inak ak máš stále trvalý pobyt v SR, máš nárok na porodné v SR
Ja už som nemala ani v SR, ani v ČR. ![]()
Ahoj ![]()
tiež mám manžela čecha a papierovačky to boli len na začiatku-oddací list a papiere k miminku.
Inak ja žijem v Prahe mám 3r. dievčatko a tak za 3 týždne čakám ďalšie ![]()
Caute baby.. no ved praááve to že, sme obaja slovááci, máme tu len prechodný pobyt a ja si idem vybavovať len rodičák, lebo materska mi nevyjde mám tu odprac. len 6 mesiacov a doma na svk som mala len absolv. prax a ta sa nepocita lebo mi nehradili poistenie tak preto sa pytam… a ma caka prave toho moc.. musim tu vybavit babatu prechodny pobyt načo mi treba pas pre neho aj rodny list.. aby som brala aspon ten rodicovsky prispevok tak dost som sklamana z toho, lebo mi zamestnavatel tvrdil ze mi vyjde ze isto sa tam rata aj absolv. prax a nakoniec nič…
no tak ma cakaju behacky a ked to envybavim tak som v keli no bez prijmu ale tak sme na to dvaja oco bude pracovat troska viac ja popri babatu… lebo inac neviem ale isto určite niečo musim dostat tak nestracam nadej len si to dost pobeham no… hm a my zijeme v Turnove liberecky kraj a vy? ![]()
@niims
Pokiaľ by si potrebovala vybavovať niečo aj v SR, tak sa obráť na našu ambasádu v Prahe. Sú tam neskutočne ochotní, posielali mi veci aj poštou, keď som nemohla prísť osobne. Určite si zažiadaj potom oto porodné v SR, nie je to malý peniaz a zíde sa. S tým, čo a ako obehať ti asi nepomožem, pretože som to riešiť nemusela.
Inak ja žijem v Ostrove u Karlovych Varov a celkovo žijem v ČR od r. 2000 ![]()
No, držím ti palce s tým vybavovaním, zažila som si toho dosť pri svadbe, hypotéke, na katastri, po svadbe, no je to hnus tá byrokracia. Človek by čakal, že sa bude robiť aspoň trochu rozdiel medzi slovákmi a inými cudzokrajníkmi, ale nerobí. ![]()
No dufam, že aspon to porodne mi vyjde ale tak na to tiez treba ten slovensky rodny list… nuz čo už tak ale ma priatel stale utesuje, ze sme na to dvaja.. no hej lebo ešte nejde do tuheho hh potom uz bude prichadzat o nervy i on
…ale nejak to zvládneme, všetko sa dá ..to take necakane mmiminko dokonca bolo aj zo zaciatku akesi „utajene“ som mala totiz normálne kramy a som prisla ku gyne a už bolo aj docela velke
![]()
@niims
Tak napríklad ten rodný list ti urobia na ambasáde a stačí, keď tam pojde partner. Robia ho na počkanie, takže stačí len predtým tam napísať mail a dohodnúť sa. ![]()
Jááj to vážne? a prečo som počula keci že aj 3 mesiace sa čaká na ten slovenský rodný list a že ešte nie každému ho spravia…ma len zbytočne strašia všetci.. ![]()
Ahoj, aj ja som Slovenka, môj manžel tiež a máme v ČR iba prechodný pobyt, obaja sme tu pracovali pred narodením malej, takže materskú som mala, bývame v Prahe. Malá sa narodila v Prahe, na SR sme si potom požiadali aj o slovenský rodný list, potom nám dali na SR aj porodné. Tu som si potom vybavovala rodičovský príspevok, rodinné prídavky nemáme, na SR vraj nemáme nárok, že sa tam dlhodobo nezdržujeme a tu v ČR na ne nedosahujeme. Pas pre malú sme vybavovali na SR, a mám ju tu zapísanú v prechodnom pobyte, inak každá úradníčka po nás chcela niečo iné, takže som bola často nasratá, chodili sme po úradoch hore dole, nemám to rada. Držím palce:)
A rodičovský príspevok ti vyšiel? a čo si k nemu potrebovala?:) no ved to že tu nie su celoplošne prídavky na deti ako u nás tu musíš mať asi len to minimum.. a to viem. to mi už zistili, že na svk nedostanem vobec nič…tak som z toho troška na zúfanie ale hádam dačo vyjde… keď nie tak smola nno sa budeme musieť uskromniť i ked tých 7600kc mi bude hodne chýbať ale dá sa to… u nás na východe svk by som asi umrela hladom tam by to bolo zložitejšie…
![]()
@niims
Fakt, keď budeš potrebovať čokoľvek vybaviť, tak nemusíš na slovač. Ja som niekoľkokrát na ambasádu písala, vždy mi napísali, čo k tomu potrebujem a nikdy som nepotrebovala niečo viac, či iné. Napísali mi vždy koľko bude poplatok a či musím prísť sama, alebo stačí partner. ![]()
Tak skúsim tam napísať mail aj ohladom mojho rodičáku aby som vedela, čo presne či s tým oni nič nemajú? lebo na úrade práce ma odbili tu v čr, že vraj nemám nárok na nič tu. a maily som písala nejeden a ani neodpísali…